Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ

Ενόψει του σαββατιάτικου, πρώτου clásico της φετινής σεζόν στο ισπανικό πρωτάθλημα (24/10, 17:00 ώρα Ελλάδας), το Contra επέλεξε παίκτες από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ και σας παρουσιάζει τη "μικτή αιωνίων"! Έξι "μερένγκες" και πέντε "μπλαουγκράνα" υπό την καθοδήγηση του Ζινεντίν Ζιντάν.

Μέσι και Σέρχιο Ράμος σε clásico του ισπανικού πρωταθλήματος (2/3/2019).
Μέσι και Σέρχιο Ράμος σε clásico του ισπανικού πρωταθλήματος (2/3/2019). AP

Αυτό το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης στο "Καμπ Νόου", στο πρώτο clásico της φετινής σεζόν, για την 7η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Και οι δυο ομάδες έχουν δώσει λιγότερα παιχνίδια (5 η Ρεάλ, 4 η Μπάρσα), επειδή αμφότερες ξεκίνησαν αργότερα λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, όμως τόσο οι "μπλαουγκράνα" όσο και οι "μερένγκες", έχουν προλάβει να κάνουν τις πρώτες τους γκέλες στη Λίγκα. Η μεν Μπαρτσελόνα έχει παραχωρήσει μια ισοπαλία στο γήπεδό της (1-1 με τη Σεβίγια) και ηττήθηκε 1-0 από τη Χετάφε στη Μαδρίτη την προηγούμενη αγωνιστική, η δε Ρεάλ έμεινε στο 0-0 με τη Ρεάλ Σοθιεδάδ στο Σαν Σεμπαστιάν και έχασε στο "Μπερναμπέου" 0-1 από τη νεοφώτιστη Κάντιθ!

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το clásico, αν και έρχεται νωρίς μέσα στη σεζόν, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και για τις δυο ομάδες, που θέλουν μετά τις πρόσφατες ήττες τους, να επανέλθουν στο δρόμο των νικών. Οι δυο προπονητές, Κούμαν και Ζιντάν, σίγουρα έχουν το δικό τους πονοκέφαλο, στην προσπάθειά τους να κατεβάσουν στον αγωνιστικό χώρο τις καλύτερες δυνατές ενδεκάδες, εμείς όμως αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Αντί να μπούμε στη θέση των δυο τεχνικών και να φτιάξουμε τις συνθέσεις κάθε ομάδας, προτιμήσαμε να επιλέξουμε έντεκα παίκτες και από τα δυο ρόστερ, για να παρουσιάσουμε την καλύτερη - κατά τη γνώμη μας - "μικτή" Μπάρσα και Ρεάλ. Διαλέγοντας φυσικά και έναν από τους δυο κόουτς, για να την καθοδηγήσει στο γήπεδο.

Προσπαθήσαμε να πάρουμε τους έντεκα καλύτερους αυτή τη στιγμή, αλλά φυσικά η επιλογή είναι υποκειμενική, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε από εσάς, πιθανότατα να έχει διαφορετική άποψη για το χτίσιμο αυτής της "μικτής". Να πω ότι σε αυτή τη σύνθεση υπερτερούν οριακά οι "μερένγκες" με έξι παίκτες, έναντι πέντε των "μπλαουγκράνα". Η Ρεάλ έχει ακόμα ένα μέλος εδώ, αφού ο προπονητής που διαλέξαμε, είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αν σκεφτούμε ότι για τον Κούμαν αυτό θα είναι το παρθενικό του clásico από τον πάγκο, σε αντίθεση με τον Γάλλο, που ήδη μετράει εννιά τέτοια ματς. Να προσθέσω ότι δε μας απασχόλησε αν οι 11 που επιλέξαμε θα αγωνιστούν το Σάββατο ή όχι, έτσι κι αλλιώς το κείμενο είναι τελείως θεωρητικό, χωρίς να έχει εφαρμογή στην πράξη.

Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ

Πριν περάσουμε αναλυτικά στη "μικτή αιωνίων", ας τους δούμε πρώτα όλους μαζί σε έναν πίνακα. Οι συμμετοχές αφορούν συνολικά στα clásicos που έχει παίξει ο καθένας (σε όλες τις διοργανώσεις), το ίδιο και τα γκολ. Ρέκορντμαν συμμετοχών είναι ο Σέρχιο Ράμος με 44, ενώ ρέκορντμαν σκοραρίσματος είναι ο Μέσι με 26 τέρματα, αυτός είναι και ο λόγος που διαλέξαμε αυτούς τους δυο παίκτες για την κεντρική φωτογραφία. Το σύστημα που επιλέξαμε, είναι το 4-3-3. Τέλος, από τους έντεκα της λίστας, όλοι έχουν αγωνιστεί σε τουλάχιστον ένα clásico, έστω και ως αλλαγή.

ΠΑΙΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΘΕΣΗ ΣΥΜ/ΧΕΣ ΓΚΟΛ
Αντρέ Τερ Στέγκεν Μπάρσα Τερματοφύλακας 12 -
Ντάνι Καρβαχάλ Ρεάλ Μ. Δεξί μπακ 17 -
Φερλάν Μεντί Ρεάλ Μ. Αριστερό μπακ 1 -
Σέρχιο Ράμος Ρεάλ Μ. Αριστερό στόπερ 44 4
Ζεράρ Πικέ Μπάρσα Δεξί στόπερ 36 2
Κασεμίρο Ρεάλ Μ. Αμυντικό χαφ 14 1
Φρένκι Ντε Γιόνγκ Μπάρσα Δεξί εσωτ. χαφ 2 -
Τόνι Κρόος Ρεάλ Μ. Αριστ. εσωτ. χαφ 15 -
Καρίμ Μπενζεμά Ρεάλ Μ. Σέντερ φορ 34 9
Λιονέλ Μέσι Μπάρσα Δεξί εξτρέμ 43 26
Ανσού Φατί Μπάρσα Αριστερό εξτρέμ 2 -

ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ (ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ
AP
  • Θέση: Προπονητής
  • Σύλλογος: Ρεάλ Μαδρίτης (από το 2019)
  • Συμμετοχή σε clásicos: 9

Όπως γράψαμε και λίγο πιο πάνω, ήταν απόλυτα φυσιολογικό να επιλέξουμε ως προπονητή της "μικτής αιωνίων" τον Ζινεντίν Ζιντάν, αφού είναι ο μόνος από τους δυο αντίπαλους τεχνικούς του Σαββάτου, που γνωρίζει τί σημαίνει να διευθύνεις ένα clásico από τον πάγκο. Εννιά τέτοια παιχνίδια έχει ήδη στο ενεργητικό του ο Γάλλος ως τεχνικός, με τον εξής απολογισμό: 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες. Στο πιο πρόσφατο clásico της Λίγκας, ο Ζιζού οδήγησε τη Ρεάλ στο νικηφόρο 2-0 επί της Μπάρσα (1/3/2020).

1. ΜΑΡΚ ΑΝΤΡΕ ΤΕΡ ΣΤΕΓΚΕΝ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ
AP
  • Θέση: Τερματοφύλακας
  • Σύλλογος: Μπαρτσελόνα (από το 2014)
  • Συμμετοχή σε clásicos: 12
  • Γκολ σε clásicos: -

Ξεκινάμε τη "μικτή αιωνίων" με τον Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν, ο οποίος έχει αγωνιστεί σε 12 clásicos με απολογισμό 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες. Ο Γερμανός δε θα παίξει το Σάββατο λόγω τραυματισμού, παρόλα αυτά είναι η επιλογή μας για τη θέση του τερματοφύλακα, αφού όλα αυτά τα έξι χρόνια που βρίσκεται στην Μπαρτσελόνα, είναι από τους πλέον καθοριστικούς παίκτες των "μπλαουγκράνα", σταθερός, σοβαρός, εντυπωσιακός και βέβαια έμπειρος. Οπωσδήποτε αποτελεί μεγαλύτερη εγγύηση κάτω από την εστία από τον Τιμπό Κουρτουά και τον προτιμήσαμε, παρά το γεγονός ότι δεν έχει παίξει ακόμα στην τρέχουσα σεζόν.

