Ο "τελειωμένος" Λουίς Σουάρες παίρνει το πρωτάθλημα

Ο Λουίς Σουάρες οδηγεί την Ατλέτικο στον δρόμο προς τον τίτλο της Λίγκας. Το πικρό "αντίο" στην Μπαρτσελόνα, η Γιούβε και οι στημένες εξετάσεις των ιταλικών, το τηλεφώνημα του Τσόλο, η τράμπα με τον Μοράτα, η παράνοια του Μπαρτομέου και η συμφωνία με τους "ροχιμπλάνκος".

Ο Λουίς Σουάρες πανηγυρίζει το γκολ του εναντίον της Μπέτις (24/10/2020).
Ο Λουίς Σουάρες πανηγυρίζει το γκολ του εναντίον της Μπέτις (24/10/2020). AS

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Σεπτεμβρίου του 2020, όταν έγινε γνωστό ότι η Μπαρτσελόνα είχε έρθει σε συμφωνία με την Ατλέτικο Μαδρίτης για την πώληση του Λουίς Σουάρες αντί του ποσού των έξι εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία όμως θα δίνονταν στον καταλανικό σύλλογο ως μπόνους επίτευξης στόχων. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε ένας "τρελός" μήνας για τον Ουρουγουανό επιθετικό, ο οποίος είδε πρώτα τους "μπλαουγκράνα" να του ανακοινώνουν ότι δεν τον υπολόγιζαν πλέον, στη συνέχεια βρέθηκε μια ανάσα από τη Γιουβέντους και τελικά έκλεισε στους "ροχιμπλάνκος" υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας δυο χρόνων. Τέσσερις μήνες μετά, ο 34χρονος Λουισίτο (έχει γενέθλια στις 24 Ιανουαρίου) είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και η ομάδα του φιγουράρει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Λίγκας.

Πριν φτάσουμε όμως στα φετινά του κατορθώματα με τους "κολτσονέρος", ας θυμηθούμε πρώτα τι ακριβώς συνέβη σε εκείνες τις 31 ημέρες, από την 24η Αυγούστου του 2020, όταν ο Κούμαν τον ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι θα έπρεπε να αναζητήσει καινούργια ομάδα, μέχρι και την 25η Σεπτεμβρίου, όταν ο Σουάρες παρουσιάστηκε επίσημα από την Ατλέτικο στη Μαδρίτη. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπαρτομέου είχε ήδη στο μυαλό του από την περασμένη σεζόν να "ξεφορτωθεί" με κάποιο τρόπο τον Ουρουγουανό, κυρίως για να απαλλαγεί από το πολύ ακριβό του συμβόλαιο (15 εκ. ευρώ καθαρά), το οποίο έληγε το καλοκαίρι του 2021 (με δυνατότητα ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο).

ΜΠΑΡΤΟΜΕΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΜΑΝ ΤΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Σουάρες και Γκριεζμάν πανηγυρίζουν το γκολ του πρώτου εναντίον της Μπάγερν στον προημιτελικό του περσινού Champions League. Ήταν το τελευταίο του Ουρουγουανού με την Μπαρτσελόνα (14/8/2020).
Σουάρες και Γκριεζμάν πανηγυρίζουν το γκολ του πρώτου εναντίον της Μπάγερν στον προημιτελικό του περσινού Champions League. Ήταν το τελευταίο του Ουρουγουανού με την Μπαρτσελόνα (14/8/2020). Ⓒ 2021 RAFAEL MARCHANTE/ASSOCIATED PRESS

Το βαρύτατο 2-8 από την Μπάγερν στις 14 του περασμένου Αυγούστου για την προημιτελική φάση του Champions League, έδωσε ένα τρανταχτό επιχείρημα στον τότε πρόεδρο της Μπαρτσελόνα για να προχωρήσει σε "σαρωτικές" αλλαγές στην ομάδα, ξεκινώντας από την απόλυση του προπονητή Κίκε Σετιέν, όμως η δεύτερη κίνησή του ήρθε με τον πλέον άκομψο τρόπο που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, ειδικά όταν μιλάμε για τον τρίτο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, έναν παίκτη που στην εξαετή παρουσία του στη Βαρκελώνη, είχε μια τεράστια προσφορά μέσα στο γήπεδο και ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές σε κάθε έναν από τους 13 τίτλους που κατακτήθηκαν σε αυτό το διάστημα.

Το πρωί της 24ης Αυγούστου, ο Σουάρες που βρισκόταν σε διακοπές, δέχτηκε το τηλεφώνημα του νέου προπονητή, Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος σε μια ολιγόλεπτη συνομιλία, του ανακοίνωσε ότι δεν τον υπολόγιζε στα σχέδιά του για την καινούργια σεζόν και πως θα έπρεπε να βρει άλλη ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του. Ήταν ένα σοκ για τον Ουρουγουανό, που πάντως υποπτευόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αφού δεν είχε ενημερωθεί για την επιστροφή του στις προπονήσεις της Μπάρσα. Ο αχαρακτήριστος Μπαρτομέου δε βρήκε το θάρρος να μιλήσει ο ίδιος με τον παίκτη, αντίθετα προτίμησε να μεταθέσει - για μια ακόμα φορά - την ευθύνη αλλού. Αλλά και ο Ολλανδός δε χειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο το θέμα.

Λουίς Σουάρες και Λέο Μέσι σε αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Σεβίγια (21/2/2019).
Λουίς Σουάρες και Λέο Μέσι σε αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Σεβίγια (21/2/2019). Ⓒ 2021 MIGUEL MORENATTI/ASSOCIATED PRESS

Η είδηση ότι ο Σουάρες είχε ενημερωθεί για το τέλος της συνεργασίας του με τους Καταλανούς με ένα ξερό τηλεφώνημα, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση τόσο στους φίλαθλους του συλλόγου, όσο και στους συμπαίκτες του Λουισίτο, με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Μέσι, που είδε τον πρόεδρο να "ξαποστέλνει" τον καλύτερο φίλο του τα τελευταία χρόνια, χωρίς καν να του δώσει μια ευκαιρία να συζητήσει έστω κάποια πιθανότητα παραμονής του στην ομάδα. Ο έτσι κι αλλιώς εξοργισμένος Αργεντίνος με τη διοίκηση του Μπαρτομέου, είχε ήδη έτοιμο το κείμενο του burofax που θα έστελνε 24 ώρες αργότερα στα γραφεία της Μπαρτσελόνα, όμως όταν έμαθε τον τρόπο με τον οποίο εκδιώχθηκε ο Σουάρες από τον σύλλογο, σίγουρα θα ξέχασε κάθε επιφύλαξη που μπορεί να είχε.

Στο μεταξύ, ο Σουάρες επέστρεψε στη Βαρκελώνη και προσπάθησε να βρει απεγνωσμένα σημείο επαφής με τη διοίκηση και τον Κούμαν, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι ήταν διατεθειμένος να παραμείνει στην ομάδα, ακόμα και αν δεν θα υπολογιζόταν ως βασικός, όμως οι προσπάθειές του αποδείχτηκαν μάταιες. Στις 30 Αυγούστου έδωσε κανονικά το παρών στα εργομετρικά τεστ και ακολούθως στις προπονήσεις, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε πως ο Μπαρτομέου είχε πάρει την απόφασή του και δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει πίσω. Στη συνέχεια, ο Ουρουγουανός έδωσε εντολή στον μάνατζέρ του να ξεκινήσει συζητήσεις με τον σύλλογο, ώστε να αποφασιστεί η αποζημίωσή του (αφού του απέμενε όπως είπαμε ένας χρόνος συμβολαίου).

Η ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΣΤΗΜΕΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ

Ο Λουίς Σουάρες και οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν το γκολ του πρώτου επί της Μπέτις (24/10/2020).
Ο Λουίς Σουάρες και οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν το γκολ του πρώτου επί της Μπέτις (24/10/2020).

Στην ουσία, αυτό που ήθελε ο Σουάρες ήταν η ελευθέρας του, ώστε να μπορεί να μιλήσει απευθείας με όποιον σύλλογο ήθελε. Με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ατζέντη του και τη διοίκηση της Μπάρσα να βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεκίνησαν παράλληλα οι επαφές με τη Γιουβέντους, που είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον να τον εντάξει στο ρόστερ της, με την προϋπόθεση όμως να αποκτήσει κοινοτικό διαβατήριο. Ο Λουισίτο (που είναι παντρεμένος με τη Σοφία Μπάλμπι, η οποία έχει την ιταλική υπηκοότητα), είχε το δικαίωμα να αιτηθεί ιταλικό διαβατήριο, ξεκινώντας από την εξέταση της γλώσσας, που είναι απαραίτητη για να συνεχιστεί η διαδικασία. Πράγματι, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Σουάρες πέταξε με το προσωπικό του τζετ στην Περούτζια.

Εκεί, στο Πανεπιστήμιο για Αλλοδαπούς της πόλης, είχε προγραμματιστεί να περάσει από την προφορική εξέταση των ιταλικών, όμως λίγες μέρες μετά ξέσπασε το σκάνδαλο. Η εισαγγελία της Περούτζια ξεκίνησε έρευνα, θεωρώντας ότι το όλο θέμα ήταν στημένο, αφού οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είχαν δοθεί στον Σουάρες από πριν, ενώ ο βαθμός είχε περαστεί πριν καν γίνει η εξέταση! Οι υποψίες είχαν ξεκινήσει, ύστερα από μια συνομιλία που είχε διαρρεύσει και στην οποία η καθηγήτρια Στεφανία Σπίνα (εκείνη που θα περνούσε τον Λουισίτο από την εξέταση) είχε ακουστεί να λέει σε συνάδελφό της: "Μα πιστεύεις ότι θα τον κόψουμε; Σήμερα έχω το τελευταίο μάθημα μαζί του και πρέπει να το προετοιμάσω, γιατί δεν ξέρει ούτε λέξη"!

Λουίς Σουάρες και Λούκας Βάθκεθ στο ντέρμπι της Μαδρίτης ανάμεσα στη Ρεάλ και την Ατλέτικο (12/12/2020).
Λουίς Σουάρες και Λούκας Βάθκεθ στο ντέρμπι της Μαδρίτης ανάμεσα στη Ρεάλ και την Ατλέτικο (12/12/2020). Ⓒ 2021 BERNAT ARMANGUE/ASSOCIATED PRESS

Σε επόμενη ερώτηση του συναδέλφου της, ποιο θα ήταν το επίπεδο που θα έπρεπε να περάσει ο Σουάρες, η Σπίνα απάντησε: "Θα περάσει είτε έτσι, είτε αλλιώς, πρέπει να περάσει, γιατί με ετήσια αμοιβή δέκα εκ. ευρώ, δε γίνεται να τον κόψουμε, ακόμα και αν δεν ξέρει πώς να φτιάχνει σωστά έστω και μια πρόταση!" Ο τοπικός εισαγγελέας, Ραφαέλε Καντόνε, ανέλαβε την υπόθεση, Ιταλοί αστυνομικοί βρέθηκαν στο Πανεπιστήμιο ψάχνοντας για περισσότερες αποδείξεις, ενώ ανεπίσημες πηγές της εισαγγελίας είπαν στον Τύπο ότι δεν ήταν στημένη μόνο η εξέταση της ιταλικής γλώσσας, αλλά και όλες οι υπόλοιπες ενέργειες για το διαβατήριο του Σουάρες, που προωθήθηκαν με διαδικασίες "εξπρές", ώστε να είναι έτοιμες να ολοκληρωθούν μέσα σε μερικές ώρες.

Με το που έγιναν γνωστά όλα αυτά, η Γιουβέντους έκανε αμέσως πίσω, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να κατηγορηθεί η ίδια για το "στήσιμο", κάτι που θα μπορούσε να επισύρει ακόμα και την ποινή του υποβιβασμού. Πρώτος ο Αντρέα Πίρλο, τεχνικός των "μπιανκονέρι", δήλωσε ότι η συμφωνία με τον Σουάρες (ο οποίος στο μεταξύ είχε περάσει και ιατρικές εξετάσεις από το ιατρικό τιμ της Γιούβε) φαινόταν δύσκολο να προχωρήσει, λόγω... καθυστερήσεων στην έκδοση του ιταλικού διαβατηρίου! Όμως και ο ίδιος ο Σουάρες ανέκρουσε πρύμναν, ακριβώς επειδή φοβήθηκε μήπως βρεθεί και ο ίδιος κατηγορούμενος, σε μια έρευνα πάντως που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Από εκεί και μετά, οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες.

ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΟΥ ΤΣΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΟΔΙΝ

Ο Λουίς Σουάρες σκοράρει εναντίον της Έλτσε για την ισπανική Λίγκα (19/12/2020).
Ο Λουίς Σουάρες σκοράρει εναντίον της Έλτσε για την ισπανική Λίγκα (19/12/2020).

Από τη μεριά της Μπαρτσελόνα, μάθαμε καταρχάς, ότι ο Σουάρες είχε πει "όχι" σε προτάσεις που του είχαν γίνει από τη Ρόμα και την Ίντερ του Μαϊάμι. Και κάπου εκεί αποκαλύφθηκε ότι η ομάδα που βρισκόταν πίσω από τον Ουρουγουανό, ήταν η Ατλέτικο Μαδρίτης. Μόλις οι ιθύνοντες των "ροχιμπλάνκος" πληροφορήθηκαν το ναυάγιο με τη Γιουβέντους, ήρθαν αμέσως σε επαφή με τον Λουισίτο, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους να τον αποκτήσουν. Ο Σουάρες δέχτηκε ένα τηλεφώνημα και έκανε άλλο ένα. Πρώτα τον πήρε ο Τσόλο Σιμεόνε για να του πει ότι τον ήθελε στην ομάδα. Στη συνέχεια ο Ουρουγουανός πήρε τον συμπατριώτη του, Ντιέγο Γοδίν, που είχε περάσει σχεδόν μια δεκαετία στην Ατλέτικο, για να τον ρωτήσει τί θα συναντούσε εκεί αν αποδεχόταν την πρόταση.

Τα λόγια του Τσόλο, του Γοδίν, αλλά και εκείνα του Γκριεζμάν, με τον οποίο επίσης συζήτησε το κλίμα στη Μαδρίτη, έπεισαν τον Σουάρες ότι η Ατλέτικο ήταν ο ενδεδειγμένος επόμενος προορισμός της καριέρας του και είπε το "ναι". Απέμεναν βέβαια δυο συμφωνίες ακόμα, αυτή ανάμεσα στον Λουισίτο και την Μπαρτσελόνα και εκείνη ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο. Ο μάνατζερ του Σουάρες ήθελε να μη χάσει ο πελάτης του τα 15 εκ. ευρώ που θα έπαιρνε στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του από τους "μπλαουγκράνα" και έπρεπε να βρεθεί μια ικανοποιητική φόρμουλα για όλους. Η Ατλέτικο ήταν προφανές ότι δεν είχε τη δυνατότητα να προσφέρει τόσα λεφτά στον Ουρουγουανό.

Ο ΜΟΡΑΤΑ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΥΣΗ

Ο Λουίς Σουάρες σε μια προσπάθειά του από την αναμέτρηση ανάμεσα στη Λοκομοτίβ Μόσχας και την Ατλέτικο για τους ομίλους του Champions League (3/11/2020).
Ο Λουίς Σουάρες σε μια προσπάθειά του από την αναμέτρηση ανάμεσα στη Λοκομοτίβ Μόσχας και την Ατλέτικο για τους ομίλους του Champions League (3/11/2020). Ⓒ 2021 YURI KOCHETKOV/ASSOCIATED PRESS

Εδώ να πούμε, ότι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης των "ροχιμπλάνκος" ήταν ο τερματοφύλακας Γιαν Όμπλακ, με 10 εκ. ευρώ το χρόνο και αμέσως πιο κάτω ακολουθούσε ο Ντιέγκο Κόστα, με 8 εκ. ευρώ. Η Ατλέτι λοιπόν μπορούσε να δώσει στον Σουάρες το ίδιο συμβόλαιο με αυτό του Άλβαρο Μοράτα (6 εκ. ευρώ), όμως δεσμεύτηκε με τον παίκτη - αλλά και με την Μπάρσα - ότι αν έφευγαν από την ομάδα είτε ο Μοράτα, είτε ο Κόστα, είτε και οι δυο, τότε θα ανέβαζε αμέσως την προσφορά της. Ο Μπαρτομέου ήταν επιφυλακτικός, γιατί από τα 6 εκ. ευρώ που μπορούσε να δώσει η Ατλέτικο, μέχρι τα 15 που ήθελε ο Σουάρες, η διαφορά ήταν χαώδης και ο ίδιος δεν ήταν διατεθειμένος να την καλύψει.

