Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας

Ο Ίκερ Κασίγιας ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες το οριστικό τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας και το Contra σας παρουσιάζει την 30χρονη πορεία του στα γήπεδα μέσα από είκοσι φωτογραφίες/κεφάλαια, που ακολουθούν το πέρασμά του από τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Πόρτο και την Εθνική Ισπανίας.

Ο Ίκερ Κασίγιας με τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας το 2012.
Ο Ίκερ Κασίγιας με τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας το 2012.

"Σήμερα είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες και μαζί από τις πιο δύσκολες, της αθλητικής μου καριέρας: ήρθε η ώρα να πω αντίο". Με αυτές τις λέξεις ξεκινούσε η ανακοίνωση του Ίκερ Κασίγιας την Τρίτη, 4 Αυγούστου, με την οποία έβαλε και επίσημα οριστικό τέλος στην ποδοσφαιρική του πορεία, τριάντα χρόνια μετά την είσοδό του στις ακαδημίες των "μερένγκες" στο μακρινό 1990. Από τότε μεσολάβησαν 1048 επίσημα παιχνίδια (με Ρεάλ, Πόρτο και Ισπανία) και 25 τίτλοι, για έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες της γενιάς του, αλλά και διαχρονικά για έναν από τους μεγαλύτερους γκολκίπερ όλων των εποχών. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου, που υπέστη την Πρωτομαγιά του 2019 στη διάρκεια προπόνησης με την Πόρτο, ήταν εκείνο που ουσιαστικά τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την αγωνιστική δράση, παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια προσπάθησε - χωρίς όμως αποτέλεσμα - να επανέλθει.

Ο Κασίγιας, χωρίς να είναι ιδιαίτερα ψηλός (1.82μ.), υπήρξε ένας ολοκληρωμένος τερματοφύλακας, πολύ καλός στα ρεφλέξ, στις εξόδους, στις αποκρούσεις και με τη μπάλα στα πόδια. Ψύχραιμος, έμπειρος, σταθερός και με ηγετικά στοιχεία, ο Ίκερ μπορεί να έπεσε κάπως σε απόδοση τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, αλλά παρέμεινε εγγύηση για την εστία του. Ο Μπουφόν τον χαρακτήρισε ως τον κορυφαίο γκολκίπερ της γενιάς του με τα χέρια. Θα μπορούσαμε να πούμε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, ότι την πενταετία 2008-2012 ήταν μακράν ο κορυφαίος στον κόσμο, συλλέγοντας κυριολεκτικά ό,τι τίτλο βρισκόταν προς διεκδίκηση. Στην 22χρονη επαγγελματική πορεία του στο ποδόσφαιρο, φόρεσε μόλις τρεις φανέλες, αυτές της Ρεάλ Μαδρίτης, της Πόρτο και της Εθνικής Ισπανίας.

Ο Ίκερ Κασίγιας μαζί με τον Τζίτζι Μπουφόν, στο EURO του 2012. Οι δυο κορυφαίοι τερματοφύλακες της γενιάς τους σε μια αγκαλιά. Ο Ισπανός νίκησε στον τελικό τον Ιταλό και σήκωσε το τρόπαιο.
Ο Ίκερ Κασίγιας μαζί με τον Τζίτζι Μπουφόν, στο EURO του 2012. Οι δυο κορυφαίοι τερματοφύλακες της γενιάς τους σε μια αγκαλιά. Ο Ισπανός νίκησε στον τελικό τον Ιταλό και σήκωσε το τρόπαιο.

Ο Κασίγιας υπήρξε ο μεγάλος αρχηγός των "μερένγκες", διάδοχος του επίσης μεγάλου Ραούλ, σε μια ξεχωριστή λίστα παικτών με ονόματα όπως οι Χέντο, Αμάνθιο, Πίρι, Σαντιγιάνα, Σαντσίς και Ιέρο. Υπήρξε εκπρόσωπος του ίδιου του ισπανικού ποδοσφαίρου, μέρος και μέλος αυτής της χρυσής ομάδας που κατέκτησε τα πάντα στο πέρασμά της, πετυχαίνοντας κατορθώματα που καμία άλλη χαρισματική γενιά στο παρελθόν δεν πλησίασε καν. Μαζί με τους συμπαίκτες του στην Εθνική, έδιωξε για πάντα τον χαρακτηρισμό "loser" από τη "Roja", ενώ από την άλλη, ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην octava, στη novena και στη décima, κάνοντας πραγματικότητα το μεγάλο όνειρο εκατομμυρίων "μπλάνκος" σε όλο τον κόσμο, όταν το 2014 σήκωσε το δέκατο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Στο σημερινό κείμενο θα δούμε τους σημαντικότερους σταθμούς και τις πλέον ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του Κασίγιας, μέσα από είκοσι φωτογραφικά κλικ (και κάποια βίντεο), ξεκινώντας από το 1996 και φτάνοντας μέχρι το 2019 και το τελευταίο παιχνίδι του στο Champions League στις 17 Απριλίου του 2019, στο γήπεδο "Estádio do Dragão", με αντίπαλο τη Λίβερπουλ (1-4). Θα "παρελάσουν" όλα τα μεγάλα ραντεβού, οι τίτλοι, τα τρόπαια, οι προπονητές, οι συμπαίκτες, οι αντίπαλοι, τα γήπεδα και φυσικά οι κρίσιμες επεμβάσεις, που του έδωσαν το προσωνύμιο "San Iker". Μια ξεχωριστή προσωπικότητα του ποδοσφαίρου, ο Κασίγιας σφράγισε με την παρουσία του τα επιτεύγματα της Ρεάλ Μαδρίτης και την αγωνιστική "έκρηξη" της "Roja", οδηγώντας και τις δυο στην κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου.

1. ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας

Ο Ίκερ Κασίγιας σε ηλικία 15 ετών (1996) στους εφήβους της Ρεάλ.

Ο Iker Casillas Fernández γεννήθηκε τον Μάιο του 1981 στο Μόστολες, μια πόλη στα περίχωρα της Μαδρίτης και στα εννιά του χρόνια γράφτηκε στην περίφημη "Fábrica", τις ακαδημίες δηλαδή της Ρεάλ, όπου πέρασε όλες τις βαθμίδες, φτάνοντας μέχρι τους έφηβους. Τότε ήταν που κλήθηκε στην πρώτη ομάδα, στις 27 Νοεμβρίου του 1997, σε ηλικία 16 ετών, για το ματς των "μερένγκες" με τη Ρόζενμποργκ για τους ομίλους του Champions League. Οι Μπόντο Ίλγκνερ και Πέδρο Κοντρέρας είχαν τεθεί εκτός μάχης, ο Κανιθάρες είχε χτυπήσει στην τελευταία προπόνηση και ήταν αμφίβολος, έτσι ο νεαρός Ίκερ, που βρισκόταν στο σχολείο, ενημερώθηκε από τον διευθυντή του ότι έπρεπε να πάρει αμέσως ένα ταξί και να πάει γραμμή στο αεροδρόμιο "Barajas", επειδή θα πέταγε με την αποστολή στη Νορβηγία! Το "βάπτισμα του πυρός" μπορεί να μην ήρθε, αφού παρακολούθησε τον αγώνα από τον πάγκο (τελικά έπαιξε ο Κάνι), όμως ο Κασίγιας πήρε μια πρώτη γεύση του τί σημαίνει να είσαι μέλος της "βασίλισσας".

2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΝΕΩΝ (U20)

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας

Ο Κασίγιας μαζί με την ισπανική αποστολή της Εθνικής Νέων (U20) στο Μουντιάλ U20 του 1999 στη Νιγηρία. Δεξιά του ο Τσάβι, αριστερά του οι Πάμπλο Ορμπάιθ και Φραν Γέστε.

Ο Ίκερ κλήθηκε για πρώτη φορά στις μικρές Εθνικές το 1996 για την U15 και ένα χρόνο αργότερα, το 1997, κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης στο EURO U16 της Γερμανίας. Ο εκλέκτορας της Εθνικής Νέων, Ινιάκι Σάεθ, τον κάλεσε στην αποστολή για το Μουντιάλ Νέων του 1999 στη Νιγηρία, μαζί με παίκτες όπως ο Τσάβι, ο Ορμπάιθ, ο Γέστε και ο Μαρτσένα. Η "rojita" έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, εκεί όπου ο Κασίγιας έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του απέναντι στη Γκάνα, αποκρούοντας στη διαδικασία των πέναλτι την τελευταία προσπάθεια των Αφρικανών. Στη συνέχεια, με δυο νίκες σε ημιτελικό (3-1 το Μάλι) και τελικό (4-0 την Ιαπωνία), ο Ίκερ αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου στα 18 του χρόνια. Ο νεαρός τερματοφύλακας είχε αρχίσει να συλλέγει τίτλους, ήδη λίγο νωρίτερα από το Μουντιάλ, είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα της Tercera División με τη Ρεάλ Μαδρίτης C.

3. ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας
EUROKINISSI.GR

Η αρχική ενδεκάδα της Ρεάλ Μαδρίτης, που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στις 15 Σεπτεμβρίου του 1999 στο ΟΑΚΑ για τους ομίλους του Champions League 1999/00. Πίσω, από αριστερά, Σάβιο, Κασίγιας, Ιέρο, Ρεδόνδο, Ζούλιο Σέζαρ, Μοριέντες. Μπροστά, από αριστερά, Ρομπέρτο Κάρλος, Σαλγάδο, Ραούλ, ΜακΜάναμαν, Γκέρεμι.

Ο Κασίγιας πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Ρεάλ στις 12 Σεπτεμβρίου του 1999, σε ματς της Λίγκας με την Αθλέτικ στο "Σαν Μαμές" (2-2). Τρεις μέρες μετά, στις 15 Σεπτεμβρίου, ήρθε και η παρθενική του εμφάνιση στο Champions League, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (3-3). Εκεί ο Ίκερ, σε μια αξέχαστη ματσάρα με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ζιοβάνι, έγινε ο νεότερος σε ηλικία τερματοφύλακας που είχε αγωνιστεί ποτέ στη διοργάνωση (18 ετών και 177 ημερών). Ήταν το ξεκίνημα μιας τεράστιας πορείας στο ChL, που ολοκληρώθηκε με τρία κερδισμένα τρόπαια (2000, 2002 & 2014). Το πιο σημαντικό όμως για τον Κασίγιας, ήταν ότι μόλις στα 18 του, είχε γίνει πλέον ο βασικός γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης.

4. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΑ 19 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας

Οι παίκτες της Ρεάλ πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Champions League της σεζόν 1999/00. Ήταν το πρώτο από τα τρία τρόπαια που κατέκτησε ο Κασίγιας στη διοργάνωση (24/5/2000).

