Μέσι-Ρονάλντο: Μύθοι τέλος

Ο Ρονάλντο γίνεται 31 χρόνων και οι Mythbusters εξετάζουν τους μύθους γύρω απ'τον Πορτογάλο και τη σύγκριση με τον Μέσι. Ποιος σκοράρει περισσότερο; Ποιος είναι καλύτερος ντριμπλέρ; Ποιος έχει "και τα δύο πόδια" και πόσο καλό είναι το μακρινό σουτ του Ρονάλντο; Όλες οι απαντήσεις, με Infographic, στο πιάτο σας.

Μέσι-Ρονάλντο: Μύθοι τέλος

Ο τεράστιος ποδοσφαιριστής που λέγεται Κριστιάνο Ρονάλντο κλείνει σήμερα τα 31. Μια καλή αφορμή για να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον ίδιο ως παίκτη και στους μύθους που συνοδεύουν το παιχνίδι και τις επιδόσεις του στο χορτάρι. Είναι ο μεγαλύτερος σκόρερ των τελευταίων χρόνων; Ντριμπλάρει όσο καλά νομίζουμε; Πόσο two footed είναι και πως τα πάει έξω απ’την περιοχή; Και κυρίως: πρέπει να συγκρίνεται με τον Μέσι;

Για να πάρουμε απαντήσεις συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία για Μέσι και Ρονάλντο. Αφετηρία μας το καλοκαίρι του 2009, αφού η μετακόμιση του Πορτογάλου στη Μαδρίτη συνέπεσε με την πρώτη σεζόν της πλήρους καταγραφής των επιδόσεων των ποδοσφαιριστών στο χορτάρι.

Περιοριστήκαμε στο πρωτάθλημα, κυρίως για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι πως προσφέρει μεγαλύτερο εύρος δεδομένων με τόσους πολλούς αγώνες και ο δεύτερος είναι πως εκεί Μέσι και Ρονάλντο έχουν κάθε χρόνο τους ίδιους αντιπάλους. Ο,τι δείτε στο θέμα, λοιπόν, αφορά τις επιδόσεις στο πρωτάθλημα απ’το 2009 μέχρι και σήμερα, αφού τα στοιχεία είναι ενημερωμένα μέχρι και την τελευταία αγωνιστική της La Liga, την 22η που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Εξήμισι σεζόν, 222 αγώνες στο ίδιο πρωτάθλημα, με τους ίδιους αντιπάλους. Το απόλυτο crash test, οι απόλυτες απαντήσεις στα κλασικά ερωτήματα που συνοδεύουν τους δυο μεγάλους αυτούς παίκτες. Η επιβεβαίωση ή το τέλος των μύθων.

Πάμε να δούμε τι λέει η σύγκριση και στο τέλος θα καταλάβετε πως το νόημα δεν είναι να τους συγκρίνουμε, αλλά επιτέλους να σταματήσουμε να το κάνουμε και να τους ξεχωρίσουμε. Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε όλοι πως μπορεί ως σταρ να είναι πάντα συγκρίσιμοι, αλλά στην ποδοσφαιρική ουσία, ως παίκτες, Ρονάλντο και Μέσι δεν ανήκουν στην ίδια συζήτηση και την ίδια ζυγαριά.

Ο Ρονάλντο σκοράρει περισσότερο

Πριν λίγες μέρες ο Ζιντάν δήλωσε πως “όταν ο Ρονάλντο δεν σκοράρει σε κάποιο ματς, ο κόσμος νομίζει πως κάτι δεν πάει καλά”. Υπερβολικό, αλλά αληθές. Πως να γίνει αλλιώς, όταν ο κόσμος κοιτάει τις επιδόσεις του Πορτογάλου και βλέπει πως απ’την ημέρα που μετακόμισε στη Μαδρίτη έχει 244 γκολ σε 222 αγώνες πρωταθλήματος.

Περισσότερα γκολ από αγώνες είναι επίδοση που παραπέμπει σε εποχές που δεν έχουμε ζήσει ή στα κόμικ του Ρόι της Ρόβερς. Υπερβαίνει κάθε φαντασία η ιστορία ενός ποδοσφαιριστή που πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης και για εξήμισι σεζόν είχε περισσότερα γκολ από αγώνες. Όμως, δεν πρόκειται για κάτι μοναδικό, αφού στο ίδιο διάστημα ο Μέσι έχει πετύχει ακριβώς τα ίδια γκολ (244) σε ακριβώς ίδιο αριθμό αγώνων (222). Υπ’αυτό το πρίσμα είναι ακριβώς στα ίσια, αλλά η ματιά μας πρέπει να γίνει πιο διεισδυτική.

Οι δύο τους έχουν τον ίδιο αριθμό γκολ από φάουλ, αλλά ο Ρονάλντο έχει πετύχει 51 γκολ με πέναλτι και ο Μέσι 32. Πράγμα που σημαίνει πως ο Αργεντινός έχει 201 γκολ στο open play, στην κανονική ροή του αγώνα, και ο Ρονάλντο 182. Επιπλέον, μπορεί οι συνολικοί αγώνες να είναι ίδιοι, αλλά ο Ρονάλντο έχει παίξει 430 λεπτά περισσότερο, δηλαδή τέσσερα ολόκληρα ματς και 70’ παραπάνω απ’τον Μέσι.

Όλα αυτά φέρνουν τα εξής αποτελέσματα.

Μέσι-Ρονάλντο: Μύθοι τέλος

Αν μετρήσουμε όλα τα γκολ, ο Ρονάλντο έχει το αδιανόητο 1.15 γκολ/90’ και ο Μέσι τον περνάει για λίγο με 1.17 γκολ/90’. Αν αφαιρέσουμε τα πέναλτι και τα φάουλ, τότε ο Μέσι ξεφεύγει ακόμα περισσότερο αφού έχει 0.97 open play goals/90’ και ο Ρονάλντο “μόλις” 0.87. Το μόλις μπαίνει σε εισαγωγικά γιατί είναι αδιανόητη επίδοση τα 0.87 γκολ στην κανονική ροή του αγώνα ανά 90 λεπτά. Κι όμως, αυτήν την αδιανόητη επίδοση ο Μέσι την αφήνει πολύ πίσω με το “εξωγήινο” 0.97.

Επιπλέον, στο σκοράρισμα μετράει και η αποτελεσματικότητα, ειδικά όταν μιλάμε για τέτοιες επιδόσεις. Η καταμέτρηση λέει πως γι’αυτά τα 182 open play goal ο Ρονάλντο έχει επιχειρήσει 1054 τελικές προσπάθειες, ενώ ο Μέσι έχει χρειαστεί μόνο 826 για τα δικά του 201. Αριθμοί που λένε αυτό που είδατε και στο γράφημα: Ο Ρονάλντο χρειάζεται 5.8 τελικές για κάθε open play goal, αλλά ο Μέσι χρειάζεται μόνο 4.1. Ο Μέσι έχει 24% ευστοχία, ο Ρονάλντο 17%.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι επιδόσεις του Κριστιάνο στο σκοράρισμα είναι εκπληκτικές, αλλά οι αντίστοιχες του Μέσι είναι από άλλο πλανήτη. Ο Αργεντινός σκοράρει οριακά περισσότερο αν υπολογιστούν φάουλ-πεναλτι και αρκετά περισσότερο αν εξετάσουμε μόνο τα open play goals. Και το σημαντικότερο, το κάνει με πολύ λιγότερες τελικές, που του δίνουν σημαντική διαφορά στην ευστοχία και την αποτελεσματικότητα.

Ο Ρονάλντο ντριμπλάρει καλύτερα

Ποιος δεν έχει καθίσει να απολαύσει βίντεο με τις αέρινες ντρίμπλες του Ρονάλντο. Ποιος δεν έχει τσακωθεί για το ποιος είναι καλύτερος ντριμπλέρ, αυτός ή ο Μέσι. Όμως, απ’όλες τις συζητήσεις που τους αφορούν, αυτή είναι η πιο αβάσιμη. Κι αυτό γιατί εδώ η διαφορά είναι τεράστια.

Απ’το 2009 και μετά ο Κριστιάνο έχει 439 ντρίμπλες στο πρωτάθλημα, επίδοση που λέει πως έχει 2.1 ντρίμπλες ανά 90’. Μόνο που στο ίδιο διάστημα ο Μέσι έχει 1018 ντρίμπλες, με μέσο όρο 4.9 ανά 90’. Ο Αργεντινός ντριμπλάρει παραπάνω από δύο φορές περισσότερο απ’όσο ο Κριστιάνο. Και παρότι ο Μέσι επιχειρεί και έχει περισσότερες ντρίμπλες, αφήνει πίσω τον Ρονάλντο και στο ποσοστό επιτυχίας, αφού περνάει τον αντίπαλο στο 59% των προσπαθειών του, ενώ ο Κριστιάνο στο 49%.

