Γουαρδιόλα και Μάντσεστερ Σίτι ήταν "καταδικασμένοι" να συνεχίσουν μαζί

Ο Πεπ Γουαρδιόλα ανανέωσε για δυο ακόμα χρόνια με την Μάντσεστερ Σίτι (μέχρι το 2023) και το Contra.gr αναλύει όλες τις παραμέτρους που οδήγησαν τις δυο πλευρές στη συμφωνία. Η απόλυτα ικανοποιημένη διοίκηση, οι Ισπανοί συνεργάτες, το κεφάλαιο Μπάρσα που έχει κλείσει, οι προκλήσεις της Πρέμιερ και του Champions League, οι προτεραιότητες στον σχεδιασμό και η επαναφορά της υπόθεσης Μέσι στο προσκήνιο.

Ο Πεπ Γουαρδιόλα στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι
Ο Πεπ Γουαρδιόλα στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι AP

Ο Πεπ Γουαρδιόλα και η Μάντσεστερ Σίτι έδωσαν τα χέρια για την ανανέωση του Καταλανού τεχνικού και την παραμονή του στον πάγκο των "Citizens" μετά το καλοκαίρι του 2021, όταν και έληγε το συμβόλαιό του. Η νέα συμφωνία προβλέπει συνεργασία για δυο ακόμη χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Όλα τα ρεπορτάζ του βρετανικού Τύπου πάντως, έδειχναν ότι ήταν θέμα ημερών να ολοκληρωθούν θετικά οι επαφές ανάμεσα στις δυο πλευρές, επικαλούμενα πληροφορίες που προέρχονταν απευθείας μέσα από τον σύλλογο του Μάντσεστερ. Μην ξεχνάμε πως η σχέση του Γουαρδιόλα με τη διοίκηση είναι εξαιρετική, άλλωστε τόσο ο Τσίκι Μπεγκιριστάιν, τεχνικός διευθυντής, όσο και ο Φεράν Σοριάνο, εκτελεστικός διευθυντής, είναι άνθρωποι της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πεπ, αφού έχει συνεργαστεί μαζί τους από την εποχή που ήταν προπονητής στην Μπαρτσελόνα.

Η αλήθεια είναι πως ο Καταλανός τεχνικός έδειχνε απόλυτα ικανοποιημένος από την παραμονή του στο Μάντσεστερ, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με τη Σίτι έχει σπάσει το ρεκόρ του, αφού αυτή είναι η πέμπτη σεζόν που βρίσκεται στο "Etihad" και πλέον, με την επέκταση, θα φτάσει τουλάχιστον μέχρι τις επτά. Να θυμίσουμε ότι στην Μπαρτσελόνα έμεινε μια τετραετία (2008-2012) και στην Μπάγερν μια τριετία (2013-2016). Κάτι που επίσης έχει αλλάξει, είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται ο Γουαρδιόλα τις ανανεώσεις του συμβολαίου του. Στην Μπαρτσελόνα το έκανε κάθε χρόνο, μη θέλοντας να δεσμευτεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ στην Μπάγερν υπέγραψε το 2016 για τρία χρόνια και όταν ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του, θεώρησε ότι ο κύκλος του στους Βαυαρούς είχε κλείσει, αποφασίζοντας να μη συνεχίσει.

Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΟΥΑΡΔΙΟΛΑ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα στην Πρέμιερ Λιγκ στον πάγκο της Σίτι (13/8/2016).
Το ντεμπούτο του Γουαρδιόλα στην Πρέμιερ Λιγκ στον πάγκο της Σίτι (13/8/2016). AP

Αντίθετα, στη Σίτι, ξεκίνησε υπογράφοντας συμβόλαιο τριών χρόνων (μέχρι το καλοκαίρι του 2019), όμως στο τέλος της σεζόν 2017/18 συμφώνησε σε πρόωρη ανανέωση μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και τελικά, στη διάρκεια της φετινής σεζόν έχουμε μια ακόμα συμφωνία, την τρίτη συνολικά, που όπως είπαμε, θα τον κρατήσει στο Μάντσεστερ τουλάχιστον για μια διετία ακόμα, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Όλες οι εικασίες λοιπόν επαληθεύτηκαν και η φημολογία περί αίσιου τέλους επιβεβαιώθηκε με το καινούργιο συμβόλαιο. Είναι αλήθεια βέβαια, ότι η διοίκηση της Σίτι δε θεωρούσε τίποτα δεδομένο, γι' αυτό και είχε φροντίσει να έχει έτοιμες εναλλακτικές λύσεις, στην περίπτωση που οι επαφές της με τον Πεπ οδηγούνταν σε ναυάγιο.

