Η Primera Division στα χρόνια του κορονοϊού

Επανεκκίνηση της ισπανικής Λίγκας με το ντέρμπι Σεβίγια-Μπέτις (11/6, 23:00). Το χρονικό της αναβολής, το οικονομικό πλήγμα για τους συλλόγους, το ERTE, οι νέοι κανονισμοί προστασίας και τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, η "Liga exprés" και η τριπλή μάχη για τον τίτλο, τις θέσεις του Champions League και την παραμονή.

Η Πριμέρα Ντιβισιόν και πάλι στη σέντρα!
Η Πριμέρα Ντιβισιόν και πάλι στη σέντρα! AP

Αυτή την Πέμπτη, 11 Ιουνίου, ξαναρχίζει η Primera Division, μετά από διακοπή 92 ημερών. Η τελευταία αναμέτρηση της φετινής σεζόν παίχτηκε στις 10 Μαρτίου και ήταν ένα εξ αναβολής ματς ανάμεσα στην Έιμπαρ και τη Ρεάλ Σοθιεδάδ (1-2), παιχνίδι της 24ης αγωνιστικής, προγραμματισμένο για τις 16 Φεβρουαρίου, που όμως δεν διεξήχθη εκείνη την ημέρα λόγω ρύπανσης του αέρα που προκλήθηκε από πυρκαγιά σε γειτονική χωματερή. Αυτός ήταν και ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στην Ισπανία που έγινε χωρίς την παρουσία κόσμου στις κερκίδες, αφού ο κορονοϊός είχε αρχίσει ήδη να κάνει αισθητή την παρουσία του στη χώρα, κάτι που λίγες μέρες μετά οδήγησε στα γνωστά μέτρα της καραντίνας και φυσικά στην ακύρωση/αναβολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η τελευταία αγωνιστική της Λίγκας που έγινε κανονικά, ήταν η 27η, το τριήμερο 6-8 Μαρτίου, με σημαντικότερη εξέλιξη την ήττα της Ρεάλ Μαδρίτης στη Σεβίλλη από την Μπέτις με 2-1, αποτέλεσμα που έριξε τους "μερένγκες" από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μια μόλις εβδομάδα μετά τη νίκη τους στο clásico επί της Μπαρτσελόνα (2-0) και την επιστροφή σε αυτή της ομάδας του Κίκε Σετιέν με ένα προβάδισμα δυο βαθμών από τους "μπλάνκος" (58 έναντι 56). Πέρα από το πρωτάθλημα, οι τελευταίοι αγώνες που έδωσαν ισπανικές ομάδες γενικά, ήταν δυο αναμετρήσεις που στη συνέχεια αποδείχτηκαν κρίσιμες στην εξάπλωση του ιού, αμφότερες για τη φάση των "16" του Champions League: στις 10 Μαρτίου το Βαλένθια-Αταλάντα (3-4) και την επόμενη το Λίβερπουλ-Ατλέτικο Μαδρίτης (2-3).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ, ΣΤΗΝ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΑΝΑΒΟΛΗ

Στο "Ipurua" διεξήχθη το τελευταίο παιχνίδι της Λίγκας πριν την αναστολή του πρωταθλήματος λόγω κορονοϊού, μεταξύ της Έιμπαρ και της Ρεάλ Σοθιεδάδ. Ήταν και το πρώτο ματς χωρίς θεατές στις κερκίδες (10/3/2020)
Στο "Ipurua" διεξήχθη το τελευταίο παιχνίδι της Λίγκας πριν την αναστολή του πρωταθλήματος λόγω κορονοϊού, μεταξύ της Έιμπαρ και της Ρεάλ Σοθιεδάδ. Ήταν και το πρώτο ματς χωρίς θεατές στις κερκίδες (10/3/2020) AZ

Από εκεί και μετά οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Το πρωί της 12ης Μαρτίου έγινε γνωστό ότι βρέθηκε θετικός στον ιό ο Τρέι Τόμπκινς, παίκτης της ομάδας μπάσκετ της Ρεάλ Μαδρίτης, κάτι που υποχρέωσε τους υπεύθυνους του συλλόγου να θέσουν σε καραντίνα όλους τους παίκτες τόσο του τμήματος μπάσκετ όσο και εκείνου του ποδοσφαίρου. Αμέσως μετά, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (RFEF) συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ομάδων της Πριμέρα και της Σεγούντα στα γραφεία της στο Λας Ρόθας (στα περίχωρα της Μαδρίτης), για να συσκεφθούν και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ήδη η ισπανική κυβέρνηση, από την προηγούμενη, είχε ενημερώσει όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες ότι οι διοργανώσεις τους θα διεξάγονταν χωρίς την παρουσία κόσμου.

Μπροστά όμως στην νέα πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί με τους παίκτες της Ρεάλ, η RFEF αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβολή των δυο επόμενων αγωνιστικών (28η & 29η), περιμένοντας να δει πώς θα εξελισσόταν η κατάσταση με τον κορονοϊό. Εδώ να πούμε ότι η Λίγκα ήταν αντίθετη με την αναβολή, όμως η επιμονή της AFE (Ένωση των Ισπανών Ποδοσφαιριστών), η αμετακίνητη θέση της Ομοσπονδίας και η στήριξη των δυο αυτών φορέων από την κυβέρνηση, ανάγκασε τον πρόεδρο της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, να αποδεχτεί την απόφαση των υπόλοιπων πλευρών και να ανακοινώσει το προσωρινό - για δυο εβδομάδες - "λουκέτο". Εκείνη την ημέρα, 12 Μαρτίου, η Ισπανία μετρούσε 2.600 θετικά κρούσματα και 63 νεκρούς και - δυστυχώς - τα πράγματα θα εξελίσσονταν πολύ, μα πολύ χειρότερα.

