Η ιστορία είχε καταδικάσει ήδη τη Ρεάλ στο Μάντσεστερ

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ηττηθεί έξι φορές σε πρώτο αγώνα ευρωπαϊκών νοκ-άουτ μέσα στο "Μπερναμπέου" και έχει προκριθεί μόνο μια (με την αυστριακή Βάκερ το 1970). Αντίθετα, αποκλείστηκε τις υπόλοιπες πέντε, με Παρί (1994), Μπάγερν (2001), Άρσεναλ (2006), Λίβερπουλ (2009) και Μπάρσα (2011).

Ο Μπεναγιούν πετυχαίνει το 0-1 της Λίβερπουλ επί της Ρεάλ μέσα στο "Μπερναμπέου" (25/2/2009)
Ο Μπεναγιούν πετυχαίνει το 0-1 της Λίβερπουλ επί της Ρεάλ μέσα στο "Μπερναμπέου" (25/2/2009)

Η Ρεάλ Μαδρίτης θα αντιμετώπιζε απόψε (17/3, 22:00 ώρα Ελλάδας) τη Μάντσεστερ Σίτι στο "Έτιχαντ", στον επαναληπτικό αγώνα της φάσης των "16" του φετινού Champions League. Οι "μερένγκες" θα είχαν σαφώς δύσκολη αποστολή, αφού στο πρώτο παιχνίδι, πριν τρεις εβδομάδες, μέσα στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", ηττήθηκαν 1-2 από την ομάδα του Πεπ Γουαρδιόλα, κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν υποχρεωμένοι να νικήσουν, είτε με δυο γκολ διαφορά, είτε με ένα, αρκεί το σκορ να ήταν 2-3, 3-4 κλπ (προφανώς με αποτέλεσμα 1-2, το ματς θα πήγαινε σε παράταση). Το ίδιο το ευρωπαϊκό παρελθόν της Ρεάλ, επιβεβαιώνει ότι τα πράγματα δεν θα ήταν καθόλου εύκολα για τον Ζιντάν και τους παίκτες του. Η "βασίλισσα" έχει ηττηθεί άλλες έξι φορές σε πρώτο αγώνα ευρωπαϊκών νοκ-άουτ μέσα στο "Μπερναμπέου" και κατάφερε να πάρει την πρόκριση μόνο μια, πριν από πενήντα χρόνια.

Στις υπόλοιπες πέντε περιπτώσεις, (όλες μέσα στα τελευταία 26 χρόνια), αποκλείστηκε από τη συνέχεια, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως δεν κατάφερε να νικήσει ούτε μια φορά στα δεύτερα - εκτός έδρας - παιχνίδια, έχοντας συνολικά δυο ήττες και τρεις ισοπαλίες. Στο σημερινό κείμενο, μη γνωρίζοντας φυσικά αν και πότε θα διεξαχθεί το επαναληπτικό παιχνίδι των "μερένγκες" με τη Σίτι, θα θυμηθούμε αυτές τις αναμετρήσεις της Ρεάλ Μαδρίτης, με τη μια πρόκριση και τους πέντε αποκλεισμούς. Η πιο παλιά θα μας πάει ακριβώς μισό αιώνα πίσω, στο 1970, ενώ η πιο πρόσφατη συνέβη εννέα χρόνια πριν, το 2011. Πριν ξεκινήσουμε αυτή την αναδρομή από το μακρινό 1970, ας δούμε πρώτα και τα έξι νοκ-άουτ συγκεντρωτικά, στον πίνακα που ακολουθεί (με bold η ομάδα που προκρίθηκε).

Οι πάικτες της Μάντσεστερ Σίτι πανηγυρίζουν τη νίκη-ανατροπή μέσα στο "Μπερναμπέου" επί της Ρεάλ (26/2/2020)
Οι πάικτες της Μάντσεστερ Σίτι πανηγυρίζουν τη νίκη-ανατροπή μέσα στο "Μπερναμπέου" επί της Ρεάλ (26/2/2020)
ΣΕΖΟΝ ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΚΟΡ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
1970/71 Ρεάλ Μ. - Βάκερ 0-1 & 2-0 Κυπελλούχων 2ος γύρος
1993/94 Ρεάλ Μ. - Παρί Σ.Ζ. 0-1 & 1-1 Κυπελλούχων προημιτελικά
2000/01 Ρεάλ Μ. - Μπάγερν 0-1 & 1-2 Champions League ημιτελικά
2005/06 Ρεάλ Μ. - Άρσεναλ 0-1 & 0-0 Champions League φάση "16"
2008/09 Ρεάλ Μ. - Λίβερπουλ 0-1 & 0-4 Champions League φάση "16"
2010/11 Ρεάλ Μ. - Μπάρσα 0-2 & 1-1 Champions League ημιτελικά