Αρχικά, οι υπεύθυνοι του συλλόγου πίστευαν ότι στην περίπτωση αναχώρησης του Γουαρδιόλα από τον πάγκο της ομάδας, ο διάδοχος θα μπορούσε να είναι ο βοηθός του, Μίκελ Αρτέτα. Φαινόταν ως η φυσική συνέχεια του Πεπ και η πιο ανώδυνη αλλά και ενδεδειγμένη λύση, αφού ο Βάσκος, έχοντας καθίσει για σχεδόν μια τριετία δίπλα στον Καταλανό, γνώριζε όλα τα "μυστικά" εκ των έσω και θα ήταν έτοιμος να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, στηριζόμενος στην ίδια αγωνιστική φιλοσοφία. Όμως αυτή η εναλλακτική έφυγε από την εξίσωση, όταν πέρυσι τον Δεκέμβριο, ο Αρτέτα άφησε τη Σίτι για να γίνει πρώτος προπονητής της Άρσεναλ, στη θέση του Ουνάι Έμερι. Οι "Citizens" φυσικά και δεν απογοητεύτηκαν από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αλλά έψαξαν άλλες λύσεις.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΑΝ Ο ΠΕΠ ΕΦΕΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΤΙ

Γουαρδιόλα και Ποτσετίνο πριν από ντέρμπι της Βαρκελώνης, όταν ο πρώτος ήταν προπονητής στην Μπάρσα και ο δεύτερος στην Εσπανιόλ. Ο Αργεντίνος θεωρείτο ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Πεπ στον πάγκο της Σίτι, αν ο Καταλανός δεν ανανέωνε (20/2/2009).
Γουαρδιόλα και Ποτσετίνο πριν από ντέρμπι της Βαρκελώνης, όταν ο πρώτος ήταν προπονητής στην Μπάρσα και ο δεύτερος στην Εσπανιόλ. Ο Αργεντίνος θεωρείτο ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Πεπ στον πάγκο της Σίτι, αν ο Καταλανός δεν ανανέωνε (20/2/2009).

Η "Daily Mail" ήταν η πρώτη που έγραψε τον περασμένο Οκτώβριο τα δυο πιθανότερα ονόματα που θα μπορούσαν να διαδεχτούν τον Γουαρδιόλα. Επρόκειτο για τους Μαουρίσιο Ποτσετίνο και Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Ο Αργεντίνος, άνεργος από τον Νοέμβριο του 2019, όταν απολύθηκε από την Τότεναμ, είχε ήδη ακουστεί για ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Γερμανός εργάζεται στη Λειψία, την οποία οδήγησε πριν λίγους μήνες μέχρι τα ημιτελικά του Champions League. Η ηλικία του (μόλις 33 ετών) και η ποδοσφαιρική του φιλοσοφία έδειχναν να ταιριάζουν γάντι στη Σίτι, η οποία σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τον είχε βολιδοσκοπήσει πρόσφατα για να μάθει τις προθέσεις του, στην περίπτωση που ο πάγκος της έμενε "ορφανός".

Αλλά ας αφήσουμε τις υποθέσεις και ας ρίξουμε μια ματιά στο τί συμβαίνει με τον Πεπ και το συμβόλαιό του. Όπως γράψαμε και πιο πάνω, ο Καταλανός είχε ανανεώσει με τη Σίτι στις 17 Μαΐου του 2018. Κυκλοφορούσε για πολύ καιρό μια φήμη, που έλεγε πως υπήρχε μια ρήτρα στο συμβόλαιο, σύμφωνα με την οποία ο Γουαρδιόλα θα μπορούσε να μείνει ελεύθερος κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όμως ο ίδιος ο Πεπ είχε φροντίσει να διαψεύσει την ύπαρξη τέτοιας ρήτρας σε συνέντευξη Τύπου στις 13 Δεκεμβρίου του 2019: "Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν έχω ρήτρα για να σπάσω το συμβόλαιό μου. Θα μείνω εδώ, ήδη το έχω πει αρκετές φορές". Μετά την πρόωρη ανανέωση του 2018, ο Γουαρδιόλα έγινε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους προπονητές στον κόσμο.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ

Η τελευταία επίσκεψη του Γουαρδιόλα στο "Καμπ Νόου". Ήταν η πρώτη του χρονιά στη Σίτι και αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα για τους ομίλους του Champions League, όπου ηττήθηκε 4-0. Εδώ δίνει το χέρι του στον Λουίς Ενρίκε μετά τη λήξη της συνάντησης (19/10/2016).
Η τελευταία επίσκεψη του Γουαρδιόλα στο "Καμπ Νόου". Ήταν η πρώτη του χρονιά στη Σίτι και αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα για τους ομίλους του Champions League, όπου ηττήθηκε 4-0. Εδώ δίνει το χέρι του στον Λουίς Ενρίκε μετά τη λήξη της συνάντησης (19/10/2016). AP

Οι ετήσιες απολαβές του ανέρχονταν πλέον στα 27,5 εκατομμύρια ευρώ μικτά, 3,5 εκ. ευρώ περισσότερα από ό,τι στο αρχικό του συμβόλαιο. Σε αυτά φυσικά δεν υπολογίζουμε τα έσοδά του από τη διαφήμιση, αφού είναι κεντρικό πρόσωπο σε καμπάνιες πολύ γνωστών brands. Κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο ήταν ευχαριστημένος από την οικονομική συμφωνία με τη Σίτι, αλλά σε διάφορες ευκαιρίες είχε εκφράσει τη θέλησή του να παραμείνει στο σύλλογο. Όπως γίνεται αντιληπτό, μιλώντας για έναν προπονητή που ανήκει στην αφρόκρεμα του επαγγέλματος (για πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος), ήταν λίγες εκείνες οι ομάδες που α) θα μπορούσαν να καλύψουν τις οικονομικές του απαιτήσεις και β) να ικανοποιήσουν τα "θέλω" του στον αγωνιστικό σχεδιασμό.

Εκεί όμως ακριβώς, βρισκόταν και μια σημαντική απάντηση στο ερώτημα αν θα ήθελε να φύγει από τη Σίτι για να εργαστεί κάπου αλλού. Ποια ήταν αυτή; Μα το γεγονός ότι όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες που βρισκόταν στον αέρα η ανανέωσή του, δεν είχαμε ακούσει το παραμικρό για ενδιαφέρον κάποιας άλλης ομάδας. Ούτε φήμη, ούτε διαρροή, ούτε καν κάποιο αόριστο δημοσίευμα που θα μπορούσε να δείξει έναν κάποιο πιθανό προορισμό. Ακόμα και αντίστροφα να το πάρουμε, από τη μεριά του Πεπ δηλαδή, πάλι καταλήγαμε σε αδιέξοδο. Ο πόθος όλων των φίλων της Μπαρτσελόνα για την επιστροφή του στους "μπλαουγκράνα", ήταν προφανές ότι θα έμενε ανεκπλήρωτος, αφού ο ίδιος ο Γουαρδιόλα είχε δηλώσει κατ' επανάληψη ότι αυτό το κεφάλαιο για τον ίδιο έχει κλείσει.

ΟΥΤΕ ΜΕ ΛΑΠΟΡΤΑ ΔΕ ΘΑ ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ Ο ΓΟΥΑΡΔΙΟΛΑ

Από αριστερά: ο αντιπρόεδρος της Μπάρσα, Ραφαέλ Γιούστε, ο πρόεδρος Τζουάν Λαπόρτα, ο Γουαρδιόλα και ο τεχνικός γραμματέας Τσίκι Μπεγκιριστάιν, μετά την ανακοίνωση της επέκτασης της συνεργασίας του Πεπ για έναν ακόμα χρόνο (20/1/2010).
Από αριστερά: ο αντιπρόεδρος της Μπάρσα, Ραφαέλ Γιούστε, ο πρόεδρος Τζουάν Λαπόρτα, ο Γουαρδιόλα και ο τεχνικός γραμματέας Τσίκι Μπεγκιριστάιν, μετά την ανακοίνωση της επέκτασης της συνεργασίας του Πεπ για έναν ακόμα χρόνο (20/1/2010). AP