"Σε τήρηση των υγειονομικών μέτρων που εξήγγειλαν οι αρχές, τα εκδοτήρια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεώτερης ανακοίνωσης. Ζητούμε συγνώμη για την ενόχληση". Από τα εκδοτήρια του "Μεστάγια" στη Βαλένθια.
"Σε τήρηση των υγειονομικών μέτρων που εξήγγειλαν οι αρχές, τα εκδοτήρια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεώτερης ανακοίνωσης. Ζητούμε συγνώμη για την ενόχληση". Από τα εκδοτήρια του "Μεστάγια" στη Βαλένθια. JAS

Την επόμενη, στις 13 Μαρτίου, ήταν η σειρά της UEFA να ανακοινώσει την αναβολή των δικών της διοργανώσεων (Champions League & Europa League). 24 ώρες αργότερα, στις 14, η ισπανική κυβέρνηση, θορυβημένη από τη δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, κήρυξε την επικράτεια σε κατάσταση συναγερμού, επιβάλλοντας παράλληλα διάφορα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού (άρχισαν να ισχύουν από τις 16/3). Μέσα σε λίγα 24ωρα η κατάσταση είχε ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο, έτσι Ομοσπονδία και Λίγκα, βλέποντας ότι δεν ήταν πλέον ρεαλιστική οποιαδήποτε σκέψη για επανέναρξη των πρωταθλημάτων, αποφάσισαν στις 23 Μαρτίου την επ' αόριστον αναστολή κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας.

Ο Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος της Λίγκας, παρουσιάστηκε βέβαια αρκετά καθησυχαστικός και αισιόδοξος, λέγοντας τότε ότι υπήρχε αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα της Πριμέρα και της Σεγούντα και τοποθέτησε - σύμφωνα με τις προβλέψεις του - την επανεκκίνηση της αγωνιστικής δραστηριότητας κάπου ανάμεσα στα τέλη Απριλίου και τα μέσα Μαΐου, χωρίς όμως να λάβει υπόψη του ότι μέσα σε μόλις δέκα μέρες (από τις 13 Μαρτίου και την προσωρινή αναβολή μέχρι τις 23 Μαρτίου και την επ' αόριστον αναβολή), τα κρούσματα στην Ισπανία είχαν εκτοξευθεί από τα 2.600 στα 33.000, την ίδια στιγμή που οι θάνατοι από τους 63 είχαν ξεπεράσει τους 2.000! Από εκείνη τη στιγμή και μετά, το μεγαλύτερο πρόβλημα που άρχισε να προκύπτει για τους συλλόγους, ήταν το οικονομικό.

ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Το μπαρ του θρυλικού Μανόλο στη Βαλένθια, με κατεβασμένα τα ρολά λόγω καραντίνας.
Το μπαρ του θρυλικού Μανόλο στη Βαλένθια, με κατεβασμένα τα ρολά λόγω καραντίνας. JAS

Τα έσοδα των ομάδων δέχτηκαν τριπλό πλήγμα. Το πρώτο και σημαντικότερο ήταν τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, το δεύτερο τα εισιτήρια και το τρίτο η πώληση των επίσημων προϊόντων. Στο πρώτο σκέλος, όπως ήταν φυσικό, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν αγώνες σε καμία διοργάνωση (πρώτάθλημα Κύπελλο, Ευρώπη), άρα και ζωντανές μεταδόσεις, τα κανάλια έκλεισαν την κάνουλα, αρνούμενα να συνεχίσουν να δίνουν τις προβλεπόμενες δόσεις στους συλλόγους. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απώλεια για τα ταμεία των ομάδων, που είδαν την "αιμορραγία" να μεγαλώνει από τα δυο άλλα σκέλη, την έλλειψη εσόδων δηλαδή από τη διάθεση εισιτηρίων, αλλά και το "πάγωμα" των πωλήσεων των προϊόντων τους, αφού όλες οι επίσημες μπουτίκ έκλεισαν λόγω του κορονοϊού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι σύλλογοι έψαξαν λύσεις για να ξεπεράσουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση, ξεκινώντας από τη μείωση μισθών σε υπαλλήλους και ποδοσφαιριστές. Στην ουσία, μπορούμε να πούμε ότι οι ισπανικές ομάδες της Πριμέρα και της Σεγούντα, κινήθηκαν με δυο τρόπους. Είτε προχώρησαν σε απευθείας επαφές με το προσωπικό τους, θέλοντας να πετύχουν εσωτερικές συμφωνίες χωρίς κάποια εξωτερική παρέμβαση, είτε προτίμησαν να ενταχθούν στο ERTE (Expediente de Regulación de Empleo Temporal), τη ρύθμιση δηλαδή του κράτους που δίνει τη δυνατότητα σε μια εταιρία να προχωρήσει σε προσωρινή απόλυση μέρους ή συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού της, εφόσον αποδείξει ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών, αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν το 70% της εργασιακής ημέρας.

ΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ERTE

Το σφραγισμένο "Καμπ Νόου" τις ημέρες της καραντίνας στην Ισπανία.
Το σφραγισμένο "Καμπ Νόου" τις ημέρες της καραντίνας στην Ισπανία.

Στο ERTE, με απλά λόγια, ο εργαζόμενος "απολύεται" προσωρινά (μέχρι να εκλείψουν οι έκτακτες συνθήκες) και πληρώνεται από το κράτος το 70% του μισθού του. Το υπόλοιπο 30% εξαρτάται από την εκάστοτε εταιρία αν θα το πληρώσει, δεν είναι υποχρεωτικό. Κάποιες εταιρίες το πληρώνουν κανονικά, κάποιες άλλες δίνουν μόνο ένα μέρος αυτού και κάποιες άλλες δεν το χορηγούν καθόλου. Ο Χαβιέρ Τέμπας είχε καλέσει όλους τους συλλόγους να υπαχθούν σε αυτή τη ρύθμιση, αλλά τελικά μόνο 8 ομάδες της Πριμέρα και 10 της Σεγούντα ακολούθησαν την προτροπή του. Από την Πριμέρα είχαμε τις Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Βαλένθια, Σεβίγια, Γρανάδα, Αλαβές, Οσασούνα και Εσπανιόλ. Όμως και εδώ είχαμε διαφοροποίηση του ERTE για καθεμία από αυτές.

