Η πραγματική σχέση Μέσι και Ρονάλντο ζει πίσω από τις κάμερες

Η πάντα σε αθλητικά πλαίσια ανταγωνιστική κόντρα των Μέσι και Ρονάλντο, οι σημαντικότερες στιγμές τους στην τελευταία δεκαετία, οι αριθμοί, τα ρεκόρ, οι Χρυσές Μπάλες, οι Εθνικές, η κυριαρχία του Λέο εντός συνόρων και του Κριστιάνο στην Ευρώπη, οι προσωπικές τους σχέσεις που στηρίζονται στην αμοιβαία εκτίμηση και τον σεβασμό.

Μέσι και Ρονάλντο σε αγώνα του ισπανικού Κυπέλλου στο "Καμπ Νόου" (25/1/2012).
Μέσι και Ρονάλντο σε αγώνα του ισπανικού Κυπέλλου στο "Καμπ Νόου" (25/1/2012).

Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, στο "Juventus Stadium" του Τορίνο, Γιούβε και Μπάρσα θα αναμετρηθούν στα πλαίσια της δεύτερης αγωνιστικής των ομίλων του φετινού Champions League, όμως όλες οι κάμερες - μαζί με τα βλέμματα εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλο τον πλανήτη - θα (περιμέναμε να) είναι στραμμένες πάνω στα δυο μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Μέσι και Ρονάλντο, για να απαθανατίσουν τον χαιρετισμό τους πριν την έναρξη του αγώνα. Αν τελικά συμβεί (εξηγούμε παρακάτω το "αν"), θα είναι η πρώτη τους συνάντηση σε αγωνιστικό χώρο μετά από 906 ημέρες (σχεδόν δυόμισι χρόνια), ύστερα από την 6η Μαΐου 2018, στο clásico δηλαδή του δεύτερου γύρου της σεζόν 2017/18, εκεί όπου το τελικό αποτέλεσμα ήταν 2-2, με τον Πορτογάλο και τον Αργεντίνο να πετυχαίνουν από ένα γκολ.

Στο τέλος εκείνης της περιόδου, μετά την κατάκτηση από τους "μερένγκες" του 13ου Champions League της ιστορίας τους, ο Κριστιάνο είχε ανακοινώσει ότι δε θα συνέχιζε στη Ρεάλ και λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 10 Ιουλίου, έγινε γνωστό ότι υπέγραψε συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας με τη Γιουβέντους, η οποία πλήρωσε 100 εκατομμύρια ευρώ στους "μερένγκες" για να τον αποκτήσει. Από εκείνη τη στιγμή η Liga, τα clásicos και γενικότερα το ισπανικό ποδόσφαιρο, έχασαν έναν από τους δυο μεγάλους πρωταγωνιστές τους. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους δυο παίκτες, ο Μέσι "έχασε" τον Κριστιάνο και ο Κριστιάνο "έχασε" τον Μέσι, αφού η απευθείας ανταγωνιστική τους σχέση στο ποδόσφαιρο, έφυγε από την εξίσωση μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια.

* Βίντεο: Μέσι vs Ρονάλντο, τα καλύτερα γκολ τους.

Στην πρώτη παράγραφο βάλαμε σε παρένθεση το "θα (περιμέναμε να)", αφού αυτή τη στιγμή που διαβάζετε το κείμενο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δούμε τελικά την πρώτη συνάντηση των δυο σούπερ σταρ και αυτό επειδή ο Κριστιάνο βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό στις 13 Οκτωβρίου, όταν βρισκόταν στην Πορτογαλία για τις υποχρεώσεις της εθνικής του ομάδας. Ο Ρονάλντο επέστρεψε στην Ιταλία, τέθηκε σε καραντίνα, όμως στο νέο τεστ που υποβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη, βρέθηκε και πάλι θετικός, κάτι που σημαίνει ότι προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να αγωνιστεί το βράδυ της Τετάρτης. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Πορτογάλος θα περάσει και από νέο τεστ 48 ώρες πριν το ματς (δηλαδή τη Δευτέρα) και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε πιθανότατα να συμπεριληφθεί στην αποστολή.

Σήμερα θα αναφερθούμε - πέρα από τον ποδοσφαιρικό τους ανταγωνισμό - και στις προσωπικές τους σχέσεις, κυρίως μέσα από τις δικές τους δηλώσεις όλη αυτή την τελευταία δεκαετία, δηλώσεις οι οποίες καταρρίπτουν τελείως όλη αυτή την υποτιθέμενη "έχθρα" ανάμεσά τους, "αφήγημα" που προέρχεται κυρίως από μερίδα φιλάθλων αλλά και του Τύπου, που θέλοντας να εκμεταλλευτεί την αγωνιστική τους κόντρα, την "μετέφερε" και στο προσωπικό επίπεδο. Επίσης θα θυμηθούμε τους σημαντικότερους αριθμούς σε αυτά τα εννιά χρόνια που Λέο και Κριστιάνο έχτισαν τον ποδοσφαιρικό τους μύθο, μαζί με κάποια παιχνίδια-ορόσημα στη διάρκεια αυτής της πορείας, που χαρακτήρισαν την - εντός των γηπέδων πάντα - ανταγωνιστική τους σχέση.