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ στην Μπάρσα, απλά όταν το κάνει, θα είναι σε κάποιο άλλο πόστο αλλά όχι ως προπονητής. Μπορεί να τον δούμε ως υπεύθυνο της Μασία ή σε κάποια διοικητική θέση, κάτι όμως που δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Κάποιοι στήριζαν τις ελπίδες τους στην εκλογή του Τζουάν Λαπόρτα ως νέου προέδρου του συλλόγου στις επερχόμενες εκλογές της 24ης Ιανουαρίου του 2021, πιστεύοντας ότι η άψογη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους δυο άνδρες, θα μπορούσε να κάνει ρεαλιστική την πιθανότητα επιστροφής του Γουαρδιόλα στον πάγκο των culés, αλλά αυτό το σενάριο ήταν περισσότερο ευσεβής πόθος παρά οτιδήποτε άλλο. Έτσι κι αλλιώς, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ο Βίκτορ Φοντ φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για την προεδρία.

Αποκλείοντας την Μπαρτσελόνα, περάσαμε σε μια άλλη πιθανότητα, αυτή του εκλέκτορα σε κάποια Εθνική ομάδα. Πρόκειται για ένα σενάριο αρκετά πιθανό, αλλά όχι αυτή τη στιγμή. Ο Πεπ είναι ακόμα σε "νεαρή" προπονητική ηλικία, τον επόμενο Γενάρη θα κλείσει τα 50, οπότε σίγουρα προς το παρόν και για τα επόμενα χρόνια, στο μυαλό του βρίσκεται η καθημερινότητα με ένα σύλλογο και όχι η "συνταξιοδότηση" στον πάγκο ενός εθνικού συγκροτήματος. Αποκλείοντας λοιπόν την Μπαρτσελόνα και την προοπτική κάποιας εθνικής, αλλά και γνωρίζοντας πως από πουθενά δεν προέκυπτε κάποιο ενδιαφέρον από άλλο μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο, όλα συνηγορούσαν πως ο Γουαρδιόλα θα συνέχιζε στη Μάντσεστερ Σίτι, όπως και έγινε.

ΠΡΕΜΙΕΡ & CHAMPIONS LEAGUE, ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΠ

Ο Πεπ Γουαρδιόλα με το τρόπαιο του αγγλικού πρωταθλήματος της σεζόν 2018/19.
Ο Πεπ Γουαρδιόλα με το τρόπαιο του αγγλικού πρωταθλήματος της σεζόν 2018/19. AP

Οι προκλήσεις άλλωστε δε λείπουν από το μπλοκάκι του Καταλανού. Μετά από μια διετία μεγάλων επιτυχιών στο "Νησί", με δυο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, τρία EFL Cup και δυο Community Shield, κυρίως όμως μετά από την ολοκληρωτική εντός συνόρων κυριαρχία στη σεζόν 2018/19 με τέσσερις στους τέσσερις κερδισμένους τίτλους (Πρέμιερ, Κύπελλο, Λιγκ Καπ και Σούπερ Καπ), ο Γουαρδιόλα είδε πέρυσι τη Λίβερπουλ και τον Κλοπ να του παίρνουν τα σκήπτρα στο πρωτάθλημα με μια τεράστια διαφορά 18 πόντων και τον ίδιο και τη Σίτι να περιορίζονται σε ένα μόνο EFL Cup. Άρα λοιπόν, η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον Πεπ, είναι να ανεβάσει και πάλι τους "Citizens" στην κορυφή της Πρέμιερ. Η δεύτερη, ακόμα μεγαλύτερη, είναι η κατάκτηση του Champions League, που αποτελεί και το ανεκπλήρωτο όνειρο τόσο του Καταλανού όσο και του συλλόγου.