Ποια ήταν αυτή; Η Μπάρσα, η Ατλέτικο και η Βαλένθια, ζήτησαν το ERTE μόνο για τους υπαλλήλους τους, ενώ οι υπόλοιπες πέντε για όλο το προσωπικό τους, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιριστών τους. Οι τρεις πρώτες προτίμησαν να πετύχουν μείωση των μισθών των παικτών τους, μετά από απευθείας συμφωνία μαζί τους, χωρίς να "ανακατευτεί" το κράτος, όπως και έγινε. Μάλιστα οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, γνωρίζουμε ότι - με δική τους πρωτοβουλία - έχουν συνεισφέρει από την τσέπη τους ώστε να συμπληρωθεί το 100% των μισθών των υπαλλήλων του συλλόγου, πληρώνοντας δηλαδή το υπόλοιπο 30% πέραν του ποσού που δίνει το ERTE. Όπως γράψαμε και πιο πάνω, οι υπόλοιποι σύλλογοι προτίμησαν να μείνουν εκτός ρύθμισης και ο λόγος είναι απλός.

ERTE, ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Οι άδειοι δρόμοι γύρω από το "Μεστάγια" τις ημέρες της καραντίνας στην Ισπανία.
Οι άδειοι δρόμοι γύρω από το "Μεστάγια" τις ημέρες της καραντίνας στην Ισπανία. JAS

Μόλις ξεκινήσει η μεταγραφική περίοδος, οι ομάδες που δεν "κατέφυγαν" στο ERTE, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις κινήσεις τους χωρίς να χρειαστεί να δώσουν λόγο σε κανέναν, πέραν φυσικά του FFP (Financial Fair Play). Οι υπόλοιπες όμως, όσες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, θα έχουν τον απόλυτο κρατικό (λέγε με φορολογικό) έλεγχο. Και αυτό, διότι δε γίνεται από τη μια να προσφεύγεις στο ERTE και από την άλλη να αρχίσεις να ξοδεύεις δεκάδες εκατομμύρια για μεταγραφές σα να μη συμβαίνει τίποτα. Το κράτος θα ελέγχει κάθε κίνηση που θα κάνουν αυτοί οι σύλλογοι, ζητώντας πειστικές εξηγήσεις όταν διαπιστώσει ότι "κάτι δεν πάει καλά". Αυτός είναι και ο λόγος, που ο Μπαρτομέου, σε ανύποπτο χρόνο, είχε πει πως φέτος το καλοκαίρι θα "πρωταγωνιστήσουν" οι ανταλλαγές.

Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, είναι τελείως διαφορετικό να αγοράσει η Μπαρτσελόνα τον Λαουτάρο Μαρτίνες από την Ίντερ πληρώνοντας 100 εκατομμύρια ευρώ, από το να τον αποκτήσει δίνοντας στους "νερατσούρι" - τυχαία ονόματα - τους Ράκιτιτς και Φατί. Στην πρώτη περίπτωση, το κράτος θα παρέμβει ζητώντας να μάθει από πού προήλθαν αυτά τα χρήματα, στη δεύτερη δε θα μπορεί να κάνει το παραμικρό αφού θα πρόκειται για ανταλλαγή χωρίς να έχουν ξοδευτεί λεφτά για τη μετακίνηση. Και βέβαια, εδώ μπαίνει και το ηθικό θέμα - πέραν του ουσιαστικού -, κάτι που εξέφρασε με πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Χετάφε, Άνχελ Τόρες: "Ελπίζω ότι στην Ισπανία, όσοι κατέφυγαν στο ERTE, δε θα μπορούν να κάνουν μεταγραφές. Το μόνο που μας λείπει, είναι να δούμε κάποιον που είχε υπαχθεί στο ERTE, να παίρνει κάποιον παίκτη της Χετάφε πληρώνοντας 20 εκ. ευρώ. Δε θα είχε νόημα κάτι τέτοιο".

Ο Τέμπας έχει υπολογίσει ότι η χασούρα της Λίγκας λόγω της διακοπής και της απουσίας θεατών, θα φτάσει τουλάχιστον τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα σκαρφάλωνε στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στην περίπτωση που η Λίγκα ακολουθούσε το παράδειγμα της Ligue 1, δηλαδή δεν επανεκκινούσε. Πάντως, από όλη αυτή την κατάσταση, βλέπουμε ότι από τις μεγάλες ομάδες, μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης έμεινε εκτός ERTE, κάτι που θεωρητικά της δίνει ένα πλεονέκτημα στη μεταγραφική περίοδο, αφού δε θα έχει πάνω από το κεφάλι της τον κρατικό έλεγχο. Βέβαια, το ότι οι "μερένγκες" έμειναν εκτός ρύθμισης, μάλλον οφείλεται στον εγωισμό του Φλορεντίνο Πέρεθ που δε θα ήθελε να δει την ομάδα να καταφεύγει στην κρατική αρωγή, το σίγουρο είναι πάντως ότι οικονομικά δεν τα έχει κάνει τόσο ρόιδο όσο ο ομόλογός του στη Βαρκελώνη.

ΣΕΒΙΛΙΑΝΙΚΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΧΩΡΙΣ ΘΕΑΤΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ

Μπέτις-Σεβίγια, τον Μάρτιο του 2007 στο γήπεδο της Χετάφε. Ήταν η τελευταία φορά που το ντέρμπι της Σεβίλλης διεξήχθη χωρίς θεατές.
Μπέτις-Σεβίγια, τον Μάρτιο του 2007 στο γήπεδο της Χετάφε. Ήταν η τελευταία φορά που το ντέρμπι της Σεβίλλης διεξήχθη χωρίς θεατές.