Πριν όμως η όλη υπόθεση οδηγηθεί σε αδιέξοδο, την ίδια μέρα που ο Ουρουγουανός είπε το "ναι" στους "ροχιμπλάνκος", ο Μοράτα συμφώνησε να πάει δανεικός στη Γιουβέντους (η οποία θα του πλήρωνε όλο του το συμβολαιο), έτσι βρέθηκαν έξι ακόμα εκ. ευρώ, τα οποία προστέθηκαν στα αρχικά έξι και ο Σουάρες βρέθηκε να παίρνει 12 εκ. ευρώ από την καινούργια του ομάδα, κάτι που σήμαινε ότι η Μπάρσα έπρεπε να δώσει μόνο τρία εκ. από το ταμείο της για να συμπληρωθούν τα 15 εκ. Έτσι όλα έγιναν πιο εύκολα, όμως ο Μπαρτομέου θέλησε να βάλει μια ακόμα "πινελιά" στις τόσες "ομορφιές" που είχε κάνει ως πρόεδρος. Αντί να ζητήσει από την Ατλέτικο χρήματα για την παραχώρηση του παίκτη, προέβη στο εξής εκπληκτικό.

Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΟΜΕΟΥ

Ο Λουίς Σουάρες σε αγώνα της Ατλέτικο με την Ζάλτσμπουργκ για τους ομίλους του Champions League (27/10/2020).
Ο Λουίς Σουάρες σε αγώνα της Ατλέτικο με την Ζάλτσμπουργκ για τους ομίλους του Champions League (27/10/2020). Ⓒ 2021 MANU FERNANDEZ/ASSOCIATED PRESS

Συμφώνησε με τον ομόλογό του, Ενρίκε Θερέθο, να εισπράξει η Μπάρσα έξι εκ. ευρώ, αλλά ως μπόνους επίτευξης στόχων. Δηλαδή να πάρει χρήματα από μια ανταγωνίστρια ομάδα, αν αυτή κατάφερνε να κατακτήσει για παράδειγμα το πρωτάθλημα ή το κύπελλο! Με άλλα λόγια, για να εισπράξουν αυτά τα 6 εκ. ευρώ οι "μπλαουγκράνα", θα πρέπει να "θέλουν" να μείνουν οι ίδιοι χωρίς τίτλους και αυτούς να τους πάρει η Ατλέτικο! Έπος! Ο Θερέθο φυσικά και αποδέχτηκε την "παράνοια" του Μπαρτομέου, ενώ και ο Σουάρες ικανοποιήθηκε πλήρως, υπογράφοντας τελικά συμβόλαιο διετούς διάρκειας με την Ατλέτικο. Ο Ουρουγουανός, εμφανώς συγκινημένος, αποχαιρέτησε τους συμπαίκτες του μετά την προπόνηση της 23ης Σεπτεμβρίου.

Την επόμενη μέρα, η Μπαρτσελόνα είπε το δικό της "αντίο" στον Σουάρες, σε μια μικρή τελετή στο "Καμπ Νόου", με τον παίκτη να φωτογραφίζεται μαζί με τα 13 τρόπαια που κατέκτησε στην εξαετή παρουσία του στην ομάδα, παρουσία των Μέσι, Μπουσκέτς, Άλμπα, Πικέ και Σέρτζι Ρομπέρτο. Ο Λουισίτο απέφυγε να εκφράσει την πικρία του για τον τρόπο με τον οποίο αναγκάστηκε να φύγει από τον σύλλογο και είχε μόνο λόγια ευγνωμοσύνης για το πέρασμά του από τους "μπλαουγκράνα", μιλώντας για "έξι εντυπωσιακά και υπέροχα χρόνια", ενώ φρόντισε να θυμίσει ότι "θα είναι για πάντα ένας ακόμα culé". Κάπως έτσι έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο τόσο για τον ίδιο όσο και για την Μπάρσα, με 283 ματς, 198 γκολ και 113 ασίστ.

ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΜΕ 2 ΓΚΟΛ ΚΑΙ 1 ΑΣΙΣΤ

Ο Λουίς Σουάρες πανηγυρίζει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Ατλέτικο στο ντεμπούτο του με αντίπαλο τη Γρανάδα (27/9/2020).
Ο Λουίς Σουάρες πανηγυρίζει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Ατλέτικο στο ντεμπούτο του με αντίπαλο τη Γρανάδα (27/9/2020).

Αμέσως μετά ταξίδεψε για τη Μαδρίτη, όπου 24 ώρες αργότερα, στις 25 Σεπτεμβρίου, πέρασε από ιατρικές εξετάσεις, υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο, παρουσιάστηκε επίσημα από τον Ενρίκε Θερέθο και πραγματοποίησε την πρώτη του προπόνηση με τους καινούργιους του συμπαίκτες και τον Τσόλο Σιμεόνε. Στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους, εξήγησε για ποιο λόγο αποφάσισε να επιλέξει την Ατλέτικο: "Το κίνητρο να αγωνιστώ σε έναν από τους μεγάλους της Ισπανίας, ήταν αυτό που με έφερε εδώ. Η Ατλέτι έχει μεγάλους παίκτες και πάντα παλεύει για να βρίσκεται ψηλά. Επίσης οι φίλαθλοι είναι καταπληκτικοί. Τώρα απομένει να προσαρμοστώ στη φιλοσοφία της ομάδας και να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη της διοίκησης και του Σιμεόνε".

Δε χρειάστηκαν παρά μόνο δυο μέρες για να γίνουν πραγματικότητα τα λόγια του Σουάρες. Μπορεί λόγω της πανδημίας να έχασε ένα αποθεωτικό καλωσόρισμα από τους φίλαθλους στο "Wanda Metropolitano", όμως το ντεμπούτο του ήταν τουλάχιστον ονειρικό. Στην πρεμιέρα της Ατλέτικο στο πρωτάθλημα της σεζόν 2020/21, οι "ροχιμπλάνκος" υποδέχτηκαν στη Μαδρίτη τη Γρανάδα. Το σκορ ήταν ήδη 3-0 για τους γηπεδούχους, όταν ο Τσόλο σήκωσε από τον πάγκο τον Ουρουγουανό για να τον περάσει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο, στη θέση του Ντιέγκο Κόστα. Ήταν το 69' της συνάντησης και δυο λεπτά αργότερα ο Λουισίτο έδωσε ασίστ στον Μάρκος Γιορέντε για το 4-0.

ΓΚΟΛ, ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΚΟΛ

Ο Λουίς Σουάρες πανηγυρίζει το γκολ του εναντίον της Κολομβίας για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 (13/11/2020).
Ο Λουίς Σουάρες πανηγυρίζει το γκολ του εναντίον της Κολομβίας για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 (13/11/2020). Ⓒ 2021 FERNANDO VERGARA/ASSOCIATED PRESS

Στο 83' πέτυχε ο ίδιος το 5-0 και στις καθυστερήσεις του αγώνα, στο 93', διαμόρφωσε το τελικό 6-1 με ένα ακόμα δικό του τέρμα, όλα αυτά μόλις σε είκοσι λεπτά συμμετοχής! Ο Σιμεόνε άρχισε σιγά-σιγά να του δίνει όλο και περισσότερο αγωνιστικό χρόνο και ο Σουάρες συνέχισε να "απαντάει" με όλο και περισσότερα γκολ. Άνοιξε το σκορ στο "Μπαλαΐδος" στο 0-2 επί της Θέλτα (6η αγωνιστική), "κλείδωσε" τη νίκη με 2-0 επί της Μπέτις (7η αγωνιστική) και πέτυχε το τρίτο τέρμα των "ίντιος" στο 4-0 επί της Κάντιθ (9η αγωνιστική). Όταν όμως ταξίδεψε στη χώρα του για να ενσωματωθεί στην αποστολή της Εθνικής Ουρουγουάης, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό (17/11), με αποτέλεσμα να χάσει τα επόμενα παιχνίδια της Ατλέτικο (δυο στο Champions League και δυο στο πρωτάθλημα).

Εκείνο φυσικά που τον ενόχλησε περισσότερο, ήταν το ματς της ομάδας του με την Μπαρτσελόνα (21/11), όπου σίγουρα θα ήθελε να δώσει "απαντήσεις", όχι στους πρώην συμπαίκτες του, αλλά οπωσδήποτε στον Μπαρτομέου και τον Κούμαν, για τον τρόπο με τον οποίο τον έδιωξαν από τη Βαρκελώνη. Στις αρχές του Δεκεμβρίου ξεπέρασε τον ιό, το τεστ του βγήκε αρνητικό και έτσι επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, συνεχίζοντας να σκοράρει, αυτή τη φορά όμως ακόμα πιο κρίσιμα γκολ, που έδωσαν πολύτιμους βαθμούς στην Ατλέτικο στην προσπάθειά της για την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Πέτυχε τα πρώτα δυο τέρματα στο 3-1 επί της Έλτσε (14η αγωνιστική) και το μοναδικό γκολ στο 1-0 επί της Χετάφε (16η αγωνιστική).

ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΤΗΣ ΑΤΛΕΤΙΚΟ & ΤΗΣ ΛΙΓΚΑΣ

Ο Λουίς Σουάρες σκοράρει εναντίον της Χετάφε (30/12/2020).
Ο Λουίς Σουάρες σκοράρει εναντίον της Χετάφε (30/12/2020).

Με το τέρμα εναντίον της Χετάφε, ο Σουάρες έκλεισε τη χρονιά έχοντας οχτώ γκολ σε έντεκα παιχνίδια στο πρωτάθλημα και ισοφάρισε έτσι το ρεκόρ που είχε ο Ρανταμέλ Φαλκάο από τη σεζόν 2011/12, με το καλύτερο ξεκίνημα επιθετικού στην Ατλέτικο στον 21ο αιώνα. Ο Λουισίτο, στο πρώτο ματς του 2021, με την Αλαβές στο "Μεντιθορόθα", έδωσε ασίστ στον Μάρκος Γιορέντε για το 0-1 και πέτυχε το νικητήριο 1-2 στο 90', χαρίζοντας ένα απρόσμενο τρίποντο στην ομάδα του, κάτι που επανέλαβε και χθες (21/1) στο "Ιπουρούα", σκοράροντας δις για να φτάσει η Ατλέτι στη νίκη-ανατροπή επί της Έιμπαρ (1-2). Έτσι λοιπόν, μετά από 14 συμμετοχές στη Λίγκα και 11 γκολ, ο Σουάρες είναι ήδη ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (μοιράζεται την πρωτιά με τον "κολλητό" του, Μέσι). Και βέβαια, όπως είναι φυσικό, διοίκηση, Σιμεόνε και φίλαθλοι, είναι απόλυτα ικανοποιημένοι μαζί του.

Ο Θερέθο βλέπει ότι με σχεδόν μηδενικό κόστος απέκτησε έναν επιθετικό παγκόσμιας κλάσης που αποδίδει από το πρώτο λεπτό που πήγε στη Μαδρίτη. Ο Σιμεόνε βλέπει ότι έχει εντάξει στο ρόστερ του έναν αξιόπιστο σέντερ φορ που σκοράρει με συνέπεια, είναι σοβαρός και αποτελεσματικός και αποτελεί εγγύηση στη γραμμή κρούσης, σε αντίθεση με τον "δύσκολο" Ντιέγκο Κόστα, που δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από τα γκολ που πετύχαινε. Και οι φίλαθλοι βλέπουν με ικανοποίηση έναν παίκτη που αποκτήθηκε πριν λίγους μόλις μήνες, να έχει δέσει με την υπόλοιπη ομάδα και να είναι πλέον ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην πολύ καλή πορεία των "ροχιμπλάνκος" σε αυτό το σχεδόν πρώτο μισό του πρωταθλήματος.

ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΥΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Λουίς Σουάρες και Ζοάο Φέλιξ σε αγώνα της Ατλέτικο με τη Γρανάδα (27/9/2020).
Λουίς Σουάρες και Ζοάο Φέλιξ σε αγώνα της Ατλέτικο με τη Γρανάδα (27/9/2020). AG

Ο Λουίς Σουάρες με το που πήγε στην Ατλέτικο, "έχασε" τον μισό ανταγωνισμό, αφού ο Μοράτα αναχώρησε για το Τορίνο και τη Γιουβέντους. Πριν λίγες εβδομάδες, έφυγε και το άλλο σέντερ φορ που υπήρχε στην ομάδα, ο Ντιέγκο Κόστα, που μπορεί να συνέχιζε να παίρνει λεπτά από τον Τσόλο, καταλάβαινε όμως ότι με τέτοιον Σουάρες στο γήπεδο, δε θα είχε πολλές ευκαιρίες και θα ήταν πλέον δεύτερη λύση για τον προπονητή του. Ο Ουρουγουανός, σε κάθε δυο προσπάθειες προς την αντίπαλη εστία, πετυχαίνει ένα γκολ! Για την ακρίβεια, τα 11 του γκολ αποτελούν το 33% των συνολικών τερμάτων (33) που έχει πετύχει μέχρι τώρα η Ατλέτικο στην Πριμέρα. Και εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι η απόκτησή του, ήταν η κίνηση ματ των Θερέθο και Σιμεόνε.

Μαζί με τον Σουάρες, δείχνει να έχει "απελευθερωθεί" ακόμα περισσότερο ο Ζοάο Φέλιξ, αφού ο Λουισίτο, παρά το ότι είναι σέντερ φορ, κινείται στην περιοχή, δημιουργεί χώρους και φάσεις για τον Πορτογάλο, όπως το ίδιο καλά συνεργάζεται και με τον Κορέα ή τον Γιορέντε. Η Ατλέτικο βρίσκεται στην πρώτη θέση της Λίγκας, 7 και 10 βαθμούς μπροστά από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα, αλλά και με ένα παιχνίδι λιγότερο, κάτι που σημαίνει ότι φιλοδοξεί να κερδίσει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από επτά χρόνια και το 2014. Με μια εκπληκτική άμυνα, σήμα κατατεθέν του Τσόλο (μόλις 7 γκολ παθητικό σε 17 ματς), αλλά και με υπεροπλία πλέον στο κέντρο και την επίθεση, οι "ίντιος" μπορούν να κάνουν - δικαιολογημένα - όνειρα για τον τίτλο.

Τα λόγια του Σιμεόνε είναι χαρακτηριστικά: "Όταν είχαμε έναν πολύ καλό Φαλκάο ή έναν πολύ καλό Κόστα ή έναν πολύ καλό Γκριεζμάν, πάντα φτάναμε μέχρι το τέλος διεκδικώντας τα πάντα. Τώρα έχουμε έναν πολύ καλό Σουάρες και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον. Ο Λουίς είναι πολύτιμος για εμάς". Ο Ουρουγουανός είναι προφανές ότι δεν είναι "τελειωμένος", όπως ήθελε να τον παρουσιάσει ο Μπαρτομέου, ούτε πήγε στη Μαδρίτη για τα τελευταία ένσημα. Θέλει να παίξει ποδόσφαιρο, διψάει για διακρίσεις και τίτλους και (θα) προσφέρει τα πάντα για να δικαιώσει όσους τον εμπιστεύτηκαν. Η Μπαρτσελόνα μπορεί να τον έχασε, αλλά η Πριμέρα Ντιβισιόν συνεχίζει να τον απολαμβάνει με τη φανέλα της Ατλέτικο.

* Βίντεο: Ατλέτικο - Γρανάδα 6-1. Το ντεμπούτο του Σουάρες με τους "ροχιμπλάνκος" με μια ασίστ και δυο γκολ (27/9/2020).

* Βίντεο: Αλαβές - Ατλέτικο 1-2. Μια ασίστ και το νικητήριο γκολ από τον Σουάρες (3/1/2021).

* Βίντεο: Έιμπαρ - Ατλέτικο 1-2. Δυο γκολ από τον Σουάρες για τη νίκη-ανατροπή της Ατλέτικο (21/1/2021).



ΠΗΓΗ: 

AS.COM, MARCA.COM, SPORT.ES, MUNDODEPORTIVO.COM, OVACIONDIGITAL.COM, THELOCAL.IT, ESPNDEPORTES.ESPN.COM, ELESPANOL.COM, FICHAJES.NET, GOAL.COM, LAOPINION.COM, FOOTBALL-ESPANA.NET, PLANETFOOTBALL.COM

News 24/7

24MEDIA NETWORK