Το πιο ακριβό αντικείμενο της καριέρας του Τζόρνταν δεν έχει σχέση με τους Μπουλς

Προσέγγισε το 1.5 εκατομμύριο δολάρια η τιμή πώλησης της φανέλας που ο Μάικλ Τζόρνταν φορούσε κατά τη δεύτερη κολεγιακή χρονιά του στο Νορθ Καρολάινα.

Ο Μάικλ Τζόρνταν στη διάρκεια του διαγωνισμού καρφωμάτων του All Star Game στο Σιάτλ, το 1987
Ο Μάικλ Τζόρνταν στη διάρκεια του διαγωνισμού καρφωμάτων του All Star Game στο Σιάτλ, το 1987 AP PHOTO/KIRTHMON DOZIER

Η αξία της επιρροής του Μάικλ Τζόρνταν στο άθλημα που από το 1891 αποκαλείται 'basketball' είναι αδύνατο να εκτιμηθεί σε χρήματα. Δεν έχει καν νόημα να τοποθετηθεί στην ίδια ζυγαριά με τα 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια που -κατά την πρόσφατη ανανέωση του Forbes- υπολογίζεται η τωρινή περιουσία του, παρά τις σημαντικές προ μηνών απώλειες που προέκυψαν από τον χαμό στη Wall Street. Είναι πολλαπλάσια.

Ό,τι άγγιξε ο Μίδας του παγκόσμιου μπάσκετ στα σχεδόν 20 χρόνια της ενεργούς ενασχόλησής του απέκτησε τέτοια ισχύ που παραμένει αναλλοίωτη έως σήμερα. Η περυσινή προβολή στο NetFlix του Last Dance, του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ από το ESPN για την τελευταία (και όχι μόνο) σεζόν της δεύτερης θητείας του στους Σικάγο Μπουλς, ήρθε ν' αναμοχλεύσει τον μύθο του άτρωτου 'Air', παρά τις ενστάσεις ανά επεισόδιο από άλλους δευτεραγωνιστές των γεγονότων, να αναμοχλεύσει τον μύθο του άτρωτου, φροντίζοντας παράλληλα να ενισχύσει το προφίλ του σε γενιές που δεν διέθεταν άμεση πρόσβαση στα κατορθώματά του.

Ο Τζόρνταν δεν έχει πλουτίσει απ' αυτά που έβγαλε στην καριέρα του, αλλά απ' όσα δημιούργησε μέσω αυτών 'μοσχοπουλώντας' τον εαυτό του. Μαζί του πλούτισαν κι άλλοι πολλοί. Άνθρωποι δικοί του, αλλά και άγνωστοι, εντελώς ξένοι. Τύποι που στάθηκαν απλώς τρομερά τυχεροί. Σαν να έπιασαν τον πρώτο αριθμό του λαχείου. Ή σωστότερα ένα αντικείμενο που συνδέθηκε με την πορεία του 'MJ'. Όσο πιο σπάνιο και παλιό ήταν αυτό τόσο πιο επικερδές για την τσέπη και το λογαριασμό τους στην τράπεζα.

Μέχρι το περασμένο Σάββατο η φανέλα των 'ταύρων' που φορούσε ο Τζόρνταν κατά τη sophomore χρονιά του στο ΝΒΑ, το 1985-86, ήταν -για κάποιο λόγο- το ένδυμα της επαγγελματικής πορείας του με το ανώτερο αντίτιμο που είχε δοθεί ποτέ. Είχε πουληθεί πέρυσι έναντι 480.000 δολαρίων! Σχεδόν μισό εκατομμύριο. Για ένα ζευγάρι μποτάκια Air Jordan 1 πλειοδότης είχε προσφέρει 615.000 στον οίκο Christies.

O Μάικλ Τζόρνταν φορώντας τα Air Jordan 1
O Μάικλ Τζόρνταν φορώντας τα Air Jordan 1 AP PHOTO/FRED JEWELL

Το ρεκόρ καταρρίφθηκε στη διάρκεια της προ ημερών δημοπρασίας που οργάνωσε ο οίκος Heritage Auctions, θέτοντας προς πώληση ένα αντικείμενο που, παραδόξως, δεν το συνέδεε οτιδήποτε με την επαγγελματική καριέρα του στους 'ταύρους'. Ή έστω στους Ουίζαρντς. Μονάχα το '23' ως αριθμός. Είναι η φανέλα που ως ο 20χρονος Μάικ (άνευ -λ) Τζόρνταν φορούσε στο Νόρθ Καρολάινα κατά τη δεύτερη σεζόν του στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Γαλάζια με λευκές πινελιές στα τελειώματα λαιμόκοψης, χεριών και μέσης, με τα γράμματα (σε μπροστινή και πίσω όψη) να σχηματίσουν μια αψίδα.

Είναι (πανομοιότυπη αν όχι η ίδια) φανέλα με την οποία φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού 'Sporting News', αφού πρώτα είχε ανακηρυχθεί 'Παίκτης της Χρονιάς' στο NCAA. Είχε ήδη στο ενεργητικό του το νικητήριο σουτ στον τελικό με το Τζορτζτάουν του Πάτρικ Γιούιν, ένα χρόνο πριν, αλλά η δεύτερη ήταν η σεζόν της 'εκτόξευσής' του.

Διαβάσαμε ότι στις 3/12 του 1983 αυτή η φανέλα κατέληξε στην κατοχή ενός μαθητή στο Στάμφορντ με το όνομα Κρις Ουίλιαμσον, ο οποίος είχε κατά την επίσκεψη των Ταρ Χιλς για ένα τουρνουά την ευθύνη για την εξυπηρέτησή του Ντιν Σμιθ και των παικτών του (πετσέτες, νερά, σνακς) στα αποδυτήρια. Μέσες-άκρες ήταν ένα παιδί για τα θελήματα της αποστολής του Νορθ Καρολάινα. Που στο τέλος της ημέρας αντάλλαξε μερικά αναμνηστικά του σχολείου του με κάποια ρούχα των παικτών του Σμιθ. Μεταξύ των οποίων το σορτσάκι του Σαμ Πέρκινς (που το έδωσε αλλού), αλλά η κυρίως η φανέλα του Μάικλ Τζόρνταν. Ήταν ακόμη νοτισμένη με ιδρώτα ενόσω επέστρεφε χαρούμενος στο σπίτι του. Δύο μήνες πριν, τον Οκτώβριο, με τα ίδια ρούχα ο 'Air' αντιμετώπιζε την εθνική Ελλάδας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα!

Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, η φανέλα πρωτοπουλήθηκε σε δημοπρασία του 1999 έναντι 63.500 δολαρίων. Κάποιος είχε κάνει το λάθος να τη χαραμίσει. Περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά η αξία της άγγιξε το 1.5 εκατομμύριο! "Όπως αποδεικνύει η τελική τιμή, αυτή η φανέλα έχει όλα όσα μπορεί να θέλει κάποιος σοβαρός συλλέκτης", σημείωσε ο διευθυντής των πλειστηριασμών του οίκου Κρις Άιβι. "Είναι σπάνια, μοναδική και ταιριάζει στη φωτογραφία", συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για μια επένδυση αυτού που την κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά προκειμένου να την αποκτήσει. "Είναι ένα από τα αγαπημένα κομμάτια που έχουμε διαχειριστεί ποτέ. Είναι ισοδύναμη με την αγορά μιας φανέλας Babe Ruth Boston Red Sox τη δεκαετία του 1970", κατέληξε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK