Οι έξι φορές που ο Μέσι "έφυγε" από την Μπαρτσελόνα

Έξι είναι οι ομάδες που έχουν "φλερτάρει" τα τελευταία είκοσι χρόνια με την πιθανότητα απόκτησης του Λέο Μέσι. Οι μνηστήρες προέρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία και την Αγγλία. Ανάμεσά τους μια τεράστια έκπληξη αλλά και μια απίστευτη παρεξήγηση με πρωταγωνιστή έναν παλιό μας γνώριμο, τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ!

Φίλαθλος της Μπαρτσελόνα με μάσκα του Μέσι (2019).
Φίλαθλος της Μπαρτσελόνα με μάσκα του Μέσι (2019). SRM

Την περασμένη Πέμπτη (9/4) διαβάσαμε στον προσωπικό λογαριασμό του Λέο Μέσι στο Instagram, τη διάψευση του ίδιου σχετικά με δυο δημοσιεύματα του αργεντίνικου μέσου TNT Sports. Το πρώτο έγραφε ότι ο Λέο θα αγωνίζεται του χρόνου στην Ίντερ μαζί με τον Τιάγο Αλμάδα (της Βέλες Σάρσφιλντ). Στο δεύτερο ο συντάκτης, αφού πρώτα ενημέρωνε πως τα χρήματα της εγγύησης για τον Ροναλντίνιο προήλθαν από τραπεζικό λογαριασμό της Βαρκελώνης, στη συνέχεια αναρωτιόταν αν τα πλήρωσε ο Μέσι και αν οι δυο τους θα ξαναπαίξουν μαζί! Στο δικό του insta-story, ο Αργεντινός σταρ των "μπλαουγκράνα", απάντησε και στις δυο υποθέσεις με χάσταγκ το #fake news, ενώ τις χαρακτήρισε στα ισπανικά ως "mentira no1" και "mentira no2" (ψέματα 1 & 2), μην παραλείποντας να προσθέσει στο τέλος ότι το συγκεκριμένο μέσο είχε γράψει πριν μερικές εβδομάδες άλλο ένα ψέμα σχετικά με την επιστροφή του στην Νιούελς, για να καταλήξει: "Ευτυχώς δεν τους πιστεύει κανείς".

Το insta-story με το οποίο ο Μέσι διέψευσε τη μεταγραφή του στην Ίντερ (9/4/2020)
Το insta-story με το οποίο ο Μέσι διέψευσε τη μεταγραφή του στην Ίντερ (9/4/2020)

Η πρώτη διάψευση - με την οποία θα ασχοληθούμε στο σημερινό κείμενο - αυτή δηλαδή που αφορά την υποτιθέμενη μεταγραφή του Μέσι στην Ίντερ, είναι η τελευταία σε μια - μικρή είναι η αλήθεια - λίστα ομάδων που κατά καιρούς έχουν ενδιαφερθεί για την απόκτηση του παίκτη της Μπαρτσελόνα. Οι έξι αυτοί σύλλογοι δεν έφτασαν σχεδόν ποτέ σε επίσημη πρόταση, αλλά περιορίστηκαν κυρίως σε ανεπίσημες επαφές, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις του Λέο. Ο ίδιος ο Αργεντινός και οι μάνατζέρ του, χρησιμοποίησαν κάποιες φορές αυτές τις φήμες που υπήρχαν στην αγορά, ως μοχλό πίεσης στη διοίκηση της Βαρκελώνης, για καλύτερες συμφωνίες στις διάφορες ανανεώσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια στο συμβόλαιό του. Ας θυμηθούμε μια-μια αυτές τις περιπτώσεις, ξεκινώντας από τη Ρεάλ Μαδρίτης και καταλήγοντας στην Ίντερ.

Να πούμε ότι οι έξι ομάδες προέρχονται από τρεις χώρες, την Ισπανία, την Αγγλία και την Ιταλία. Έτσι κι αλλιώς, είναι ελάχιστοι οι σύλλογοι που θα μπορούσαν να επωμιστούν το βάρος μιας τέτοιας μεταγραφής, είτε πληρώνοντας την Μπαρτσελόνα, είτε καλύπτοντας τις οικονομικές απαιτήσεις του Μέσι. Βέβαια στη λίστα, θα δούμε και μια ηχηρότατη εξαίρεση, πέρα από αυτή όμως, όλες οι υπόλοιπες ομάδες ανήκουν στις λεγόμενες μεγάλες, άρα και πλούσιες. Έχουμε και λέμε, Ρεάλ Μαδρίτης, Άρσεναλ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ. Την έκτη τη φυλάμε ως έκπληξη, θα τη δείτε στη συνέχεια του κειμένου. Ας ξεκινήσουμε όμως με την πρώτη χρονικά περίπτωση, εκείνη που θα μπορούσε να έχει αλλάξει ολόκληρη τη μοίρα του ισπανικού ποδοσφαίρου, τόσο για τη Ρεάλ Μαδρίτης όσο και για την Μπαρτσελόνα.

1. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (2000, 2014 & 2017)

Ο Μέσι σκοράρει σε clásico στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" (23/4/2017)
Ο Μέσι σκοράρει σε clásico στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" (23/4/2017) AP

Ούτε μια, ούτε δυο, αλλά τρεις φορές έχει ενδιαφερθεί η Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του Μέσι. Βέβαια, οι δυο τελευταίες ήταν περισσότερο "φιλολογικές" προσεγγίσεις, σε αντίθεση με την πρώτη, που λίγο έλειψε να γίνει πραγματικότητα, αν δεν υπήρχε στη μέση ο πεισματάρης Τσάρλι Ρεσάκ και η περίφημη χαρτοπετσέτα. Όταν λοιπόν ο Λέο ήταν 13 ετών και ο μάνατζέρ του, Οράσιο Γκατσιόλι, έψαχνε ευρωπαϊκή ομάδα για να στείλει τον πελάτη του, εκτός από την Μπαρτσελόνα, είχε ανακατευτεί και η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Γκατσιόλι βρέθηκε πολύ κοντά στο να συμφωνήσει με τους "μερένγκες", αφού είχε λάβει τη δέσμευση πως ο σύλλογος του Τσαμαρτίν θα του έβρισκε δουλειά σε ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία ατζέντηδων της ισπανικής πρωτεύουσας.

Όσο συνέβαιναν αυτά, ο Λέο είχε περάσει τεστ δοκιμής στη Μασία, ο Ρεσάκ τον ήθελε σαν τρελός, όμως ο τότε πρόεδρος, Τζουάν Γκασπάρ, δίσταζε να πει το ναι για τον μικρό. Προς το τέλος του 2000, ο Γκατσιόλι έστειλε "τελεσίγραφο" στους "μπλαουγκράνα", ζητώντας τους να ξεκαθαρίσουν άμεσα τις προθέσεις τους, ενώ παράλληλα τους "απείλησε" λέγοντας ότι μπορούσε να προσφέρει τον παίκτη και σε άλλες ομάδες, ανάμεσά τους και στη Ρεάλ. Στις 14 Δεκεμβρίου ο Γκατσιόλι έπαιξε τένις με τον Ρεσάκ και στη συνέχεια πήγαν στην καφετέρια του club, όπου τους συνάντησε ο Τζουσέπ Μαρία Μινγκέγια, επίσης μάνατζερ (εκείνος που είχε πάει τον Μαραντόνα στην Μπάρσα). Οι δυο τους πίεσαν τον Ρεσάκ να πάρει μια απόφαση εκείνη τη στιγμή και ο τεχνικός διευθυντής των culés δε δίστασε, πήρε μια χαρτοπετσέτα και έγραψε πάνω της το πρώτο συμβόλαιο του Μέσι.

Η περίφημη χαρτοπετσέτα με το πρώτο συμβόλαιο του Μέσι στην Μπαρτσελόνα (14/12/2000)
Η περίφημη χαρτοπετσέτα με το πρώτο συμβόλαιο του Μέσι στην Μπαρτσελόνα (14/12/2000)

Λίγες μέρες αργότερα, το περιεχόμενο της χαρτοπετσέτας αναγνωρίστηκε επίσημα σε συμβολαιογραφείο της Βαρκελώνης και έτσι ο Λέο άρχισε να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να εγκατασταθεί μόνιμα στη Μασία. Μάλιστα, ο Γκατσιόλι, για να επανορθώσει εκείνο το "λάθος", βοήθησε αρκετά χρόνια μετά (2014) τη Ρεάλ, για να αποκτήσει τον Μάρκο Ασένσιο με ελάχιστα χρήματα. Η δεύτερη φορά που η Ρεάλ βολιδοσκόπησε τις προθέσεις του Μέσι ήταν την άνοιξη του 2014, πριν το Μουντιάλ της Γερμανίας, όταν ο Αργεντινός βρισκόταν σε διαδικασία συζητήσεων με την Μπαρτσελόνα για την έβδομη ανανέωση του συμβολαίου του. Τελικά επήλθε συμφωνία και ο Λέο ανέβασε τις αποδοχές του στα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως με ρήτρα αποδέσμευσης τα 250 εκ. ευρώ. Η τρίτη και τελευταία φορά που η Ρεάλ ασχολήθηκε με την απόκτηση του Μέσι, ήταν το καλοκαίρι του 2017, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την όγδοη ανανέωση του συμβολαίου του με τους "μπλαουγκράνα".

Στις 5 Ιουλίου του 2017, ο Μπαρτομέου είχε ανακοινώσει επίσημα τη συμφωνία για την αύξηση των αποδοχών του παίκτη, αλλά και για την τετραετή επέκταση του συμβολαίου του (μέχρι το καλοκαίρι του 2021), όμως ενώ όλοι περίμεναν την κλασική φωτογραφία με τους δυο άντρες να δίνουν τα χέρια, ο καιρός άρχισε να περνάει και μαζί ξεκίνησαν και οι φήμες, που έλεγαν ότι ο Αργεντίνος ήταν δυσαρεστημένος με τη μη ενίσχυση της ομάδας όσο θα έπρεπε, ώστε να διεκδικηθεί με σοβαρές πιθανότητες το Champions League. Οι μέρες έγιναν εβδομάδες, η αβεβαιότητα για το πώς θα τελείωνε αυτό το σίριαλ είχε αρχίσει να απασχολεί τους culés και κάπου εκεί ήταν που ο Φλορεντίνο Πέρεθ ζήτησε να μάθει τι ακριβώς σκόπευε να κάνει ο Μέσι με το μέλλον του. Τελικά η φωτογραφία βγήκε στις 25 Νοεμβρίου και όλα επέστρεψαν στην κανονικότητα.

2. KOMO (2002)

Ο Τσόλο Σιμεόνε σκοράρει για τη Λάτσιο μέσα στο γήπεδο της Κόμο σε ματς της Serie A (17/11/2002)
Ο Τσόλο Σιμεόνε σκοράρει για τη Λάτσιο μέσα στο γήπεδο της Κόμο σε ματς της Serie A (17/11/2002) AP

Ναι, σωστά διαβάσατε. Η Κόμο! Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, άλλο τόσο αληθινό είναι! Μια ταπεινή ιταλική ομάδα της Λομβαρδίας, έφτασε κοντά στο να αποκτήσει τον Μέσι, αλλά τελικά τον... απέρριψε! Ας δούμε πώς ακριβώς πήγε να γίνει το κόλπο του αιώνα. Η Κόμο αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος (Serie B) και τη σεζόν 2001/02 κατάφερε να τερματίσει πρώτη, να πάρει τον τίτλο και μαζί την πολυπόθητη άνοδο στη Serie A. Αφού εξασφάλισε την παρουσία της στην πρώτη κατηγορία, άρχισε να κάνει κινήσεις για να ενισχύσει το ρόστερ της. Ο τότε πρόεδρος του συλλόγου, Ενρίκο Πρετσιόζι (σημερινός πρόεδρος της Τζένοα), ήταν αυτός που αποκάλυψε πριν μερικά χρόνια την όλη ιστορία.

Είπε λοιπόν ο τότε ισχυρός άντρας των "λαριάνι", ότι εκείνο το καλοκαίρι του 2002 είχε δεχτεί πρόταση από ατζέντηδες για να ασχοληθεί με την περίπτωση του 15χρονου Μέσι που εντυπωσίαζε στη Μασία. Η τιμή που του είχαν δώσει, ήταν 50.000 δολάρια (45.000 ευρώ) και μάλιστα σε δόσεις. Όμως ο τεχνικός της ομάδας, Λορίς Ντομινισίνι και το υπόλοιπο τεχνικό του επιτελείο, αποφάσισαν ότι ο Λέο δεν ήταν αυτό που έψαχναν, γιατί ήταν πολύ αδύνατος, αλλά και γιατί θα έπρεπε να μπουν στη διαδικασία να βρουν σπίτι και δουλειά στην οικογένειά του, ώστε να βρίσκεται κοντά στον πιτσιρικά. Έτσι λοιπόν είπαν όχι στην πρόταση και όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Πρετσιόζι, "ο σύλλογος έχασε για πάντα την ευκαιρία να εξασφαλίσει τους προϋπολογισμούς του για τα επόμενα τριάντα χρόνια τουλάχιστον"!

3. ΑΡΣΕΝΑΛ (2003)

Ο Μέσι πανηγυρίζει ένα από τα τέσσερα γκολ που είχε πετύχει στο 4-1 της Μπαρτσελόνα επί της Άρσεναλ για τα προημιτελικά του Champions League (6/4/2010)
Ο Μέσι πανηγυρίζει ένα από τα τέσσερα γκολ που είχε πετύχει στο 4-1 της Μπαρτσελόνα επί της Άρσεναλ για τα προημιτελικά του Champions League (6/4/2010) AP

Πάμε τώρα στην Άρσεναλ, η οποία θέλησε να αποκτήσει τον Μέσι "πακέτο" μαζί με τον Φάμπρεγας το καλοκαίρι του 2003. Στο βιβλίο του, "Μέσι", ο Ισπανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γκιγέμ Μπαλαγέ, υποστηρίζει ότι ο Άγγλος (με ισπανική καταγωγή) σκάουτ της Άρσεναλ, Φράνσις Καζιζάο, είχε έρθει σε επαφή με την οικογένεια του Λέο, συζητώντας το ενδεχόμενο μιας μετακίνησης του νεαρού στην αγγλική πρωτεύουσα. Υπήρχαν δυο προβλήματα, το πρώτο, ότι η Άρσεναλ δεν μπορούσε να προσφέρει διαμέρισμα στους γονείς του Μέσι στο Λονδίνο και το δεύτερο, ότι θα υπήρχε δυσκολία στο να εξασφαλιστεί άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος για τον παίκτη. Τελικά, με όλα αυτά τα "κατά" στη μέση, το θέμα δεν προχώρησε, αλλά οι υπεύθυνοι του λονδρέζικου συλλόγου είπαν στον Χόρχε Μέσι (πατέρα του Λέο) πως οποιαδήποτε στιγμή προέκυπτε πρόβλημα στη σχέση του μικρού με την ομάδα του, η Άρσεναλ θα ήταν πάντα θετική στο να τον αποκτήσει.

Τις επαφές με τον Μέσι έχει επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο Αρσέν Βενγκέρ σε αγγλικά μέσα. Ο Σεσκ πήγε τελικά στο βόρειο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 2003 και ήταν ο μοναδικός από το "τρίπτυχο" που στόχευε η Άρσεναλ, αφού εκτός από τον ίδιο και τον Μέσι, ο Αλσατός τεχνικός είχε βάλει στο μάτι και τον Ζεράρ Πικέ (που ένα χρόνο αργότερα, το 2004, κατέληξε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Ο Φάμπρεγας πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τους "gunners" στις 28 Οκτωβρίου του 2003 σε αγώνα του Λιγκ Καπ με αντίπαλο την Ρόδεραμ και έγινε έτσι ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης στην ιστορία της Άρσεναλ που έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα. Αν είχε αποκτηθεί και ο Μέσι, θα ήταν ο Αργεντινός που θα είχε πάρει εκείνο το ρεκόρ, αφού είναι σχεδόν δυο μήνες νεώτερος του Σεσκ.

Σεσκ Φάμπρεγας και Αρσέν Βενγκέρ σε προπόνηση της Άρσεναλ το 2011.
Σεσκ Φάμπρεγας και Αρσέν Βενγκέρ σε προπόνηση της Άρσεναλ το 2011. AP

Συνεχίζοντας το υποθετικό σενάριο ακόμα πιο πέρα, ο 16χρονος Λέο θα δυσκολευόταν σίγουρα να βρει θέση ανάμεσα στους επιθετικούς παίκτες της Άρσεναλ εκείνη την εποχή, αφού το ρόστερ ήταν γεμάτο με πολύ μεγάλα ονόματα: Τιερί Ανρί, Ντένις Μπέργκαμπ, Σιλβέν Βιλτόρ, Νουάνκουο Κανού! Και η αλήθεια είναι πως ο αδιαμόρφωτος ακόμα σωματικά Μέσι θα είχε μεγάλο πρόβλημα με το physical game των Άγγλων αμυντικών. Προφανώς ο Βενγκέρ δεν θα τον έστελνε ως σέντερ φορ ανάμεσα στα "θηρία", αλλά θα τον τοποθετούσε στη δεξιά μεριά, ως εξτρέμ, με την χαρακτηριστική του κίνηση να συγκλίνει προς την περιοχή, ή πίσω από τον σέντερ φορ ως μεσοεπιθετικό, οπότε λογικά στα πρώτα του βήματα, θα ήταν η αλλαγή του Μπέργκαμπ.

Τελικά έτσι όπως εξελίχθηκε η ιστορία, ο Μέσι μπόρεσε να συνεργαστεί μόνο με τον Τιερί Ανρί, όταν ο Γάλλος άφησε το 2007 την Άρσεναλ μετά από παρουσία οκτώ χρόνων για να πάρει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, όπου έμεινε μια τριετία, μέχρι το 2010. Ο Αρσέν Βενγκέρ δεν έκανε τελικά πραγματικότητα το όνειρό του να συγκεντρώσει στο Λονδίνο μέρος της αφρόκρεμας της Μασία εκείνης της περιόδου, είδε μάλιστα τον "δικό του" Σεσκ Φάμπρεγας να αφήνει το 2011 το "Emirates" για να επιστρέψει στο "Καμπ Νόου". Η σεζόν πάντως που ακολούθησε, η 2003/04, γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του λονδρέζικου συλλόγου, αφού η Άρσεναλ έγινε η πρώτη ομάδα στην εποχή της Premier League, που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα στην Αγγλία.

4. ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (2005)

Ο Μέσι αντιμέτωπος με παίκτες της Γιουβέντους στο τουρνουά Joan Gamper του 2005.
Ο Μέσι αντιμέτωπος με παίκτες της Γιουβέντους στο τουρνουά Joan Gamper του 2005.

Επιστρέφουμε στην Ιταλία για να δούμε μια ακόμη ομάδα που προσπάθησε να αποσπάσει τον Μέσι από την Μπαρτσελόνα. Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2005 και στο τουρνουά "Joan Gamper" που διοργανώνουν κάθε χρόνο τον Αύγουστο οι "μπλαουγκράνα". Εκείνη τη χρονιά, προσκεκλημένος σύλλογος ήταν η Γιουβέντους του Φάμπιο Καπέλο, με μεγάλα ονόματα όπως οι Ντελ Πιέρο, Ιμπραχίμοβιτς, Κιελίνι, Βιεϊρά, Τρεζεγκέ, Σαλαγέτα, Καμορανέζι και Καναβάρο. Το τουρνουά ήταν στην ουσία ένα παιχνίδι, ένας τελικός και η νικήτρια ομάδα έπαιρνε το τρόπαιο. Το ματς διεξήχθη στις 25 Αυγούστου του 2005, μπροστά σε ένα κατάμεστο από 92.000 φιλάθλους "Καμπ Νόου" και αποδείχθηκε αντάξιο της φήμης και της αξίας των δυο αντιπάλων με γκολ, φάσεις και θέαμα.

Μπορεί όλοι οι παίκτες της Μπάρσα να έπαιξαν περίφημα εκείνο το βράδυ, όμως ο απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο Λέο Μέσι. Ο Φρανκ Ράικαρντ, τεχνικός των Καταλανών, είχε βάλει τον 18χρονο Αργεντινό για πρώτη φορά στην αρχική ενδεκάδα σε παιχνίδι μέσα στο "Καμπ Νόου" και εκείνος φρόντισε να αποζημιώσει τόσο τον ίδιο όσο και τον κόσμο που είχε κατακλύσει τις κερκίδες, κάνοντας μια μαγική εμφάνιση. Μπορεί να μην πέτυχε γκολ, αλλά ήταν μέσα σε κάθε δημιουργική προσπάθεια των "μπλαουγκράνα", κέρδισε τρεις κίτρινες κάρτες από τους αντιπάλους του, ταλαιπώρησε ολόκληρη την ιταλική άμυνα και έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, δίνοντας μια εκπληκτική ασίστ στο πρώτο γκολ του Ινιέστα (τελικό σκορ 2-2, η Γιούβε πήρε τον τίτλο στα πέναλτι). Όταν έγινε αλλαγή από τον Ράικαρντ, ολόκληρο το γήπεδο σηκώθηκε στο πόδι για να τον αποθεώσει.

Ο Φάμπιο Καπέλο στο "Καμπ Νόου" στο τουρνουά Joan Gamper του 2005.
Ο Φάμπιο Καπέλο στο "Καμπ Νόου" στο τουρνουά Joan Gamper του 2005.

Εκείνη η απόδοση του Μέσι δε θα μπορούσε φυσικά να περάσει απαρατήρητη από τον Φάμπιο Καπέλο. Ο προπονητής των "μπιανκονέρι" δε χρειάστηκε να περιμένει τη λήξη του αγώνα, ούτε καν εκείνη του πρώτου ημιχρόνου. Ενώ ακόμα παιζόταν το πρώτο μέρος, ο Καπέλο πλησίασε τον Ράικαρντ (τον οποίο είχε παίκτη στη Μίλαν), ξεχνώντας πρωτόκολλα και επισημότητες και τελείως ξεκάθαρα του ζήτησε δανεικό τον Λέο! Ο Ολλανδός από τη μεριά του, τού είπε να ξεχάσει κάθε τέτοια προοπτική, αφού δεν είχε σκοπό να στερηθεί τον παίκτη που προοριζόταν για πολύ μεγάλα πράγματα. Οι παίκτες της Γιούβε δεν γνώριζαν τον Μέσι, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του το 2016 ο Καμορανέζι: "Ο μίστερ όμως είχε ιδία άποψη, αφού τον είχε ξαναδεί. Και μια εβδομάδα πριν το Γκάμπερ, μας είχε πει ότι κατά τη γνώμη του, θα γινόταν ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο".

Και συνέχισε ο έμπειρος χαφ, που είχε αγωνιστεί σε εκείνο το ματς του 2005: "Εκείνη η τοποθέτηση του Καπέλο, μας είχε κάνει εντύπωση, γιατί όλοι ξέραμε ότι σπάνια ποντάριζε σε νέους, αφού για εκείνον η εμπειρία ήταν καθοριστική την ώρα της επιλογής παικτών. Ο Καπέλο είχε μια φράση: Αν ένας νεαρός είναι καλός, θα περιμένουμε πρώτα να καθιερωθεί και θα τον αγοράσουμε μετά, ακόμα και αν χρειαστεί να δώσουμε περισσότερα χρήματα. Αλλά με τον Μέσι ήταν διαφορετικά, ο Καπέλο μιλούσε συνέχεια για εκείνον, τον αποθέωνε και αποδείχτηκε ότι είχε 100% δίκιο. Η γνώμη μου είναι ότι αν ερχόταν τελικά ο Μέσι στη Γιούβε, θα ήταν και εδώ το νούμερο ένα στον κόσμο. Μπορεί να μην κατακτούσε τόσους πολλούς τίτλους όπως στην Μπαρτσελόνα, αλλά σε προσωπικό επίπεδο θα έφτανε στις ίδιες διακρίσεις".

5. ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (2008)

Ο Γκάρι Κουκ (αριστερά), CEO της Μάντσεστερ Σίτι από το 2008 μέχρι το 2011, μαζί με τον τότε πρόεδρο Καλντούν Αλ Μουμπάρακ (2009)
Ο Γκάρι Κουκ (αριστερά), CEO της Μάντσεστερ Σίτι από το 2008 μέχρι το 2011, μαζί με τον τότε πρόεδρο Καλντούν Αλ Μουμπάρακ (2009) AP

Αρκετές φορές έχουμε ακούσει ή διαβάσει φήμες σχετικά με πιθανή μετακίνηση του Μέσι στη Μάντσεστερ Σίτι, κυρίως για τρεις λόγους. Ο πρώτος, η παρουσία εκεί από το 2011 του φίλου του, Κουν Αγουέρο, ο δεύτερος, η παρουσία εκεί από το 2016 του Πεπ Γουαρδιόλα και ο τρίτος, η οικονομική επιφάνεια του συλλόγου, που του επιτρέπει να μπορεί να ξοδέψει τα χρήματα που θα χρειάζονταν για μια τέτοια μεταγραφή. Τα σενάρια αυτά πάντως ποτέ δεν πήραν μορφή επίσημης επαφής ανάμεσα στους Άγγλους και τον Αργεντινό. Ο Λέο δε θα πήγαινε στη Σίτι μόνο και μόνο επειδή εκεί αγωνιζόταν ένας κολλητός του, ενώ από τη μεριά του, ο Γουαρδιόλα ποτέ δε θα προσπαθούσε να πάρει από την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα τη "σημαία" της.

Υπάρχει όμως μια ιστορία, η οποία είναι πέρα για πέρα αληθινή (την έχουν παραδεχτεί δημόσια όλοι οι εμπλεκόμενοι) και συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους "χαβαλέδες" στη σύγχρονη ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Είναι γνωστό ότι τον Ιούνιο του 2007, ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας, Τακσίν Σιναβάτρα, αγόρασε την Μάντσεστερ Σίτι (την οποία πούλησε με τη σειρά του τον Σεπτέμβριο του 2008 στον επενδυτικό όμιλο Abu Dhabi United Group). Ο Σιναβάτρα διόρισε ως CEO της ομάδας τον Γκάρι Κουκ και ως διευθυντή μεταγραφικού σχεδιασμού τον Πολ Όλντριτζ. Το δεξί χέρι όμως του Ταϊλανδού δεν ήταν άλλος από έναν παλιό μας γνώριμο, τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, που ήταν εκ των πρωταγωνιστών του επικού μπερδέματος που ακολουθεί.