Η Ρεάλ Μαδρίτης τερμάτισε εκείνη τη σεζόν (1999/00) πρώτη στον όμιλό της στο Champions League και συνέχισε στη δεύτερη φάση, από την οποία προκρίθηκε μεν στα νοκ-άουτ, γνωρίζοντας όμως δυο βαριές ήττες από την Μπάγερν (2-4 στη Μαδρίτη και 4-1 στο Μόναχο). Στα προημιτελικά, οι "μερένγκες" απέκλεισαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη μεγάλη νίκη (2-3) στο "Ολντ Τράφορντ" και στη συνέχεια βρήκαν μπροστά τους στον ημιτελικό την Μπάγερν, που τους είχε "σκορπίσει" με οχτώ γκολ στην προηγούμενη φάση. Η Ρεάλ πήρε τη ρεβάνς με το 2-0 του "Μπερναμπέου" και το 2-1 του "Ολυμπιακού Σταδίου" και έφτασε στον τελικό του "Σταντ ντε Φρανς" με αντίπαλο τη μεγάλη Βαλένθια του Έκτορ Κούπερ, την οποία όμως εξαφάνισε με το καθαρό 3-0, φτάνοντας στην κατάκτηση της "octava". Ο Ίκερ έγινε ο μικρότερος σε ηλικία τερματοφύλακας που είχε παίξει σε έναν τελικό της διοργάνωσης και φυσικά ο νεώτερος που τον κέρδισε. Ήταν μόλις 19 ετών και 4 ημερών.

5. ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ NOVENA

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας
AP

Ο σκόρερ του τελικού, Ζινεντίν Ζιντάν και ο φύλακας άγγελος της εστίας της Ρεάλ στα τελευταία λεπτά, Ίκερ Κασίγιας, με το τρόπαιο του Champions League της σεζόν 2001/02 στην Plaza de Cibeles της Μαδρίτης, γιορτάζοντας τον θρίαμβο της "novena" (16/5/2002).

Ο Κασίγιας κατέκτησε τη σεζόν 2000/01 το πρώτο του πρωτάθλημα στην Ισπανία, καθώς και το ισπανικό Σούπερ Καπ του 2001, όμως τα ακόμα καλύτερα θα έρχονταν τη σεζόν 2001/02. Η Ρεάλ τερμάτισε εύκολα πρώτη και στις δυο φάσεις των ομίλων του Champions League και πέρασε στα νοκ-άουτ. Στα προημιτελικά αντιμετώπισε την Μπάγερν, την οποία απέκλεισε με τα ίδια ακριβώς σκορ, όπως και δυο χρόνια νωρίτερα (2-1 στο Μόναχο, 2-0 στη Μαδρίτη), βρίσκοντας απέναντί της στον ημιτελικό, την Μπαρτσελόνα. Στα δυο clásicos που ακολούθησαν, οι "μερένγκες" πήραν μεγάλη εκτός έδρας νίκη (0-2) στο "Καμπ Νόου" και με το 1-1 της ρεβάνς στο "Μπερναμπέου", εξασφάλισαν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του "Χάμπτεν Παρκ" και αντίπαλο την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ο Ντελ Μπόσκε ξεκίνησε τον αγώνα με τερματοφύλακα τον Θέσαρ, επειδή ο Κασίγιας δεν ήταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Οι "galácticos" της Ρεάλ προηγήθηκαν 2-1 στο τέλος του ημιχρόνου με την "οβίδα" του Ζιντάν, όμως οι Γερμανοί παρουσιάστηκαν ανώτεροι στην επανάληψη και πίεσαν ασφυκτικά. Στο 68' τραυματίστηκε ο Θέσαρ και ο Ίκερ μπήκε αλλαγή στη θέση του, πραγματοποιώντας εκπληκτικές αποκρούσεις, που κράτησαν το 2-1 και έδωσαν στους "μπλάνκος" τη "novena", δηλαδή το ένατο τρόπαιο στη διοργάνωση.

6. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας
AP

Ο Ίκερ Κασίγιας με το τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης που κατέκτησε η Εθνική Ισπανίας στο EURO του 2008 σε Αυστρία και Ελβετία (29/6/2008).

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ίκερ και η Ρεάλ κατέκτησαν τρία ακόμα πρωταθλήματα (2003, 2007 & 2008), ένα ισπανικό Σούπερ Καπ (2003), ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2002) και ένα Διηπειρωτικό (2002), ενώ μεσολάβησε και το Μουντιάλ του 2006 με τον άδοξο αποκλεισμό της Ισπανίας από τη Γαλλία. Το 2008 ο Λουίς Αραγονές και η "Roja" ταξίδεψαν στην Αυστρία και την Ελβετία για το EURO και έδειξαν αμέσως τις προθέσεις τους, τερματίζοντας πρώτοι στον όμιλο με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Στα προημιτελικά με αντίπαλο την Ιταλία, τα 120 λεπτά έληξαν χωρίς γκολ και στη διαδικασία των πέναλτι, ο Κασίγιας πραγματοποίησε δυο εντυπωσιακές επεμβάσεις στις εκτελέσεις των Ντε Ρόσι και Ντι Νατάλε, δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα του. Στον ημιτελικό ήρθε η ευρεία νίκη επί των Ρώσων (3-0) και στον τελικό με τη Γερμανία ήταν το γκολ του Φερνάντο Τόρες που έκρινε την αναμέτρηση. Η "Roja" ήταν και πάλι πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά από 44 χρόνια, ενώ ο Ίκερ κράτησε απαραβίαστη την εστία του και στα τρία νοκ-άουτ ματς.

7. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας
AP

Ο Ίκερ Κασίγιας σηκώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τη νίκη της Εθνικής Ισπανίας με 1-0 επί της Ολλανδίας στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ (11/7/2010).