Είδαμε με λίγα λόγια το τί συνέβη τους τελευταίους μήνες στην Ισπανία με την αναβολή των πρωταθλημάτων, ας περάσουμε τώρα στην περίφημη επανεκκίνηση που όπως γράψαμε και στον πρόλογο, θα ξεκινήσει το βράδυ της Πέμπτης (11/6, 11:00 ώρα Ελλάδας) από το "Σάντσεθ Πιθχουάν" με το ντέρμπι της πόλης ανάμεσα στη Σεβίγια και την Μπέτις. Θα είναι η πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, που θα δούμε ντέρμπι της Σεβίλλης χωρίς θεατές στις κερκίδες, φυσικά για τελείως διαφορετικούς λόγους. Γυρνώντας στη σεζόν 2006/07, στη διοργάνωση του Κυπέλλου, Μπέτις και Σεβίγια είχαν κληρωθεί στην προημιτελική φάση. Το πρώτο ματς στο "Σάντσεθ Πιθχουάν" έληξε 0-0 και η ρεβάνς διεξήχθη στις 28 Φεβρουαρίου του 2007 στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν".

Εκεί οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 55' με τον Κανουτέ και ενώ οι παίκτες της Σεβίγια πανηγύριζαν το γκολ, ένα μπουκάλι προερχόμενο από την κεντρική κερκίδα, προσγειώθηκε στο κεφάλι του Χουάντε Ράμος, που σωριάστηκε στο χορτάρι έχοντας χάσει τις αισθήσεις του. Το παιχνίδι διακόπηκε στο 56' και η ομοσπονδία αποφάσισε να παιχτούν τα υπόλοιπα 34 λεπτά στις 20 Μαρτίου, στο "Κολισέουμ Αλφόνσο Πέρεθ", έδρα της Χετάφε, χωρίς θεατές. Το σκορ δεν άλλαξε, οι "νερβιονένσες" προκρίθηκαν και στη συνέχεια κατέκτησαν τον τίτλο, νικώντας στον τελικό 1-0 τη Χετάφε. Στο "Σάντσεθ Πιθχουάν" θα επικρατούν τελείως διαφορετικές συνθήκες και εδώ είναι ένα καλό σημείο για να δούμε ποιοι θα είναι οι προβλεπόμενοι κανονισμοί προστασίας και τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου στα ισπανικά γήπεδα.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΖΩΝΕΣ, ΚΟΚΚΙΝΗ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙ ΜΠΛΕ

Το έρημο "Σάντσεθ Πιθχουάν", τις ημέρες της καραντίνας στην Ισπανία.
Το έρημο "Σάντσεθ Πιθχουάν", τις ημέρες της καραντίνας στην Ισπανία.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στον αγωνιστικό χώρο λίγα πράγματα έχουν αλλάξει, όμως έξω από αυτόν όλα μοιάζουν - και είναι - καινούργια. Η φυσική απόσταση είναι αυτή που καθορίζει τα πάντα. Από το πιο εμφανές, δηλαδή τις άδειες κερκίδες, μέχρι λεπτομέρειες όπως το γεγονός ότι οι αρχηγοί δεν θα χαιρετιούνται μεταξύ τους πριν την έναρξη του ματς. Πόσοι και ποιοι θα έχουν από εδώ και πέρα πρόσβαση στα γήπεδα; Συνολικά θα είναι 220 με 240 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες της τηλεοπτικής κάλυψης κάθε παιχνιδιού, αλλά και μερικών κανονισμών που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη και αφορούν στον αριθμό των δημοσιογράφων που θα μπορούν να καλύπτουν τους αγώνες. Το πρωτόκολλο της Λίγκας και του CSD (Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού), χωρίζει τα γήπεδα σε τρεις ζώνες, την κόκκινη, την πράσινη και τη μπλε.

- Η κόκκινη ζώνη: Περιλαμβάνει τον εξωτερικό χώρο του γηπέδου. Μέσα σε αυτήν δεν επιτρέπεται να υπάρχουν περισσότερα από 32 άτομα. Πρόκειται για την περιοχή όπου υπάρχουν τα σημεία ελέγχου, οι μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων και το πάρκινγκ, εκεί δηλαδή όπου θα βρίσκονται άνθρωποι της ασφάλειας του γηπέδου και της τηλεοπτικής παραγωγής.

- Η πράσινη ζώνη: Πρόκειται για τους χώρους στους οποίους θα κινούνται οι "πρωταγωνιστές", δηλαδή οι παίκτες, οι προπονητές και οι διαιτητές. Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει το χορτάρι, τα αποδυτήρια, τους διαδρόμους και την πόρτα από όπου θα εισέρχονται αποκλειστικά και μόνο όλοι αυτοί στον αγωνιστικό χώρο. Είναι η ζώνη που απαιτεί τα αυστηρότερα μέτρα υγιεινής και θα απολυμαίνεται ολόκληρη (για παράδειγμα, ακόμα και τα δοκάρια) 24 ώρες πριν από κάθε αγώνα. Σε αυτήν θα έχουν πρόσβαση οι ποδοσφαιριστές (23 για κάθε ομάδα), οι προπονητές και οι γιατροί (οκτώ για κάθε ομάδα), οι διαιτητές (πέντε), τα ball-boys (τέσσερα), οι επικεφαλής ασφάλειας, οι εκπρόσωποι της La Liga, ο υπεύθυνος του γηπέδου, οι συντηρητές του γκαζόν, το υγειονομικό προσωπικό και οι άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού, οι υπεύθυνοι της καθαριότητας, οι εργαζόμενοι της τηλεόρασης (τεχνικοί και δημοσιογράφοι) και οι φωτογράφοι. Ο συνολικός αριθμός όλων όσων θα κινούνται στην πράσινη ζώνη, θα φτάνει τους 110. Μια καινοτομία την είδαμε ήδη στα ματς της Μπουντεσλίγκα. Από τη στιγμή που οι αναπληρωματικοί θα είναι δώδεκα και όχι επτά (και με δεδομένη την υποχρέωση της φυσικής απόστασης), ο πάγκος "μεγαλώνει". Κάποιοι παίκτες θα κάθονται στα καθίσματα της πιο κοντινής κερκίδας, πίσω από τον πάγκο (αυτά τα σημεία θα είναι κλειστά μέχρι να γίνουν τα ματς). Όλοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Οι διάδρομοι και οι είσοδοι της πράσινης ζώνης, θα απολυμαίνονται ακόμα και στη διάρκεια του αγώνα.