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟ 2007 ΣΤΗ ΖΥΡΙΧΗ

Κακά (πρώτος), Μέσι (δεύτερος) και Ρονάλντο (τρίτος), στο γκαλά του FIFA World Player 2007 στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Ήταν η πρώτη συνάντηση του Αργεντίνου και του Πορτογάλου (17/12/2007).
Κακά (πρώτος), Μέσι (δεύτερος) και Ρονάλντο (τρίτος), στο γκαλά του FIFA World Player 2007 στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Ήταν η πρώτη συνάντηση του Αργεντίνου και του Πορτογάλου (17/12/2007). AP

Η πρώτη συνάντηση των δυο σταρ ήρθε το 2007, τότε που ο μεν Μέσι αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα, ο δε Ρονάλντο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αφορμή για τη γνωριμία τους ήταν το γκαλά της FIFA στις 17 Δεκεμβρίου του 2007 στη Ζυρίχη της Ελβετίας για την απονομή του βραβείου στον καλύτερο παίκτη της χρονιάς (FIFA World Player). Στην ψηφοφορία είχε πρωτεύσει ο Κακά της Μίλαν (1047 ψήφοι), με τον Λέο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (504) και τον Κριστιάνο στην τρίτη (426). Εκεί λοιπόν, η νικήτρια τριάδα ποζάρισε για την επίσημη φωτογραφία, με τον Μέσι να λέει σε συνέντευξή του την ίδια χρονιά ότι "ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ένας καταπληκτικός παίκτης και θα ήταν υπέροχο να παίζαμε μαζί στην ίδια ομάδα".

Λίγες μέρες πριν, στις 4 Δεκεμβρίου του 2007, το περιοδικό "France Football" είχε ανακοινώσει τον νικητή της Χρυσής Μπάλας, που και εδώ ήταν ο Κακά (444 ψήφοι). Πίσω από τον Βραζιλιάνο, στη δεύτερη θέση είχε βρεθεί ο Κριστιάνο (277) και στην τρίτη ο Λέο (255). Ήταν και για τους δυο η παρθενική τους εμφάνιση στην πρώτη τριάδα του σημαντικότερου ποδοσφαιρικού βραβείου, το οποίο θα μονοπωλούσαν από την επόμενη χρονιά για μια ολόκληρη δεκαετία. Λίγους μήνες αργότερα, Μέσι και Ρονάλντο είχαν την πρώτη τους συνάντηση στον αγωνιστικό χώρο. Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κληρώθηκαν στον ημιτελικό του Champions League της σεζόν 2007/08, φτάνοντας εκεί αμφότερες αήττητες και με τον ίδιο εντυπωσιακό απολογισμό (8 νίκες & 2 ισοπαλίες).

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟ 2008 ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

Το πρώτο παιχνίδι στο οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι Μέσι και Ρονάλντο. Ο Αργεντίνος σε πρώτο πλάνο, ο Πορτογάλος διακρίνεται στο βάθος (ημιτελικός Champions League 2007/08, Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-0, 23/4/2008).
Το πρώτο παιχνίδι στο οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι Μέσι και Ρονάλντο. Ο Αργεντίνος σε πρώτο πλάνο, ο Πορτογάλος διακρίνεται στο βάθος (ημιτελικός Champions League 2007/08, Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-0, 23/4/2008). AP

Το πρώτο ματς διεξήχθη στο "Καμπ Νόου" (23/4/2008) και στα πρώτα κιόλας λεπτά ο Ρονάλντο κέρδισε ένα πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ο ίδιος για να το στείλει όμως άουτ, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να σκοράρει, με το τελικό 0-0 να αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς για τον επαναληπτικό. Ήταν ο Πολ Σκόουλς εκείνος που πέτυχε το μοναδικό τέρμα στο "Ολντ Τράφορντ", χαρίζοντας την πρόκριση στους "κόκκινους διάβολους", που κατέκτησαν το τρόπαιο στον τελικό στα πέναλτι, απέναντι στην Τσέλσι. Η ρεβάνς για τους "μπλαουγκράνα" άργησε μόλις ένα χρόνο και ήρθε στη σεζόν 2008/09. Ήταν η πρώτη χρονιά του Πεπ Γουαρδιόλα στον πάγκο, η Μπάρσα είχε εξασφαλίσει ήδη το νταμπλ στην Ισπανία (πρωτάθλημα και Κύπελλο) και ετοιμαζόταν για το πρώτο "τρεμπλ" της ιστορίας της.

Η Μάντσεστερ ήταν φυσικά η κάτοχος και το ραντεβού δόθηκε στο "Ολίμπικο" της Ρώμης, στον μεγάλο τελικό του Champions League. Η κυριαρχία των Καταλανών ήταν απόλυτη σε όλο το ματς, ο Ετό έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του στο 10' και ο Μέσι "κλείδωσε" τον θρίαμβο με μια απίθανη κεφαλιά στο 70', ένα γκολ για το οποίο ο ίδιος ο Αργεντίνος έχει πει ότι είναι το κορυφαίο στην καριέρα του. Η "απάντηση" του Λέο ήταν διπλή, αφού όχι μόνο πήρε το τρόπαιο απέναντι στον Κριστιάνο, αλλά στο τέλος της χρονιάς τον διαδέχτηκε στην πρώτη θέση της ψηφοφορίας για τη Χρυσή Μπάλα (το 2008 ο Πορτογάλος είχε κερδίσει την πρώτη δική του με τον Λέο να είναι δεύτερος), κατακτώντας έτσι και ο ίδιος το συγκεκριμένο βραβείο για πρώτη φορά (με δεύτερο τον Ρονάλντο).