Μετά το EURO του 2008 και μέχρι το Μουντιάλ του 2010, η Ρεάλ κατέκτησε μόνο ένα ισπανικό Σούπερ Καπ (2008), όμως ο Κασίγιας και οι συμπαίκτες του, ήταν έτοιμοι να ζήσουν την κορυφαία στιγμή της καριέρας τους. Στη Νότια Αφρική, με εκλέκτορα πλέον τον Ντελ Μπόσκε, οι πρωταθλητές Ευρώπης, ξεκίνησαν το τουρνουά με ήττα 0-1 από την Ελβετία, όμως στη συνέχεια νίκησαν Ονδούρα (2-0) και Χιλή (2-1) και πέρασαν στα νοκ-άουτ, όπου κέρδισαν και τα τέσσερα ματς με το ίδιο σκορ (1-0), με τον Κασίγιας να μη δέχεται ούτε ένα γκολ! Στους "16" η Πορτογαλία, στα προημιτελικά η Παραγουάη και στον ημιτελικό η Γερμανία, δε βρήκαν τρόπο να παραβιάσουν την εστία του Ίκερ, που φύλαξε το καλύτερο για τον μεγάλο τελικό με την Ολλανδία, όταν πραγματοποίησε τη σωτήρια επέμβαση στο σουτ του Ρόμπεν, κρατώντας το 0-0. Ο Ινιέστα πέτυχε το 1-0 στην παράταση και η "Roja", μετά την κορυφή της Ευρώπης, κατέκτησε και εκείνη του κόσμου, με τον Κασίγιας να σηκώνει το τρόπαιο στον ουρανό του Γιοχάνεσμπουργκ. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ίκερ βραβεύτηκε με το "golden glove" ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας του τουρνουά, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην κορυφαία ενδεκάδα της διοργάνωσης.

8. ΤΟ ΦΙΛΙ ΜΕ ΤΗ ΣΑΡΑ ΚΑΡΜΠΟΝΕΡΟ

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας

Το αυθόρμητο φιλί του Κασίγιας στη Σάρα Καρμπονέρο on camera, αμέσως μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ του 2010.

Το ειδύλλιο του Κασίγιας με τη δημοσιογράφο Σάρα Καρμπονέρο, ξεκίνησε στη Νότια Αφρική, όχι όμως στο Μουντιάλ του 2010, αλλά έναν χρόνο νωρίτερα, στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Μετά την ήττα της Ισπανίας στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010, ακούστηκαν και δημοσιεύτηκαν διάφορα κακεντρεχή για τη σχέση των δυο και για το πώς η Σάρα είχε επηρεάσει αρνητικά τον Ίκερ. Όταν ολοκληρώθηκε το τουρνουά με τον θρίαμβο της "Roja" και λίγο μετά την απονομή, ο Κασίγιας βρέθηκε στο στούντιο του γηπέδου για μια μίνι συνέντευξη στο Tele 5, το κανάλι που εργαζόταν η Καρμπονέρο. Όταν εκείνη τον ρώτησε πώς αισθάνεται, ο Ίκερ απάντησε: "Είμαι ευτυχισμένος, πολύ χαρούμενος, νομίζω ότι το αξίζαμε από την αρχή μέχρι το τέλος. Και νιώθω ευγνώμων μόνο απέναντι σε όσους με στήριξαν πάντα, στους γονείς μου, στον αδερφό μου..." Εκεί ο Ισπανός γκολκίπερ σταμάτησε φανερά συγκινημένος και ενώ η Σάρα του είπε "δεν πειράζει, ας μιλήσουμε λίγο για το παιχνίδι", εκείνος τη φίλησε και αμέσως μετά αποχώρησε από το πλατό. Ήταν ένα φιλί που έκανε το γύρο του κόσμου και βέβαια, έγινε "μυθικό" στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

9. ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας

Ο Κασίγιας στο γκαλά της Χρυσής Μπάλας, μαζί με τη χρυσή ενδεκάδα του 2010. Πίσω, από αριστερά, Φαν Μπάστεν (παρουσιαστής), Κριστιάνο, Μαϊκόν, Λούσιο, Πικέ, Κασίγιας. Μπροστά, από αριστερά, Βίγια, Μέσι, Σνάιντερ, Τσάβι, Ινιέστα, Πουγιόλ (30/12/2010).

Στο γκαλά της Χρυσής Μπάλας του 2010, ο Ίκερ Κασίγιας συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς. Δεν ήταν η πρώτη, αλλά η τρίτη σερί φορά και θα ακολουθούσαν δυο ακόμα. Από το 2008 μέχρι και το 2012, ο Κασίγιας βρέθηκε συνεχώς στην κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς από την FIFA, ενώ την ίδια πενταετία (2008-2012), ψηφίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου, ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο. Η UEFA τον συμπεριέλαβε στη δική της κορυφαία ενδεκάδα για έξι συνεχόμενα χρόνια, από το 2007 μέχρι και το 2012. Εδώ να προσθέσουμε ότι κέρδισε στην ισπανική Λίγκα το βραβείο "Zamora" τη σεζόν 2007/08 με 32 τέρματα σε 36 αγώνες, ενώ το 2017 έγινε μόλις ο δεύτερος τερματοφύλακας (μετά τον Μπουφόν) που βραβεύτηκε με το "Golden Foot" για τη συνολική του προσφορά στο ποδόσφαιρο.

10. ΜΕ ΤΟ COPA DEL REY ΤΟΥ 2011

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας

Ο Ίκερ Κασίγιας με το Κύπελλο Ισπανίας της σεζόν 2010/11, το οποίο κατέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης, νικώντας 1-0 την Μπαρτσελόνα στον τελικό του "Μεστάγια" στη Βαλένθια (20/4/2011).