Όπως βλέπουμε, σε αυτές τις έξι ήττες εντός έδρας σε πρώτο παιχνίδι ευρωπαϊκού νοκ-άουτ, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ, σε αντίθεση με το ματς με τη Σίτι, όπου προηγήθηκε με το τέρμα του Ίσκο, πριν δεχτεί την "απάντηση" από τους Γκαμπριέλ Ζεσούς και Ντε Μπρόινε. Επίσης, στις πέντε από τις έξι αυτές ήττες του παρελθόντος, το σκορ ήταν πάντοτε 0-1, εκτός από την τελευταία, στην οποία οι "μερένγκες" δέχτηκαν δυο τέρματα από την Μπαρτσελόνα του Γουαρδιόλα. Οι δυο πρώτες ήττες ήρθαν στο Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ οι τέσσερις που ακολούθησαν, στο Champions League. Τέλος, στις πέντε περιπτώσεις που αποκλείστηκε, στα εκτός έδρας παιχνίδια (ρεβάνς), προηγήθηκε στο σκορ μόλις μια φορά, σε εκείνο με αντίπαλο την Παρί τον Μάρτιο του 1994, μέσα στο "Παρκ ντε Πρενς", με τον Μπουτραγκένιο.

1. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΒΑΚΕΡ ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ (ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ 1970/71)

Η ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης που απέκλεισε τη Βάκερ Ίνσμπρουκ στο Κύπελλο Κυπελλούχων (3/11/1970)
Η ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης που απέκλεισε τη Βάκερ Ίνσμπρουκ στο Κύπελλο Κυπελλούχων (3/11/1970)

Η ευρωπαϊκή σεζόν 1970/71 ήταν πολύ περίεργη για τη Ρεάλ, αφού ήταν η πρώτη φορά που δεν αγωνιζόταν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, μετά από 15 συνεχόμενες συμμετοχές με έξι κατακτήσεις και δυο ακόμα τελικούς. Ήταν η παρθενική εμφάνιση των "μερένγκες" στο Κύπελλο Κυπελλούχων και μετά τον πρώτο γύρο, όπου απέκλεισαν με συνολικό σκορ 5-0 τη Χιμπέρνιανς από τη Μάλτα, κληρώθηκαν στη συνέχεια με την αυστριακή Βάκερ του Ίνσμπρουκ. Η αλήθεια είναι πως οι "μπλάνκος" βρίσκονταν σε μια περίοδο παρακμής μετά την κυριαρχία τους στην Ευρώπη την προηγούμενη δεκαετία και αυτό επιβεβαιώθηκε μετά την πρώτη αναμέτρηση με τη Βάκερ στο "Μπερναμπέου". Οι Αυστριακοί έπαιξαν αμυντικά, έκλεισαν τους χώρους και σε μια αντεπίθεση στο 22', εκμεταλλευόμενοι την ολιγωρία των αμυντικών της Ρεάλ, κατάφεραν να προηγηθούν με το πλασέ του Γκράουσαμ.

Παρά την πίεση που άσκησαν στη συνέχεια, οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν να σκοράρουν και το ματς έληξε με την πρώτη εντός έδρας ήττα της Ρεάλ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Δυο εβδομάδες αργότερα, στη ρεβάνς του "Τίβολι" στο Ίνσμπρουκ, οι "μερένγκες" αποφάσισαν να σοβαρευτούν, πήραν από την αρχή την πρωτοβουλία, δημιούργησαν ευκαιρίες, ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα στο 32' με προβολή του Γκράντε και έξι λεπτά αργότερα, στο 38', πέτυχαν το 0-2 με τον Μπουένο. Η Βάκερ προσπάθησε να πετύχει ένα γκολ, αλλά η Ρεάλ δεν ήταν διατεθειμένη να δώσει δικαιώματα. Οι Μαδριλένοι πήραν τελικά την πρόκριση και έφτασαν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης στο "Καραϊσκάκης", όπου τελικά υπέκυψαν στην Τσέλσι (1-1 & 1-2), χάνοντας το τρόπαιο. Η ανατροπή όμως που πέτυχαν απέναντι στη Βάκερ, ήταν η μοναδική στις έξι περιπτώσεις που σε ευρωπαϊκό νοκ-άουτ ηττήθηκαν στο πρώτο παιχνίδι μέσα στο "Μπερναμπέου", όπως θα δούμε και στη συνέχεια. Πρώτα όμως οι συνθέσεις των δυο ομάδων στη Μαδρίτη.

