Έρευνα: Η καθίζηση στις αμοιβές των σταρ στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Το 2000 ήταν η σεζόν των παχιών αγελάδων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεκαέξι χρόνια μετά τίποτα δεν θυμίζει την εκείνη την εποχή. Μία διαφορετική κατάσταση, με λιγότερους αστέρες, λιγότερα χρήματα για ξόδεμα και περισσότερες... μνημονιακές καταστάσεις. Το Contra.gr αναλύει.

Έρευνα: Η καθίζηση στις αμοιβές των σταρ στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Δεν έχουν περάσει δα και αιώνες από το καλοκαίρι του 2000. Μόλις 16 χρόνια μας χωρίζουν για την ακρίβεια από το ξεκίνημα του 21ου αιώνα. Και όμως, μελετώντας λίγο τα νούμερα που αφορούσαν το τότε ποδόσφαιρό μας, καταλήγει κανείς εύκολα στο συμπέρασμα ότι ζούμε σε μία τελείως διαφορετική εποχή. Χειρότερη ή καλύτερη είναι σε θέση να το κρίνει διαφορετικά ο καθένας, σύμφωνα με τα δικά του γούστα, τις αξίες και τα θέλω του.

Εδώ, θα εξετάσουμε μόνο το κομμάτι που αφορά τις οικονομικές απολαβές των ποδοσφαιριστών και δη των πρωτοκλασάτων, των πιο ακριβοπληρωμένων. Θα διαπιστώσετε με ευκολία ότι οι μισθοί των τότε αστέρων πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση με τους σημερινούς αφού η κρίση αλλά και η υποτίμηση του ποδοσφαιρικού προϊόντος στη χώρα μας έχει συμπιέσει προς τα κάτω σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αποδοχές ακόμα και των πιο ακριβοπληρωμένων.

ΣΟΟΥΖΑ, Ο ΜΙΔΑΣ

Το καλοκαίρι του 2000, ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Αγγελος Φιλιππίδης ήθελε να εγκαινιάσει τη νέα εποχή στα διοικητικά πράγματα του συλλόγου με μία πραγματικά μεγάλη και πραγματικά ακριβή μεταγραφή. Eκρινε την περίπτωση του 30χρονου Πορτογάλου αμυντικού χαφ εξόχως ενδιαφέρουσα και του πρόσφερε ένα μυθικό συμβόλαιο. Ο Σόουζα, ταλαιπωρημένος από τους τραυματισμούς, είπε το ναι με συνοπτικές διαδικασίες στη συνεργασία που του εξασφάλιζε 3,5 εκ ευρώ το χρόνο!

Έρευνα: Η καθίζηση στις αμοιβές των σταρ στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Το συμβόλαιο αυτό ήταν το πιο υψηλό στο ελληνικό πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν αλλά και το μοναδικό που έσπασε το φράγμα του ενός δις δραχμών στις ετήσιες απολαβές. Πιο συγκεκριμένα ο Πορτογάλος έβαλε εκείνη τη χρονιά στον τραπεζικό του λογαριασμό 1.171.899.540 δις δραχμές ξεπερνώντας ακόμα και τον Τζιοβάνι. Το συμβόλαιο όμως εκείνο δεν ήταν το μοναδικό πολύ υψηλό του Παναθηναϊκού εκείνη τη σεζόν.

Σήμερα; Μόνο ο Εσιέν και ο Μπεργκ προσεγγίζουν αυτά τα νούμερα.

Η ανανέωση της συνεργασίας με τον Νίκο Λυμπερόπουλο (MVP της σεζόν 1999-2000) στοίχισε κάτι παραπάνω. Οι ετήσιες αποδοχές του Φιλιατρινού στράικερ διαμορφώθηκαν στις 820.000 ευρώ σε νέο τριετές συμβόλαιο το οποίο ήταν από τα υψηλότερα που πήρε ποτέ στην καριέρα του ο παίκτης.