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Το εκπληκτικό γκολ του Μέσι απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Champions League της σεζόν 2008/09 στη Ρώμη (27/5/2009).
Το εκπληκτικό γκολ του Μέσι απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Champions League της σεζόν 2008/09 στη Ρώμη (27/5/2009). AP

Με την κατάκτηση του Champions League, της πρώτης Χρυσής Μπάλας, αλλά και των έξι τίτλων που υπήρχαν προς διεκδίκηση, ο Μέσι ανέβηκε στην κορυφή της άτυπης μάχης για το ποιος από τους δυο - ο Αργεντίνος ή ο Πορτογάλος - ήταν ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο. Η μάχη έμελλε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα, όμως από το καλοκαίρι του 2009, έγινε προφανές πως θα ήταν πλέον πολύ πιο συχνή και έντονη, αφού ο Κριστιάνο μετακινήθηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι του ποσού των 94 εκατομμυρίων ευρώ στην πιο ακριβή μέχρι τότε μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα (2009/10) σε μια φοβερή μονομαχία με τη Ρεάλ (99β. έναντι 96β.), ενώ ο Μέσι βγήκε για πρώτη φορά πρώτος σκόρερ με 34 γκολ (έναντι 26 του Κριστιάνο).

Στο τέλος της χρονιάς, ο Λέο πήρε τη δεύτερη - σερί - Χρυσή Μπάλα του, με τον Πορτογάλο να απουσιάζει - για πρώτη και τελευταία φορά μέχρι σήμερα - από την τελική τριάδα (Ινιέστα & Τσάβι). Είχαν προηγηθεί πρώτα η πρόσληψη του Ζοσέ Μουρίνιο και στη συνέχεια το ηχηρό 5-0 στο πρώτο clásico του Special One. Μέχρι στιγμής είδαμε πώς ξεκίνησε το "μπρα ντε φερ" Αργεντίνου και Πορτογάλου στους αγωνιστικούς χώρους, προφανώς δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε να απαριθμούμε σεζόν-σεζόν τα κατορθώματα των δυο σούπερ σταρ και τα αποτελέσματα της αγωνιστικής τους κόντρας, έτσι κι αλλιώς όλα είναι καταγεγραμμένα σε αμέτρητα κείμενα. Οπότε θα περιοριστούμε σε μερικά συνολικά συμπεράσματα καθώς και σε κάποια παιχνίδια που αποτέλεσαν "ορόσημα" στη μάχη τους για τον τίτλο του κορυφαίου.

2011, ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ CHL ΤΟΥ ΛΕΟ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πετυχαίνει το μοναδικό γκολ του τελικού του ισπανικού Κυπέλλου απέναντι στην Μπαρτσελόνα (20/4/2011).
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πετυχαίνει το μοναδικό γκολ του τελικού του ισπανικού Κυπέλλου απέναντι στην Μπαρτσελόνα (20/4/2011).

Η περίοδος 2010/11 πλησίαζε προς το τέλος της και ο Κριστιάνο - που κόντευε να συμπληρώσει δυο χρόνια παρουσίας στη Ρεάλ - δεν είχε γευτεί ακόμα τη χαρά ενός τίτλου με τους "μερένγκες". Τα τέσσερα συνεχόμενα clásicos την άνοιξη του 2011 ήταν μια μεγάλη πρόκληση τόσο για τον Ρονάλντο όσο και για τον Μέσι. Μετά το ισόπαλο 1-1 του πρωταθλήματος, όπου σκόραραν αμφότεροι από το σημείο του πέναλτι, ακολούθησε ο τελικός του Copa del Rey στο "Μεστάγια" (20/4/2011). Εκεί ο Πορτογάλος εξελίχθηκε στον απόλυτο πρωταγωνιστή της συνάντησης, αφού ήταν αυτός που με εκπληκτική κεφαλιά στην παράταση, έδωσε τη νίκη και το Κύπελλο στους "μπλάνκος", βάζοντας τέλος στο εντυπωσιακό σερί των τίτλων της Pep Team.