Ο Μέσι πανηγυρίζει το χατ τρικ του στο 4-0 της Μπαρτσελόνα επί της Μάντσεστερ Σίτι στους ομίλους του Champions League (19/10/2016)
Ο Μέσι πανηγυρίζει το χατ τρικ του στο 4-0 της Μπαρτσελόνα επί της Μάντσεστερ Σίτι στους ομίλους του Champions League (19/10/2016) AP

Όπως διηγείται ο Κουκ, το λάθος προέκυψε στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Όλντριτζ, παρουσία του Πιεμπονγκσάντ (ο οποίος εκείνη την ώρα έκανε μασάζ). Ο Κουκ είχε ανοιχτή ακρόαση, ώστε να ακούει και ο Παϊρότζ τη συνομιλία. Ο Όλντριτζ λοιπόν, με τη λονδρέζικη προφορά του, έλεγε στον Πιεμπονγκσάντ: "Παϊρότζ πρέπει να μου πεις τi θα κάνουμε, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου (αναφερόμενος στον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας)". Και ο Ταϊλανδός, από το τραπέζι του μασάζ, φώναζε για να ακουστεί: "Ναι, ναι, ναι, πολύ μπερδεμένα, μπερδεμένα, έχουν γίνει πολύ μπερδεμένα!" Στα αγγλικά, οι λέξεις του Παϊρότζ ήταν οι εξής: "Yes, yes, yes! Very messy, messy, it's getting messy!" Όμως ο Κουκ αυτό που κατάλαβε ήταν "We've got to get Messi", δηλαδή "πρέπει να πάρουμε τον Μέσι" και έτσι ξεκίνησε το πραγματικό μπέρδεμα!

Ο Κουκ, πιστεύοντας ότι ακολουθούσε τις εντολές του Παϊρότζ, έκανε πρόταση ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ στην Μπαρτσελόνα για τον Μέσι! Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Λέο ήταν τότε 21 ετών και αν γινόταν η μεταγραφή, θα ήταν νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αφού θα ξεπερνούσε τα 77,5 εκ. ευρώ που είχε δώσει η Ρεάλ Μαδρίτης στη Γιουβέντους για τον Ζιντάν. Λίγες μέρες μετά, ο Όλντριτζ είπε στον Κουκ ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην όλη ιστορία. Και μια μέρα αργότερα, ο Κουκ δέχτηκε το τηλεφώνημα του προέδρου της Πρέμιερ Λιγκ, Ντέιβ Ρίτσαρντς, ο οποίος του είπε: "Γκάρι έκανες πρόταση για τον Μέσι; Ογδόντα εκατομμύρια ευρώ; Έχεις τρελαθεί τελείως;" Άγαλμα ο Κουκ, που πλέον συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί. Ο πιο μεγάλος χαβαλές όμως ήταν ότι η διοίκηση της Μπαρτσελόνα, είχε πει στον Ρίτσαρντς πως ήταν έτοιμη να εξετάσει σοβαρά την πρόταση, αν ήταν πραγματική! Πόσο αλήθεια θα μπορούσε να είχε αλλάξει η ιστορία τόσο της Μπάρσα όσο και της Σίτι...

6. ΙΝΤΕΡ (2012 & 2020)

Ο Μάσιμο Μοράτι, πρώην ιδιοκτήτης της Ίντερ.
Ο Μάσιμο Μοράτι, πρώην ιδιοκτήτης της Ίντερ. AP

Και ολοκληρώνουμε τη λίστα, με την ομάδα που υπήρξε η αφορμή για το σημερινό κείμενο, την Ίντερ. Πριν δούμε όμως το τι ακριβώς συνέβη τις τελευταίες ημέρες, μέχρι την οργισμένη - όσο και ξεκάθαρη - απάντηση του Μέσι στο instagram, να πούμε ότι το ενδιαφέρον των Μιλανέζων για τον Αργεντινό δεν είναι καινούργιο. Ο πρώην πρόεδρος των "νερατσούρι", Μάσιμο Μοράτι, ήθελε τον Λέο από το 2009, όταν τον είχε θαυμάσει στα εκπληκτικά πράγματα που είχε πετύχει με την υπόλοιπη Pep Team (6/6 τίτλους). Ο Μοράτι σχεδίαζε να κάνει διπλό "κόλπο γκρόσο": πρώτα ήθελε να πάρει τον Γουαρδιόλα ως διάδοχο του Λεονάρντο, στο τέλος της σεζόν 2010/11 και την επόμενη χρονιά, το καλοκαίρι του 2012, να "χτυπήσει" τον Μέσι. Ο Ιταλός παράγοντας είχε κάνει και τους υπολογισμούς του για το Financial Fair Play και είχε καταλήξει ότι αυτό δε θα δημιουργούσε πρόβλημα σε μια πιθανή μεταγραφή του Λέο, αφού τα έσοδα του συλλόγου μετά από μια τέτοια κίνηση, θα εκτοξεύονταν στα ύψη.

Τελικά τίποτα από όλα αυτά δεν πραγματοποιήθηκε και το όνειρο του Μοράτι για το δίδυμο Πεπ-Μέσι έμεινε μόνο στα χαρτιά. Όμως, ο πρώην πλέον ιδιοκτήτης της ομάδας του Μιλάνου, ξαναχτύπησε πριν λίγες μέρες, όταν σε συνέντευξή του στο Radio Anch'io Sport της RAI 1, ενημέρωσε τους ακροατές ότι οι νυν ιδιοκτήτες της Ίντερ (η κινεζικών συμφερόντων Suning Holdings Group), έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ώστε να αγοράσουν τον Αργεντινό φέτος το καλοκαίρι. "Πιστεύω ότι δεν είναι καθόλου κάτι απαγορευτικό, αντίθετα θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για να πετύχει αυτή η μετακίνηση", ήταν τα λόγια του Μοράτι, ο οποίος μάλιστα δεν απέκλεισε να χρησιμοποιηθεί ο Λαουτάρο Μαρτίνες (άμεσος μεταγραφικός στόχος των "μπλαουγκράνα") ως ένα από τα ανταλλάγματα για τη μεταγραφή.

Ο Μέσι με αντίπαλο την Ίντερ στο "Καμπ Νόου", στα πλαίσια της φάσης των ομίλων του φετινού Champions League (2/10/2019)
Ο Μέσι με αντίπαλο την Ίντερ στο "Καμπ Νόου", στα πλαίσια της φάσης των ομίλων του φετινού Champions League (2/10/2019) AP

Τότε ήταν που πήρε τη σκυτάλη το αργεντίνικο τηλεοπτικό κανάλι TNT Sports, λέγοντας ότι οι επαφές ανάμεσα στην Ίντερ και την πλευρά του παίκτη είναι πραγματικές και βρίσκονται σε εξέλιξη: "Η Ίντερ πιέζει και όσα είπε ο Μοράτι είναι αληθινά. Υπάρχει έτοιμη πρόταση και θα είναι ο Μέσι εκείνος που θα αποφασίσει. Οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το όλο θέμα", ήταν η τοποθέτηση του καναλιού, το οποίο μάλιστα μίλησε και για παράλληλες επαφές του Λέο με την Νιούελς Ολντ Μπόις, για να επιστρέψει στην πατρίδα του και την ομάδα που τον ανέδειξε. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η διπλή διάψευση του παίκτη της Μπαρτσελόνα, που διαβάσαμε στην αρχή του κειμένου. Αφορμή φυσικά για όλες αυτές τις δημοσιεύσεις, είναι η κόντρα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στους παίκτες και τη διοίκηση του καταλανικού συλλόγου.

Τα συνεχόμενα "επεισόδια" (απόλυση Βαλβέρδε, δηλώσεις Αμπιντάλ, μειώσεις μισθών κλπ), έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο τροφοδοτεί διάφορα σενάρια, ανάμεσα στα οποία και το ενδεχόμενο αναχώρησης του Μέσι από τη Βαρκελώνη (που σημειωτέον, έχει το δικαίωμα βάσει ρήτρας στο συμβόλαιό του, να πάρει την ελευθέρας του αυτό το καλοκαίρι και να πάει όπου θέλει χωρίς να αποζημιωθεί στο ελάχιστο η ομάδα του). Ο δημοσιογράφος πάντως του TNT Sports, που είχε μιλήσει για τις "σίγουρες" επαφές του Λέο με Ίντερ και Νιούελς, Ερνάν Καστίγιο, θέλησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι η εκπομπή "La Bomba" έχει ως σκοπό της τη διασκέδαση των τηλεθεατών: "Κάποιες φορές βγάζουμε και πληροφορίες, αλλά αυτό που επικρατεί είναι τα αστεία, η πλάκα και ο χαβαλές". Το σίγουρο είναι ότι ο Μέσι, δεν αντιμετώπισε το όλο γεγονός ως τέτοιο...

ΠΗΓΗ: 

AS.COM, MARCA.COM, DEFENSACENTRAL.COM, AREANAPOLI.IT, SPORT.ES, BLEACHERREPORT.COM, TALKSPORT.COM, ONEFOOTBALL.COM, MEDITERRANEODIGITAL.COM, CALCIOMERCATO.COM, ELDESMARQUE.COM, 442.PERFIL.COM

News 24/7

24MEDIA NETWORK