Αμέσως μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ, ο Ίκερ και η Ρεάλ απέτυχαν να πάρουν το πρωτάθλημα, το οποίο κατέληξε και πάλι στην Μπαρτσελόνα του Γουαρδιόλα, όμως κατάφεραν να σταματήσουν το αρνητικό τους σερί απέναντι στην Pep Team, παίρνοντας τη νίκη στον τελικό του Copa del Rey που διεξήχθη στο "Μεστάγια". Σε ένα clásico Κυπέλλου, ήταν ο Κριστιάνο εκείνος που με την εντυπωσιακή κεφαλιά του στην παράταση, πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Η Ρεάλ έγινε ξανά Κυπελλούχος μετά από 18 ολόκληρα χρόνια και ο Κασίγιας πρόσθεσε στη συλλογή του τον μοναδικό εγχώριο τίτλο που του έλειπε με τους "μερένγκες".

11. Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ "ΙΚΕΡ ΚΑΣΙΓΙΑΣ" ΣΤΟ ΜΟΣΤΟΛΕΣ

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας

Ο Ίκερ Κασίγιας με τον δήμαρχο του Μόστολες, Ντανιέλ Ορτίθ, στα αποκαλυπτήρια της "Λεωφόρου Ίκερ Κασίγιας" στη γενέτειρα του Ισπανού τερματοφύλακα (5/1/2012).

Στις 5 Ιανουαρίου του 2012, ο Κασίγιας έζησε μια πολύ συγκινητική στιγμή στην καριέρα του, όταν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Μόστολες, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Ντανιέλ Ορτίθ και παρουσία εκατοντάδων κατοίκων της γενέτειρας του Ίκερ, τίμησαν τον αρχηγό της Ρεάλ και της Εθνικής, μετονομάζοντας μια κεντρική λεωφόρο της πόλης σε "Λεωφόρο Ίκερ Κασίγιας". Ο δρόμος, μήκους δυο χιλιομέτρων, καταλήγει σε ένα δημοτικό κέντρο άθλησης με γήπεδα ποδοσφαίρου, που επίσης πήρε το όνομα του Ίκερ Κασίγιας, ο οποίος είναι πολύ αγαπητός στο Μόστολες, ειδικά από τη στιγμή που σε μια συνέντευξη Τύπου είχε πει τη γνωστή φράση "yo no soy galáctico, soy de Móstoles", δηλαδή "εγώ δεν είμαι γκαλάκτικο, είμαι από το Μόστολες"! Στην αρχή της λεωφόρου, υπάρχει ένα μικρό πέτρινο μνημείο, πάνω στο οποίο είναι σκαλισμένη η φράση "Ίκερ Κασίγιας, πρωταθλητής Κόσμου και Ευρώπης με την Ισπανία, ο ποδοσφαιριστής που έχει υπερασπιστεί περισσότερες φορές τα χρώματά της Εθνικής μας".

12. ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 2012

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας
AP

Ο Ίκερ Κασίγιας πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 2011/12, ανεβασμένος πάνω στο άγαλμα της Κυβέλης στην Plaza de Cibeles της Μαδρίτης.

Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου στο "Μεστάγια", οι "μερένγκες" μπόρεσαν να πανηγυρίσουν το πρωτάθλημα της σεζόν 2011/12, το πρώτο τους μετά από τέσσερα χρόνια, βάζοντας τέλος στην τριετή κυριαρχία της Μπαρτσελόνα και του Πεπ Γουαρδιόλα. Η Ρεάλ του Ζοζέ Μουρίνιο δημιούργησε απίστευτους αριθμούς στα στατιστικά της, με σημαντικότερους τους 100 βαθμούς στη Λίγκα (32 νίκες, 4 ισοπαλίες, 2 ήττες) και τα 121 γκολ στην επιθετική της συγκομιδή, αμφότερα - φυσικά - ρεκόρ! Ο Κασίγιας βραβεύτηκε από τη διοργανώτρια LFP ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας της χρονιάς για δεύτερη φορά στην καριέρα του, αφού η ίδια διάκριση του είχε απονεμηθεί και το 2009. 'Ηταν το πέμπτο και τελευταίο πρωτάθλημα του Ίκερ με τα χρώματα της Ρεάλ και εκείνο που πανηγύρισε περισσότερο απ' όλα.

13. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας
AP

Ο Ίκερ Κασίγιας και οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν την κατάκτηση του EURO 2012, μετά τη νίκη τους με 4-0 επί της Ιταλίας στον τελικό του Κιέβου (1/7/2012).

Αμέσως μετά το πρωτάθλημα της σεζόν 2011/12, σειρά είχε το επόμενο μεγάλο τουρνουά με την Εθνική, το EURO του 2012 στην Πολωνία και την Ουκρανία. Η κάτοχος του τίτλου από το 2008, αλλά και εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ισπανία, ξεκίνησε με ισοπαλία με την Ιταλία (1-1) και με δυο νίκες στη συνέχεια (4-0 με Ιρλανδία και 1-0 με Κροατία) πέρασε πρώτη από τον όμιλο στα νοκ-άουτ, όπου στα προημιτελικά νίκησε 2-0 τη Γαλλία και πήρε την άτυπη ρεβάνς για τον αποκλεισμό της από το Μουντιάλ του 2006. Στον ημιτελικό περίμεναν η Πορτογαλία και ο συμπαίκτης του Ίκερ στη Ρεάλ, Ρονάλντο, με τα 120 λεπτά της κανονικής διάρκειας και της παράτασης να ολοκληρώνονται χωρίς γκολ.

