Υπήρχε λόγος που ο Ολυμπιακός φόρεσε διαφορετική εμφάνιση με την Ομόνοια

Τύπωσε και τέταρτη εμφάνιση ο Ολυμπιακός; Όχι ακριβώς. Ωστόσο η μικρή αλλαγή που ελάχιστοι πρόσεξαν στη βασική βερσιόν της νέας φανέλας των 'ερυθρόλευκων' θα είναι μόνιμη στα ευρωπαϊκά παιχνίδια εξαιτίας των κανονισμών της UEFA.

Ραφίνια και Βαλμπουενά πανηγυρίζουν τη νίκη επί της Ομόνοια στα πλέι οφ του Champions League
Ραφίνια και Βαλμπουενά πανηγυρίζουν τη νίκη επί της Ομόνοια στα πλέι οφ του Champions League EUROKINISSI SPORTS

Η νέα εμφάνιση του Ολυμπιακού έκανε πρεμιέρα στην νικηφόρα αναμέτρηση πρωταθλήματος με τον Αστέρα Τρίπολης. Φορώντας την ίδια, κι όχι κάποια από τις έτερες της φρεσκοραμμένης συλλογής, οι 'ερυθρόλευκοι' επιβλήθηκαν 2-0 της Ομόνοιας, στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τα πλέι οφ του Champions League.

Η δεύτερη πρόταση περιέχει ένα λάθος. Η 'στολή' των πρωταθλητών στο ματς της προηγούμενης Τετάρτης δεν ήταν η 'ίδια' μ' αυτήν που εμφανίστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή. Έμοιαζαν σαν δυο σταγόνες νερό, αλλά ταυτόχρονα διέφεραν.

Απέναντι στους Αρκάδες οι Πειραιώτες έπαιξαν μ' αυτήν:

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν τη νίκη επί του Αστέρα με εμφανίσεις χωρίς ρίγες στο πίσω μέρος
Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν τη νίκη επί του Αστέρα με εμφανίσεις χωρίς ρίγες στο πίσω μέρος EUROKINISSI SPORTS

Αν, τώρα, στον αγώνα με την κυπριακή ομάδα πρόσεξες μια υποτυπώδη διαφοροποίηση στην πίσω όψη της φανέλας του Ολυμπιακού, η παρατηρητικότητά σου ξεπερνά σίγουρα το μέσο όρο των (τηλε)θεατών. Διότι ελάχιστοι, στο εξωτερικό κυρίως, είδαν τι είχε συμβεί στον κόκκινο καμβά και μάς υποψίασαν. Οι λευκές λωρίδες που προστέθηκαν ακριβώς κάτω από τους αριθμούς των ποδοσφαιριστών του πρωταθλητή δεν ήταν παρά η 'υποταγή' στους κανόνες που έχει ορίσει η UEFA.

Οι Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Ανδρέας Μπουχαλάκης φορούν εμφανίσεις με λευκές ρίγες κάτω από τον αριθμό
Οι Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Ανδρέας Μπουχαλάκης φορούν εμφανίσεις με λευκές ρίγες κάτω από τον αριθμό EUROKINISSI SPORTS

Η τελευταία ανανέωση στο εγχειρίδιο με τις απαράβατες οδηγίες ένδυσης των ομάδων που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA πραγματοποιήθηκε το 2018. Κατά το άρθρο 8 παρ. 3 των Equipment Regulations, που αφορά τα χρώματα και τα σχέδια, προστέθηκε η ρητή διευκρίνιση περί υποχρεωτικής επανάληψης της ρίγας (κάθετης ή οριζόντιας) και του καρό στην πίσω όψη της κάθε φανέλας, ανάλογα πάντα με το pattern που έχει επιλεγεί ως κεντρικό στοιχείο.

Μάλιστα η σχετική επισήμανση συνοδεύεται από φωτογραφικό παράδειγμα του τι επιτρέπεται και του τι όχι. Για ν' αποφεύγονται οι παρερμηνείες.

Υπήρχε λόγος που ο Ολυμπιακός φόρεσε διαφορετική εμφάνιση με την Ομόνοια
Τι επιτρέπει και τι όχι η UEFA για τις εμφανίσεις WWW.UEFA.COM

Η adidas, στη βασική βερσιόν των νέων εμφανίσεων των νταμπλούχων Ελλάδας, διάλεξε να μην εφαρμόσει κατά γράμμα τις εντολές και να λανσάρει μία με κάθετες ρίγες μπροστά, αλλά εντελώς red plain στο πίσω μέρος. Ούτως ή άλλως στις εγχώριες διοργανώσεις δεν προβλέπεται κάτι τόσο περιοριστικό και κάθε εταιρία ιματισμού κινείται με περισσότερη ελευθερία. Χαρακτηριστικά ο ΚΑΠ, στο άρθρο 14, αναφέρεται ως επί το πλείστον στις υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με τους αριθμούς, τις αποστάσεις, τα σύμβολα και τις διαφημίσεις.

Επειδή ωστόσο η UEFA είναι σχεδόν εμμονική με την τυπολατρία (όπως και η FIFA που στο Παγκόσμιο του 2002 απαγόρευε τις αμάνικες του Καμερούν) και απαιτεί απαρέγκλιτη τήρηση των προδιαγραφών που εκ των προτέρων έχει θέσει, οι Πειραιώτες γνώριζαν ότι ήταν υποχρεωμένοι να εμφανιστούν με μια μίνι εναλλακτική εκδοχή που παρέκλινε ελάχιστα από την αρχική σχεδίαση, αλλά θα τους γλίτωνε από το να βρεθούν υπόλογοι.

Σ' όσους άρεσε η παραλλαγή, ας έχουν υπ' όψιν πως δεν διατίθεται προς πώληση. Είναι για ιδία χρήση στα ευρωπαϊκά ματς που θ' ακολουθήσουν ως τον Δεκέμβρη τουλάχιστον. Στα καταστήματα ή στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μονάχα η 'ελληνική'. Παρέα με τις άλλες δύο. Τη γαλάζια με το σχέδιο και την σκούρα μπλε με τον λευκό γιακά. Και φυσικά τις όποιες ενστάσεις τις συνόδευσαν την ημέρα της παρουσίασής τους.


News 24/7

24MEDIA NETWORK