Ο Νεϊμάρ και μια φαντασμαγορική τρύπα στο νερό

Το σίριαλ του καλοκαιριού, η Παρί που δεν ήθελε να πουλήσει, η Μπάρτσα που δεν μπορούσε να αγοράσει, η πιθανή "ρεβάνς" του Μπαρτομέου, τα τεράστια ποσά που έμειναν στα λόγια και ο Νεϊμάρ που δεν πήγε πουθενά.

Ο Νεϊμάρ με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν.
Ο Νεϊμάρ με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν. AP

Το μεγαλύτερο μεταγραφικό σίριαλ του φετινού καλοκαιριού ολοκληρώθηκε χωρίς τελικά να γίνει μεταγραφή. Ο Νεϊμάρ θα μείνει και για τρίτη χρονιά στην Παρί, παρά το γεγονός ότι ενδιαφέρθηκαν γι' αυτόν η Μπαρτσελόνα κατά πρώτο λόγο και οι Ρεάλ και Γιουβέντους κατά δεύτερο. Μετά από ένα δίμηνο γεμάτο φήμες, διαρροές, υποθέσεις, αλλά και επαφές και διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε αίσιο τέλος στην υπόθεση του Βραζιλιάνου σταρ. Ο παγκόσμιος Τύπος ασχολήθηκε με το θέμα, καλύπτοντας με σχεδόν καθημερινά ρεπορτάζ κάθε πιθανή και απίθανη σχετική είδηση. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι την περασμένη Δευτέρα - που έκλεισε η θερινή μεταγραφική περίοδος σε Ισπανία και Γαλλία - ολοκληρώθηκε η πρώτη σεζόν του σίριαλ και πως του χρόνου θα δούμε τη δεύτερη.

Βέβαια, ανάμεσα στο φετινό καλοκαίρι και σε αυτό του 2020, υπάρχει μια τεράστια διαφορά που σίγουρα θα απλοποιήσει τα πράγματα για οποιονδήποτε ενδιαφερθεί να αποκτήσει τον Νεϊμάρ. Στο συμβόλαιο του Βραζιλιάνου δεν υπήρχε ρήτρα αποδέσμευσης για τα πρώτα δυο χρόνια παραμονής του στην Παρί. Που σημαίνει πως όποιος ήθελε να τον αποκτήσει στη διάρκεια της φετινής μεταγραφικής περιόδου, έπρεπε υποχρεωτικά να διαπραγματευτεί με τον γαλλικό σύλλογο. Του χρόνου όμως, το συμβόλαιο προβλέπει την ύπαρξη μιας τέτοιας ρήτρας, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 170 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, το επόμενο καλοκαίρι, όποια ομάδα θέλει να αγοράσει τον Νέι, αρκεί να συμφωνήσει μαζί του και να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό.

Κάτι που ξεκαθαρίζει τελείως το τοπίο για το μέλλον του ποδοσφαιριστή στο πρακτικό επίπεδο, αφού τα πράγματα απλοποιούνται, όσο απλό φυσικά μπορεί να είναι το να ξοδέψει ένας σύλλογος 170 εκ. για να τον αποκτήσει. Ας επιστρέψουμε όμως στα φετινά επεισόδια του "σίριαλ", αφού η πρώτη σεζόν του είχε απ' όλα. Το μεγάλο ερώτημα φυσικά, είναι από τη μια μεριά, το κατά πόσο η Παρί ήταν πράγματι διατεθειμένη να παραχωρήσει τον Βραζιλιάνο και από την άλλη, το κατά πόσο η Μπαρτσελόνα ήθελε - ή μπορούσε - πραγματικά να τον αγοράσει. Πριν όμως συνεχίσουμε αναλύοντας τα όσα έγιναν, ας δούμε πρώτα ένα σύντομο χρονολόγιο με τις σημαντικότερες ημερομηνίες-σταθμούς του φετινού καλοκαιριού σε σχέση με τον Νεϊμάρ και τις επαφές που υπήρξαν ανάμεσα στους Παριζιάνους και τους Καταλανούς.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΙΡΙΑΛ "ΝΕΪΜΑΡ 2019"

"Στον αγύριστο"! Το πρωτοσέλιδο της καταλανικής Sport την επόμενη της ανακοίνωσης της μεταγραφής του Νεϊμάρ στην Παρί.
"Στον αγύριστο"! Το πρωτοσέλιδο της καταλανικής Sport την επόμενη της ανακοίνωσης της μεταγραφής του Νεϊμάρ στην Παρί. AP

- 5 ΙΟΥΛΙΟΥ: Τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος της Παρί, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, δηλώνει στο France Football ότι έχει κουραστεί από τις βεντέτες της ομάδας και τη συμπεριφορά τους και είναι αποφασισμένος να ανοίξει την πόρτα της εξόδου για κάποιους από αυτούς - προφανώς με το αζημίωτο. Στις 5 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, δηλώνει ότι "δεν υπάρχει θέμα Νεϊμάρ. Ξέρουμε ότι θέλει να φύγει, αλλά η Παρί δεν σκοπεύει να τον πουλήσει. Έτσι κι αλλιώς, ο Ντεμπελέ είναι καλύτερος".

- 8 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο Νεϊμάρ δεν παρουσιάζεται στην πρώτη συγκέντρωση των παικτών της Παρί για την καλοκαιρινή προετοιμασία και ο γαλλικός σύλλογος βγάζει μια ανακοίνωση, στην οποία προειδοποιεί ότι θα λάβει μέτρα. Ο Βραζιλιάνος, μέσω του πατέρα του, ενημερώνει ότι είχε συμφωνήσει με τον προηγούμενο αθλητικό διευθυντή της ομάδας, Αντέρο Ενρίκε, να επιστρέψει μια εβδομάδα αργότερα, γιατί έπρεπε να παραστεί σε εκδηλώσεις του ιδρύματός του (ήδη είχε γίνει η αλλαγή με τον Λεονάρντο να αναλαμβάνει το πόστο, με σκοπό να αποκαταστήσει τάξη και πειθαρχία στα αποδυτήρια).

- 9 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο Λεονάρντο επιβεβαιώνει στον Τύπο ότι έχουν ξεκινήσει επαφές ανάμεσα στην Παρί και τη Μπαρτσελόνα. Ο υπεύθυνος των "μπλαουγκράνα" για τη Λατινική Αμερική, Αντρέ Κούρι και ο Πίνι Ζάχαβι, άνθρωπος της εμπιστοσύνης του ποδοσφαιριστή, είναι αυτοί που "κινούν τα νήματα". Από την αρχή γίνεται σαφές ότι η Παρί θέλει να πάρει πίσω τα 222 εκ. ευρώ που ξόδεψε για να αποκτήσει τον παίκτη το καλοκαίρι του 2017. Η Μπαρτσελόνα δε θέλει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ και αντιπροτείνει την ανταλλαγή παικτών. Ακούγονται για πρώτη φορά τα ονόματα των Κοουτίνιο, Ντεμπελέ και Ράκιτιτς. Η Παρί προσθέτει σε αυτή τη λίστα και το όνομα του Σεμέδο, για τον οποίο όμως οι Καταλανοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν τον παραχωρούν.

- 14 ΙΟΥΛΙΟΥ: Με τη Ρεάλ να έχει μπει στο "παιχνίδι", η Μπαρτσελόνα ζητάει από τον Νεϊμάρ να βγει μπροστά και να πει ξεκάθαρα ότι θέλει να επιστρέψει στην πρώην ομάδα του. Ο Βραζιλιάνος αφήνει απλά κάποια υπονοούμενα, όπως όταν λέει ότι μια από τις καλύτερες αναμνήσεις του είναι η ανατροπή με τη Μπάρτσα επί της Παρί. Την επόμενη μέρα, στις 15 Ιουλίου, ο Νέι φτάνει στο Παρίσι και κάνει ατομικό πρόγραμμα προπόνησης.

- 26 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο Κελαϊφί ενημερώνει τον Μπαρτομέου ότι η Παρί δε θέλει να πουλήσει τον Νεϊμάρ και ο πρόεδρος των "μπλαουγκράνα" του λέει να έχει υπόψη του τη Μπαρτσελόνα αν αλλάξει γνώμη.

- 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Στην πρώτη αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος, στο ματς της Παρί με τη Νιμ στο "Παρκ ντε Πρενς", οι οπαδοί των γηπεδούχων ανεβάζουν στις κερκίδες προσβλητικά πανό και φωνάζουν υβριστικά συνθήματα κατά του Νεϊμάρ, που ακόμα δεν έχει αγωνιστεί με την ομάδα του.

- 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Μια αντιπροσωπεία της Μπαρτσελόνα πετάει στο Παρίσι για να έχει τις πρώτες απευθείας επαφές με την Παρί για τον Νεϊμάρ. Την αποστολή αποτελούν το μέλος της διοίκησης, Χαβιέρ Μπόρδας, ο υπεύθυνος του συλλόγου για τη Λατινική Αμερική, Αντρέ Κούρι και ο τεχνικός γραμματέας, Ερίκ Αμπιντάλ. Οι Καταλανοί επιμένουν στην πρότασή τους να μη δώσουν χρήματα αλλά παίκτες, ενώ προτείνουν και έναν πιθανό δανεισμό. Η Παρί ζητάει 100 εκατομμύρια και κάποιον παίκτη. Οι Ράκιτις, Ντεμπελέ, Κοουτίνιο (που ακόμα δεν έχει πάει στη Μπάγερν) και Σεμέδο συνεχίζουν να είναι οι υποψήφιοι.

- 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η Μπαρτσελόνα προτείνει έναν δανεισμό με οψιόν αγοράς τον πρώτο χρόνο αντί 120 εκ. ευρώ και υποχρεωτική οψιόν αγοράς τον δεύτερο χρόνο αντί 170 εκ. ευρώ. Στην υποχρεωτική οψιόν αγοράς, μπαίνει η εξής ρήτρα: να έχει περάσει η Μπάρτσα στους ομίλους του Champions League και ο Νεϊμάρ να έχει παίξει τουλάχιστον στα μισά επίσημα παιχνίδια της ομάδας. Η Παρί απορρίπτει την πρόταση.

- 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Το απόγευμα της 26ης Αυγούστου, ο Μπαρτομέου συγκαλεί συνάντηση κορυφής με όλα τα ανώτατα στελέχη του συλλόγου (διοικητικά, οικονομικά, αθλητικά). Θέμα συζήτησης είναι να βρεθούν τρόποι για την πραγματοποίηση της μεταγραφής του Νεϊμάρ, χωρίς να αδειάσουν τα ταμεία του συλλόγου. Την επόμενη ημέρα, νέα αντιπροσωπεία της Μπαρτσελόνα (στους τρεις του πρώτου ταξιδιού, προστίθεται ο γενικός διευθυντής, Όσκαρ Γκράου) πετάει και πάλι για το Παρίσι. Στη συνάντηση με την Παρί, οι Γάλλοι ζητάνε 130 εκ. ευρώ, τον Ντεμπελέ δανεικό και ελεύθερους τους Ράκιτιτς και Τοντιμπό, που είναι το νέο όνομα της διαπραγμάτευσης. Όμως ο Ντεμπελέ δε θέλει με τίποτα να επιστρέψει στη Γαλλία, ο Ράκιτιτς προτιμάει τη Γιουβέντους και ο Τοντιμπό δεν ενθουσιάζεται στην ιδέα να γίνει ο έκτος παίκτης στην άμυνα των Παριζιάνων.

- 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Κελαϊφί και Μπαρτομέου ταξιδεύουν στο Μονακό με αφορμή την κλήρωση των ομίλων του Champions League και όλος ο παγκόσμιος Τύπος περιμένει το "κρίσιμο" ραντεβού των δυο ισχυρών ανδρών στο Πριγκιπάτο. Οι δυο πρόεδροι συναντιούνται, αλλά μαζί με όσους τους συνοδεύουν και για μόλις ένα λεπτό, χωρίς να υπάρξει κάποια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ τους. Η πιθανότητες πραγματοποίησης της μεταγραφής δείχνουν να λιγοστεύουν.

- 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Μπαρτσελόνα και Νεϊμάρ αποδέχονται το γεγονός ότι τουλάχιστον σε αυτή την μεταγραφική περίοδο, δεν πρόκειται να γίνει η μετακίνηση του παίκτη. Η Παρί ανακοινώνει την παραμονή του Βραζιλιάνου, προσπαθώντας παράλληλα να "ηρεμήσει" τους οπαδούς της, ώστε να σταματήσουν οι αντιδράσεις εναντίον του.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ "ΟΠΛΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΑ

Νεϊμάρ και Μπαρτομέου σε συνέντευξη Τύπου στη Μπαρτσελόνα.
Νεϊμάρ και Μπαρτομέου σε συνέντευξη Τύπου στη Μπαρτσελόνα.

Αυτές ήταν μερικές πολύ σημαντικές ημερομηνίες του φετινού καλοκαιριού σχετικά με την υπόθεση Νεϊμάρ, οπότε τώρα ας περάσουμε στην ανάλυση του διμήνου Ιουλίου & Αυγούστου, για να δούμε αν όλα αυτά που συνέβησαν, ήταν όντως ρεαλιστικά ή απλά ένα παιχνίδι εντυπώσεων ανάμεσα κυρίως στην Παρί και τη Μπαρτσελόνα. Ας ξεκινήσουμε με τα οικονομικά μεγέθη της μεταγραφής. Ήδη εδώ βλέπουμε ένα μεγάλο παράδοξο. Η Μπαρτσελόνα έφτασε να διαπραγματεύεται ένα ποσό της τάξης των 130 εκ. ευρώ (συν παίκτες φυσικά), χωρίς όμως να έχει αυτά τα χρήματα στο ταμείο της, αφού είχε ήδη ξοδέψει 120 εκατομμύρια για να πληρώσει τη ρήτρα αποδέσμευσης του Γκριεζμάν.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, όπως είδαμε και πιο πάνω, στο χρονολόγιο, ότι η αρχική πρόταση των "μπλαουγκράνα", περιοριζόταν μόνο στην ανταλλαγή παικτών. Οι Καταλανοί ήξεραν ότι ο μοναδικός τρόπος να βρουν τα χρήματα που ζητούσε η Παρί, ήταν να πάρουν τραπεζικό δάνειο, κάτι όμως που είχε αποκλειστεί εξαρχής από το οικονομικό επιτελείο του συλλόγου. Επίσης κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό, ήταν ότι η διοίκηση της Μπαρτσελόνα πρότεινε διάφορους παίκτες ως ανταλλάγματα, χωρίς όμως να έχει μιλήσει μαζί τους. Και όπως τελικά αποδείχτηκε, οι Κοουτίνιο, Ντεμπελέ, Ράκιτιτς, Ουμτιτί κλπ, δεν είχαν την παραμικρή διάθεση να πάνε στη Γαλλία για να παίξουν στην Παρί.

Σαν να λέμε δηλαδή ότι ο Μπαρτομέου διαπραγματευόταν, προσφέροντας χρήματα (που δεν υπήρχαν) και παίκτες (που δεν ήθελαν), γνωρίζοντας όμως ότι ουσιαστικά τίποτα από αυτά δεν ήταν "πραγματικά" όπλα πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Κελαϊφί. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η Μπαρτσελόνα, όταν τελείωσε η περσινή σεζόν, ως προτεραιότητά της στη μεταγραφική περίοδο, είχε τον Γκριεζμάν και όχι τον Νεϊμάρ. Το όνομα του Βραζιλιάνου ακούστηκε αμέσως μετά τον αποκλεισμό των "μπλαουγκράνα" από τη Λίβερπουλ στο "Άνφιλντ", όμως η διοίκηση της Μπάρτσα αποφάσισε να επιμείνει στην απόκτηση του Γάλλου.

ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2017;

Ένας φίλαθλος της Μπαρτσελόνα με τη φανέλα του Νεϊμάρ...
Ένας φίλαθλος της Μπαρτσελόνα με τη φανέλα του Νεϊμάρ... AS

Ο Μπαρτομέου ήδη από τότε φοβόταν πιθανό ναυάγιο στην υπόθεση του Βραζιλιάνου και δεν ήθελε με τίποτα να ρισκάρει παράλληλη απώλεια και του παίκτη της Ατλέτικο. Ένα πρόσθετο πρόβλημα για τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα, ήταν ότι μέλη του διοικητικού συμβουλίου, είχαν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στην απόκτηση του Νεϊμάρ, θεωρώντας ότι πιθανή απόκτησή του, θα προκαλούσε τεράστια οικονομική "τρύπα" στα ταμεία του συλλόγου. Όλα αυτά μας οδηγούν σε δυο κρίσιμα ερωτήματα. Πρώτον, ήθελαν πραγματικά οι Καταλανοί να αποκτήσουν τον Νεϊμάρ; Και δεύτερον, αν όπως όλα δείχνουν, δεν ήθελαν (ή αν προτιμάτε, δεν μπορούσαν), τότε γιατί μπήκαν στη διαδικασία των επαφών και της διαπραγμάτευσης;

Υπάρχουν κάποιοι Ισπανοί δημοσιογράφοι - κυρίως του καταλανικού Τύπου - που θεωρούν ότι ο Μπαρτομέου αποφάσισε να ασχοληθεί με τον Νέι, μόνο και μόνο για να τον "τιμωρήσει" για τον τρόπο με τον οποίο είχε φύγει από την ομάδα το καλοκαίρι του 2017. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι τα χρήματα δεν υπήρχαν, οι παίκτες που προορίζονταν για ανταλλάγματα ήταν αρνητικοί και οι σχέσεις Μπαρτσελόνα και Παρί κάκιστες, τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την παραπάνω πιθανότητα. Ο Μπαρτομέου φρόντισε να βάλει και τα μεγάλα ονόματα στο παιχνίδι, αφού είχε ενημερώσει τους Μέσι, Πικέ, Σουάρες κλπ, ότι ήταν διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να φέρει πίσω τον Νέι, ώστε η ομάδα να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική.

Οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα είχαν και συνεχίζουν να έχουν πολύ καλές σχέσεις με τον Βραζιλιάνο, με τον οποίο έχουν συναντηθεί ουκ ολίγες φορές στα δυο αυτά χρόνια που ο Νέι αγωνίζεται στην Παρί. Όμως, σε αντίθεση με το καλοκαίρι του 2017, όταν κάποιοι από αυτούς είχαν προβεί σε δημόσιες δηλώσεις για το αν ο Νεϊμάρ θα έφευγε ή θα έμενε στην ομάδα (όπως για παράδειγμα ο Πικέ), αυτή τη φορά κανείς τους δε θέλησε να πάρει θέση για την πιθανή επιστροφή του. Οι στενοί φίλοι του Νέι, Μέσι και Σουάρες, ενημερώνονταν από τον Βραζιλιάνο στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου για τις εξελίξεις και ήξεραν ότι η μεταγραφή μάλλον δεν θα γινόταν.

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ Ο ΚΕΛΑΪΦΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

Ο Κελαϊφί και ο Νεϊμάρ στην επίσημη παρουσίαση του Βραζιλιάνου από την Παρί.
Ο Κελαϊφί και ο Νεϊμάρ στην επίσημη παρουσίαση του Βραζιλιάνου από την Παρί. AP

Ο Μπαρτομέου θέλησε να βγάλει στο προσκήνιο και τον ίδιο τον Νεϊμάρ, πιέζοντάς τον για μια δημόσια τοποθέτηση, όπου θα ξεκαθάριζε πως η μοναδική ομάδα η οποία τον ενδιέφερε, ήταν η Μπαρτσελόνα. Ο Βραζιλιάνος μπορεί να πίεσε την Παρί, λέγοντας στη διοίκηση του συλλόγου ότι τον ενδιέφερε μόνο η προοπτική των Καταλανών, όμως δεν προέβη ποτέ σε δημόσια δήλωση, αφού έβλεπε πως οι διαπραγματεύσεις δε βρίσκονταν σε καλό δρόμο και δεν ήθελε να αποκλείσει άλλες λύσεις, όπως εκείνη της Ρεάλ Μαδρίτης. Βέβαια, εδώ να πούμε, ότι οι "μερένγκες", που παρεμπιπτόντως έχουν άριστες σχέσεις με την Παρί, δεν ανακατεύτηκαν ιδιαίτερα στην υπόθεση και μάλλον ήταν ο πατέρας (και μάνατζερ) του Νεϊμάρ, που διέρρευσε το υποτιθέμενο ενδιαφέρον του Πέρεθ.

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Φλορεντίνο έχει βάλει από πέρυσι στο μάτι τον Μπαπέ, αυτόν θέλει να αποκτήσει είτε του χρόνου, είτε μετά από δυο χρόνια, αυτόν θεωρεί ως την ιδανική μεταγραφή του επόμενου "galáctico" για τη Ρεάλ, οπότε με τίποτα δεν θα ξόδευε φέτος τόσα πολλά χρήματα, τα οποία θα του χρειαστούν πιθανότατα το καλοκαίρι του 2020. Επιστρέφοντας στα της Μπαρτσελόνα, ο ίδιος ο Μπαρτομέου, είδαμε ότι απέφυγε να ταξιδέψει στη Ντόχα για απευθείας επαφές, πρώτον επειδή γνώριζε ότι δεν είχε να προσφέρει πολλά πράγματα, αλλά και επειδή την προηγούμενη φορά που είχε ταξιδέψει εκεί, δεν τον είχαν καν υποδεχτεί. Επίσης, είδαμε ότι δεν πήγε καν στο Παρίσι, όταν η παρουσία του εκεί είχε κριθεί απαραίτητη.

Όλα αυτά λοιπόν, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το τελευταίο δίμηνο δεν υπήρξαν επαφές σε μια ρεαλιστική βάση, όπου θα είχε νόημα η διαπραγμάτευση, αφού από την πρώτη - ανεπίσημη - συνάντηση είχε καταστεί σαφές πως οι απαιτήσεις της Παρί δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να ικανοποιηθούν από τη Μπαρτσελόνα, αλλά από την άλλη, δεν υπήρχε και η παραμικρή διάθεση από τον Κελαϊφί να ρίξει "γέφυρες", ώστε να διευκολύνει τη μεταγραφή. Αν τελικά ο Μπαρτομέου ήθελε να "εκδικηθεί" τον Νεϊμάρ, στήνοντας όλο αυτό το καλοκαιρινό "πανηγύρι", μπορεί να το πέτυχε, αλλά για μια ακόμα φορά έδειξε ότι δεν διαθέτει ίχνος λεπτότητας.

ΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΟΜΕΟΥ

Ο Μπαρτομεόυ με το συμβόλαιο του Νεϊμάρ (Ιανουάριος 2014)
Ο Μπαρτομεόυ με το συμβόλαιο του Νεϊμάρ (Ιανουάριος 2014) AP

Και το λέω αυτό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τους παίκτες της ομάδας του, χρησιμοποιώντας τους σαν να ήταν εμπορεύματα. Ειδικά η αντιμετώπιση του Ράκιτιτς, ενός ποδοσφαιριστή που στα πέντε χρόνια που βρίσκεται στη Βαρκελώνη δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα με τη συμπεριφορά του, ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Ο Μπαρτομέου τον "έριξε" στο τραπέζι, χωρίς να τον ενημερώσει, χωρίς να τον ρωτήσει, θεωρώντας τον ένα πιόνι, το οποίο θα μπορούσε να μετακινήσει από το ένα μέρος της σκακιέρας στο άλλο. Ο Κροάτης προφανώς και έχει ενοχληθεί από αυτή την αντιμετώπιση, αλλά για μια ακόμα φορά δεν είπε τίποτα.