- Η μπλε ζώνη: Περιλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους χώρους του γηπέδου. Αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς. Θα είναι ανοιχτοί μόνο συγκεκριμένοι χώροι: το προεδρικό πάλκο, η αίθουσα UCO, κάποια μπουθ και γραφεία για τον Τύπο, θέσεις για τις τηλεοπτικές κάμερες κλπ. Συνολικά, στη μπλε ζώνη θα υπάρχουν 120 άτομα στα παιχνίδια κατηγορίας 1 (με μεγαλύτερες απαιτήσεις στην τηλεοπτική τους κάλυψη λόγω της σπουδαιότητάς τους) και κάτι λιγότερα από 100 στα παιχνίδια κατηγορίας 2. Και εδώ θα απαιτείται η φυσική απόσταση. Σε αυτή τη ζώνη θα έχουν πρόσβαση οι διοικητικοί παράγοντες (τέσσερις για τη γηπεδούχο ομάδα και δυο για τη φιλοξενούμενη), υπάλληλοι της ασφάλειας, υπάλληλοι του UCO (κλειστό κύκλωμα καμερών), προσωπικό του συλλόγου, εργαζόμενοι στα επίσημα μέσα της ομάδας και στην τηλεοπτική παραγωγή. Σε αυτή τη ζώνη θα βρίσκονται - όπως όλα δείχνουν - και οι εκπρόσωποι του Τύπου (γραπτός, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις). Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις, φαίνεται ότι θα επιτρέπεται η είσοδος σε τέσσερα κανάλια χωρίς δικαιώματα (θα πρέπει να βρίσκονται στο γήπεδο 30-60 λεπτά πριν την έναρξη), σε πέντε ραδιόφωνα (άφιξη 60-90 λεπτά πριν την έναρξη) και έξι μέσα γραπτού τύπου (άφιξη 30-45 λεπτά πριν την έναρξη).

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Ο Μαροκινός Ζουχαΐρ Φεντάλ της Μπέτις, φτάνει στο προπονητικό κέντρο της ομάδας του για να υποβληθεί στο τεστ του Covid 19, φορώντας τη μάσκα (7/5/2020)
Ο Μαροκινός Ζουχαΐρ Φεντάλ της Μπέτις, φτάνει στο προπονητικό κέντρο της ομάδας του για να υποβληθεί στο τεστ του Covid 19, φορώντας τη μάσκα (7/5/2020) ZF

Η λίστα των ατόμων που θα μπορούν να μπουν στο γήπεδο, θα κλείνει δυο ημέρες πριν τον αγώνα. Και βέβαια, το πρωτόκολλο απαιτεί αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική, ενώ θα γίνεται θερμομέτρηση σε όλους ανεξαιρέτως στις εισόδους κάθε ζώνης. Αν η αποστολή της ομάδας φτάνει στο γήπεδο με πούλμαν, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν δυο τέτοια οχήματα για να μην υπάρξει συνωστισμός. Αν αντίθετα, οι παίκτες πάνε στο γήπεδο με τα αυτοκίνητά τους, τότε θα υπάρχει ειδικό πλάνο για να μπουν σε αυτό κλιμακωτά. Το σίγουρο είναι ότι θα φοράνε μάσκες και γάντια. Πρώτα θα πηγαίνει στο γήπεδο η γηπεδούχος ομάδα και μετά η φιλοξενούμενη. Αλλά οι κανόνες δεν τελειώνουν εδώ. Οι φροντιστές των ομάδων θα προσέρχονται νωρίτερα στο γήπεδο και θα παρουσιάζουν όλο το υλικό (φανέλες, σορτσάκια, κάλτσες, παπούτσια) στον υπεύθυνο του γηπέδου.

Θα τοποθετούν τα ρούχα κάθε παίκτη στα αποδυτήρια μέσα σε ατομικές σφραγισμένες συσκευασίες. Οι ποδοσφαιριστές θα είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν όλα τα ρούχα τους στο ημίχρονο. Επίσης οι μπάλες θα απολυμαίνονται τακτικά. Κάθε φορά που οι παίκτες και οι διαιτητές μπαίνουν ή βγαίνουν από τον αγωνιστικό χώρο, θα πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Για αυτό το λόγο, μπουκάλια με αντισηπτικό θα βρίσκονται τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του γηπέδου. Τα μπουκαλάκια με νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό, θα είναι αυστηρά ατομικά. Δε θα υπάρχει ο γνωστός χαιρετισμός ανάμεσα στους παίκτες των δυο ομάδων, ούτε αυτός ανάμεσα στους αρχηγούς και τους διαιτητές, αλλά ούτε και ομαδική φωτογραφία. Θα γίνεται μόνο η κλήρωση με το νόμισμα για τη σέντρα και αμέσως μετά κάθε ομάδα θα πηγαίνει στο δικό της μέρος του γηπέδου.

Η εφαρμογή MediaCoach (εξελιγμένη τεχνολογία για την παρακολούθηση των παικτών στη διάρκεια του αγώνα και την ανάλυση των στατιστικών τους) θα τεθεί και αυτή στην υπηρεσία του υγειονομικού πρωτοκόλλου, αφού στην περίπτωση που κάποιος ποδοσφαιριστής βρεθεί θετικός στον ιό, θα μπορεί να βρεθεί μέσα από τις αποθηκευμένες εικόνες, ποιοι συμπαίκτες ή αντίπαλοι θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν κολλήσει. Το πρωτόκολλο προβλέπει ότι κάθε παίκτης που θα έχει έρθει σε επαφή με κάποιον θετικό για πάνω από πέντε λεπτά, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθεί σε τεστ. Επίσης, θα δοθεί προτεραιότητα σε μισθωμένες αεροπορικές πτήσεις και δρομολόγια τρένων που θα μεταφέρουν αποστολές, ώστε να αποφευχθούν οι επαφές με τρίτους, αλλά και να διασφαλιστεί η φυσική απόσταση. Όλα τα μέλη των αποστολών που μετακινούνται με αεροπλάνα ή τρένα, θα απαγορεύεται να πηγαίνουν στα καταστήματα είτε των αεροδρομίων, είτε των σταθμών.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ

Το γήπεδο "Αλφρέδο Ντι Στέφανο", στο προπονητικό κέντρο της Ρεάλ Μαδρίτης στο Βαλντεμπέμπας, εκεί όπου οι "μερένγκες" θα δώσουν τα υπόλοιπα παιχνίδια τους για το φετινό πρωτάθλημα λόγω έργων στο "Μπερναμπέου". Προφανώς χωρίς θεατές στις κερκίδες.
Το γήπεδο "Αλφρέδο Ντι Στέφανο", στο προπονητικό κέντρο της Ρεάλ Μαδρίτης στο Βαλντεμπέμπας, εκεί όπου οι "μερένγκες" θα δώσουν τα υπόλοιπα παιχνίδια τους για το φετινό πρωτάθλημα λόγω έργων στο "Μπερναμπέου". Προφανώς χωρίς θεατές στις κερκίδες. DGS

Αυτά με τους κανονισμούς της υγιεινής και ας περάσουμε τώρα στα αγωνιστικά. Όπως γράψαμε στην αρχή του κειμένου, το πρωτάθλημα διακόπηκε όταν είχε ολοκληρωθεί η 27η αγωνιστική, άρα απομένουν 11 αγωνιστικές ακόμα για την ολοκλήρωσή του, κάτι που σημαίνει ότι θα παρακολουθήσουμε 110 παιχνίδια. Η Λίγκα ξεκινάει στις 11 Ιουνίου και θα τελειώσει στις 19 Ιουλίου. Αν εξαιρέσουμε τις δυο τελευταίες αγωνιστικές, όπου κάποια παιχνίδια (μεταξύ ομάδων που έχουν τους ίδιους στόχους) θα διεξαχθούν ίδια μέρα και ώρα, οι υπόλοιπες αγωνιστικές θα "απλωθούν" ημερολογιακά με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε αγωνιστική δράση καθημερινά. Θα πρόκειται για αγωνιστικές Κυριακής-Τετάρτης, όπου όμως εκείνες της Κυριακής θα ξεκινούν την Παρασκευή και θα ολοκληρώνονται τη Δευτέρα, ενώ εκείνες της Τετάρτης θα ξεκινούν την Τρίτη και θα ολοκληρώνονται την Πέμπτη.

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα με την παρουσία ή όχι κόσμου στα γήπεδα. Προφανώς αυτό που ισχύει αυτή τη στιγμή, είναι ότι τα παιχνίδια θα διεξαχθούν με άδειες κερκίδες. Όμως ήδη υπάρχουν ομάδες που ζητούν να εξεταστεί το αίτημά τους να υπάρξει - έστω περιορισμένη - πρόσβαση φιλάθλων στους αγώνες. Πρώτη ήταν η Λας Πάλμας που έθεσε το θέμα και ακολούθησε η Οβιέδο (αμφότερες ομάδες της Σεγούντα Ντιβισιόν). Τη σκυτάλη πήραν η Μπαρτσελόνα και η Θέλτα, ενώ σίγουρα όλο και περισσότερες ομάδες θα προστεθούν στη λίστα. Προς το παρόν, η κυβέρνηση είναι κάθετη στο "κεκλεισμένων των θυρών" και όσο διαρκεί η κατάσταση συναγερμού στην Ισπανία, είναι μόνο αυτή που μπορεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις. Το θέμα είναι τί θα γίνει όταν - όπως αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες - αρθεί αυτή η "κατάσταση".

ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ

Διαμαρτυρία των Ισπανών φωτογράφων έξω από τα κεντρικά γραφεία της Λίγκας, λόγω της μη χορήγησης άδειας σε αυτούς (εκτός από περιορισμένο αριθμό) για την είσοδό τους στα γήπεδα με την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος.
Διαμαρτυρία των Ισπανών φωτογράφων έξω από τα κεντρικά γραφεία της Λίγκας, λόγω της μη χορήγησης άδειας σε αυτούς (εκτός από περιορισμένο αριθμό) για την είσοδό τους στα γήπεδα με την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος. LALIGA

Τότε τα αυτόνομα διαμερίσματα θα μπορούν να δώσουν (ή όχι) τη σχετική άδεια για την παρουσία φιλάθλων στο 30% των κερκίδων, αν φυσικά δώσουν πρώτα το "οκ" οι υγειονομικές υπηρεσίες. Εκεί λοιπόν πιθανότατα θα δημιουργηθεί μια "ανισορροπία", αφού κάποιες ομάδες θα μπορούν να έχουν κόσμο και κάποιες άλλες όχι. Πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι θα ήταν άδικο να συμβεί κάτι τέτοιο, από την άλλη πλευρά όμως, ο Χαβιέρ Τέμπας σχολίασε ότι αν κάποια ομάδα μπορεί να έχει κόσμο στο γήπεδό της, αυτό θα είναι μια θετική εξέλιξη. Ένα άλλο πρόβλημα που θα πρέπει να βρει λύση, είναι τα συμβόλαια των παικτών που λήγουν στις 30 Ιουνίου. Η FIFA έδωσε άδεια για να υπάρξει παράταση, όμως το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