Στη διαδικασία των πέναλτι, ο Κασίγιας απέκρουσε το πρώτο των Πορτογάλων (Μουτίνιο), ισοφαρίζοντας έτσι το άουτ του Τσάμπι Αλόνσο και είδε τη μπάλα στην εκτέλεση του Άλβες να σταματάει στο δοκάρι του, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο τον Κριστιάνο μακριά από τη βούλα. Η Roja πέρασε για δεύτερη σερί φορά στον τελικό του EURO, έχοντας απέναντί της την ομάδα εναντίον της οποίας είχε ξεκινήσει τη διοργάνωση. Η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε περίπατο για τους Ισπανούς που διέλυσαν την Ιταλία με 4-0 και κατέκτησαν ξανά το τρόπαιο, φτιάχνοντας ένα απίστευτο ρεκόρ, δηλαδή τρία συνεχόμενα τρόπαια σε μεγάλα τουρνουά. Το ίδιο ακριβώς πέτυχε και ο Ίκερ, αφού για τρίτη συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση (EURO & Μουντιάλ) δε δέχτηκε ούτε ένα γκολ στα νοκ-άουτ παιχνίδια! Σε εκείνο το EURO, ο Κασίγιας, σε σύνολο έξι αγώνων, δέχτηκε μόλις ένα τέρμα, αυτό από την Ιταλία στην πρεμιέρα.

14. ΟΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας

Με τον Ζοζέ Μουρίνιο, από τη δεύτερη χρονιά και μετά, όχι μόνο δε μιλούσαν, αλλά ούτε καν κοιτάζονταν...

Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη μέρα που ο Μουρίνιο ανέλαβε τον πάγκο της Ρεάλ, πήρε από κακό μάτι τον Ίκερ. Στην πρώτη σεζόν του Μόου (2010/11), μετά τα 4 συνεχόμενα clásicos, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς του τεχνικού των "μερένγκες", είχαν δημιουργηθεί πολλές εντάσεις μεταξύ των διεθνών παικτών των δυο ομάδων. Ανέλαβαν τότε πρωτοβουλία ο Κασίγιας από τη μία και οι Τσάβι και Πουγιόλ από την άλλη μεριά, μίλησαν τηλεφωνικά, έδωσαν αμοιβαίες εξηγήσεις και αποκατέστησαν το καλό κλίμα στην Εθνική ομάδα. Ο Μουρίνιο το έμαθε και έγινε έξαλλος, θεωρώντας ότι ο Κασίγιας στάθηκε απέναντί του, ότι τον παρέκαμψε στην ιεραρχία και πως ενήργησε εναντίον του. Στη συνέχεια ο Πορτογάλος κατηγόρησε τον Ίκερ ως τον "topo" των αποδυτηρίων, τον ρουφιάνο δηλαδή, εκείνον που διέρρεε διάφορα στον μαδριλένικο Τύπο και στη φιλενάδα του, Σάρα Καρμπονέρο.

Έτσι λοιπόν ο Μουρίνιο περίμενε μια αφορμή για να τον στείλει στον πάγκο και αυτή τού την έδωσε άθελά του ο ίδιος ο Κασίγιας, όταν τραυματίστηκε στο χέρι στα μέσα της τελευταίας σεζόν (2012/13) του Πορτογάλου στο Τσαμαρτίν. Ο Μουρίνιο έφερε αμέσως τον Ντιέγο Λόπεθ από τη Σεβίγια, βρίσκοντας τον ιδανικό αντικαταστάτη του "topo". Από εκεί και μετά, ακολούθησε ένα εξάμηνο, στο οποίο ο Special One αντιμετώπισε τον Κασίγιας με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Τον μείωνε με κάθε ευκαιρία στις συνεντεύξεις Τύπου, έσταζε χολή στα ΜΜΕ του εξωτερικού, δεν του μιλούσε καν στις προπονήσεις, τον έβγαζε στη "σέντρα" όποτε τον βόλευε και φυσικά έκανε το παν για να στρέψει εναντίον του τους φίλαθλους της ομάδας. Σε όλα αυτά ο Κασίγιας - προς τιμή του - "απάντησε" με τη σιωπή του και με μια γεμάτη αξιοπρέπεια στάση.

15. ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ DÉCIMA

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας
AP

Ο Ίκερ Κασίγιας με την πολυπόθητη "décima", το δέκατο Κύπελλο Πρωταθλητριών που κατέκτησε η Ρεάλ, νικώντας 4-1 τη συμπολίτισσα Ατλέτικο στο "Ντα Λουζ" της Λισαβόνας (24/5/2014).

Η σεζόν 2013/14 ήταν μια από τις πιο πετυχημένες στην καριέρα του Κασίγιας. Η Ρεάλ έχασε το πρωτάθλημα από την Ατλέτικο Μαδρίτης και ο ίδιος δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Αντσελότι στο πρωτάθλημα, όμως συνέχισε να είναι βασικός στο Κύπελλο και στο Champions League. Στο Copa del Rey, ο Ίκερ οδήγησε τους "μερένγκες" στον τελικό της διοργάνωσης, χωρίς να δεχτεί ούτε ένα γκολ στα οχτώ παιχνίδια από τη φάση των "32" μέχρι και τους ημιτελικούς! Στο "Μεστάγια" η Ρεάλ κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας 2-1 την Μπαρτσελόνα, όμως τα πολύ σπουδαιότερα ήρθαν λίγες εβδομάδες αργότερα, στο Champions League.