Πολλά χρήματα όμως στοίχισε και ο Γκόραν Βλάοβιτς ο οποίος επίσης ήρθε στην Παιανία το καλοκαίρι του 2000. Ο Παναθηναϊκός του έδωσε τριετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές ύψους 890.000 ευρώ. Τουτέστιν μόνο τρεις από τους παίκτες του ρόστερ στοίχισαν στους πράσινους 5.210.000 ευρώ (ΜΟΝΟ για μία σεζόν).

Σήμερα; Μόνο ο Εσιέν και ο Μπεργκ προσεγγίζουν αυτά τα νούμερα. Αμφότεροι έχουν ετήσιες αποδοχές που αγγίζουν τις 800.000 ευρώ και είναι μακράν οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες του Παναθηναϊκού μαζί με τον Σάντσεθ (γύρω στις 700.000). Συμβόλαια των 3,5 εκ μάλλον θα παραμείνουν για πολλά χρόνια ανάμνηση στους πράσινους οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια περιόρισαν αισθητά τα έξοδά τους.

ΤΟ ΠΟΥΓΚΙ ΤΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ

Μετά το φιάσκο Ζάχοβιτς, ο Σωκράτης Κόκκαλης κάθε άλλο παρά φοβήθηκε να επενδύσει χρήματα στον Ολυμπιακό το 2000. Το αντίθετο. Θα έλεγε κανείς ότι ο τότε διοικητικός ηγέτης των “ερυθρόλευκων” πείσμωσε από το γεγονός ότι η περίπτωση του Σλοβένου δεν του βγήκε και κυνήγησε το ίδιο αξιόλογους παίκτες φέρνοντας τρεις από αυτούς στον Πειραιά. Ο λόγος για τους Ζε Ελίας, Παρ Ζέτεμπεργκ και Γκάμπριελ Αλβες.

Έρευνα: Η καθίζηση στις αμοιβές των σταρ στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Και τους τρεις, ο Ολυμπιακός τους πλήρωσε πλουσιοπάροχα. Ο Ζε Ελίας εξασφάλισε ετήσιες αποδοχές 2εκ ευρώ, ο Ζέτεμπεργκ 1,9εκ και ο ρούκι στην Ευρώπη Αλβες 1,2 εκ! Αν συνοπολογίσουμε και το υπάρχον ήδη συμβόλαιο του Τζιοβάνι που ήταν το ακριβότερο στην ομάδα (2,7εκ, το δεύτερο πιο ακριβό στην Ελλάδα) καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι Πειραιώτες πλήρωσαν για τους τέσσερις πιο ακριβούς παίκτες τους 7,8 εκ ευρώ (ΜΟΝΟ για μία σεζόν).

Ο Ολυμπιακός του 2016 ξοδεύει μεν, πιο λελογισμένα δε.

Το δε συμβόλαιο του Γρηγόρη Γεωργάτου, που είχε επαναπατριστεί τότε από την Ιντερ, έφτασε τις 800.000 ευρώ το χρόνο ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον κόκκινο λογαριασμό.

Ο Ολυμπιακός του 2016 ξοδεύει μεν, πιο λελογισμένα δε, προσαρμοζόμενος στις οικονομικές συνθήκες της εποχής. Ο Τζιοβάνι του σήμερα είναι ο Καμπιάσο αλλά με το μισό συμβόλαιο που είχε ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ. Ο Αργεντινός έβαλε εφέτος στον τραπεζικό του λογαριασμό περίπου 1,5 εκ (χωρίς τα μπόνους).

ΚΑΙ Η ΑΕΚ ΞΟΔΕΥΕ

Η ΑΕΚ δεν έμεινε πίσω στον ανταγωνισμό των εξόδων. Σίγουρα δεν πλήρωνε τα υπέρογκα ποσά του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού αλλά όταν τα δύο πιο ακριβά συμβόλαιά της (τα οποία, μάλιστα, άνηκαν σε Ελληνες παίκτες) έφτασαν στα 2,2 εκ ευρώ τότε ουδείς μπορεί να τη ... χαρακτηρίσει τσιγκούνα.