Ο Κριστιάνο έδειχνε να έχει πάρει το "momentum", όμως ο Λέο "απάντησε" τέσσερις ημέρες αργότερα και μάλιστα μέσα στο "Μπερναμπέου", όπου οι δυο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες αυτή τη φορά στην ημιτελική φάση του Champions League. Η Μπάρσα έφυγε νικήτρια με τα δυο τέρματα του Αργεντίνου, πήρε φυσικά τεράστιο προβάδισμα και με το 1-1 του "Καμπ Νόου" πήρε και το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του "Γουέμπλεϊ", εκεί όπου νίκησε 3-1 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (με τον Μέσι να σκοράρει και πάλι) και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Για μια ακόμα φορά, ο Κριστιάνο και το Κύπελλό του, επισκιάστηκαν από το Champions League, το πρωτάθλημα, τα δυο Σούπερ Καπ (ισπανικό & ευρωπαϊκό) και το Μουντιάλ Συλλόγων του Λέο, που έκλεισε τη χρονιά με μια ακόμα Χρυσή Μπάλα.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 2012 ΚΑΙ ΤΟ "CALMA, CALMA"

Το περίφημο "calma, calma" του Κριστιάνο στο "Καμπ Νόου" (21/4/2012).
Το περίφημο "calma, calma" του Κριστιάνο στο "Καμπ Νόου" (21/4/2012). FERNANDO ZUERAS

Την επόμενη σεζόν (2011/12) είχαμε μια ακόμα μεγάλη μάχη στο πρωτάθλημα, με την Μπαρτσελόνα να καταδιώκει τη Ρεάλ και τα πράγματα να ξεκαθαρίζουν στο clásico του δεύτερου γύρου (21/4/2012, 35η αγωνιστική) στο "Καμπ Νόου". Οι "μερένγκες" προηγήθηκαν με τον Κεντίρα, οι "μπλαουγκράνα" ισοφάρισαν με τον Αλέξις και ήταν ο Κριστιάνο εκείνος που πέτυχε το νικητήριο τέρμα στο 73', κάνοντας στη συνέχεια με τα χέρια του τη χαρακτηριστική κίνηση "calma, calma" προς την καταλανική κερκίδα. Εκείνο το γκολ και εκείνη η νίκη εξασφάλισαν στη Ρεάλ το πρωτάθλημα των ρεκόρ (100 βαθμοί & 121 γκολ στην επίθεση), όμως παρά το γεγονός ότι η Μπάρσα κατέκτησε μόνο το Κύπελλο, ο Μέσι με τα 50 γκολ του στη Λίγκα και τα 91 σε όλη τη χρονιά (παγκόσμιο ρεκόρ), έφτασε στην τέταρτη σερί Χρυσή Μπάλα (επίσης ρεκόρ).

Στη σεζόν 2012/13 ο Μέσι κατέκτησε ένα ακόμα πρωτάθλημα, ένα ακόμα Pichichi (46 γκολ) και ένα ακόμα χρυσό ευρωπαϊκό παπούτσι. Από την άλλη, ο Κριστιάνο δεν κέρδισε τίποτα, αλλά βοήθησε την Πορτογαλία να προκριθεί στην τελική φάση του Μουντιάλ του 2014 μέσω των πλέι-οφ με αντίπαλο τη Σουηδία. Η έκπληξη ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2013, όταν έγινε γνωστό πως ο Ρονάλντο είχε επικρατήσει στην ψηφοφορία της Χρυσής Μπάλας, σπάζοντας το σερί του Μέσι. Από εκεί και μετά, στην εξίσωση της αγωνιστικής κόντρας των δυο, μπήκε για τα καλά το Champions League, με τον Πορτογάλο να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην πενταετία που ακολούθησε, αφού σε αυτό το διάστημα κατέκτησε τέσσερα ChL (2014, 2016, 2017 & 2018), έναντι μόλις ενός του Αργεντίνου (2015).

ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΦΙΛΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η πρώτη φορά που Μέσι και Ρονάλντο συναντήθηκαν με τις εθνικές τους ομάδες (φιλικό, Αργεντινή - Πορτογαλία 2-1, 9/2/2011).
Η πρώτη φορά που Μέσι και Ρονάλντο συναντήθηκαν με τις εθνικές τους ομάδες (φιλικό, Αργεντινή - Πορτογαλία 2-1, 9/2/2011). AP

Αυτό το γεγονός, από μόνο του, ήταν φυσικό να επηρεάσει και το μεγάλο ποδοσφαιρικό βραβείο, με τα δεδομένα να αντιστρέφονται. Ο Κριστιάνο, που είχε μειώσει σε 4-2 το 2013, πήρε και τη Χρυσή Μπάλα του 2014 φτάνοντας στο 4-3, ο Μέσι με το δικό του κερδισμένο ChL το 2015, ξέφυγε ξανά με 5-3, όμως τις δυο επόμενες σεζόν, 2016 & 2017, ο Πορτογάλος ήταν εκείνος που πήρε δυο ακόμα - συνεχόμενες - Χρυσές Μπάλες, ισοφαρίζοντας σε 5-5, σε αυτή την πραγματικά εντυπωσιακή μάχη , φυσικά πρωτόγνωρη στην ιστορία του θεσμού. Μετά από μια δεκαετία απόλυτης κυριαρχίας των δυο στο "Balón d'Or", ήταν τελικά ο Λούκα Μόντριτς (και η εκπληκτική του παρουσία στο Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία), εκείνος που μπήκε σφήνα, αφήνοντας τον Κριστιάνο στη δεύτερη θέση και τον Λέο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια εκτός τριάδας.