Μέσι-Ρονάλντο: Μύθοι τέλος

Μάλιστα, σ’αυτές τις εξήμισι σεζόν το ανώτερο ποσοστό επιτυχίας που είχε ποτέ ο Ρονάλντο στις ντρίμπλες ήταν το 56% (2013-14), ενώ το ίδιο ποσοστό για τον Μέσι είναι το χαμηλότερο. Ο Μέσι το 2009-10 είχε 61% και το 2012-13 είχε 62%. Φέτος έχει 5.5 ντρίμπλες ανά 90’, με ποσοστό επιτυχίας 68%, την ίδια ώρα που ο Ρονάλντο έχει μόλις 1.2 ντρίμπλες ανά 90’ και ποσοστό επιτυχίας μόλις 47%.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης. Για παίκτη που σκοράρει τόσο πολύ, ο Ρονάλντο δεν ντριμπλάρει λίγο όταν έχει 2.1 ντρίμπλες, ούτε το 49% είναι αμελητέο ποσοστό, ίσα-ίσα είναι εξαιρετικό. Η σύγκριση με τον Μέσι όμως τον αφήνει πάρα πολύ πίσω, με τον Αργεντινό να αγγίζει τις 5.0 ντρίμπλες και το 60%.

Το μακρινό σουτ του Ρονάλντο

Το περίφημο μακρινό σουτ του Ρονάλντο. Οι κεραυνοί που εξαπολύει με το δεξί του πόδι, με την μπάλα να πηγαίνει σαν βολίδα και τους τερματοφύλακες να μην μπορούν να αντιδράσουν ή να προβλέψουν την πορεία της. Εντυπωσιακό όταν πετυχαίνει, δημιουργεί την αίσθηση πως πρόκειται για μεγάλο όπλο, όμως οι αριθμοί λένε άλλα.

Για να μιλήσουμε για τα μακρινά σουτ τα εξετάσαμε όλα. Μικρή περιοχή, μεγάλη και σουτ έξω απ’την περιοχή, πάντα μιλώντας για open play goals, και όχι για πέναλτι ή φάουλ. Είδαμε στο πρώτο γράφημα πως συνολικά ο Μέσι είναι πιο εύστοχος απ’τον Κριστιάνο και ο καταμερισμός των προσπαθειών λέει πως δεν υπάρχει σημείο στο οποίο ο Πορτογάλος να είναι μπροστά.

Ο Μέσι είναι οριακά μπροστά στη μικρή περιοχή και έχει εμφανές προβάδισμα στη μεγάλη. Εκεί όμως που υπάρχει η μεγάλη διαφορά είναι έξω απ’το “κουτί”. Ο Ρονάλντο χρειάζεται σχεδόν 30 σουτ για να σκοράρει ένα γκολ, ενώ ο Μέσι σχεδόν τα μισά, με 16.3. Ορίστε.

Μέσι-Ρονάλντο: Μύθοι τέλος

Η διαφορά είναι τεράστια και φυσικά οφείλεται στον πολύ μεγάλο αριθμό των προσπαθειών που παίρνει ο Κριστιάνο έξω απ’την περιοχή, πολλές φορές και υπό πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τρία πρώτα χρόνια στη Μαδρίτη ο Ρονάλντο σούταρε περισσότερο έξω απ’την περιοχή, παρά μέσα απ’αυτήν.

Έτσι, ο Ρονάλντο έχει δοκιμάσει 341 περισσότερα μακρινά σουτ απ’τον Μέσι για να πετύχει μόλις ένα παραπάνω γκολ απ’τον Αργεντινό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η τεράστια σπατάλη από πλευράς Ρονάλντο τον καταδικάζει. Σίγουρα είναι προικισμένος με πολύ δυνατό πόδι και εξίσου καλή τεχνική, όμως δεν είναι καθόλου κολακευτικό να χρειάζεσαι 30 σουτ έξω απ’την περιοχή για να πετύχεις ένα γκολ.

Ο Κριστιάνο έχει και τα δύο πόδια

Υπάρχουν φορές που βλέπεις τον Ρονάλντο να εκτελεί με το αριστερό, όπως πχ στον τελευταίο αγώνα με την Εσπανιόλ και αναρωτιέσαι αν αυτό είναι το καλό του πόδι και όχι το δεξί. Επιπλέον, είναι σαφές ακόμα και στο πιο απαίδευτο ποδοσφαιρικό μάτι πως ο Κριστιάνο είναι εκπληκτικός όταν η μπάλα σηκώνεται, έχει απίστευτο άλμα και εκτέλεση με το κεφάλι. Τελικά πόσο καλός είναι στη χρήση και των δύο ποδιών και πως τα πάει σ’αυτόν τον τομέα ο Μέσι;

Μέσι-Ρονάλντο: Μύθοι τέλος

Οι αριθμοί στο γράφημα λένε πως καλώς υπάρχει η αίσθηση πως η απειλή του Ρονάλντο είναι πιο μοιρασμένη. Ο Μέσι παίρνει το 74% των open play goal του απ’το καλό του πόδι, το αριστερό, ενώ ο Ρονάλντο παίρνει απ’το δεξί μόνο το 56%, με το υπόλοιπο 44% να είναι μοιρασμένα σε κεφάλι και αριστερό πόδι.

Επιπλέον, ο Ρονάλντο έχει σχεδόν την ίδια ευστοχία στα δύο του πόδια, αφού η διαφορά είναι ελάχιστη μεταξύ του δεξιού ποδιού (12%) και του αριστερού (14%), με το “κακό” πόδι να είναι λίγο πιο εύστοχο γιατί προφανώς με αυτό σουτάρει λιγότερο, ειδικά από μακρινή απόσταση.

Αυτό όμως που τραβάει το βλέμμα είναι το πόσο εύστοχος είναι ο Μέσι με το δεξί, το πόδι που υποτίθεται είναι το κακό του. Ο Αργεντινός με το δεξί βρίσκει δίχτυα στο 30% των προσπαθειών του, ευστοχία που είναι ανώτερη και απ’τα έξι “όπλα” των δύο σούπερ σταρ. Και εννοείται βέβαια πως το 20% που έχει με το μαγικό του αριστερό πόδι είναι ανώτερο απ’την ευστοχία που έχουν τα δύο πόδια του Κριστιάνο και πλησιάζει το καλύτερο “όπλο” του Πορτογάλου, το κεφάλι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ανεξαρτήτως του τι κάνει ο Μέσι, είναι σωστή η φήμη για τον two footed Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος μοιράζει περισσότερο τις τελικές του, είναι εξίσου καλός και με τα δύο πόδια, ενώ οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την αίσθηση πως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός με το κεφάλι.

Αυτό που σοκάρει βέβαια είναι το πόσο “φονικός” είναι ο Μέσι με το υποτιθέμενα κακό του πόδι, με το οποίο βάζει και ένα στα πέντε γκολ του. Πρόσφατα, στις συνεντεύξεις στο περιθώριο της βράβευσης για τη Χρυσή Μπάλα ο Κριστιάνο ρωτήθηκε αν θα ήθελε να έχει κάτι απ’τα προσόντα του Μέσι και απάντησε “το αριστερό του πόδι”, προφανώς για να το “ενώσει” με το δικό του καλό, το δεξί. Τελικά μάλλον θα έπρεπε να έχει ζητήσει το δεξί του Μέσι, το φονικότερο απ’όλα τα όπλα των δυο τους.

Τα κάνει με τις μικρές ομάδες

Όσον αφορά τη δημιουργία τα πράγματα είναι πιο απλά και δεν χρειάζονται infographic. Μέσι και Ρονάλντο είναι πολύ κοντά στις ασίστ, με τον Αργεντινό να έχει 0.4 ανά αγώνα και τον Πορτογάλο να έχει 0.3. Κι επειδή όπως έχουμε πει οι ασίστ είναι παραπλανητικό στοιχείο, αφού μετράει η ικανότητα του συμπαίκτη, ρίξαμε μια ματιά και στη δημιουργία ευκαιριών. Ο Μέσι προηγείται με 2.2 ευκαιρίες ανά 90’ και ο Ρονάλντο ακολουθεί με 1.9. Και για τους δύο είναι απίστευτο το πως δημιουργούν τόσο πολύ για τους συμπαίκτες τους ταυτόχρονα με τις μεγάλες επιδόσεις που έχουν στο σκοράρισμα.