Ο μεγάλος αστέρας της εποχής και μετέπειτα πρόεδρος Ντέμης Νικολαϊδης εισέπραττε 1,2 εκ ευρώ και ήταν μακράν ο πιο ακριβοπληρωμένος Ελληνας παίκτης του πρωταθλήματος. Από κοντά και ο Βασίλης Τσιάρτας ο οποίος μετά από τέσσερα επιτυχημένα χρόνια στη Σεβίλλη επέστρεψε στην ΑΕΚ με αμοιβή 1,1 εκ ευρώ το χρόνο. Ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος Ελληνας δηλαδή. Το συμβόλαιο του Θοδωρή Ζαγοράκη τέλος, ο οποίος ήρθε από τη Λέστερ άξιζε κάτι περισσότερο από 450.000 ευρώ.

Η λογική στη σημερινή ΑΕΚ βέβαια είναι τελείως διαφορετική. Οι ... τρέλες της εποχής ENIC ανήκουν στο παρελθόν, όπως και τα πολύ βαριά συμβόλαια. Ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Ενωσης, ο Ντιέγο Μπουονανότε, μόλις που προσεγγίζει τα 420.000 ευρώ, χρήματα πολύ λιγότερα από αυτά που έβαζαν στους λογαριασμούς τους Ντέμης και Τσιάρτας 16 χρόνια πίσω!

ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

Οι εποχές των παχέων αγελάδων στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αφορούσαν μόνο τους τρεις μεγάλους του κέντρου. Οι της Θεσσαλονίκης ψώνιζαν επίσης ακριβά, συχνά μάλιστα πάρα πολύ ακριβά. Παράδειγμα ο πολύ φιλόδοξος Ηρακλής του Ευάγγελου Μυτιληναίου και του Γιάννη Κυράστα ο οποίος για εκείνη τη σεζόν τουλάχιστον εξελίχθηκε σε... Μίδα των μικρομεσαίων!

Έρευνα: Η καθίζηση στις αμοιβές των σταρ στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Μόνο το συμβόλαιο του ανερχόμενου Κύπριου σταρ Μιχάλη Κωνσταντίνου στοίχιζε στην ομάδα 920.000 ευρώ το χρόνο! Ο Μιχαλάκης ήταν ένας από τους 8 παίκτες του πρωταθλήματος που είχε σπάσει το φράγμα των 300.000.000 στις ετήσιες αποδοχές του εισπράττοντας 311.333.000 δραχμές!

Στην πρώτη 20άδα με τα πιο μεγάλα συμβόλαια, ο Ηρακλής είχε άλλους δύο παίκτες του, τον Αντρέας Ράινκε (σχεδόν 500.000 ευρώ το χρόνο) και τον Εντερσον Φονφόκα ο οποίος αμειβόταν με 450.000 ευρώ το χρόνο. Σχεδόν 2κ ο Γηραιός μόνο για τρεις παίκτες δηλαδή!!!

Για το τέλος σας παραθέτουμε τη λίστα με τους 10 πιο ακριβοπληρωμένους της σεζόν 2000-2001 (σε ετήσιες αποδοχές). To σύνολο του ετήσιου κόστους τους ανερχόταν στα 16.240.000 ευρώ!

1. Πάουλο Σόουζα (Παναθηναϊκός): 3,5 εκ ευρώ

2. Τζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα (Ολυμπιακός): 2,7 εκ ευρώ

3. Ζε Ελίας (Ολυμπιακός) 2εκ ευρώ

4. Παρ Ζέτεμπεργκ (Ολυμπιακός) 1,9εκ ευρώ

5. Γκάμπριελ Αλβες (Ολυμπιακός) 1,2 εκ ευρώ

6. Ντέμης Νικολαϊδης (ΑΕΚ) 1,2 εκ ευρώ

7. Βασίλης Τσάρτας (ΑΕΚ) 1,1 εκ ευρώ

8. Μιχάλης Κωνσταντίνου (Ηρακλής) 920.000 ευρώ

9. Γκόραν Βλάοβιτς (Παναθηναϊκός) 890.000 ευρώ

10. Νίκος Λυμπερόπουλος (Παναθηναϊκός) 830.000 ευρώ

Πηγή για τα συμβόλαια του 2000: Περιοδικό “Αθλος” της “Ελευθεροτυπίας”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK