Ο Ρόναλντ Κούμαν έχει ήδη πει πώς θα παίξει η δική του Μπαρτσελόνα

Ο Κούμαν βρίσκεται μια ανάσα από το να γίνει ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα. Το παρελθόν του Ολλανδού στους "μπλαουγκράνα", ο συνδυασμός των δυο "μοντέλων", η επιλογή του και οι διαπραγματεύσεις, οι ποδοσφαιρικές αρχές και οι ήδη εκφρασμένες σκέψεις του για τη λειτουργία της καινούργιας του ομάδας.

Ο Ρόναλντ Κούμαν, νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα.
Ο Ρόναλντ Κούμαν, νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα. AP

Μετά το ναυάγιο της Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά του Champions League απέναντι στην Μπάγερν, με το "εκκωφαντικό" 2-8, ο Μπαρτομέου προσπαθεί πλέον να σώσει ό,τι σώζεται, αν υποθέσουμε ότι μπορεί να σωθεί το οτιδήποτε με τον ίδιο στη θέση του προέδρου. Η πρώτη απόφαση του έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα (17/8) ήταν η απόλυση του Κίκε Σετιέν, που ανέλαβε τον πάγκο των Καταλανών τον περασμένο Ιανουάριο με πολλά όνειρα, αλλά απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα μέτωπα (πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη). Οι επιλογές του Μπαρτομέου για τον προπονητή-διάδοχο ήταν περιορισμένες και συγκεκριμένες. Τα ονόματα στη λίστα ήταν μόλις τέσσερα: Τσάβι, Ποτσετίνο, Κούμαν και Γκαρθία Πιμιέντα. Η απόλυτη προτεραιότητα ήταν ο Τσάβι.

Αυτή τη φορά ήταν ο ίδιος ο Μπαρτομέου, αυτός που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρώην παίκτη της Μπάρσα και νυν τεχνικό της Αλ Σαντ, αφού ο Αμπιντάλ (που επίσης απολύθηκε ενώ ακόμα γραφόταν το κείμενο) στη συγκεριμένη υπόθεση ήταν "καμμένο χαρτί", λόγω της απαράδεκτης "διαχείρισης" των επαφών του με τον Τσάβι, όταν τον περασμένο Ιανουάριο τον βολιδοσκόπησε ως πιθανό διάδοχο του Βαλβέρδε, για να διαψεύσει λίγο μετά οποιαδήποτε επαφή του με τον Ισπανό. Έτσι λοιπόν, ο Μπάρτο μίλησε με τον Τσάβι, όμως η συνομιλία έληξε άδοξα για τον πρόεδρο των Καταλανών, όταν εισέπραξε ένα ακόμα "όχι" στην πρότασή του. Ήδη είχε "καεί" και η περίπτωση του Μαουρίσιο Ποτσετίνο, λόγω των εμπρηστικών δηλώσεων που έχει κάνει κατά καιρούς ο Αργεντίνος εναντίον της Μπαρτσελόνα.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ "ΚΑΡΕ", ΠΡΟΕΚΥΨΕ Ο ΚΟΥΜΑΝ

Φαν Χάαλ, Μουρίνιο, Κούμαν και Χουκ στον πάγκο της Μπαρτσελόνα το 1999.
Φαν Χάαλ, Μουρίνιο, Κούμαν και Χουκ στον πάγκο της Μπαρτσελόνα το 1999. MUNDO DEPORTIVO

Από τη στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο είχε χωριστεί στα δυο σχετικά με την υποψηφιότητα του Ποτσετίνο, αλλά και οι αντιδράσεις των φιλάθλων της ομάδας ήταν αρνητικές στο να προχωρήσει αυτή η συμφωνία, στη λίστα έμειναν μόνο δυο ονόματα, αυτά του Κούμαν και του Γκαρθία Πιμιέντα. Η αλήθεια είναι ότι για τον Μπαρτομέου θα ήταν πολύ δύσκολο, σχεδόν συνώνυμο της "αυτοκτονίας", να προκρίνει τη λύση του προπονητή της Μπαρτσελόνα Β, ως νέου τεχνικού στην πρώτη ομάδα, κυρίως λόγω του χείριστου κλίματος που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα του συλλόγου μετά τη φετινή ολοκληρωτική αποτυχία σε όλους τους στόχους. Ο Πιμιέντα δε θα μπορούσε να επωμιστεί την ευθύνη της ολοκληρωτικής αλλαγής πορείας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.

Το πρώτο και κυριότερο που χρειαζόταν ο πάγκος της Μπαρτσελόνα αυτή τη στιγμή, ήταν ένας πραγματικά έμπειρος προπονητής, για να εμπνεύσει και πάλι τους παίκτες και τον κόσμο, για να οδηγήσει την ομάδα σε αυτό το πολύ δύσκολο μονοπάτι και να τη βγάλει ξανά στην επιφάνεια, για να πάρει δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις, για να επαναφέρει το χαμένο όραμα. Όπως έχουμε γράψει κατ' επανάληψη σε προηγούμενα κείμενα, οι "μπλαουγκράνα" έχουν στηριχτεί κυρίως σε δυο μοντέλα τα τελευταία τριάντα χρόνια, αυτό των Ολλανδών (Κρόιφ, Φαν Χάαλ, Ράικαρντ) και αυτό των "hombres de la casa", δηλαδή πρώην παικτών της ομάδας που στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την προπονητική και γνωρίζουν πολύ καλά τα "κατατόπια" του συλλόγου (Γουαρδιόλα, Βιλανόβα, Λουίς Ενρίκε, Βαλβέρδε).

Ο ΚΟΥΜΑΝ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ρόναλντ Κούμαν και Φρανκ Ράικαρντ, σε προημιτελικό του Champions League το 2006, ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Μπενφίκα. Ο Ράικαρντ ήταν ο τελευταίος Ολλανδός που κάθισε στον πάγκο της Μπάρσα, ο Κούμαν αναμένεται να είναι ο
Ρόναλντ Κούμαν και Φρανκ Ράικαρντ, σε προημιτελικό του Champions League το 2006, ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Μπενφίκα. Ο Ράικαρντ ήταν ο τελευταίος Ολλανδός που κάθισε στον πάγκο της Μπάρσα, ο Κούμαν αναμένεται να είναι ο επόμενος. AP

Έτσι λοιπόν, με τους Τσάβι, Ποτσετίνο και Γκαρθία Πιμιέντα να έχουν αποκλειστεί για τους λόγους που προαναφέραμε, ο Μπαρτομέου είχε πλέον μια και μόνη επιλογή, αυτή του Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος συνδυάζει και τα δυο "μοντέλα". Είναι Ολλανδός, έχει αγωνιστεί στην Μπαρτσελόνα (1989-1995) και έχει καθίσει και στον πάγκο της για δυο χρόνια (1998-2000) ως βοηθός του Λουίς Φαν Χάαλ. Πέρα από όλα αυτά, ο Κούμαν είναι και ένας ζωντανός θρύλος για τους "culés", αφού πέρα από την αγωνιστική του αξία στην εξαετία που βρέθηκε στη Βαρκελώνη, είναι και ο άνθρωπος που πέτυχε το πολυτιμότερο γκολ στην ιστορία του συλλόγου, το 1-0 επί της Σαμπντόρια με το φάουλ-κεραυνό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1992.

Με το δικό του τέρμα, η Μπάρσα μπόρεσε επιτέλους να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης και να μπει και επίσημα στην ελίτ των κορυφαίων ομάδων της ηπείρου. Η εικόνα του "Tintín" (όπως ήταν το παρατσούκλι του στην Ισπανία, λόγω της ομοιότητάς του με τον ήρωα του κόμικ του Ερζέ, Τεντέν) να τρέχει προς το κόρνερ του "Γουέμπλεϊ" ουρλιάζοντας "γκολ", έχει μείνει αξέχαστη στις τάξεις των "μπλαουγκράνα". Όπως αξέχαστα έχουν μείνει στο 111' της παράτασης του τελικού με την Σαμπντόρια, το απαλό χτύπημα της μπάλας από τον Στόιτσκοφ, το σταμάτημά της από τον Χοσέ Μάρι Μπακέρο και η βολίδα του Κούμαν που την έστειλε στη δεξιά γωνία του Τζανλούκα Παλιούκα, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ και τον θρίαμβο της Μπαρτσελόνα.

ΑΠΟ ΤΟ "ΓΟΥΕΜΠΛΕΪ" ΣΤΟ "ΚΑΜΠ ΝΟΟΥ"

Ο Κούμαν έγραψε τη δική του ιστορία ως παίκτης των "μπλαουγκράνα", υπήρξε ένα από τα βασικότερα στελέχη της Dream Team του Κρόιφ, ένα παλαιάς κοπής λίμπερο που μπορούσε να παίξει και ως στόπερ, με εντυπωσιακή έφεση στο γκολ (σε 254 ματς με την Μπάρσα πέτυχε 83 τέρματα) και τρομερά σουτ, κυρίως από στημένες φάσεις. Εκτός από το Κύπελλο Πρωταθλητριών, κατέκτησε τέσσερα σερί πρωταθλήματα (1991, 1992, 1993 & 1994), ένα Κύπελλο (1990), ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (1992) και τρία ισπανικά Σούπερ Καπ (1991, 1992 & 1994). Όπως γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, ο Ολλανδός ήταν μια δυνατή υποψηφιότητα και τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί την πιο σωστή επιλογή. Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά του ακούστηκε για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

Ο Κούμαν απασχόλησε αρκετές φορές στο παρελθόν τη διοίκηση των Καταλανών, ξεκινώντας από το 2003, όταν απολύθηκε ο Ράντομιρ Άντιτς και ο Τζουάν Λαπόρτα έψαχνε να βρει διάδοχο, καταλήγοντας τελικά στον Φρανκ Ράικαρντ. Το όνομά του βρέθηκε ξανά στη λίστα των υποψηφίων το 2014, όταν έφυγε ο Τάτα Μαρτίνο, το 2017, όταν έφυγε ο Λουίς Ενρίκε και βέβαια, τον περασμένο Ιανουάριο, όταν απολύθηκε ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο ίδιος, με δηλώσεις του τον Μάρτιο, επιβεβαίωσε τις επαφές του με τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι αυτές έγιναν αρκετές εβδομάδες πριν την απομάκρυνση του Txingurri. Τότε αρνήθηκε την πρόταση, γιατί ήταν δεσμευμένος με την Εθνική Ολλανδίας (έχει συμβόλαιο μέχρι το 2022), με την οποία είχε προκριθεί στην τελική φάση του EURO.

Η ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Η Μπαρτσελόνα με το πρώτο της τρόπαιο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (1992).
Η Μπαρτσελόνα με το πρώτο της τρόπαιο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (1992).

Πάντως, ο Κούμαν έχει μια ρήτρα στο συμβόλαιό του με τους "οράνιε", σύμφωνα με την οποία μπορεί να μείνει ελεύθερος εάν τον καλέσει η Μπάρσα, ρήτρα όμως που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση του EURO. Τώρα βέβαια, με τη διοργάνωση να έχει μεταφερθεί στο 2021, θα είναι πολύ πιο εύκολη η αποδέσμευση του Ολλανδού τεχνικού, που πάντως, έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι το να προπονήσει τους "μπλαουγκράνα" είναι το μεγάλο του όνειρο. Να πούμε ότι ο Όσκαρ Γκράου, γενικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, αμέσως μετά το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Δευτέρας, ταξίδεψε στο Άμστερνταμ για να έχει απευθείας συζητήσεις με τον Κούμαν και να κλείσει τη συμφωνία για τα επόμενα δυο χρόνια.