2. ΝΤΑΝΙ ΚΑΡΒΑΧΑΛ (ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ
AP
  • Θέση: Δεξί μπακ
  • Σύλλογος: Ρεάλ Μαδρίτης (από το 2013)
  • Συμμετοχή σε clásicos: 17
  • Γκολ σε clásicos: -

Ο Ντάνι Καρβαχάλ είναι ο δεύτερος παίκτης της λίστας που επίσης θα απουσιάσει από το clásico, και αυτός λόγω τραυματισμού, όμως είναι σίγουρα το καλύτερο δεξί μπακ και από τα δυο ρόστερ, σε μια θέση που η Μπάρσα αδυνατεί να βρει μια αξιόπιστη λύση τα τελευταία χρόνια, από τότε που έφυγε ο Ντάνι Άλβες. Ο Καρβαχάλ έχει αγωνιστεί σε 17 clásicos με απολογισμό 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 8 ήττες. Ήταν παρών στο τελευταίο clásico της περσινής σεζόν, όπου μάλιστα έβγαλε την ασίστ στον Μαριάνο για το τελικό 2-0. Και αυτός αρκετά έμπειρος και γενικότερα σταθερός στα καθήκοντά του.

3. ΦΕΡΛΑΝ ΜΕΝΤΙ (ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ
AP
  • Θέση: Αριστερό μπακ
  • Σύλλογος: Ρεάλ Μαδρίτης (από το 2019)
  • Συμμετοχή σε clásicos: 1
  • Γκολ σε clásicos: -

Ο Φερλάν Μεντί είναι ο διάδοχος του Μαρσέλο στο αριστερό άκρο της άμυνας της Ρεάλ. Τον προτιμήσαμε από τον Τζόρντι Άλμπα, επειδή ο παίκτης της Μπάρσα τον τελευταίο καιρό δε βρίσκεται στο επίπεδο των προηγούμενων χρόνων, αλλά τραυματίζεται και αρκετά συχνά. Πέρυσι, στην πρώτη του σεζόν με τους "μερένγκες", ο Γάλλος μπακ έκανε την παρθενική του εμφάνιση σε clásico, στο πρώτο της Λίγκας που έληξε 0-0. Μπορεί να μην έχει τις προωθήσεις του Άλμπα, αλλά είναι δυνατός, γρήγορος, έξυπνος και αξιόπιστος στα αμυντικά του καθήκοντα.

4. ΣΕΡΧΙΟ ΡΑΜΟΣ (ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ
AP
  • Θέση: Αριστερό στόπερ
  • Σύλλογος: Ρεάλ Μαδρίτης (από το 2005)
  • Συμμετοχή σε clásicos: 44 (ρεκόρ)
  • Γκολ σε clásicos: 4

Περνάμε στον απόλυτο ρέκορντμαν στην ιστορία των clásicos, σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές, αφού ο Ανδαλουσιανός αρχηγός της Ρεάλ έχει αγωνιστεί σε 44 ισπανικά ντέρμπι από το 2005 που αποκτήθηκε από τους "μερένγκες". Ο απολογισμός του είναι 14 νίκες, 10 ισοπαλίες και 20 ήττες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στα 15 χρόνια που βρίσκεται στη Μαδρίτη, δεν έχει χάσει κανένα από τα 30 clásicos του ισπανικού πρωταθλήματος. Μαζί με τους Μέσι, Πικέ και Μπενζεμά, αποτελεί τον σκληρό πυρήνα των πιο έμπειρων παικτών της λίστας σε ό,τι αφορά τα ισπανικά ντέρμπι, είναι ο αρχηγός της Ρεάλ και η αναμφισβήτητη ποιότητά του, τον τοποθετεί ως την πρώτη επιλογή για τα στόπερ.