Υπάρχουν παίκτες που ζητούν περισσότερα χρήματα για να παρατείνουν τα συμβόλαιά τους, υπάρχουν ομάδες που ζητούν χρήματα από τη διοργανώτρια αρχή για να καλύψουν τις απαιτήσεις των παικτών, υπάρχουν παίκτες που δε θέλουν να ρισκάρουν την υγεία τους χάνοντας μια επικείμενη μεταγραφή, υπάρχουν δανεικοί που στη διάρκεια του πρωταθλήματος θα πρέπει να παίξουν εναντίον των ομάδων στις οποίες ανήκουν και αρκετές ακόμα περιπτώσεις που θα πρέπει να βρουν λύση. Μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο η Λίγκα στη μέση, αλλά και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Αυγούστου με το Champions League και το Europa League, στην ουσία δηλαδή μιλάμε για δίμηνη παράταση των συμβολαίων. Αρκετά μπερδεμένη και εδώ η κατάσταση, με την παγκόσμια ομοσπονδία να πρέπει να ξεκαθαρίσει το πανόραμα το συντομότερο δυνατόν.

ΠΡΙΜΕΡΑ ΝΤΙΒΙΣΙΟΝ, Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

Ο Βινίσιους Τζούνιορ έχει ανοίξει το σκορ στο clásico της 26ης αγωνιστικής και πανηγυρίζει (1/3/2020)
Ο Βινίσιους Τζούνιορ έχει ανοίξει το σκορ στο clásico της 26ης αγωνιστικής και πανηγυρίζει (1/3/2020) PG

Ας δούμε τώρα τί γίνεται στην Πριμέρα Ντιβισιόν, ενόψει της επανεκκίνησής της. Με έντεκα αγωνιστικές να απομένουν και 33 βαθμούς προς διεκδίκηση, όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά: η διεκδίκηση του τίτλου, οι θέσεις που οδηγούν στο Champions League και η μάχη για τη σωτηρία. Απολύτως τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει και αναμένεται να δούμε μεγάλες μάχες και στα τρία μέτωπα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Στην κορυφή, η Μπαρτσελόνα προηγείται με δυο βαθμούς διαφορά από τη Ρεάλ Μαδρίτης (58-56). Οι "μερένγκες" - δεν πρέπει να ξεχνάμε - ότι έχουν υπέρ τους την ισοβαθμία, αφού απέσπασαν 0-0 στο "Καμπ Νόου" και νίκησαν 2-0 στο "Μπερναμπέου". Αυτό σημαίνει ότι οι "μπλαουγκράνα" δεν έχουν - θεωρητικά - το παραμικρό περιθώριο απωλειών.

Κάτι πολύ σημαντικό - τουλάχιστον μέχρι να (αν) ανατραπεί - είναι ότι με την απουσία κόσμου, χάνεται σε τεράστιο βαθμό ο παράγοντας έδρα, κάτι που φάνηκε περίτρανα και στα παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι ο παράγοντας "έκπληξη" είναι πολύ πιο πιθανός σε όλα τα ματς. Έτσι λοιπόν, η Μπάρσα θα έχει πιο εύκολο έργο σε έδρες όπως αυτές της Σεβίγια ή της Βιγιαρεάλ, αλλά από την άλλη, δε θα έχει τον κόσμο της στο "Καμπ Νόου" σε ματς όπως αυτά με την Ατλέτικο ή την Αθλέτικ. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τη Ρεάλ, που θα παίξει στα άδεια γήπεδα της Ρεάλ Σοθιεδάδ και της Αθλέτικ, ενώ θα υποδεχτεί χωρίς κόσμο, ομάδες όπως η Βαλένθια και η Βιγιαρεάλ. Εδώ να θυμίσουμε ότι οι "μπλάνκος", λόγω έργων στο "Μπερναμπέου", θα δώσουν τα εντός έδρας παιχνίδια τους στο "Αλφρέδο Ντι Στέφανο", στο Βαλντεμπέμπας.

Η ομάδα του Ζιντάν μάζεψε μόλις 4 βαθμούς στα τέσσερα τελευταία της παιχνίδια, χάνοντας παράλληλα και την κορυφή, ενώ η ομάδα του Σετιέν πέτυχε 3 νίκες στα αντίστοιχα δικά της τέσσερα τελευταία παιχνίδια πριν τη διακοπή της Λίγκας. Τόσο η Ρεάλ όσο και η Μπάρσα παρουσιάστηκαν εντυπωσιακά ασταθείς στις πρώτες 27 αγωνιστικές, κάνοντας αρκετές γκέλες στην πορεία του πρωταθλήματος. Αμφότερες πάντως θα ενισχυθούν με πολύ σημαντικές "προσθήκες". Στους μεν "μερένγκες" επιστρέφουν οι Αζάρ και Ασένσιο, στους δε "μπλαουγκράνα" ο Σουάρες, κάτι που σημαίνει ότι και οι δυο προπονητές θα έχουν επιπλέον λύσεις στις επιθετικές τους γραμμές. Με τη Ρεάλ να έχει 6 ματς εντός και 5 εκτός και την Μπάρσα ακριβώς το ανάποδο, ο τίτλος θα κριθεί είτε στις λεπτομέρειες, είτε στο ποια από τις δυο θα κάνει τα λιγότερα λάθη/στραβοπατήματα.

ΧΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ CHL ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ

Χετάφε και Σεβίγια, δυο από τις ομάδες που θα δώσουν μάχη για τις θέσεις που οδηγούν στους ομίλους του Champions League.
Χετάφε και Σεβίγια, δυο από τις ομάδες που θα δώσουν μάχη για τις θέσεις που οδηγούν στους ομίλους του Champions League. PG

Πιο κάτω, στη διεκδίκηση των υπόλοιπων δυο θέσεων που οδηγούν στους ομίλους του Champions League, γίνεται ένας πραγματικός πανικός! Υπάρχουν πέντε ομάδες (μέσα σε πέντε βαθμούς) που θα παλέψουν επί ίσοις όροις για την τρίτη και τέταρτη θέση. Πρόκειται για τις Σεβίγια (47 β.), Ρεάλ Σοθιεδάδ (46), Χετάφε (46), Ατλέτικο Μαδρίτης (45) και Βαλένθια (42). Εδώ και αν δε χωράει προγνωστικό, αφού στο τέλος μπορεί να προκύψει οποιοσδήποτε συνδυασμός στον βαθμολογικό πίνακα. Σημαντική επιστροφή για τον Τσόλο Σιμεόνε είναι ο Μοράτα, ενώ όλοι περιμένουν να δουν αν η ευχάριστη έκπληξη της φετινής σεζόν, Χετάφε, θα αντέξει μέχρι το τέλος, κάνοντας το όνειρό της για την πρώτη της συμμετοχή στο ChL, πραγματικότητα.

Ένας ακόμα "χαμός" είναι και αυτός που συμβαίνει στην ουρά της βαθμολογίας, όπου επίσης δεν έχει κριθεί το παραμικρό. Η τελευταία Εσπανιόλ (20 β.) απέχει μόλις έξι βαθμούς από τη σωτηρία, ενώ από πάνω της βρίσκονται η Λεγανές (23) και η Μαγιόρκα (25). Πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού βρίσκουμε τις Θέλτα (26), Έιμπαρ (27) και Βαγιαδολίδ (29), ενώ δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουν η Αλαβές (32), η Λεβάντε (33), η Μπέτις (33) και η Οσασούνα (34), που πάντως δύσκολα θα κινδυνεύσουν. Αυτές οι τέσσερις ομάδες, Αλαβές, Λεβάντε, Μπέτις και Οσασούνα, θα δώσουν τέσσερα παιχνίδια μεταξύ τους, κάτι που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και να φέρει κάποια από αυτές πιο κοντά στην επικίνδυνη ζώνη.

Προφανώς οι πέντε τελευταίες είναι αυτές που βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση, με τις Εσπανιόλ και Λεγανές να είναι υποχρεωμένες να πετύχουν νίκες απέναντι στις υπόλοιπες υποψήφιες για υποβιβασμό, αν θέλουν να έχουν ελπίδες για ανατροπή των τωρινών δεδομένων και παραμονή στην κατηγορία. Αυτή μέσες-άκρες είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Πριμέρα Ντιβισιόν, λίγες ώρες πριν την επανεκκίνηση της Λίγκας. Από τις συνολικά είκοσι ομάδες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μόνο τρεις είναι αδιάφορες ή αν το προτιμάτε, ήσυχες, αφού βρίσκονται μακριά από την επικίνδυνη ζώνη, αλλά και από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη. Πρόκειται για τις Βιγιαρεάλ (38), Γρανάδα (38) και Αθλέτικ (37), με αυτή την τελευταία να είναι ήδη - μαζί με τη Ρεάλ Σοθιεδάδ - φιναλίστ του ισπανικού Κυπέλλου.

VAR, ΠΛΕΞΙΓΚΛΑΣ ΚΑΙ VIDEO GAMES!

Ο Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος της ισπανικής Λίγκας.
Ο Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος της ισπανικής Λίγκας. PM

Πριν κλείσουμε το κείμενο, να πούμε ότι φυσικά και θα υπάρχει VAR στα παιχνίδια. Μάλιστα, η RFEF (η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία) δημοσίευσε φωτογραφίες με το πώς θα είναι πλέον οι συγκεκριμένες αίθουσες, όπου πλέξιγκλας θα χωρίζει κάθε ένα από τα μέλη του VAR, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού. Να συμπληρώσουμε ότι οι προπονητές θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν μέχρι και πέντε αλλαγές στη διάρκεια του αγώνα, απλά αυτές θα μπορούν να πραγματοποιούνται το πολύ σε τρία διαφορετικά χρονικά σημεία. Επίσης, κάτι που διαψεύσθηκε από την τεχνική επιτροπή διαιτησίας (Comité Técnico de Árbitros), είναι η χρήση κίτρινης κάρτας αν κάποιος παίκτης φτύσει στο χορτάρι (κάτι συνηθισμένο στο ποδόσφαιρο) ή αν υπάρξει ομαδικός πανηγυρισμός με επαφή. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Μέσα σε αυτή την καινούργια "κανονικότητα" του ποδοσφαίρου, οι τηλεθεατές της ψηφιακής πλατφόρμας Movistar+, θα έχουν τη δυνατότητα - αν το προτιμούν - να "μεταφερθούν" στις προ κορονοϊού συνήθειες. Πώς; Όπως εξήγησε πριν λίγες μέρες ο δημοσιογράφος και σχολιαστής του καναλιού, Χουάνμα Καστάνιο, οι συνδρομητές θα μπορούν να ενεργοποιήσουν μια εφαρμογή, με την οποία θα διαλέγουν αν θέλουν να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια με φυσικό ήχο (δηλαδή χωρίς κόσμο στις κερκίδες) ή αν θα θέλουν να προσθέσουν με ένα "ηχητικό τρικ" ήχο από φιλάθλους, αλλά και τους ίδιους τους φιλάθλους στις κερκίδες, σαν να επρόκειτο για video game! Η τεχνολογία, αλλά και η ευρηματικότητα δίνουν το παρών σε αυτή τη "liga exprés", όπως την έχουν αποκαλέσει οι Ισπανοί. Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά και να μην υπάρξει κανενός είδους "ναυάγιο" στα αχαρτογράφητα νερά όπου κινείται η Πριμέρα, αλλά και συνολικά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

ΠΗΓΗ: 

AS.COM, MARCA.COM, ELPAIS.COM, GOAL.COM, RTVE.ES, ELDESMARQUE.COM, ELESPANOL.COM, LAINFORMACION.COM, RFEF.ES

News 24/7

24MEDIA NETWORK