Το πιο ακριβό αθλητικό παπούτσι όλων των εποχών έρχεται από το 1972

Δεν είναι από χρυσό το ζευγάρι της Nike που αγόρασε Καναδός για να το προσθέσει στην πλούσια συλλογή του. Εσύ θα πλήρωνες 390 χιλιάδες ευρώ για να το αποκτήσεις;

Στα trials των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 φορέθηκαν κάποια λίγα ζευγάρια από το Nike Waffle Racing Flat Moon Shoe
Στα trials των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 φορέθηκαν κάποια λίγα ζευγάρια από το Nike Waffle Racing Flat Moon Shoe AP PHOTO/BRS

Ο Μπιλ Μπόουερμαν δεν ήταν μονάχα ο προπονητής του Στιν Πριφοντέιν, του κορυφαίου Αμερικανού δρομέα των '70s που κατείχε όλα τα εθνικά ρεκόρ από τα 2 ως τα 10 χιλιόμετρα, αλλά στα 24 χρόνια του σκοτώθηκε στην άσφαλτο. Μια συνεργασία μάλιστα που το 1998 αποτυπώθηκε σε μορφή φιλμ (Without Limits) από τη Warner Bros. Ο Μπιλ Μπόουερμαν ήταν ο συνιδρυτής Nike, εξ όλων όσοι έβαλαν τα πρώτα λιθαράκια για τη γιγάντωση του κολοσσού, και εκείνος που σχεδίασε το Nike Waffle Racing Flat Moon Shoe.

Ο Μπιλ Μπόουερμαν, προπονητής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον τότε
Ο Μπιλ Μπόουερμαν, προπονητής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον τότε ASSOCIATED PRESS

Ένα πολύ σπάνιο αθλητικό υπόδημα για στιβικά αγωνίσματα που φτιάχτηκε στο χέρι και για την πρώτη πειραματική λαστιχένια σόλα του -φέρεται να- χρησιμοποιήθηκε οικιακή μηχανή για βάφλες! Την οποία η σύζυγος του Μπόουερμαν είχε στο σπίτι για καθημερινή χρήση. Ήταν ένα παπούτσι που χρησιμοποίησαν κάποιοι ελάχιστοι αθλητές στα trials των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 και το μόνο που δεν φορέθηκε ποτέ από κανέναν, παραμένοντας δηλαδή άθικτο, τέθηκε προς διάθεση (μαζί με άλλα 99 ζεύγη διαφορετικών μοντέλων) σε πρόσφατη δημοπρασία της Νέας Υόρκης.

Επρόκειτο, κατά την αρχική εκτίμηση, να πουληθεί λίγο πάνω από τις 150 χιλιάδες δολάρια. Εκτίμηση που καταρρίφθηκε έως ότου εμφανιστεί ένας Καναδός συλλέκτης, ο οποίος ανέβασε την προσφορά στα 437.500 δολάρια. Ως και σήμερα κανένα άλλο ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών δεν είχε πωληθεί για περισσότερο από 190.373 δολάρια - όσα είχε προσφέρει συλλέκτης για τα υπογεγραμμένα Converse που φορούσε ο Μάικλ Τζόρνταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984.

Το ρεκόρ είχε καταρριφθεί κατά πολύ. Μάλιστα ο ίδιος κατόρθωσε, κάνοντας επίδειξη πλούτου και ξοδεύοντας συνολικά 850.000 δολάρια, να αποκτήσει τα 99 από τα 100 δυσεύρετα ζεύγη από τρεις διαφορετικές φίρμες που τέθηκαν προς δημοπράτηση σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Ο Μάιλς Νέινταλ, επαγγελματίας επενδυτής όπως δηλώνει, είναι ιδρυτής ενός ιδιόκτητου μουσείου στο Τορόντο με αντικείμενα μηχανοκίνητου ενδιαφέροντος (142 αυτοκίνητα, 40 μοτοσικλέτες) και ήθελε να εμπλουτίσει τη συλλογή του υποστηρίζοντας για τα Nike Waffle Racing Flat Moon Shoe πως "πρόκειται για ένα ιστορικό αντικείμενο της αθλητικής ιστορίας και της ποπ κουλτούρας". Αυτοπροσδιορίστηκε μάλιστα ως "ενθουσιωδώς άπληστος εκτιμητής της τέχνης που αντιπροσωπεύει τον πρωτοποριακό σχεδιασμό, την εξαιρετική δεξιοτεχνία και τις συναρπαστικές τάσεις της ποπ κουλτούρας". "Πιστεύω ότι η συλλογή αθλητικών παπουτσιών είναι στα όρια της έκρηξης", κατέληξε, προβλέποντας πως ο ίδιος έχει τρέξει μπροστά από τις εξελίξεις.

Μεταξύ των έτερων παπουτσιών που ο Καναδός συλλέκτης αγόρασε ήταν επίσης δύο Nike Mags, που έγιναν δημοφιλή από το δεύτερο σκέλος του 'Back to the Future' επειδή είχαν κορδόνι που έδενε μόνο του, και τα Jeter edition Air Jordan 11, που δημιουργήθηκαν το 2017 προς τιμήν του Ντέρεκ Τζίτερ, παίκτη-θρύλου της ομάδας μπέιζμπολ Νιου Γιορκ Γιάνκις που εμπνεύστηκε το εξομολογητήρι του Τhe Players' Tribune, και στην αγορά κυκλοφόρησαν αποκλειστικά και μόνο 5 ζευγάρια!

News 24/7

24MEDIA NETWORK