Μιας και αναφέραμε το Μουντιάλ του 2018, να πούμε ότι οι δυο τους, δεν έχουν συναντηθεί ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αργεντινή και την Πορτογαλία. Για να είμαστε ακριβείς, Μέσι και Ρονάλντο έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις εθνικές τους ομάδες μόνο δυο φορές, αμφότερες σε φιλικές αναμετρήσεις. Η πρώτη διεξήχθη στις 9 Φεβρουαρίου του 2011 στη Γενεύη της Ελβετίας, με τον Λέο να βγάζει ασίστ στον Ντι Μαρία στο 1-0 (14'), τον Κριστιάνο να ισοφαρίζει στο 21' με προβολή και τον Μέσι να δίνει τη νίκη στην "αλμπισελέστε" με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 90'. Η δεύτερη διεξήχθη στις 18 Νοεμβρίου του 2014 στο "Ολντ Τράφορντ", με την Πορτογαλία να παίρνει τη νίκη με το γκολ του Γκερέιρο με κεφαλιά ψαράκι στις καθυστερήσεις του αγώνα.

6-5 ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΣΤΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΜΠΑΛΕΣ

Ο Λιονέλ Μέσι ποζάρει με τις έξι Χρυσές Μπάλες που έχει κερδίσει (2/12/2019).
Ο Λιονέλ Μέσι ποζάρει με τις έξι Χρυσές Μπάλες που έχει κερδίσει (2/12/2019). AP

Κλείνουμε την παρένθεση των Εθνικών Ομάδων και επιστρέφουμε στη μεγάλη μονομαχία των δυο παικτών σε σχέση με τη Χρυσή Μπάλα, την οποία είχαμε αφήσει στο ισόπαλο 5-5 που διαμορφώθηκε το 2017. Είπαμε για τη "σφήνα" του Μόντριτς το 2018, οπότε περνάμε στο 2019, τη χρονιά που τόσο ο Κριστιάνο όσο και ο Μέσι, κατέκτησαν το πρωτάθλημα, ο μεν Πορτογάλος στην Ιταλία με τη Γιούβε, ο δε Αργεντίνος στην Ισπανία με την Μπάρσα. Η σεζόν εκείνη (2018/19) σημαδεύτηκε από τον εντυπωσιακό αποκλεισμό των "μπλαουγκράνα" από τη Λίβερπουλ (4-0) στον ημιτελικό του Champions League, κάτι όμως που δε στοίχισε τελικά στον Μέσι την έκτη Χρυσή Μπάλα, στην οποία έφτασε με την ελάχιστη διαφορά των επτά βαθμών από τον δεύτερο Φαν Ντάικ, με τον Πορτογάλο να μένει στην τρίτη θέση.

Σε αντίθεση με τις Χρυσές Μπάλες, ο Κριστιάνο κυριαρχεί σε ό,τι αφορά το Champions League, τόσο σε συνολικές κατακτήσεις (5 έναντι 4 του Λέο), όσο και στις επιμέρους στατιστικές. Ο Πορτογάλος είναι ο αρχισκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης με 130 τέρματα σε 170 συμμετοχές, ενώ έχει βγει πρώτος σκόρερ σε επτά διαφορετικές σεζόν του ChL. Από τη μεριά του, ο Αργεντίνος ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 115 γκολ σε 143 συμμετοχές, ενώ έχει βγει πρώτος σκόρερ σε έξι διαφορετικές σεζόν του ChL. Ο Κριστιάνο έχει στην κατοχή του το ρεκόρ σκοραρίσματος σε μια σεζόν του ChL με 17 γκολ (2013/14), με τον Μέσι να έχει φτάσει τα 14 στην καλύτερη δική του παραγωγική σεζόν στη διοργάνωση (2011/12). Εκεί που υστερεί ο Ρονάλντο, είναι στα Χρυσά ευρωπαϊκά Παπούτσια, αφού έχει τέσσερα, έναντι έξι του Λέο.

ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΣΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Ο Μέσι δείχνει τη φανέλα του στην κερκίδα του "Μπερναμπέου", μετά το νικητήριο γκολ του στο τελικό 2-3 του clásico της ισπανικής Λίγκας στις 23 Απριλίου του 2017. Η απάντηση του Αργεντίνου στο "calma, calma" του Κριστιάνο, πέντε χρόνια νωρίτερα.
Ο Μέσι δείχνει τη φανέλα του στην κερκίδα του "Μπερναμπέου", μετά το νικητήριο γκολ του στο τελικό 2-3 του clásico της ισπανικής Λίγκας στις 23 Απριλίου του 2017. Η απάντηση του Αργεντίνου στο "calma, calma" του Κριστιάνο, πέντε χρόνια νωρίτερα. CHEMA DIAZ

Αν δούμε συνολικά τί έχει πετύχει ο καθένας τους στη διάρκεια των εννέα ετών που συνυπήρξαν στην Ισπανία (2009-2018), το συμπέρασμα είναι ότι ο Μέσι κυριάρχησε εντός συνόρων, ενώ ο Ρονάλντο στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αργεντίνος, σε αυτά τα εννιά χρόνια, κατέκτησε έξι πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα (συν πέντε ισπανικά Σούπερ Καπ), έναντι μόλις δυο πρωταθλημάτων και δυο Κυπέλλων (συν δυο ισπανικών Σούπερ Καπ) του Πορτογάλου. Επίσης, ο Λέο βγήκε πέντε φορές πρώτος σκόρερ της Λίγκας, έναντι τριών του Κριστιάνο. Από την άλλη, η κυριαρχία του Ρονάλντο είναι δεδομένη στο Champions League, το οποίο κατέκτησε τέσσερις φορές με τη Ρεάλ, έναντι δυο κατακτήσεων του Μέσι (πάντα στη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου).