- Ρεάλ Μαδρίτης (Μιγκέλ Μουνιόθ): Μιγκέλ Άνχελ, Σαντσίς (72' Πέρες), Ντε Φελίπε, Μπενίτο, Πίρι, Χοσέ Λουίς, Βελάθκεθ, Γκράντε (46' Ορτούνιο), Μπουένο, Αμάνθιο, Μαρανιόν.

- Βάκερ Ίνσμπρουκ (Μπράνκο Έλσνερ): Ρέτενσταϊνερ, Βέρνερ, Μπίντερ, Κρις, Άιγκενστιλερ, Βόλνι (61' Γιάρα), Έτμαγιερ, Έσελμιλερ, Όμπερτ, Φρανσεσκίν, Γκράουσαμ.

2. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ (ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ 1993/94)

Μίτσελ και Φουρνιέ στο πρώτο ματς της Ρεάλ με την Παρί για το Κύπελλο Κυπελλούχων στο "Μπερναμπέου" (3/3/1994)
Μίτσελ και Φουρνιέ στο πρώτο ματς της Ρεάλ με την Παρί για το Κύπελλο Κυπελλούχων στο "Μπερναμπέου" (3/3/1994) AP

Στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1993/94, η Ρεάλ κληρώθηκε με την Παρί Σεν Ζερμέν. Οι Γάλλοι, ένα χρόνο νωρίτερα, είχαν αποκλείσει τους "μπλάνκος" στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, σε μια δραματική ρεβάνς στο "Παρκ ντε Πρενς", εκεί όπου η Παρί είχε προηγηθεί 3-0 (είχε χάσει 3-1 στη Μαδρίτη), οι "μερένγκες" μείωσαν στο 94' σε 3-1 με τον Σαμοράνο, όμως ο Κομπουαρέ σκόραρε στο 96', δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα του! Οι "μπλάνκος" ήθελαν να πάρουν το αίμα τους πίσω, όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Με έναν εκπληκτικό Ζινολά και άξιους συμπαραστάτες τους Βάλντο και Γουεά, η Παρί επέβαλλε το παιχνίδι της, εξουδετέρωσε όλα τα ατού της αντιπάλου της και στο 32' πέτυχε το χρυσό γκολ που της έδωσε τη νίκη.

Ο Ζινολά "χόρεψε" τους Σαντσίς και Τσέντο και πάσαρε στον Λιβεριανό, που έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα του Μπούγιο. Έτσι λοιπόν, η Παρί έφυγε από τη Μαδρίτη με το πολύτιμο 0-1, παρά το γεγονός ότι πριν τον αγώνα, ο τεχνικός των "μπλάνκος", Μπενίτο Φλόρο, είχε προβλέψει νίκη της ομάδας του με 4-0! Τρεις μέρες μετά, ο Φλόρο απολύθηκε και ανέλαβε προπονητής ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε, με τον οποίο ταξίδεψε η Ρεάλ στο Παρίσι για τη ρεβάνς. Μόλις στο 8' του αγώνα προηγήθηκαν οι "μερένγκες" 0-1 σε μια φάση όπου συνεργάστηκε η μισή "Quinta del Buitre". Ο Μαρτίν Βάθκεθ εκτέλεσε κόρνερ, ο Σαντσίς έκανε κεφαλιά-πάσα προς τον Ιέρο, εκείνος σούταρε, η μπάλα βρήκε στον Μπουτραγκένιο, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα.

Μπουτραγκένιο και Λε Γκεν στη ρεβάνς του "Παρκ ντε Πρενς" (15/3/1994)
Μπουτραγκένιο και Λε Γκεν στη ρεβάνς του "Παρκ ντε Πρενς" (15/3/1994) AP

Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Χωρίς προφανή λόγο, οι "μπλάνκος" υποχώρησαν και έδωσαν γήπεδο στους αντιπάλους τους. Οι ευκαιρίες ήταν ελάχιστες, όμως στο 51', ο Μπούγιο έκανε τραγική έξοδο σε ένα κόρνερ, με αποτέλεσμα ο Ρικάρντο Γκόμες να ισοφαρίσει το ματς. Στο τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού, η Ρεάλ ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Γκόμες στον Βελάσκο, όμως ο διαιτητής είχε διαφορετική άποψη και η λήξη σήμανε τον αποκλεισμό για τους Μαδριλένους, από την ίδια ομάδα για δεύτερη σερί χρονιά. Ακολουθούν οι συνθέσεις των δυο ομάδων στον πρώτο αγώνα, στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" και στη συνέχεια το βίντεο με τα highlights εκείνου του παιχνιδιού (3/3/1994).

- Ρεάλ Μαδρίτης (Μπενίτο Φλόρο): Μπούγιο, Τσέντο, Λάσα (82' Προσινέτσκι), Αλκόρτα, Σαντσίς (57' Μοράλες), Ράμις, Μίτσελ, Σαμοράνο, Μίγια, Ντουμπόβσκι, Λουίς Ενρίκε.

- Παρί Σεν Ζερμέν (Αρτούρ Ζόρζε): Λαμά, Σασούς, Κολετέρ, Ρικάρντο, Ρος, Γιασέρ, Φουρνιέ, Γκερέν, Γουεά (84' Μπραβό), Ζινολά (88' Γκραβελέν), Βάλντο.

3. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΜΠΑΓΕΡΝ (CHAMPIONS LEAGUE 2000/01)

Το παιχνίδι στο "Μπερναμπέου" έχει λήξει και οι παίκτες της Μπάγερν πανηγυρίζουν το 0-1 (1/5/2001)
Το παιχνίδι στο "Μπερναμπέου" έχει λήξει και οι παίκτες της Μπάγερν πανηγυρίζουν το 0-1 (1/5/2001)

Ένα χρόνο μετά τον ημιτελικό του Champions League της σεζόν 1999/00, εκεί όπου η Ρεάλ είχε αποκλείσει την Μπάγερν (συνολικό σκορ 3-2), για να κατακτήσει στη συνέχεια τον όγδοο τίτλο της στη διοργάνωση απέναντι στη Βαλένθια (3-0), οι δυο ομάδες βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωπες στον ημιτελικό της σεζόν 2000/01, με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται στο "Μπερναμπέου". Οι "μερένγκες" είχαν σε όλο το ματς την πρωτοβουλία, δημιούργησαν ατελείωτες ευκαιρίες, όμως σκόνταψαν πάνω στον Όλιβερ Καν, που έπιασε τα άπιαστα, στερώντας από τους γηπεδούχους κάθε πιθανότητα να σκοράρουν. Ο Χίτσφελντ παρέταξε την ομάδα του με πέντε αμυντικούς και τέσσερα χαφ, προσπάθησε να κλείσει τους χώρους και να εκμεταλλευτεί τις αντεπιθέσεις.

Σε μια από αυτές, ο Έλμπερ βρέθηκε έξω από τη μεγάλη περιοχή της Ρεάλ, έπιασε ένα σουτ, που δεν φαινόταν τόσο επικίνδυνο, όμως ο Κασίγιας γκέλαρε, έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του και η Μπάγερν πέτυχε το τέρμα που ήθελε και το οποίο της χάρισε μια μεγάλη νίκη και μαζί το προβάδισμα για πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Μιλάνου. Μια εβδομάδα μετά, είχαμε τον επαναληπτικό στο "Ολυμπιακό Στάδιο" του Μονάχου. Εκεί η Μπάγερν μπήκε πολύ δυνατά από το ξεκίνημα, έχασε ευκαιρίες και προηγήθηκε μόλις στο 8' με τον Έλμπερ, μετά από αναμπουμπούλα στην εστία του Κασίγιας. Οι "μερένγκες" αντέδρασαν και ισοφάρισαν δέκα λεπτά αργότερα με πλασέ του Φίγκο, όμως οι Βαυαροί ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν περιθώρια στους αντιπαλους τους.

Λιζαραζού και Ραούλ μονομαχούν στη ρεβάνς της Μπάγερν με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο "Ολυμπιακό Στάδιο" του Μονάχου (9/5/2001)
Λιζαραζού και Ραούλ μονομαχούν στη ρεβάνς της Μπάγερν με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο "Ολυμπιακό Στάδιο" του Μονάχου (9/5/2001)

Συνέχισαν την πολιορκία τους στα καρέ του Κασίγιας και πήραν ξανά προβάδισμα στο 34' με δυνατό σουτ του Γέρεμις από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Η Ρεάλ προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά η Μπάγερν αμύνθηκε με επιτυχία, έφτασε αρκετές φορές κοντά σε τρίτο γκολ και στο τέλος πανηγύρισε την πρόκριση στον τελικό, εκεί όπου κατέκτησε τον τέταρτο τίτλο της, επικρατώντας στα πέναλτι της Βαλένθια. Ακολουθούν οι συνθέσεις του πρώτου αγώνα στο "Μπερναμπέου" και στη συνέχεια το βίντεο με τα highlights εκείνου του παιχνιδιού (1/5/2001).

- Ρεάλ Μαδρίτης (Βιθέντε ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Μίτσελ Σαλγάδο (77' Μουνίτις), Ρομπέρτο Κάρλος, Ιέρο, Ελγκέρα, Ραούλ, ΜακΜάναμαν, Φίγκο, Γκούτι (55' Σάβιο), Καράνκα, Μακελελέ.