Συχνά γίνεται κουβέντα για τους αντιπάλους με τους οποίους τα πάνε καλά Κριστιάνο και Μέσι. Οι fans και οι haters συχνά τσακώνονται με το επιχείρημα “τα κάνει με τους μικρούς”, επιχείρημα και λίγο φαιδρό όταν μιλάμε για παίκτες με τέτοιες επιδόσεις και με τόσα τρόπαια. Έχει όμως μια δόση αλήθειας;

Σύμφωνα με τους φίλους μας στο grup14, έχει. Σ’αυτούς ανήκει η δημιουργία του επόμενου infographic. Έχει στοιχεία για τις τελευταίες έξι σεζόν, χωρίς να υπολογίζει την τρέχουσα και παρουσιάζει γκολ+ασίστ των Μέσι-Ρονάλντο ανάλογα με τη βαθμολογική θέση του αντιπάλου, χωρίς να υπολογίζει τα πέναλτι.

Μέσι-Ρονάλντο: Μύθοι τέλος

Ο Μέσι είναι πάνω απ’τη μονάδα, δηλαδή έχει παραπάνω από 1 γκολ/ασίστ ανά 90’ ανεξαρτήτως αντιπάλου και πλησιάζει το 1.4 όταν χαμηλώνει η δυναμικότητα. Ο Κριστιάνο είναι πολύ χαμηλά απέναντι στις τοπ ομάδες, σχεδόν στο μισό των επιδόσεων του Μέσι και ξεπερνάει τη μονάδα απ’το top5 και κάτω, χωρίς βέβαια να φτάνει τον Μέσι, αφού όπως έχουμε ήδη δει ο Αργεντινός σκοράρει και δημιουργεί περισσότερο.

Του τα δίνουν στο πιάτο

Πόσες φορές δεν έχει ειπωθεί αυτό, ειδικά όσον αφορά τον Μέσι. Αστεία συζήτηση για τρεις λόγους. Πρώτον, προφανώς και ο καθένας χρειάζεται ικανούς συμπαίκτες. Αν όχι για να λάμπει στο γήπεδο, σίγουρα τους χρειάζεται για να κατακτά τίτλους. Ομαδικό είναι το άθλημα, οι ομάδες πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν. Δεύτερον, Μέσι και Ρονάλντο παίζουν σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Είναι μάλλον αστείο το να συζητάμε για τους συμπαίκτες του καθενός, ειδικά απ’τη στιγμή που σ’αυτά τα έξι χρόνια οι δύο ομάδες έχουν αλλάξει αρκετά και έχουν ξοδέψει τόσα χρήματα.

Τρίτον και σημαντικότερον, οι αριθμοί δείχνουν πως η λογική του “του Μέσι του τα δίνουν στο πιάτο” είναι μάλλον αβάσιμη. Τα στοιχεία λένε πως τις τελευταίες έξι σεζόν ο Κριστιάνο έχει πετύχει το 73% των γκολ του με μία επαφή, με άμεση δηλαδή εκτέλεση, ενώ για τον Μέσι το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 50%. Επιπλέον, ο Αργεντινός έχει πετύχει 111 γκολ μετά από μία ή περισσότερες ντρίμπλες, ενώ ο Κριστιάνο μόλις 39.

Είναι μάλλον σαφές ποιος πετυχαίνει γκολ μετά από καθαρά προσωπική ενέργεια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι εύκολο να έχει κανείς την εκτελεστική δεινότητα του Κριστιάνο, που βρίσκει δίχτυα με μία επαφή. Και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά, αλλά είναι μάλλον ανεδαφικό να λέμε πως ο Μέσι τα έχει όλα στο πιάτο όταν έχει αυτόν τον τεράστιο αριθμό γκολ μετά από μία ή περισσότερες ντρίμπλες. Θεμιτό είναι να συζητάμε πως οι ικανοί συμπαίκτες βοηθούν στην κατάκτηση τίτλων και στις επιτυχίες, αλλά κάποια πράγματα αφορούν καθαρά την ατομική ικανότητα.