Ο Μέσι πάντως υπερέχει σε όλους τους συγκεντρωτικούς αριθμούς, είτε στα γκολ είτε στις ασίστ. Ο Αργεντίνος, την περίοδο 2009-2018, πέτυχε 329 τέρματα στη Λίγκα, ενώ ο Πορτογάλος έφτασε τα 311. Ο Λέο, στην ίδια περίοδο, πέτυχε συνολικά 472 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ ο Κριστιάνο 450. Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, εκεί όμως που ο Μέσι παίρνει εύκολα την πρωτιά, με σημαντική απόσταση από τον Ρονάλντο, είναι στις ασίστ. Ο Λέο μοίρασε στα εννιά αυτά χρόνια - σε όλες τις διοργανώσεις - 189 ασίστ, έναντι 133 του Κριστιάνο. Σε ό,τι αφορά τις εθνικές, ο Ρονάλντο έχει προβάδισμα στους τίτλους, αφού έχει κατακτήσει το EURO του 2016 με την Πορτογαλία, ενώ ο Μέσι δεν τα έχει καταφέρει ούτε στο Μουντιάλ (2ος το 2014), ούτε στο Κόπα Αμέρικα, με τρεις χαμένους τελικούς (2007, 2015 & 2016).

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ

Ρονάλντο και Μέσι, αρχηγοί των εθνικών ομάδων τους, σε φιλική αναμέτρηση Πορτογαλίας και Αργεντινής στο "Ολντ Τράφορντ" (18/11/2014).
Ρονάλντο και Μέσι, αρχηγοί των εθνικών ομάδων τους, σε φιλική αναμέτρηση Πορτογαλίας και Αργεντινής στο "Ολντ Τράφορντ" (18/11/2014). AP

Είδαμε σε γενικές γραμμές την παράλληλη πορεία των δυο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, κυρίως στη χρονική περίοδο που ο Κριστιάνο αγωνίστηκε στη Ρεάλ (2009-2018), ας περάσουμε τώρα στην προσωπική σχέση τους. Όπως έγραψα στην αρχή του κειμένου, υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια μια λανθασμένη εντύπωση ότι Μέσι και Ρονάλντο έχουν μεταφέρει την αγωνιστική τους κόντρα και στο προσωπικό επίπεδο, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Είναι οι δηλώσεις και των δυο, αυτές που έχουν φροντίσει να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση. Τόσο ο Αργεντίνος, όσο και ο Πορτογάλος, σε δηλώσεις και συνεντεύξεις τους, χρησιμοποιούν πάντοτε τις λέξεις "εκτίμηση" και "σεβασμός", όταν μιλούν ο ένας για τον άλλο.

Η αλήθεια είναι πως όταν ο Κριστιάνο πήγε στη Ρεάλ το καλοκαίρι του 2009, στο ξεκίνημα της παρουσίας του στην Ισπανία, άρα και στο παράλληλο ξεκίνημα της "στενής" πλέον κόντρας τους για το ποιος θα θεωρείται ο κορυφαίος στον κόσμο, πολλοί δημοσιογράφοι κατά πρώτο λόγο, παρουσίασαν μια υποτιθέμενη έχθρα ανάμεσά τους, κάτι που συντήρησαν και αύξησαν ακόμα περισσότερο, τόσο φίλαθλοι της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα, όσο και απλοί "ακόλουθοι", είτε του Μέσι, είτε του Ρονάλντο. Όλο αυτό βέβαια, δεν μπόρεσε σε καμία στιγμή να στηριχτεί ουσιαστικά, αφού κανείς από τους δυο παίκτες δε μίλησε ποτέ άσχημα για τον άλλο, αλλά και ποτέ δεν δημιουργήθηκε η παραμικρή ένταση ανάμεσά τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΙ

Μέσι και Ρονάλντο στον δεύτερο ημιτελικό του Champions League της σεζόν 2010/11, στο "Καμπ Νόου" (3/5/2011).
Μέσι και Ρονάλντο στον δεύτερο ημιτελικό του Champions League της σεζόν 2010/11, στο "Καμπ Νόου" (3/5/2011). AP

Τα λόγια του Ρονάλντο για τον Λέο: "Ο Τύπος θέλει να μας πουλήσει, είναι η δουλειά του, το καταλαβαίνω, είναι φυσιολογικό. Δε συμβαίνει μόνο στο ποδόσφαιρο, το βλέπουμε στη Φόρμουλα 1, στο τένις, σε όλα τα αθλήματα. Δεν είμαστε φίλοι με τον Μέσι, αλλά είμαστε συνάδελφοι. Έχουμε μοιραστεί τόσες στιγμές. Για παράδειγμα, στις τελετές των βραβεύσεων την τελευταία δεκαετία, είμαστε πάντα μαζί. Διατηρώ μια πολύ καλή σχέση μαζί του. Για μένα, φίλος είναι κάποιος που πας στο σπίτι του, τρώτε μαζί, αλλά με εμάς δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, παρόλα αυτά, τον σέβομαι. Τον θεωρώ έναν συνάδελφο στο επάγγελμά μας και όχι έναν αντίπαλο. Η λέξη αντίπαλος δε μου αρέσει, όπως δε μου αρέσουν και οι συγκρίσεις που γίνονται μεταξύ μας, αλλά είναι μέρος της δουλειάς".

Και συνεχίζει ο Πορτογάλος: "Μου αρέσει να τον βλέπω να παίζει, μου αρέσει να βλέπω όλους τους καλούς παίκτες. Ο Μέσι είναι ένας από αυτούς, είναι ένας σταρ, μου αρέσει και τον απολαμβάνω. Ποτέ δε μου έχει φερθεί άσχημα. Όταν τον ρωτούν για μένα, λέει και αυτός πάντα καλά λόγια. Οπότε η σχέση μου μαζί του είναι εγκάρδια και υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Όπως είπα, δεν έχουμε πάει ποτέ για φαγητό μαζί, αλλά ελπίζω να το κάνουμε κάποια στιγμή στο μέλλον". Είναι προφανές από όσα έχει δηλώσει ο Κριστιάνο, πως ο ποδοσφαιρικός εγωισμός και των δυο, μένει μόνο μέσα στον αγωνιστικό χώρο και αφορά αποκλειστικά το παιχνίδι. Καμία ένταση, κανένας τσαμπουκάς, καμία σύγκρουση και πάνω απ' όλα, κανένας αρνητικός χαρακτηρισμός του ενός για τον άλλο.

Ο ΜΕΣΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Μέσι και Ρονάλντο σε clásico στο "Καμπ Νόου" (3/12/2016).
Μέσι και Ρονάλντο σε clásico στο "Καμπ Νόου" (3/12/2016). AP

Περνάμε τώρα στον Λέο και τις δικές του δηλώσεις σχετικά με τον Κριστιάνο: "Ποτέ δεν υπήρξε κάτι άλλο ανάμεσά μας, εκτός από σεβασμό. Είμαστε αντίπαλοι μέσα στο γήπεδο, αλλά τίποτε άλλο πέρα από αυτό. Η φιλία είναι κάτι που χτίζεται με το χρόνο που περνάς μαζί με κάποιον άλλο. Δεν έχουμε τέτοια σχέση γιατί βλεπόμαστε μόνο στις τελετές των βραβείων, που είναι και η μοναδική ευκαιρία που έχουμε για να μιλήσουμε. Όλα είναι καλά μεταξύ μας, απλά οι ζωές μας δε συναντιούνται πολύ συχνά. Όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να διαβάζετε στον Τύπο, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όπου και όποτε βρεθούμε, το αποτέλεσμα είναι άριστα δέκα!" Ακόμα πιο σημαντικά είναι όσα είπε ο Αργεντίνος σε περσινή συνέντευξή του στο Fox Sports:

"Ήταν πολύ όμορφο να έχω αντίπαλο τον Κριστιάνο, έκανε τη Ρεάλ πολύ πιο δυνατή. Το είχα πει όταν έφυγε, ότι η Ρεάλ θα ένιωθε πολύ την απουσία του. Έβαζε 50 γκολ σε κάθε σεζόν και ήταν παίκτης-κλειδί για την ομάδα του. Λείπει πολύ από το πρωτάθλημα, το να παίζουν εδώ οι κορυφαίοι ανεβάζει πάντα επίπεδο τη διοργάνωση. Η παρουσία του τόσα χρόνια στην Ισπανία, έκανε καλό και στους δυο μας. Συνεχώς θέλαμε να ξεπεράσουμε ο καθένας τον εαυτό του, κάτι που έδωσε μεγαλύτερη αξία και στη Λίγκα". Και είναι πράγματι έτσι, ο ανταγωνισμός τους, πάντα μέσα σε αθλητικά πλαίσια, βοήθησε και τους δυο να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο και να φτάσουν σε απίστευτα επίπεδα απόδοσης, εντυπωσιάζοντας όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΙ

Ο Μέσι, η σύζυγός του, Αντονέλα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο γιος του, Κριστιάνο Τζούνιορ, στην απονομή των βραβείων "The Best FIFA 2017 Awards" στο Λονδίνο (23/10/2017).
Ο Μέσι, η σύζυγός του, Αντονέλα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο γιος του, Κριστιάνο Τζούνιορ, στην απονομή των βραβείων "The Best FIFA 2017 Awards" στο Λονδίνο (23/10/2017). AP

Η προσωπική σχέση Ρονάλντο και Μέσι, έχει ένα ακόμα σημαντικό "κεφάλαιο", αυτό του Κριστιάνο Τζούνιορ, του πρωτότοκου γιου του Πορτογάλου. Ο ίδιος ο Κριστιάνο, στη διάρκεια του γκαλά της Χρυσής Μπάλας του 2015, είχε αποκαλύψει στον Μέσι ότι ο γιος του "βλέπει συνέχεια βίντεο με τους δυο μας στο διαδίκτυο και μου μιλάει για σένα"! Δυο χρόνια αργότερα, σε μια άλλη βράβευση, αυτή του "The Best FIFA 2017 Awards", ο μικρός είχε συνοδεύσει τον πατέρα του και εκεί είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον Αργεντίνο. Οι δυο φωτογραφίες, η μια με τον Τζούνιορ να κοιτάζει τον Μέσι και η άλλη με τη χειραψία του με τον Λέο, είχαν κάνει το γύρο του κόσμου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο 7χρονος τότε Κριστιανίνιο, άνοιξε λογαριασμό στο instagram.