- Μπάγερν Μονάχου (Ότμαρ Χίτσφελντ): Καν, Σανιόλ, Λιζαραζού, Κουφούρ, Άντερσον, Σολ (72' Πάουλο Σέρζιο), Έλμπερ (74' Γιάνκερ), Έφενμπεργκ, Γέρεμις, Σαλιχάμιτζιτς, Λίνκε.

4. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΑΡΣΕΝΑΛ (CHAMPIONS LEAGUE 2005/06)

Ο Τιερί Ανρί της Άρσεναλ πανηγυρίζει το γκολ του εναντίον της Ρεάλ μέσα στο "Μπερναμπέου" (21/2/2006)
Ο Τιερί Ανρί της Άρσεναλ πανηγυρίζει το γκολ του εναντίον της Ρεάλ μέσα στο "Μπερναμπέου" (21/2/2006)

Ρεάλ Μαδρίτης και Άρσεναλ κληρώθηκαν στη φάση των "16" του Champions League της σεζόν 2005/06, με το πρώτο ματς να διεξάγεται στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου". Οι "κανονιέρηδες" του Αρσέν Βενγκέρ μπήκαν με πατημένο το γκάζι στο παιχνίδι, δημιουργώντας τρεις μεγάλες ευκαιρίες στο πρώτο δεκάλεπτο με τους Ρέγιες, Ανρί και Λιούνγκμπεργκ, για να απαντήσει η Ρεάλ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου με μια μεγάλη φάση με πρωταγωνιστή τον Μπέκαμ, που όμως και αυτή πέρασε ανεκμετάλλευτη. Το παιχνίδι είχε ρυθμό, πολλές φάσεις και έναν μεγάλο πρωταγωνιστή, τον Ίκερ Κασίγιας, που με τις επεμβάσεις του έσωσε την ομάδα του από πολλές επικίνδυνες καταστάσεις. Η μοναδική φορά που ο Ισπανός τερματοφύλακας δε βρήκε "απάντηση", ήταν στο 47', όταν ο Τιερί Ανρί ολοκλήρωσε μια εκπληκτική ατομική προσπάθειά του, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα των Μαδριλένων, γράφοντας το 0-1.

Η Ρεάλ άργησε να συνέλθει από το σοκ, όμως στο υπόλοιπο του παιχνιδιού οι παίκτες της περιορίστηκαν στο να δίνουν τη μπάλα στον Μπέκαμ για να γεμίζει με σέντρες στην περιοχή του Λέμαν. Οι "μερένγκες" ζήτησαν πέναλτι σε μια ανατροπή του Άγγλου, όμως ο διαιτητής είχε αντίθετη άποψη. Το ματς έληξε με τη νίκη της Άρσεναλ, την πρώτη αγγλικής ομάδας μέσα στο "Μπερναμπέου". Η ρεβάνς ακολούθησε δυο εβδομάδες μετά, στο "Χάιμπουρι" του Λονδίνου. Η Ρεάλ μπήκε δυνατά και έχασε δυο σημαντικές ευκαιρίες με τον Ρονάλντο, ο οποίος όμως στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Η Άρσεναλ απάντησε με κάποιες δικές της φάσεις, όμως ήταν φανερός ο αμυντικός προσανατολισμός των παικτών της, που είχαν περισσότερο στο μυαλό τους να υπερασπιστούν το 0-1 του πρώτου αγώνα, παρά να ρισκάρουν. Στο 43' ο Ρέγιες έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Κασίγιας και το ημίχρονο έληξε 0-0.

Ο φωτεινός πίνακας του "Μπερναμπέου" με το σκορ του πρώτου αγώνα απέναντι στην Άρσεναλ (21/2/2006)
Ο φωτεινός πίνακας του "Μπερναμπέου" με το σκορ του πρώτου αγώνα απέναντι στην Άρσεναλ (21/2/2006) AP

Στην επανάληψη ο Ραούλ έχασε μια απίστευτη ευκαιρία, που θα μπορούσε να αλλάξει όλη τη ροή του παιχνιδιού, στέλνοντας στην ίδια φάση δυο φορές διαδοχικά τη μπάλα στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Λέμαν! Από εκεί και μετά, η Άρσεναλ ανέβασε την απόδοσή της και ο Ανρί ταλαιπώρησε την άμυνα των "μπλάνκος", ο Ρομπίνιο έχασε μια μεγάλη ευκαιρία στις καθυστερήσεις, όμως το αποτέλεσμα δεν άλλαξε και οι Λονδρέζοι πήραν την πρόκριση, φτάνοντας μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, όπου έχασαν το τρόπαιο από την Μπαρτσελόνα (1-2). Η ρεβάνς του "Χάιμπουρι" ήταν το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ζινεντίν Ζιντάν, που ολοκλήρωσε την καριέρα του λίγους μήνες αργότερα, στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Ακολουθούν οι συνθέσεις των δυο ομάδων στην αναμέτρηση του "Μπερναμπέου" και το βίντεο με τα highlights από εκείνο το παιχνίδι (21/2/2006).