5. ΖΕΡΑΡ ΠΙΚΕ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ
AP
  • Θέση: Δεξί στόπερ
  • Σύλλογος: Μπαρτσελόνα (από το 2008)
  • Συμμετοχή σε clásicos: 36
  • Γκολ σε clásicos: 2

Συνεχίζουμε με το έτερο στόπερ της λίστας, επίσης έναν από τους πλέον έμπειρους σε τέτοια παιχνίδια παίκτη, τον Ζεράρ Πικέ. Ο Καταλανός μπακ της Μπάρσα έχει αγωνιστεί σε 36 clásicos μέχρι σήμερα, με απολογισμό 18 νίκες, 9 ισοπαλίες και 9 ήττες, ενώ έχει πετύχει και δυο γκολ, ένα εκ των οποίων ήταν στο ιστορικό 2-6 του 2009 μέσα στο "Μπερναμπέου". Τον προτιμήσαμε από τον Βαράν, γιατί έχει ξεκινήσει τη σεζόν καλύτερα από το Γάλλο. Ο Πικέ, μια διαχρονική αξία, εκτός από έμπειρος και ψύχραιμος, όταν βρεθεί στην καλή του μέρα, είναι πραγματικά απροσπέλαστος.

6. ΚΑΣΕΜΙΡΟ (ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ
AP
  • Θέση: Αμυντικό χαφ
  • Σύλλογος: Ρεάλ Μαδρίτης (από το 2013)
  • Συμμετοχή σε clásicos: 14
  • Γκολ σε clásicos: 1

Αφήνουμε την άμυνα και περνάμε στο κέντρο με το αμυντικό χαφ της Ρεάλ. Ο Κασεμίρο έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε υπερπολύτιμη μονάδα για τους "μερένγκες", ένας παίκτης που κάνει όλη τη "βρώμικη" δουλειά στο χώρο του κέντρου. Ο Βραζιλιάνος έχει αγωνιστεί σε 14 clásicos με απολογισμό 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 5 ήττες. Τον προτιμήσαμε από τον Σέρχιο Μπουσκέτς, επειδή ο Καταλανός έχει αρχίσει να πέφτει σε απόδοση την τελευταία διετία, χάνοντας κάποια από τα στοιχεία εκείνα που τον έκαναν τον κορυφαίο στη θέση του για μια δεκαετία σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα, ο Κασεμίρο παραμένει βασικός, αξιόπιστος και φυσικά αναντικατάστατος.

7. ΦΡΕΝΚΙ ΝΤΕ ΓΙΟΝΓΚ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ
AP
  • Θέση: Δεξί εσωτερικό χαφ
  • Σύλλογος: Μπαρτσελόνα (από το 2019)
  • Συμμετοχή σε clásicos: 2
  • Γκολ σε clásicos: -

Ο Ολλανδός πήγε πριν ένα χρόνο στην Μπαρτσελόνα και πρόλαβε να παίξει στα δυο clásicos της περσινής σεζόν, χωρίς να γνωρίσει τη νίκη (μια ισοπαλία και μια ήττα), αν και λίγους μήνες πριν ήταν παρών στο καταιγιστικό 1-4 μέσα στο "Μπερναμπέου" με τον Άγιαξ. Απέναντί του είχαμε τον Φέδε Βαλβέρδε, που μπορεί να έχει πιο πολλά τρεξίματα και να είναι επίσης ένας πολύ καλός παίκτης, αλλά επιλέξαμε τον Ντε Γιόνγκ, γιατί είναι πιο δημιουργικός και τεχνίτης και όλοι μιλάνε για έναν ποδοσφαιριστή με προοπτική, που μπορεί να αφήσει εποχή στους "μπλαουγκράνα".

8. ΤΟΝΙ ΚΡΟΟΣ (ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ
AP
  • Θέση: Αριστερό εσωτερικό χαφ
  • Σύλλογος: Ρεάλ Μαδρίτης (από το 2014)
  • Συμμετοχή σε clásicos: 15
  • Γκολ σε clásicos: -

Ολοκληρώνουμε το κέντρο της λίστας με τον Τόνι Κρόος, ως αριστερό εσωτερικό χαφ. Ο Γερμανός, στην εξαετία που βρίσκεται στη Μαδρίτη, έχει αγωνιστεί σε 15 clásicos (έχει χάσει μόνο ένα λόγω τραυματισμού) με απολογισμό 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 7 ήττες. Απέναντί του είχε τον Λούκα Μόντριτς, όμως τον προτιμήσαμε από τον Κροάτη κυρίως λόγω ηλικίας και προοπτικής. Ο Κρόος δεν είχε αντίπαλο από την Μπάρσα, αφού ο "υποψήφιος" για τη θέση Ράκιτις έφυγε για τη Σεβίλλη. Πάντως ο Γερμανός είναι εγγύηση τόσο σε απόδοση όσο και σε σταθερότητα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα της Ρεάλ τα τελευταία χρόνια.