Αμέσως ανέβασε τη δεύτερη φωτογραφία (με τη χειραψία) γράφοντας από κάτω "ευχαριστώ είδωλό μου"! Λίγες ώρες αργότερα τα μηνύματα σβήστηκαν και ο λογαριασμός έκλεισε, αλλά ο θαυμασμός του μικρού για τον Αργεντίνο είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός. Όμως και εδώ φαίνεται ότι τα πράγματα είναι αμοιβαία, αφού ο ίδιος ο Λέο, σε συνέντευξή του στην Mundo Deportivo τον περασμένο Φεβρουάριο, είπε ότι ο δικός του πρωτότοκος γιος, Τιάγο, θαυμάζει αρκετούς ποδοσφαιριστές, ανάμεσά τους και τον Κριστιάνο! Εδώ υπάρχει και μια απίστευτη σύμπτωση. Ο Κριστιάνο γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1985 και ο Λέο στις 24 Ιουνίου του 1987, με μια διαφορά δηλαδή 869 ημερών, την ίδια ακριβώς που έχουν ο Κριστιάνο Τζούνιορ (17/6/2010) και ο Τιάγο Μέσι (2/11/2012)!

906 & 3.466 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ (ΑΛΛΙΩΣ 947 & 3.507)

Μέσι και Ρονάλντο στην τελευταία μέχρι σήμερα αναμέτρησή τους, στο clásico της 6ης Μαΐου του 2018.
Μέσι και Ρονάλντο στην τελευταία μέχρι σήμερα αναμέτρησή τους, στο clásico της 6ης Μαΐου του 2018. AP

Το μεγάλο ραντεβού των δυο αστέρων ίσως χαλάσει τελικά, αφού όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, ο Κριστιάνο βρέθηκε θετικός στις 13 Οκτωβρίου, αλλά και σε δεύτερο τεστ στις 22 Οκτωβρίου. Αν δεν καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα και να είναι παρών το βράδυ της Τετάρτης (28/10, 22:00) στο γήπεδο της Γιουβέντους για να υποδεχτεί την Μπαρτσελόνα και τον Μέσι, τότε το "τετ α τετ" θα αναβληθεί για τις 8 Δεκεμβρίου και την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, αυτή τη φορά στη Βαρκελώνη. Γράψαμε στην αρχή του κειμένου ότι έχουν περάσει 906 ημέρες από την τελευταία τους αναμέτρηση, στο clásico της 6ης Μαΐου του 2018, στο "Καμπ Νόου", εκεί όπου "μπλαουγκράνα" και "μερένγκες" είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι 2-2, με Λέο και Κριστιάνο να πετυχαίνουν από ένα γκολ.

Αν θελήσουμε να βρούμε την τελευταία ευρωπαϊκή τους αναμέτρηση, θα πρέπει να πάμε πολύ πιο πίσω, στις 3 Μαΐου του 2011, στον επαναληπτικό ημιτελικό του Champions League της σεζόν 2010/11, στο "Καμπ Νόου", με τον Πέδρο και τον Μαρσέλο να διαμορφώνουν το τελικό 1-1, που έδωσε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό στην Μπαρτσελόνα, η οποία είχε επιβληθεί 0-2 στο "Μπερναμπέου" με δυο τέρματα του Μέσι. Από τότε πέρασαν σχεδόν εννιάμισι χρόνια, για την ακρίβεια 3.466 ημέρες, για να δούμε το μόλις έκτο ευρωπαϊκό παιχνίδι ανάμεσα στον Αργεντίνο και τον Πορτογάλο. Η μόνη διαφορά, αν τελικά χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, θα είναι ότι τότε θα έχουν περάσει 947 και 3.507 ημέρες από τα τελευταία τους παιχνίδια σε Ισπανία και Ευρώπη αντίστοιχα. Είτε έτσι πάντως, είτε αλλιώς, αυτό το ματς θα το περιμένει ολόκληρη η ποδοσφαιρική υφήλιος, όχι τόσο για τις δυο ομάδες που θα τεθούν αντιμέτωπες, όσο για τους δυο σούπερ σταρ του αθλήματος, Λέο και Κριστιάνο, Ρονάλντο και Μέσι.

* Πηγές: as.com, marca.com, lasexta.com, infobae.com, defensacentral.com, libero.pe, juanfutbol.com, tudn.com, lavanguardia.com, mundodeportivo.com

News 24/7

24MEDIA NETWORK