- Ρεάλ Μαδρίτης (Χοσέ Ραμόν Λόπεθ Κάρο): Κασίγιας, Ρομπέρτο Κάρλος, Ράμος, Ζιντάν, Ρονάλντο, Ρομπίνιο (63' Ραούλ), Σισίνιο, Γκούτι, Γκράβεσεν (76' Ζούλιο Μπαπτίστα), Γούντγκεϊτ (9' Μεχία), Μπέκαμ.

- Άρσεναλ (Αρσέν Βενγκέρ): Λέμαν, Λιούνγκμπεργκ, Ρέγιες (80' Ντιαμπί), Χλεμπ (76' Πιρές), Ανρί, Φάμπρεγας (95' Σονγκ), Φλαμινί, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σεντέρος, Εμπουέ, Τουρέ.

5. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (CHAMPIONS LEAGUE 2008/09)

Οι παίκτες της Λίβερπουλ πανηγυρίζουν το γκολ του Μπεναγιούν μέσα στο "Μπερναμπέου". Σε πρώτο πλάνο ο Κασίγιας (25/2/2009)
Οι παίκτες της Λίβερπουλ πανηγυρίζουν το γκολ του Μπεναγιούν μέσα στο "Μπερναμπέου". Σε πρώτο πλάνο ο Κασίγιας (25/2/2009)

Στα πρώτα νοκ-άουτ του Champions League της σεζόν 2008/09, στη φάση των "16", κληρώθηκαν Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ, με το πρώτο ματς να διεξάγεται στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου". Οι "reds", με πέντε Ισπανούς στη σύνθεσή τους (Ρέινα, Τόρες, Ριέρα, Τσάμπι Αλόνσο & Αρμπελόα), ξεκίνησαν θέλοντας να μπλοκάρουν τα ατού των "μερένγκες" και έχασαν την πρώτη μεγάλη τους ευκαιρία στο 21' με τον Τόρες, το δυνατό σουτ του οποίου, απέκρουσε εντυπωσιακά ο Κασίγιας. Η Ρεάλ δημιουργούσε φάσεις, αλλά είχε κακά τελειώματα, σε αντίθεση με τον Μπεναγιούν που στο 23' απείλησε και πάλι για τους φιλοξενούμενους, αναγκάζοντας τον Ίκερ σε μια ακόμη δύσκολη επέμβαση. Στο 30' ο Ιγουαΐν σκόραρε από εμφανή θέση οφσάιντ και το γκολ ακυρώθηκε. Οι γηπεδούχοι είχαν κι άλλες ευκαιρίες, χωρίς όμως να ανησυχήσουν ιδιαίτερα τον Ρέινα, αφού όλες οι προσπάθειές τους κατέληγαν άουτ.

Το δεύτερο ημίχρονο συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο, με τους Τσάμπι Αλόνσο και Μαστσεράνο να δεσπόζουν στο κέντρο και να εμποδίζουν την ανάπτυξη των "μπλάνκος", μέχρι που φτάσαμε στο 82'. Ο Φάμπιο Αουρέλιο εκτέλεσε ένα φάουλ από δεξιά, έστειλε τη μπάλα στην καρδιά της περιοχής της Ρεάλ και εκεί ο Μπεναγιούν σηκώθηκε πιο ψηλά απ' όλους, πήρε την κεφαλιά και νίκησε τον Κασίγιας γράφοντας το τελικό 0-1, σε ένα παιχνίδι όπου ο Ράφα Μπενίτεθ νίκησε κατά κράτος τον Χουάντε Ράμος στο τακτικό στήσιμο. Η αποστολή των "μερένγκες" ήταν πολύ δύσκολη στη ρεβάνς του "Άνφιλντ" και τελικά εξελίχθηκε σε πραγματικό εφιάλτη. Το παιχνίδι δεν αντέχει σε καμία κριτική, αφού μέσα στο γήπεδο υπήρχε μόνο μια ομάδα. Η Λίβερπουλ έκανε επί 90 λεπτά ό,τι ήθελε την αντίπαλό της και αν δεν υπήρχε ο Κασίγιας, το σκορ θα είχε πάρει διαστάσεις σκανδάλου. Οι "reds" έχασαν στο ξεκίνημα δυο μεγάλες ευκαιρίες με τους Τόρες και Μαστσεράνο, με ισάριθμες σωτήριες επεμβάσεις του Ίκερ, αλλά προηγήθηκαν στο 19' με γκολ του Τόρες ύστερα από ασίστ του Κάουτ.