Σύγκριση τέλος

Υποθέτω πως τώρα είναι κατανοητό αυτό που είπαμε στην αρχή, πριν ξεκινήσει η παράθεση των στοιχείων. Συγκρίναμε Μέσι-Ρονάλντο για να γίνει κατανοητό πως πρέπει να σταματήσουμε πια. Δεν χρειάζονται σύγκριση, αλλά διαχωρισμό. Βρίσκονται σε εντελώς άλλο επίπεδο. Όχι μόνο οι δυο τους, αλλά ο Μέσι βρίσκεται σε άλλο επίπεδο σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.

Αυτό καταλαβαίνει κανείς όταν δει πως ο Αργεντινός σκοράρει περισσότερο απ’τον Κριστιάνο, είναι πιο εύστοχος από κάθε σημείο του γηπέδου, ντριμπλάρει σχεδόν δυόμιση φορές περισσότερο και με μεγαλύτερη επιτυχία, δίνει περισσότερες ασίστ, δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες, πετυχαίνει πολύ περισσότερα γκολ μετά από μία ή παραπάνω ντρίμπλες.

Δεν είναι πως περνάει τον Κριστιάνο σε όλα αυτά (εκτός απ’τις κεφαλιές και τις εναέριες μονομαχίες) και σε άλλα που ήταν αυτονόητα, όπως οι πάσες, το ποσοστό ευστοχίας στις μεταβιβάσεις, τα τάκλινγκ, τα κλεψίματα. Είναι που είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς πως ένας παίκτης μπορεί να είναι top ταυτόχρονα σε τόσους τομείς. Όπως μου έλεγε και τις προάλλες ο φίλος ο Football Philosopher ο Μέσι είναι Κριστιάνο, Οζίλ και Αζάρ μαζί. Σκοράρισμα, ευστοχία, ντρίμπλες, δημιουργία. Πακέτο μοναδικό, στα όρια του αδύνατου. World class finisher, dribbler, passer, όπως εύστοχα έχει πει εδώ και καιρό ο Michael Cox.

Μεγάλος φορ, τεράστιος σκόρερ

Είναι άδικο για τον Κριστιάνο να συγκρίνεται με ένα μοναδικό φαινόμενο όπως είναι ο Μέσι. Αν υπάρχει κάποιο νόημα στη σύγκριση είναι το να γίνει κατανοητό πως δεν πρέπει να γίνεται άλλο πια. Ο Ρονάλντο είναι για να συγκρίνεται με όλους τους άλλους μεγάλους επιθετικούς και να παραμιλάμε με το πόσα γκολ έχει πετύχει στο διάστημα της παρουσίας του στη Μαδρίτη, συν αυτά που έβαλε τα τελευταία δύο χρόνια στη Γιουνάιτεντ. Να τον βάζουμε δίπλα στον Ζλάταν, τον Αγκουέρο, τον Σουάρες, τον Λεβαντόφσκι, τον Μίλερ, κτλ. Να ψάχνουμε εκεί τα υπέρ και τα κατά, όχι στη ζυγαριά με τον Μέσι, να μιλάμε για το πόσο καλός είναι και με τα δύο πόδια, πόσο “φονική” είναι η κεφαλιά του.

Ο Πορτογάλος είναι πολύ μεγάλος επιθετικός, τεράστιος σκόρερ και τέτοιος παραμένει ακόμα και τώρα που μπήκε στα 31 και όπως έχουμε δει παρουσιάζει πτώση σε όλα εκτός απ’το σκοράρισμα. Ταυτόχρονα είναι και ένας μεγάλος άτυχος, αφού χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία του Μέσι θα είχε ζήσει μια απόλυτη κυριαρχία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Καιρός να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως βάση μέτρησης για το μεγαλείο του Μέσι, καιρός να πάψει η ικανότητα του Αργεντινού να αποδίδεται ως ελάττωμα στον Πορτογάλο. Είναι αυτός που είναι, είναι μεγάλος παίκτης και έγινε 31. Χρόνια του πολλά, ας τον χαρούμε για όσο θα παίζει ακόμα. Μόνο του, σε δικό του κάδρο.

* Η στατιστική επεξεργασία έγινε απ'τον Θέμη Καίσαρη, με χρήση αριθμών απ'το whoscored.com, και τα infographic επιμελήθηκε η Κατερίνα Γκολέμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

News 24/7

24MEDIA NETWORK