Ο ίδιος ο Κούμαν βρισκόταν όλη την περασμένη εβδομάδα στη Βαρκελώνη (έχει δικό του σπίτι στην πόλη) και αναχώρησε την Κυριακή για την Ολλανδία, ώστε να συναντηθεί με τους υπεύθυνους της ολλανδικής ομοσπονδίας (KNVB) και να δρομολογήσει τις εξελίξεις σχετικά με την ολοκλήρωση της συνεργασίας του με την Εθνική, για να μείνει ελεύθερος και να μπορέσει να πει το "ναι" στους Καταλανούς. Στις συζητήσεις με την ολλανδική ομοσπονδία πήρε μέρος και ο Γκράου, ο οποίος είχε επαφές και με τον μάνατζερ του Κούμαν. Όπως είπαμε, η συμφωνία προβλέπει συνεργασία δυο χρόνων, όμως, όπως και στην περίπτωση του Σετιέν, θα υπάρχει ρήτρα στο συμβόλαιο, σύμφωνα με την οποία, αν ο νέος πρόεδρος που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαρτίου του 2021, θελήσει να αλλάξει προπονητή στο τέλος της σεζόν 2020/21, θα μπορεί να το κάνει μονομερώς.

ΚΛΕΙΣΜΕΝΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΑ 99%

Το παπούτσι με το οποίο ο Κούμαν πέτυχε το γκολ εναντίον της Σαμπντόρια στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1992, βρίσκεται στο Μουσείο της Μπαρτσελόνα.
Το παπούτσι με το οποίο ο Κούμαν πέτυχε το γκολ εναντίον της Σαμπντόρια στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1992, βρίσκεται στο Μουσείο της Μπαρτσελόνα.

Χωρίς να είναι ακόμα σίγουρο, ως πιθανός βοηθός του Κούμαν, ακούγεται ο επίσης Ολλανδός Άφρεντ Σρέντερ, 47 ετών, βοηθός του Τεν Χάαγκ στον Άγιαξ (2018/19) και προπονητής μέχρι τον περασμένο Ιούνιο της γερμανικής Χόφενχαϊμ. Ο ίδιος ο "Τεντέν" δεν κρύβει πλέον τις προθέσεις του. Σήμερα (18/8) βγαίνοντας από τα γραφεία της ολλανδικής ομοσπονδίας, δήλωσε στην κάμερα του καναλιού NOS: "Αυτή είναι η στιγμή να δεχτώ τη θέση του προπονητή στην Μπάρσα. Θα το ήθελα πολύ, εννοείται, αλλά ακόμα δεν υπάρχει τελική συμφωνία, απομένουν οι υπογραφές στο συμβόλαιο. Τότε θα είναι 100% σίγουρο. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι οριστικό, θα μου άρεσε να ήταν τελειωμένο, αλλά πρέπει να περιμένουμε. Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο".

Ο Μπαρτομέου επιθυμεί να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό όλα τα εμπόδια και να μπορέσει να ανακοινώσει τη συμφωνία ακόμα και σήμερα, σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι αύριο. Ο Όσκαρ Γκράου, αμέσως μόλις έφτασε χθες το βράδυ στο Άμστερνταμ, πήγε στην οικία του Κούμαν, όπου μπήκαν οι βάσεις της συμφωνίας και σήμερα επέστρεψε στη Βαρκελώνη, όπου κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο "El Prat" επιβεβαίωσε τις επαφές του με τον Ολλανδό τεχνικό, χωρίς να μπει όμως σε λεπτομέρειες. Όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή, το μόνο θέμα που μένει να λυθεί, είναι η αποδέσμευση του Κούμαν από την Εθνική Ολλανδίας, για να ακολουθήσουν πρώτα οι ανακοινώσεις και στη συνέχεια η επίσημη παρουσίαση στο "Καμπ Νόου".

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΗ ΜΠΑΛΑ

Κούμαν, Φαν Μπάστεν και Κρόιφ στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, λίγο πριν ξεκινήσει ο τελικός του Champions League του 1994 ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Μίλαν (0-4).
Κούμαν, Φαν Μπάστεν και Κρόιφ στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, λίγο πριν ξεκινήσει ο τελικός του Champions League του 1994 ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Μίλαν (0-4). EUROKINISSI.GR

Από εκεί και μετά, αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον οι αποφάσεις που θα πάρει στο καινούργιο του πόστο. Ο Κούμαν θεωρείται ένας προπονητής που ξέρει και να ελίσσεται και να προσαρμόζεται. Δεν είναι απαραίτητα "κολλημένος" σε κάποια συγκεκριμένη φιλοσοφία παιχνιδιού, προφανώς έχει τις δικές του αρχές, όμως φροντίζει να αναδεικνύει κάθε φορά το ρόστερ που έχει στη διάθεσή του, χωρίς να "ισοπεδώνει" τα πάντα όταν αναλαμβάνει μια ομάδα. Είναι υπέρμαχος της πειθαρχίας, αλλά και της απόλυτης συγκέντρωσης των παικτών τόσο στις προπονήσεις όσο και στους αγώνες. Μια μικρή ιστορία, που είχε διηγηθεί ο Τζόρντι Κρόιφ, όταν ήταν συμπαίκτης του Κούμαν στην Μπάρσα, δείχνει ακριβώς το πώς αντιλαμβάνεται ο Ολλανδός το ποδόσφαιρο.

Ο Τζόρντι και ο Κούμαν ήταν γείτονες στη Βαρκελώνη και ο γιος του Γιόχαν είχε να λέει πάντα για το πόσο ευγενικός και χαμογελαστός ήταν ο Ρόναλντ έξω από το γήπεδο. "Μια μέρα πήγα στην προπόνηση κάπως αφηρημένος και ο Κούμαν μου είπε, ξύπνα γιατί στην επόμενη θα στη ρίξω. Εγώ συνέχισα να είμαι στον κόσμο μου και μετά από πέντε λεπτά μου έκανε ένα τάκλιν που απογειώθηκα δυο μέτρα στον αέρα! Έτσι ήταν ο Ρόναλντ, με χαιρετούσε όταν περνούσε έξω από την αυλή μου, αλλά όταν πατούσε χορτάρι, όλα αυτά δεν υπήρχαν. Τότε κατάλαβα τί σημαίνει επαγγελματικό ποδόσφαιρο". Πριν ένα χρόνο, ο Ολλανδός είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη στο Catalunya Rádio, στη διάρκεια της οποίας είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΑΝ

Ρόναλντ Κούμαν και Φρένκι ντε Γιόνγκ σε αγώνα της Εθνικής Ολλανδίας. Οι δυο τους θα βρεθούν και πάλι στην Μπαρτσελόνα.
Ρόναλντ Κούμαν και Φρένκι ντε Γιόνγκ σε αγώνα της Εθνικής Ολλανδίας. Οι δυο τους θα βρεθούν και πάλι στην Μπαρτσελόνα. AP

Ερωτηθείς για το πώς στήνει μια ομάδα, είχε απαντήσει: "Όπως πάντα, το σπίτι αρχίζεις και το χτίζεις από κάτω, με κανόνες και χωρίς ιδιαίτερα ρίσκα. Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ελκυστικό, αλλά χωρίς να αφήνεις την πόρτα ανοιχτή για τον αντίπαλο. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία στο παιχνίδι. Μου αρέσει να πιέζω τον αντίπαλο, να κλέβω την μπάλα ψηλά, αντί να είμαι 16 μέτρα πίσω για να κερδίσω την κατοχή. Είναι χαμένος χρόνος". Το σίγουρο είναι ότι θέλει την ομάδα του να έχει τη μπάλα στα δικά της πόδια: "Μου αρέσει να ξεκινάω το παιχνίδι από πίσω. Το να έχεις την κατοχή, να κυριαρχείς στο παιχνίδι, ξεκινάει πάντοτε από πίσω". Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει τον Κούμαν, είναι η προτίμησή του στους νεαρούς παίκτες.

"Υποστηρίζω πάντα τους παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες. Αυτοί γνωρίζουν πώς πρέπει να παίξει η Μπαρτσελόνα. Αλλά αν σε μια συγκεκριμένη θέση, δεν υπάρχει κάποιο ταλέντο από τα φυτώρια, τότε ναι, θα ψάξω εκτός. Η Μπάρσα έχει αλλάξει αρκετά. Υπάρχουν παίκτες που χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν, τους είναι πιο δύσκολο επειδή είναι ξένοι. Ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Μπουσκέτς, όλοι τους ξεκίνησαν από κάτω, από τις ακαδημίες, πέρασαν όλες τις βαθμίδες και όταν ήρθε η στιγμή να παίξουν στην πρώτη ομάδα, ήξεραν τί έπρεπε να κάνουν και πώς να το κάνουν". Και συνέχισε ο Κούμαν την αναφορά του στους πιτσιρικάδες: "Αν έχω έναν παίκτη 30 χρονών και έναν 22 και έχουν και οι δυο την ίδια απόδοση, θα βάλω τον 22χρονο".

Κούμαν και Γουαρδιόλα σε αναμέτρηση της Έβερτον με την Μάντσεστερ Σίτι (21/8/2017).
Κούμαν και Γουαρδιόλα σε αναμέτρηση της Έβερτον με την Μάντσεστερ Σίτι (21/8/2017). AP

Αυτά τα τελευταία, είναι λόγια που σίγουρα πρέπει να ήχησαν υπέροχα στα αυτιά παικτών όπως ο Ανσού Φατί, ο Ρίκι Πουτς, ο Φρανσίσκο Τρινκάο ή ο Ρόναλντ Αραούχο, που βλέπουν ότι με τον ερχομό του Κούμαν, θα έχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες να δείξουν την αξία τους στην πρώτη ομάδα. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί βασικοί παίκτες του ρόστερ, είναι 30 και πάνω (Πικέ, Άλμπα, Σουάρες, Μπουσκέτς, Ράκιτιτς, Βιδάλ, Μέσι). Απομένει να δούμε πώς θα τους διαχειριστεί ο Ολλανδός, αν θα επιλέξει να διώξει κάποιους, τι χρόνο συμμετοχής θα δώσει σε όσους μείνουν κλπ. Ο ίδιος πάντως, στην περσινή του συνέντευξη, ήταν σαφής: "Ο Σουάρες είναι πάνω από 30, ο Μέσι πάνω από 30, ο Πικέ, ο Μπουσκέτς... Μετά τί; Πρέπει να γίνουν αλλαγές".

Αλλαγές οι οποίες προφανώς δε θα "αγγίξουν" τον Μέσι, όμως από τους υπόλοιπους, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος. "Ο Λιονέλ Μέσι κερδίζει πολλά παιχνίδια για την Μπαρτσελόνα, οπότε χρειάζεται ελευθερία μέσα στο γήπεδο. Άλλοι παίκτες πρέπει να δουλεύουν για αυτόν, ώστε να δημιουργούνται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για τον ίδιο", ήταν η άποψή του για τον Λέο. Αντίθετα, σε μια πιο πρόσφατη συνέντευξή του στο ίδιο μέσο, τον περασμένο Ιούνιο, δε δίστασε να πει ξεκάθαρα ότι "η ιδανική θέση για τον Ντε Γιόνγκ, είναι μπροστά από την αμυντική τετράδα, εκεί ακριβώς που μέχρι τώρα παίζει ο Μπουσκέτς". Κάντε την αναγωγή ηλικίας/απόδοσης που είδαμε λίγο πριν στο κείμενο και είναι εύκολο να καταλάβετε ότι ο "Μπούσι" - και όχι μόνο - δεν θα αισθάνεται και ιδιαίτερα ήσυχος με τις εξελίξεις.

"Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ"

Ο Κούμαν σε αγώνα της Εθνικής Ολλανδίας με την Εθνική Γερμανίας στο Άμστερνταμ (24/3/2019).
Ο Κούμαν σε αγώνα της Εθνικής Ολλανδίας με την Εθνική Γερμανίας στο Άμστερνταμ (24/3/2019). AP

Ο Κούμαν θέλει γρήγορα εξτρέμ, θέλει παίκτες με ταχύτητα, που να ξεμαρκάρονται έξυπνα και αποτελεσματικά. Δε δίστασε να φέρει στη Marca το παράδειγμα του Βινίσιους και το πόσο ταλαιπωρησε τον Σεμέδο με την ταχύτητά του στο clásico. Προσόν που έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό η Μπάρσα με τους μεγάλους σε ηλικία παίκτες της. Ο Ολλανδός είχε επισημάνει τον περασμένο Απρίλιο στη Sport, ότι οι "μπλαουγκράνα" έχουν χάσει δυο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου ποδοσφαίρου: "Το ένα είναι η ένταση. Αρέσει ή όχι, οι ομάδες σήμερα παίζουν σε πολύ δυνατό ρυθμό και τα 90 λεπτά. Η Μπάρσα δείχνει ότι δεν μπορεί να το κάνει. Το είδαμε πέρυσι με τη Λίβερπουλ, το είδαμε και με την Ατλέτικο στο Σούπερ Καπ. Επί 80 λεπτά οι Καταλανοί ήταν ανώτεροι, έχασαν την ένταση στο τελευταίο δεκάλεπτο και ηττήθηκαν".

Και συνέχισε ο Κούμαν: "Το δεύτερο χαρακτηριστικό που έχει χαθεί από την ομάδα, είναι η κυριαρχία που είχε παλιά. Και μαζί χάνεται και η ταυτότητά της, γιατί η κυριαρχία είναι μέσα στο DNA της. Η Μπάρσα πρέπει να έχει πάντοτε τον έλεγχο, αλλά έναν έλεγχο πιο αποτελεσματικό". Και ολοκλήρωσε τις σκέψεις του, αναφερόμενος στους "παλιούς", στα "βαρέα βάρη" του ρόστερ: "Η Μπαρτσελόνα δεν είναι αυτή που ήταν πριν μερικά χρόνια, γιατί δεν έχει πλέον τους ίδιους παίκτες. Από εκείνον τον κορμό απομένουν μόνο ο Μέσι, ο Πικέ και ο Μπουσκέτς, που είναι όλοι πάνω από 30. Είναι νόμος της ζωής. Το ίδιο συνέβη στην Dream Team του Κρόιφ, το ίδιο συνέβη και στην Εθνική Ολλανδίας του 1988 με τον Φαν Μπάστεν, τον Γκούλιτ, τον Ράικαρντ και εμένα. Τίποτα δεν είναι αιώνιο και πρέπει να ξέρεις πώς να ανανεωθείς. Και κάποιες φορές, πρέπει να γνωρίζεις, ότι για να μπορέσεις να κυριαρχήσεις και πάλι, θα πρέπει να περάσεις μερικά χρόνια στην έρημο".

Αν μη τι άλλο, είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες όλες οι τοποθετήσεις του Ρόναλντ Κούμαν. Αναμένοντας την επίσημη επιβεβαίωση της συμφωνίας του με την Μπαρτσελόνα, περιμένουμε να δούμε ποια και πόσα από όλα αυτά είναι διατεθειμένος και αποφασισμένος να πράξει. Το σίγουρο είναι πως ο "κύκλος" αυτής της ομάδας έχει κλείσει ασυζητητί εδώ και καιρό. Το 2-8 ήταν απλά η τραγική επιβεβαίωση, ακόμα και για τους πλέον δύσπιστους. Ο Κούμαν έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή στους "μπλαουγκράνα", στη δυσκολότερη των πολλών τελευταίων χρόνων. Έχει να διαχειριστεί πολλά ανοιχτά μέτωπα, από το γερασμένο ρόστερ και την απογοήτευση των φιλάθλων, μέχρι την αγωνιστική κρίση και την ανικανότητα της διοίκησης. Τον περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά, αλλά ο ίδιος δείχνει έτοιμος για μια θέση που ονειρευόταν εδώ και πολλά χρόνια. Ο χρόνος θα δείξει...

* Βίντεο: Το γκολ του Κούμαν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1992 με αντίπαλο τη Σαμπντόρια (20/5/1992).


News 24/7

24MEDIA NETWORK