Ο φωτεινός πίνακας στο "Άνφιλντ" με το σκορ του επαναληπτικού αγώνα απέναντι στη Λίβερπουλ (10/3/2009)
Ο φωτεινός πίνακας στο "Άνφιλντ" με το σκορ του επαναληπτικού αγώνα απέναντι στη Λίβερπουλ (10/3/2009) AP

Ακολούθησε μια ακόμα εντυπωσιακή απόκρουση του Κασίγιας σε σουτ του Τζέραρντ, όμως οι γηπεδούχοι έφτασαν στο 2-0 στο 28' όταν ο Χάιντσε έκανε χέρι μέσα στην περιοχή και ο αρχηγός των "κόκκινων" εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι. Αμέσως μετά ήταν η σειρά του Ρέινα να αποκρούσει δύσκολα ένα φάουλ του Σνάιντερ, όμως οι "μερένγκες" είχαν ήδη παραδώσει τα όπλα. Στο ξεκίνημα της επανάληψης (48') έγινε το 3-0 μετά από φοβερή βολίδα του Τζέραρντ ύστερα από πάσα του Μπάμπελ, με τη Λίβερπουλ να κυριαρχεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Το σφυροκόπημα συνεχίστηκε, με τον Κασίγιας να προσθέτει στο ενεργητικό του μερικές ακόμα εκπληκτικές επεμβάσεις, όμως το τελικό 4-0 διαμορφώθηκε στο 88' με ασίστ του Μαστσεράνο και πλασέ του Ντοσένα. Ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση ήττα της Ρεάλ στο Champions League στην πρώτη της επίσκεψη στο 'Άνφιλντ" και ο πέμπτος σερί αποκλεισμός της στη φάση των "16" της διοργάνωσης. Ακολουθούν οι συνθέσεις του αγώνα στο "Μπερναμπέου" και αμέσως μετά το βίντεο με τα highlights από τις δυο αναμετρήσεις.

- Ρεάλ Μαδρίτης (Χουάντε Ράμος): Κασίγιας, Πέπε, Ράμος, Καναβάρο, Ραούλ, Γκάγο, Ρόμπεν, Μαρσέλο (46' Γκούτι), Χάιντσε, Ιγουαΐν, Ντιαρά.

- Λίβερπουλ (Ράφα Μπενίτεθ): Ρέινα, Τόρες (62' Μπάμπελ), Ριέρα (88' Τζέραρντ), Φάμπιο Αουρέλιο, Τσάμπι Αλόνσο, Μπεναγιούν, Αρμπελόα, Κάουτ (92' Λούκας Λέιβα), Μαστσεράνο, Κάραγκερ, Σκρτελ.

6. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (CHAMPIONS LEAGUE 2010/11)

Ο Μέσι πανηγυρίζει το ένα από τα δυο γκολ που πέτυχε εναντίον της Ρεάλ μέσα στο "Μπερναμπέου" (27/4/2011)
Ο Μέσι πανηγυρίζει το ένα από τα δυο γκολ που πέτυχε εναντίον της Ρεάλ μέσα στο "Μπερναμπέου" (27/4/2011) AP

Και φτάνουμε στην τελευταία φορά (μέχρι την πρόσφατη με τη Σίτι) που η Ρεάλ ηττήθηκε σε πρώτο αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης στη Μαδρίτη. Ήταν ο ημιτελικός του Champions League της σεζόν 2010/11, που ερχόταν αμέσως μετά από δυο ακόμη clásicos, ένα για το πρωτάθλημα (1-1) και ένα στον τελικό του Κυπέλλου (1-0 η Ρεάλ), αλλά και μετά από μια επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου την παραμονή του αγώνα, όταν ο Πεπ Γουαρδιόλα, μην αντέχοντας άλλο τα mind games και τη γκρίνια του Μουρίνιο, ξέσπασε με το ιστορικό "el puto amo". Το κλίμα ήταν πολύ τεταμένο, όταν οι δυο ομάδες έκαναν την είσοδό τους στο "Μπερναμπέου", για να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στον μεγάλο τελικό του "Γουέμπλεϊ". Ο Πορτογάλος τεχνικός κατέβασε την ομάδα του με αμυντικούς προσανατολισμούς και έδωσε μπάλα και γήπεδο στους "μπλαουγκράνα", οι οποίοι άπλωσαν το παιχνίδι τους με το γνωστό "τίκι-τάκα", δημιουργώντας φάσεις και ψάχνοντας το γκολ.

Οι Βίγια και Τσάβι απείλησαν την εστία του Κασίγιας, ενώ υπήρξαν πολλές διακοπές με σκληρά φάουλ, κυρίως από τον Πέπε, αλλά και διαξιφισμοί στη φυσούνα όταν έληξε το πρώτο ημίχρονο, με αποτέλεσμα να αποβληθεί ο Πίντο, αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Μπάρσα. Στην επανάληψη είχαμε μια από τα ίδια, αντιαθλητικά μαρκαρίσματα και συνεχή κατοχή μπάλας από τους culés. Στο 61' ήρθε η αποβολή του Πέπε με απευθείας κόκκινη κάρτα μετά από δολοφονικό χτύπημα στον Ντάνι Άλβες και ένα λεπτό αργότερα αποβλήθηκε και ο Μουρίνιο για διαμαρτυρίες. Στο 76' ο Αφελάι έκανε ατομική προσπάθεια από δεξιά, σέντραρε στη μικρή περιοχή και ο Μέσι με προβολή άνοιξε το σκορ. Ο Αργεντίνος ολοκλήρωσε τη δουλειά για την ομάδα του στο 87', όταν πήρε τη μπάλα στο χώρο του κέντρου, πέρασε τέσσερις αντιπάλους και πλάσαρε τον Κασίγιας για το 0-2. Η ρεβάνς στο "Καμπ Νόου" διεξήχθη σε ακόμα πιο ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, αλλά και καταρρακτώδη βροχή, που λίγο έλειψε να αναβάλλει το ματς. Η Μπαρτσελόνα πήρε σιγά-σιγά τα ηνία του αγώνα, επιβάλλοντας το παιχνίδι της και ψάχνοντας το γκολ που θα τελείωνε την υπόθεση πρόκριση.

Μουρίνιο και Γουαρδιόλα στο "Μπερναμπέου" στη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού του ChL (27/4/2011)
Μουρίνιο και Γουαρδιόλα στο "Μπερναμπέου" στη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού του ChL (27/4/2011) AP

Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου οι "μπλαουγκράνα" πολιόρκησαν την περιοχή του Κασίγιας, όμως το 45λεπτο έληξε 0-0. Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Ιγουαΐν σκόραρε, αλλά το γκολ ακυρώθηκε επειδή είχε προηγηθεί φάουλ του Κριστιάνο στον Μαστσεράνο. Στο 54' όμως, ο Πέδρο εκμεταλλεύτηκε μια εκπληκτική ασίστ του Ινιέστα και πλάσαρε μέσα από τη μεγάλη περιοχή τον Κασίγιας. Δέκα λεπτά μετά, στο 64', ο Ντι Μαρία σούταρε, η μπάλα χτύπησε στο κάθετο δοκάρι του Βαλντές επανήλθε στον Αργεντίνο, ο οποίος την έστρωσε στον Μαρσέλο που την έστειλε στα δίχτυα, φέρνοντας το ματς στα ίσια. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι τη λήξη, όμως το "Καμπ Νόου" σηκώθηκε στο πόδι στο 90' για να αποθεώσει τον Αμπιντάλ που μπήκε αλλαγή, στην επανεμφάνισή του μετά την περιπέτεια της υγείας του και τη μεταμόσχευση ήπατος. Στο τέλος οι "μπλαουγκράνα" πανηγύρισαν την πρόκριση στον τελικό, εκεί όπου κατέκτησαν το τέταρτο τρόπαιό τους στη διοργάνωση απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακολουθούν οι συνθέσεις των δυο ομάδων στο ματς του "Μπερναμπέου" και το βίντεο με τα highlights από εκείνο το παιχνίδι (27/4/2011).

- Ρεάλ Μαδρίτης (Ζοζέ Μουρίνιο): Κασίγιας, Πέπε, Ράμος, Κριστιάνο, Ντιαρά, Μαρσέλο, Τσάμπι Αλόνσο, Αρμπελόα, Αλμπιόλ, Ντι Μαρία, Εζίλ (46' Αντεμπαγιόρ).

- Μπαρτσελόνα (Πεπ Γουαρδιόλα): Βαλντές, Ντάνι Άλβες, Πικέ, Πουγιόλ, Τσάβι, Βίγια (91' Σέρτζι Ρομπέρτο), Μέσι, Μαστσεράνο, Κεϊτά, Μπουσκέτς, Πέδρο (71' Αφελάι).


News 24/7

24MEDIA NETWORK