Είδαμε πώς διαχειρίστηκε η Μπαρτσελόνα την υπόθεση του Νεϊμάρ. Όμως αν το δούμε και από την άλλη μεριά, αυτήν της Παρί, θα καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή ούτε οι Παριζιάνοι ήταν διατεθειμένοι να κάνουν έστω και στο ελάχιστο πίσω, μην αφήνοντας ούτε εκείνοι το παραμικρό περιθώριο συνεννόησης. Ο Κελαϊφί είχε κοστολογήσει τον Βραζιλιάνο στα 215 εκ. ευρώ, αλλά όταν κατάλαβε ότι οι Καταλανοί δεν διέθεταν αυτό το ποσό και είδε τον Κοουτίνιο να καταλήγει στη Μπάγερν, τότε έβαλε τον Λεονάρντο να ζητήσει 130 εκ. συν τους Ράκιτιτς, Ντεμπελέ και Τοντιμπό. Σαν να λέμε, ότι η Παρί έβαλε τιμή και στους τρεις παίκτες συνολικά, 85 εκ. ευρώ!

Και μπορεί η Παρί να ζητούσε τον ουρανό με τ' άστρα για τον Νεϊμάρ, όμως αρκεί να σκεφτούμε την επένδυση που θα έπρεπε να πραγματοποιήσει η Μπαρτσελόνα αποκτώντας τον, για να μας πιάσει ίλιγγος! Διότι, όπως είναι προφανές, δεν μιλάμε μόνο για τα χρήματα της αγοράς. Ας ξεχάσουμε τις φετινές απαιτήσεις των Γάλλων και ας περιοριστούμε στα 170 εκατομμύρια που είναι η ρήτρα αποδέσμευσης για το επόμενο καλοκαίρι. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η Μπάρτσα τα πλήρωνε και τον έπαιρνε. Επίσης, ας υποθέσουμε ότι οι Καταλανοί του έκαναν συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας. Ο Νεϊμάρ όταν ήταν στη Μπαρτσελόνα, έπαιρνε καθαρά 22 εκ. ευρώ το χρόνο, ποσό που στην Παρί ανέβηκε στα 37 εκ.

ΤΡΥΠΑ 400 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

Μέσι, Σουάρες και Νεϊμάρ με το Copa del Rey του 2017.
Μέσι, Σουάρες και Νεϊμάρ με το Copa del Rey του 2017. AP

Στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, ο Βραζιλιάνος είχε διαβεβαιώσει τον Μπαρτομέου ότι ήταν διατεθειμένος να ρίξει τις ετήσιες απολαβές του για να διευκολύνει τη μετακίνησή του. Από τα 37, ας υποθέσουμε ότι ο Νέι θα έπεφτε στα 30. Εδώ να πούμε ότι η εφορία στην περίπτωση του Βραζιλιάνου, ανέρχεται στο 24%. Άρα λοιπόν, 30 εκ. επί πέντε χρόνια, μας κάνει 150 εκ. Προσθέτουμε και άλλα 37 της εφορίας και φτάνουμε στα 187. Συν τα 170 της μεταγραφής, φτάνουμε στα 360 εκ. Να βάλουμε και άλλα 40 εκ. μίζες και προμήθειες (το 2013 ήταν 57 εκ.), φτάνουμε συνολικά στα 400 εκατομμύρια ευρώ!

Πρόκειται για απίστευτα μεγάλο ποσό, αρκεί να αναλογιστούμε ότι η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε να πάρει δάνειο για να πληρώσει τη ρήτρα του Γκριεζμάν και ότι περίμενε να ολοκληρωθεί η μετακίνηση του Μάλκομ ώστε να μπορέσει να πληρώσει την Μπέτις για τον Ζούνιορ. Για να το θέσουμε διαφορετικά, η UEFA στους κανονισμούς του Financial Fair Play, επιτρέπει στις ομάδες να ξοδεύουν μέχρι το 70% του ετήσιου προϋπολογισμού τους. Οι "μπλαουγκράνα" έχουν ετήσιο προϋπολογισμό 960 εκ. ευρώ και αυτή τη στιγμή ξοδεύουν τα 595 εκ., δηλαδή το 62%. Είναι νομίζω σαφές, το πόσο πολύ θα ανατρεπόταν αυτή η ισορροπία με την έλευση του Νεϊμάρ.

Αλλά το οικονομικό δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα στην πιθανή μεταγραφή του Βραζιλιάνου. Υπήρχαν και άλλα "σκοτεινά" σημεία, όπως οι πρόσφατες ακόμα μνήμες του τρόπου με τον οποίο έφυγε ο παίκτης από τη Βαρκελώνη, η κάκιστη σχέση του Μπαρτομέου με τον πατέρα και μάνατζερ του Νεϊμάρ (εκκρεμεί το δικαστήριο ανάμεσα στον πατέρα Νεϊμάρ και τον καταλανικό σύλλογο για το περίφημο μπόνους των 30 εκ. που ζητούσε για την ανανέωση συμβολαίου του γιου του), αλλά και το άλλο δικαστήριο που θα εκδικαστεί στις 27 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στον ίδιο τον παίκτη και τη Μπαρτσελόνα, όπου ο Βραζιλιάνος ζητάει 26 εκ. συν τους τόκους και ο σύλλογος ζητάει 75 εκ.

ΜΑΚΡΙΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ...ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ο Νεϊμάρ και ο πατέρας του (αριστερά) στην κερκίδα.
Ο Νεϊμάρ και ο πατέρας του (αριστερά) στην κερκίδα. AP

Αυτή η δεύτερη δίκη αφορά το πριμ προς τον ίδιο τον παίκτη όταν είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του. Η Μπαρτσελόνα του είχε υποσχεθεί 40 εκ. και με την υπογραφή του είχε δώσει τα 14. Ο Νέι προσέφυγε στα δικαστήρια για τα υπόλοιπα 26, ενώ ζητάει και ένα 10% για τόκους. Από τη μεριά τους, οι "μπλαουγκράνα" έκαναν αγωγή στον παίκτη, ζητώντας 75 εκ. ευρώ για μη τήρηση του συμβολαίου που είχε υπογράψει. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι δικηγόροι της Μπαρτσελόνα έχουν καλέσει ως μάρτυρα για να καταθέσει τον ίδιο τον Κελαϊφί, ο οποίος πάντως όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραστεί!

Και βέβαια, πέρα από όλα αυτά, υπάρχει και το θέμα της αγωνιστικής κατάστασης του παίκτη, αλλά και - πολύ πιο σημαντικό - οι συχνοί του τραυματισμοί. Αν βάλουμε στην εξίσωση και την αντίδραση των φιλάθλων της Μπαρτσελόνα, που στην πλειοψηφία τους παρουσιάζονται αντίθετοι στη μεταγραφή του Βραζιλιάνου, καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στους επόμενους μήνες, ώστε η προοπτική της απόκτησης του Νεϊμάρ να γίνει ρεαλιστική. Η ουσία είναι ότι τελικά ο Βραζιλιάνος έμεινε στο Παρίσι, όπου θα αγωνιστεί για τρίτη συνεχόμενη σεζόν. Ο ίδιος έχει μετανιώσει για την επιλογή που έκανε το 2017, όμως η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική του και του "φραγκοφονιά" πατέρα του. Για τα υπόλοιπα, θα περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

Πώς θα παίξει φέτος στην Παρί ο Νεϊμάρ; Το Pod-όσφαιρο έχει την απάντηση:

ΠΗΓΗ: 

AS.COM, MARCA.COM, BUSINESSINSIDER.ES, LAVANGUARDIA.COM, SPORT.ES, MUNDODEPORTIVO.COM, ELPAIS.COM

News 24/7

24MEDIA NETWORK