Οι "μπλάνκος" τερμάτισαν πρώτοι και αήττητοι τον όμιλο και στα νοκ-άουτ διέλυσαν κυριολεκτικά το γερμανικό ποδόσφαιρο! Στους "16" απέκλεισαν τη Σάλκε (συνολικό σκορ 9-2), στα προημιτελικά την Μπορούσια Ντόρτμουντ (3-2) και στους ημιτελικούς την Μπάγερν (5-0). Στον τελικό του "Ντα Λουζ" έχαναν μέχρι το 93' από την Ατλέτικο, όμως η κεφαλιά του Ράμος έστειλε τις δυο ομάδες στην παράταση, η οποία εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο για τους "μερένγκες", που με το τελικό 4-1 έφτασαν στην κατάκτηση της πολυπόθητης "décima", του δέκατου δηλαδή Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην ιστορία τους. Στη συνέχεια ο Κασίγιας πρόσθεσε ακόμα δυο τίτλους στη συλλογή του, το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 2014 (2-0 τη Σεβίγια) και το Μουντιάλ Συλλόγων (2-0 τη Σαν Λορένσο), που ήταν και οι τελευταίοι του με τη φανέλα της Ρεάλ.

16. ΠΑΡΩΝ ΣΕ 37 CLÁSICOS

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας
AP

Λιονέλ Μέσι και Ίκερ Κασίγιας δίνουν τα χέρια μετά από clásico της ισπανικής Λίγκας στις 7 Οκτωβρίου του 2012 στο "Καμπ Νόου" (τελικό σκορ 2-2).

Ο Ίκερ Κασίγιας έπαιξε το πρώτο του clásico στις 26 Φεβρουαρίου του 2000 (νίκη 3-0 στο "Μπερναμπέου") και το τελευταίο του στις 22 Μαρτίου του 2015 (ήττα 2-1 στο "Καμπ Νόου"). Συνολικά αγωνίστηκε σε 37 clásicos (πρωτάθλημα, Κύπελλο, ισπανικό Σούπερ Καπ και Champions League) και μοιράζεται την όγδοη θέση με τους Ιέρο και Ραούλ στη λίστα με τους παίκτες που έχουν τις περισσότερες συμμετοχές στις συναντήσεις της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα. Οι μόνοι "μερένγκες" που τον ξεπερνούν στη λίστα, είναι ο Σέρχιο Ράμος (44) και οι Μανόλο Σαντσίς και Πάκο Χέντο (από 42 έκαστος). Επίσης, να προσθέσουμε ότι είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας και από τις δυο ομάδες που βρίσκεται στους πρώτους δώδεκα της λίστας.

17. ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας
AP

Ο Ίκερ Κασίγιας ποζάρει στον αγωνιστικό χώρο του "Σαντιάγο Μπερναμπέου" με τα 19 τρόπαια που κατέκτησε ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, λίγο μετά την ανακοίνωση της αναχώρησής του από τον μαδριλένικο σύλλογο. Δεσπόζουν φυσικά τα τρία Champions League (13/7/2015).

Η σεζόν 2014/15 ήταν από τις πιο γεμάτες στην καριέρα του Κασίγιας στη Ρεάλ, αφού έπαιξε σε 47 ματς όλων των διοργανώσεων. Όμως το εκπληκτικό - δεύτερο - τρεμπλ της Μπαρτσελόνα, άφησε χωρίς κάποιο μεγάλο τίτλο τους "μερένγκες", προκαλώντας γκρίνια στις τάξεις των φιλάθλων τους. Η αλήθεια είναι ότι η απόδοση του Ίκερ ήταν πεσμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η έλευση του Κέιλορ Νάβας έδειχνε την πιθανότητα μιας διαδοχής στην εστία. Η πιθανότητα έγινε βεβαιότητα στις 12 Ιουλίου του 2015, όταν Φλορεντίνο Πέρεθ και Κασίγιας εμφανίστηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας το τέλος της συνεργασίας των δυο πλευρών, που στην ουσία ήταν το τέλος ενός μεγάλου και ένδοξου κύκλου 25 χρόνων. Ο Ίκερ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, αποχαιρετώντας την αγαπημένη του ομάδα και αμέσως μετά κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο του "Σαντιάγο Μπερναμπέου" για να φωτογραφηθεί με τα 19 τρόπαια που κατέκτησε κατά την παραμονή του στο Τσαμαρτίν. Ήταν ένα συγκινητικό όσο και "άδοξο" - ίσως και άδικο - αντίο σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο εμβληματικούς αρχηγούς στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης.

18. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας
PG

Ο Ίκερ Κασίγιας μόλις έχει γίνει αλλαγή στο φιλικό παιχνίδι της Ισπανίας με τη Νότια Κορέα την 1η Ιουνίου του 2016 στην Αυστρία. Ήταν η 167η και τελευταία συμμετοχή του Ισπανού στην Εθνική.

Μετά τις μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής Ισπανίας στο Μουντιάλ του 2010 και στα EURO του 2008 και του 2012, ακολούθησε η αποτυχημένη παρουσία της "Roja" στο Μουντιάλ του 2014, με τον Κασίγιας να δέχεται σκληρή κριτική από τον ισπανικό Τύπο για τα λάθη του στα ματς με την Ολλανδία (1-5) και τη Χιλή (0-2). Ο αποκλεισμός από τη φάση των ομίλων, όπως ήταν αναμενόμενο έφερε την αλλαγή κάτω από τα γκολπόστ της ισπανικής εστίας, με τον Ντε Χέα να προκρίνεται ως ο διάδοχος του Ίκερ. Παρόλα αυτά, ο Ντελ Μπόσκε, στις 31 Μαΐου του 2016, συμπεριέλαβε τον Κασίγιας στη λίστα των παικτών για το EURO της Γαλλίας. Την επόμενη μέρα, 1η Ιουνίου του 2016, ο Ίκερ πραγματοποίησε την τελευταία διεθνή του εμφάνιση, παίζοντας στο φιλικό της Ισπανίας με τη Νότια Κορέα (6-1) στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Ήταν η 167η συμμετοχή του με τη "Roja", με την οποία κατάφερε να συμπληρώσει 100 clean sheets! Συνολικά ο Ίκερ πήρε μέρος σε πέντε EURO (2000, 2004, 2008, 2012 & 2016) και σε τέσσερα Μουντιάλ (2002, 2006, 2010 & 2014). Με τις 167 συμμετοχές του, είναι ο δεύτερος Ισπανός στη σχετική λίστα, πίσω μόνο από τον Σέρχιο Ράμος (170).

19. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΤΣ ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας
AP

Ο Ίκερ Κασίγιας στο τελευταίο του παιχνίδι στο Champions League, στις 17 Απριλίου του 2019 στο "Estádio do Dragão", με αντίπαλο τη Λίβερπουλ (1-4).

Το καλοκαίρι του 2015, ο Κασίγιας υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Πόρτο, με την οποία κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα πορτογαλικό Σούπερ Καπ (του προσμετρούν και το φετινό νταμπλ των "δράκων", όμως παρά το γεγονός ότι βρισκόταν επίσημα στο ρόστερ της ομάδας, δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό, λόγω του προβλήματος της υγείας του). Μια πολύ σημαντική ημερομηνία στην καριέρα του Ίκερ, ήταν η 17η Απριλίου του 2019, τότε που αγωνίστηκε για τελευταία φορά στο Champions League, στο "Ντραγκάο", με αντίπαλο τη Λίβερπουλ (1-4). Να θυμίσουμε ότι η πορεία του στη διοργάνωση ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1999 στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Ολυμπιακό (3-3). Ο Ισπανός γκολκίπερ έχει στην κατοχή του τρία πολύ μεγάλα ρεκόρ. Είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στο ChL, συνολικά 177 (150 με Ρεάλ και 27 με Πόρτο), είναι ο μοναδικός που έχει αγωνιστεί σε είκοσι συνεχόμενες διοργανώσεις του ChL (από τη σεζόν 1999/00 μέχρι τη σεζόν 2018/19) και είναι ο πρώτος παίκτης που αγωνίστηκε σε 19 νοκ-άουτ φάσεις του ChL!

20. ΤΟ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Ίκερ Κασίγιας: ο "Άγιος" της Ρεάλ και της Ισπανίας
AP

Ο Ίκερ Κασίγιας και η Σάρα Καρμπονέρο εξέρχονται από την κλινική "Hospital CUF" του Πόρτο, μετά την πενθήμερη παραμονή του Ισπανού τερματοφύλακα για νοσηλεία, ύστερα από το έμφραγμα του μυοκαρδίου που υπέστη την Πρωτομαγιά του 2019 (6/5/2019).

Την Πρωτομαγιά του 2019, ο Κασίγιας βρισκόταν στο προπονητικό κέντρο της Πόρτο και έκανε ασκήσεις, όταν ένιωσε ένα δυνατό πόνο στο στήθος,. Λίγα λεπτά αργότερα, ο πόνος επεκτάθηκε στο στόμα και στο χέρι, με αποτέλεσμα ο γιατρός της ομάδας να τον βάλει αμέσως στο αυτοκίνητό του και να τον μεταφέρει στην κλινική CUF του Πόρτο. Η διάγνωση ήταν έμφραγμα του μυοκαρδίου και ο Ίκερ παρέμεινε πέντε μέρες για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Οι γιατροί έσπευσαν να καθησυχάσουν Πορτογάλους και Ισπανούς φίλαθλους, λέγοντας ότι δεν κινδύνευε η ζωή του. Ο ίδιος, βγαίνοντας από την κλινική, δήλωσε ότι δεν ήξερε αν θα μπορούσε να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο.

Πήρε μέρος στην καλοκαιρινή προετοιμασία της Πόρτο, δηλώθηκε κανονικά στο ρόστερ, αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά και τελικά, φέτος, στις 4 Αυγούστου, ανακοίνωσε και επίσημα το οριστικό τέλος της καριέρας του. Τρεις εβδομάδες μετά το έμφραγμα του Κασίγιας, ήταν η σειρά της Καρμπονέρο να αποκαλύψει ότι έδινε μάχη με τον καρκίνο, λέγοντας ότι είχε υποβληθεί εσπευσμένα σε επέμβαση για την αφαίρεση κακοήθους όγκου από τις ωοθήκες και βρισκόταν πλέον στη φάση της αποθεραπείας. Σήμερα, ο Ίκερ και η Σάρα έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα της υγείας τους και θα επιστρέψουν για μόνιμη διαμονή στη Μαδρίτη, μαζί με τα δυο τους παιδιά, Μαρτίν και Λούκας. Όπως γράφει ο ισπανικός Τύπος, ο Κασίγιας θα αναλάβει πιθανότατα κάποιο πόστο στη Ρεάλ Μαδρίτης.

* Βίντεο: Το "όχι" του Κασίγιας στον Ρόμπεν στον τελικό του Μουντιάλ του 2010.

* Βίντεο: Highlights του Ίκερ Κασίγιας με την Εθνική Ισπανίας.

* Βίντεο: Highlights του Ίκερ Κασίγιας με τη Ρεάλ Μαδρίτης (1999-2015).


ΠΗΓΗ: 

AS.COM, MARCA.COM, EUROPAPRESS.ES, TVE.ES, ABC.ES, CUATRO.COM

News 24/7

24MEDIA NETWORK