Η Σίτι με τον Πεπ στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο της (2016/17), έφτασε μέχρι τους "16" του Champions League, όπου αποκλείστηκε από τη Μονακό (νίκη 5-3 στο Μάντσεστερ & ήττα 3-1 στο Πριγκηπάτο). Την επόμενη χρονιά (2017/18) οι "Citizens" έκαναν ένα βήμα παραπάνω και έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν με δυο ήττες από τη Λίβερπουλ (3-0 στο "Άνφιλντ" & 1-2 στο "Έτιχαντ"). Στην τρίτη σεζόν του Γουαρδιόλα (2018/19), η Σίτι ξεπέρασε το εμπόδιο της Σάλκε στη φάση των "16" με εντυπωσιακό τρόπο (10-2 συνολικό σκορ), όμως σκόνταψε και πάλι στους "8", ξανά απέναντι σε αγγλική ομάδα. Αυτή τη φορά ήταν η Τότεναμ που νίκησε 1-0 στο Λονδίνο και πήρε την πρόκριση παρά την ήττα της με 4-3 στο Μάντσεστερ.

Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΙΟΝ

Ο Γουαρδιόλα δίνει εντολές στους Ροδρίγο και Ντε Μπρόινε, στη διάρκεια του προημιτελικού αγώνα του Champions League ανάμεσα στη Σίτι και τη Λιόν (15/8/2020).
Ο Γουαρδιόλα δίνει εντολές στους Ροδρίγο και Ντε Μπρόινε, στη διάρκεια του προημιτελικού αγώνα του Champions League ανάμεσα στη Σίτι και τη Λιόν (15/8/2020). AP

Και φτάνουμε στην περσινή σεζόν (2019/20), εκεί όπου η Σίτι πέρασε τον όμιλο αήττητη (4 νίκες & δυο ισοπαλίες) και στη συνέχεια απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης με δυο νίκες (1-2 στο "Μπερναμπέου" & 2-1 στο "Έτιχαντ"). Η ευκαιρία που παρουσιαζόταν στον Γουαρδιόλα ήταν μοναδική, αφού στα προημιτελικά κληρώθηκε με τη Λιόν, όμως στο μονό - λόγω κορονοϊού - παιχνίδι, οι Γάλλοι πέτυχαν δυο τέρματα στο τελευταίο δεκάλεπτο και πήραν την πρόκριση με το τελικό 3-1, γεμίζοντας απογοήτευση τους φίλους της Σίτι. Φέτος, οι "Citizens" βρίσκονται στον ίδιο όμιλο με Ολυμπιακό, Πόρτο και Μαρσέιγ και έχουν ξεκινήσει με τρεις νίκες στα πρώτα τρία ματς (9-1 τα τέρματα). Η ευρωπαϊκή πρόκληση παραμένει παρούσα λοιπόν τόσο για τον Πεπ όσο και για τον σύλλογο του Μάντσεστερ.

Το φετινό ξεκίνημα στην Πρέμιερ δεν είναι το ιδανικότερο, η Σίτι βρίσκεται στη δέκατη θέση με 3 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα, αλλά όλοι στην ομάδα είναι σίγουροι ότι ο Γουαρδιόλα θα τους ξαναβάλει σύντομα στη σωστή τροχιά. Ο ίδιος ο Καταλανός είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να είχαν επηρεαστεί οι παίκτες του από την αβεβαιότητα που υπήρχε σχετικά με το αν θα συνέχιζε στη Σίτι ή όχι, λέγοντας ότι κάθε φορά που η ομάδα μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, τα δίνει όλα άσχετα με το αν στον πάγκο βρίσκεται ο τάδε ή ο δείνα προπονητής. Ήσυχος πάντως έδειχνε να είναι και ο πρόεδρος του συλλόγου, Καλντούν Αλ Μουμπάρακ, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει πως "η μέθοδος με την οποία κινείται η Σίτι στο παρασκήνιο, δείχνει ότι το θέμα της ανανέωσης του Πεπ θα λυθεί με απόλυτα φυσικό τρόπο".

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΘΕΛΕ 100% ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΠ

Ο πρόεδρος της Σίτι, Καλντούν Αλ Μουμπάρακ (αριστερά), μαζί με τον Φεράν Σοριάνο, εκτελεστικό διευθυντή του συλλόγου, στις κερκίδες του "Έτιχαντ" (16/1/2016).
Ο πρόεδρος της Σίτι, Καλντούν Αλ Μουμπάρακ (αριστερά), μαζί με τον Φεράν Σοριάνο, εκτελεστικό διευθυντή του συλλόγου, στις κερκίδες του "Έτιχαντ" (16/1/2016). AP

Ο Αλ Μουμπάρακ, σε συνέντευξή του πριν λίγες μέρες στην επίσημη ιστοσελίδα της Σίτι, είχε πει μεταξύ άλλων: "Έχουμε τέτοια συνεννόηση από τη μια πλευρά ο Πεπ και από την άλλη, εγώ, ο Τσίκι, ο Φεράν και ολόκληρος ο σύλλογος, που θεωρώ πως αυτή η συζήτηση για την ανανέωση, θα είναι κάτι τελείως φυσιολογικό. Συμφωνούμε απόλυτα με τον Πεπ για το τί είναι σωστό για την ομάδα και τί όχι. Συμπίπτουμε στο τί χρειάζεται να κάνουμε για το μέλλον και στο τί θέλουμε ώστε να έρθουν κι άλλες επιτυχίες. Το ξαναλέω, πιστεύω ότι θα είναι μια άνετη συζήτηση, η οποία θα έχει την καλύτερη κατάληξη για τον Πεπ, για μένα και για τον σύλλογο". Από τη στιγμή λοιπόν που η διοίκηση δεν είχε χάσει στο ελάχιστο την εμπιστοσύνη της στον Καταλανό, όλα έδειχναν να είναι πολύ πιο εύκολα.

Ίδια άποψη με τον πρόεδρο, είχε και ο Ομάρ Μπεράδα, διευθυντής επιχειρήσεων του συλλόγου: "Και μόνο το γεγονός ότι ο Πεπ έχει μείνει κοντά μας περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα στο παρελθόν, δείχνει ότι είναι χαρούμενος εδώ, ότι νιώθει άνετα. Πρόκειται για τον κορυφαίο προπονητή του κόσμου και τον θέλουμε μαζί μας. Θα έχουμε μια συζήτηση όταν θα έρθει η σωστή στιγμή και ελπίζω να ανανεώσει, γιατί η συνεισφορά του είναι τεράστια και θέλουμε να διαρκέσει πολλά χρόνια ακόμα. Η θέση μας είναι σταθερή, θέλουμε να μείνει". Όπως εύκολα συμπεραίνει κάποιος, ολόκληρος ο οργανισμός της Μάντσεστερ Σίτι ήθελε την παραμονή του Γουαρδιόλα στην ομάδα και προφανώς με τέτοια θετική διάθεση απέναντί του, ήταν πρακτικά αδύνατο να μην οδηγηθούν οι δυο πλευρές σε συμφωνία.

"THE JOURNEY CONTINUES"

Οι μονομαχίες Γουαρδιόλα και Κλοπ θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Εδώ, μετά το φετινό 1-1 ανάμεσα σε Σίτι και Λίβερπουλ στο "Έτιχαντ" (8/11/2020).
Οι μονομαχίες Γουαρδιόλα και Κλοπ θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Εδώ, μετά το φετινό 1-1 ανάμεσα σε Σίτι και Λίβερπουλ στο "Έτιχαντ" (8/11/2020). AP

Έτσι λοιπόν, "το ταξίδι θα συνεχιστεί", όπως έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η Μάντσεστερ Σίτι, ανακοινώνοντας την επέκταση της συνεργασίας της με τον Πεπ. Από τη μεριά του, ο Καταλανός τεχνικός δήλωσε: "Από τότε που ήρθα στη Σίτι, ένιωσα καλοδεχούμενος από όλους στον σύλλογο και στην πόλη. Όλα αυτά τα χρόνια πετύχαμε μεγάλα πράγματα μαζί, βάζοντας γκολ και κατακτώντας τίτλους και είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτές τις επιτυχίες. Η πρόκληση τώρα είναι να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε και να εξελισσόμαστε". Την τελευταία τετραετία, ο Γουαρδιόλα πέρασε τη δική του ποδοσφαιρική φιλοσοφία στον αγγλικό σύλλογο και άλλαξε πολλά πράγματα στο αγωνιστικό στιλ των "Citizens", με αποτέλεσμα την κατάκτηση οκτώ τίτλων.

Τώρα, στην πέμπτη του χρονιά στον πάγκο και με ξεκαθαρισμένη την παραμονή του, καλείται να αποφασίσει για αρκετά θέματα που απασχολούν την ομάδα. Ένα από τα σημαντικότερα, είναι η - ήδη δρομολογημένη - ανανέωση του Κέβιν Ντε Μπρόινε, που αποτελεί έναν από τους καθοριστικότερους παίκτες στο ρόστερ της Σίτι. Ένα άλλο θέμα, είναι αυτό του Κουν Αγουέρο, που συμπληρώνει μια ολόκληρη δεκαετία στην ομάδα και του οποίου το συμβόλαιο λήγει το καλοκαίρι. Όπως όλα δείχνουν, ο Αργεντίνος βρίσκεται πιο κοντά στην έξοδο παρά στην ανανέωση. Τέλος, υπάρχει και ο Έρικ Γκαρθία. Παρά το γεγονός ότι ο Καταλανός αμυντικός δεν έχει ανανεώσει και μένει ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι (φημολογείται ότι έχει κλείσει στην Μπάρσα), στη Σίτι ελπίζουν ότι η παραμονή του Πεπ ίσως τον κάνει να αλλάξει γνώμη.

ΠΕΠ & ΜΕΣΙ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΜΑΖΙ;

Η τελευταία, ιστορική αγκαλιά Γουαρδιόλα (ως προπονητή των "μπλαουγκράνα") και Μέσι στο "Καμπ Νόου", στη διάρκεια του παιχνιδιού Μπαρτσελόνα - Εσπανιόλ 4-0 (5/5/2012).
Η τελευταία, ιστορική αγκαλιά Γουαρδιόλα (ως προπονητή των "μπλαουγκράνα") και Μέσι στο "Καμπ Νόου", στη διάρκεια του παιχνιδιού Μπαρτσελόνα - Εσπανιόλ 4-0 (5/5/2012). AP

Και βέβαια, πέρα από όλα αυτά τα ζητήματα, υπάρχει και ένα ακόμα, που δεν είναι άλλο από την πιθανή μετακίνηση του Μέσι στο Μάντσεστερ και τη Σίτι. Μια προοπτική που το καλοκαίρι που μας πέρασε, ακούστηκε ως η πιο πιθανή στην περίπτωση που ο Λέο έφευγε τελικά από την Μπαρτσελόνα. Το γεγονός ότι ο Πεπ θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια στη Σίτι, επαναφέρει πολύ δυνατά την υποψηφιότητα των Άγγλων να κάνουν δικό τους τον Αργεντίνο. Η "Sun" μάλιστα το πήγε ένα βήμα παραπέρα, γράφοντας ότι η Σίτι θα καταθέσει πρόταση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Μπάρσα για να αποκτήσει τον Μέσι στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Η καταλανική "Mundo Deportivo" πάντως, αποκλείει κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας ότι η Σίτι θα ασχοληθεί με τον Λέο το επόμενο καλοκαίρι, όταν πλέον θα έχει μείνει ελεύθερος από τον καταλανικό σύλλογο.

Κάπως έτσι λοιπόν κλείνει το κεφάλαιο της παραμονής ή μη του Γουαρδιόλα στη Σίτι, πριν καν προλάβει να γίνει σίριαλ. Οι δυο πλευρές, απόλυτα ικανοποιημένες η μια από την άλλη, συμφώνησαν στο να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για δυο ακόμα χρόνια και να πορευτούν μαζί τουλάχιστον μέχρι το 2023. Μετά από μια χρονιά γεμάτη απρόοπτα για τους "Citizens", πρώτα με την τιμωρία από την UEFA με τον διετή αποκλεισμό της ομάδας από την Ευρώπη (ουσιαστικά δηλαδή από το Champions League) και ύστερα με την αθώωση από το CAS, η συμφωνία επέκτασης του συμβολαίου του Πεπ είναι σίγουρα η καλύτερη είδηση τόσο για τον ίδιο το σύλλογο, όσο και για τον Καταλανό προπονητή. Τα υπόλοιπα θα φανούν στον σχεδιασμό, στον αγωνιστικό χώρο και στα αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ: 

AS.COM, MARCA.COM, MUNDODEPORTIVO.COM, BBC.COM, BESOCCER.COM, MANCHESTEREVENINGNEWS.CO.UK, INFOBAE.COM, GOAL.COM, THESUN.CO.UK

News 24/7

24MEDIA NETWORK