9. ΚΑΡΙΜ ΜΠΕΝΖΕΜΑ (ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ
AP
  • Θέση: Σέντερ φορ
  • Σύλλογος: Ρεάλ Μαδρίτης (από το 2009)
  • Συμμετοχή σε clásicos: 34
  • Γκολ σε clásicos: 9

Ένας ακόμα από τους πιο έμπειρους παίκτες της λίστας, ο Καρίμ Μπενζεμά είναι η επιλογή μας για τη θέση του σέντερ φορ, αφού από την άλλη μεριά δεν υπάρχει συναγωνισμός, με τον Σουάρες να έχει φύγει και τον Γκριεζμάν να κινείται στη μετριότητα. Ο Γάλλος έχει αγωνιστεί σε 34 clásicos με απολογισμό 9 νίκες, 9 ισοπαλίες και 16 ήττες, ενώ έχει πετύχει και 9 γκολ (ο δεύτερος της ενδεκάδας, πίσω από τον Μέσι). Ο Μπενζεμά είναι μια διαχρονική αξία, σκοράρει με συνέπεια και σταθερότητα και στα 32 του χρόνια, αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή της Ρεάλ στην επίθεση.

10. ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ
AP
  • Θέση: Δεξί εξτρέμ
  • Σύλλογος: Μπαρτσελόνα (από το 2004)
  • Συμμετοχή σε clásicos: 43
  • Γκολ σε clásicos: 26 (ρεκόρ)

Και περνάμε στο απόλυτο "αφεντικό" των clásicos, τον Λέο Μέσι. Ο Αργεντίνος έχει 43 συμμετοχές (υπολείπεται μόλις μιας του Σέρχιο Ράμος), 26 γκολ (απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία των ισπανικών ντέρμπι) και 14 ασίστ (ένα ακόμα ρεκόρ). Στα 43 clásicos που έχει αγωνιστεί, ο απολογισμός του είναι 19 νίκες, 11 ισοπαλίες και 13 ήττες, ενώ έχει πετύχει και δυο χατ-τρικ. Εδώ προφανώς και δεν ψάξαμε καν για αντίπαλο υποψήφιο, αφού ο Μέσι είναι η απόλυτη εγγύηση για να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε ισπανικό ντέρμπι "αιωνίων". Συνεχίζει να είναι το νούμερο ένα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και σίγουρα θα θελήσει να πρωταγωνιστήσει και το Σάββατο, ειδικά στο σκοράρισμα, αφού έχει συμπληρώσει δυόμισι χρόνια χωρίς να πετύχει γκολ εναντίον της Ρεάλ.

11. ΑΝΣΟΥ ΦΑΤΙ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Η ιδανική ενδεκάδα από παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ
AP
  • Θέση: Αριστερό εξτρέμ
  • Σύλλογος: Μπαρτσελόνα (από το 2019)
  • Συμμετοχή σε clásicos: 2
  • Γκολ σε clásicos: -

Κλείνουμε τη "μικτή αιωνίων" με τον μικρότερο σε ηλικία παίκτη της ενδεκάδας, τον 18χρονο Ανσού Φατί. Ο μικρός, προϊόν της Μασία, ανέβηκε πέρυσι στην πρώτη ομάδα και πρόλαβε να παίξει και στα δυο clásicos της σεζόν, αμφότερα ως αλλαγή στη θέση του Γκριεζμάν (συνολικά 16 λεπτά και στα δυο παιχνίδια). Είναι η μεγάλη ελπίδα της Μπαρτσελόνα τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον, διαθέτει ταλέντο, ταχύτητα, τεχνική και ποιότητα, είναι δεινός σκόρερ (μετράει ήδη τρία τέρματα φέτος στο πρωτάθλημα) και είναι η ιδανική - νομίζω - επιλογή για να ολοκληρώσουμε την επιθετική μας τριάδα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK