Σκλαβενίτης, Ψωμιάδης και ο ερχομός του Σάντος

Ο Zastro θυμίζει τα γεγονότα του 2001. Η ΑΕΚ αλλάζει χέρια και την αποκτά ο πρίγκηπας του Manzanillo, Alejandro Sclavenitis. Η εμφάνιση χωρίς κάλτσες, οι υπόσχέσεις για δις και οι γνώριμοι "φουσκωτοί", η εμφάνιση του "χείμαρρου" Ψωμιάδη και ο ερχομός του (πρωταθλητή Ευρώπης πλέον) Φερνάντο Σάντος στην Ελλάδα.

Σκλαβενίτης, Ψωμιάδης και ο ερχομός του Σάντος

Ταξιδεύουμε στο τέλος της σεζόν 2000--01. Η ΑΕΚ σχεδόν αμέσως με τη λήξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων μιας ακόμη πλήρως αποτυχημένης χρονιάς με μοναδικό highlight τον αποκλεισμό της Bayer Leverkusen στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA, ζει σε ρυθμούς ιδιοκτησιακών και διοικητικών ανακατατάξεων.

Πρόβλημα ο "Βασικός Μέτοχος"

Μεγαλομέτοχος και συνιδιοκτήτρια εταιρεία της ΠΑΕ ΑΕΚ εκείνη την εποχή (μαζί με την Enic) ήταν η πολυεθνική NetMed, η οποία από τις αρχές του 2000 είχε θέσει σε λειτουργία την πρώτη ψηφιακή και δορυφορική interactive πλατφόρμα στην Ελλάδα και διεκδικούσε το μονοπωλιακό έλεγχο των μεταδόσεων των ποδοσφαιρικών αγώνων του ελληνικού (και όχι μόνο) πρωταθλήματος.

Ουδέν πρόβλημα θα αναφωνήσει κανείς. Απεναντίας όμως, εκείνη την εποχή η Ζ’ Αναθεωρητική Βουλή προωθεί μια ακανθώδη (και πολυδαίδαλη όπως απεδείχθη αργότερα) τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία έμεινε στην ελληνική πολιτική και δημοσιογραφική ιστορία ως «Βασικός Μέτοχος». Μία εκ των συνεπειών αυτής της τροποποίησης ήταν και η απαγόρευση σε εταιρίες τηλεοπτικής κάλυψης να είναι βασικοί μέτοχοι Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών.

Εμπρός σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, το ΔΣ της NetMed αναθέτει στην πιο μεγάλη τότε ελληνική εταιρία επικοινωνίας V+O, την προώθηση της πρόθεσης αποχώρησης της NetMed από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ ΑΕΚ. Νομικός Σύμβουλος της πολυεθνικής τότε ο Κύπριος Δικηγόρος Σωκράτης Λοϊζίδης, στον οποίο από κοινού με το Διευθύνοντα Σύμβουλο και «τοποτηρητή» της Enic στην ΠΑΕ Πέτρο Στάθη, ανατέθηκε η πολύ δύσκολη αποστολή της απεμπλοκής των Ολλανδών από το διοικητικό τοπίο της ΠΑΕ ΑΕΚ, με ταυτόχρονη όμως διατήρηση της πολύ συμφέρουσας εμπορικά δεκαετούς συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων της ομάδας.

ALEJANDRO, Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΟΥ MANZANILLO

Σκλαβενίτης, Ψωμιάδης και ο ερχομός του Σάντος

Τα στελέχη της NetMed προσέγγισαν ανεπιτυχώς τότε διάφορες αξιόλογες περιπτώσεις (όπως ο επιχειρηματίας Μιχάλης Σωτηρόπουλος και ο εφοπλιστής Ιωάννης Καραγιώργης) προτού εμφανισθεί στο προσκήνιο ένας Έλληνας ομογενής επιχειρηματίας από το Μεξικό ως επικεφαλής consortium εταιριών: ο Alejandro Sclavenitis. Ο Σκλαβενίτης παρουσιάζεται διά εγγράφων ως Πρόεδρος του τεράστιου επιχειρηματικού ομίλου Hercules Marines Services S.A. και τροφοδότης δεξαμενόπλοιων.

Στην Ελλάδα επικρατεί άμεσα παροξυσμός και οι πληροφορίες για τον Αλεχάντρο πέφτουν με ρυθμούς πολυβόλου, εμπλέκοντας ακόμα και την ελληνική Πρεσβεία στο Μεξικό. «Ο Πρίγκιπας του Manzanillo» όπως χαρακτηρίζεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη διαρροή του ονόματός του στον Τύπο, παρουσιάζεται ως ο 10ος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας των Αζτέκων, ως ο μεγιστάνας που θα εκτοξεύσει την ΑΕΚ στην ελίτ της Ευρώπης.

Το Manzanillo (φωτό) πράγματι είναι ο σημαντικότερος λιμένας του Μεξικού και τροφοδοτεί όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό με πλοία υγρού και ξηρού φορτίου και ο Σκλαβενίτης αναγορεύεται σε boss της περιοχής. Οι πληροφορίες της εποχής κάνουν λόγο για έναν επιχειρηματία με τεράστια οικονομική επιφάνεια και ατέλειωτη ρευστότητα, ο οποίος συν τοις άλλοις έχει ήδη πείσει και άλλους επιτυχημένους business men να εμπλακούν με στόχο να αγοράσουν το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ ΑΕΚ.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΣ ΚΑΙ ΑΦΙΞΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΤΣΕΣ

Ήδη από τις αρχές Ιουνίου με δηλώσεις του από το Μεξικό, ο ομογενής κροίσος ανακοινώνει ότι πρόθεσή του είναι να επενδύσει άμεσα το τρομακτικό για την εποχή ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δραχμών (12 εκατ. ευρώ) αρχικώς «για τα λειτουργικά» και κατόπιν για προκαταβολές μεταγραφών, αφού η ομάδα χρειάζεται άμεση ενίσχυση για να καταστεί ανταγωνιστική σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σε χρόνο-ρεκόρ παρουσιάζεται να τα βρίσκει σε όλα με τη NetΜed, διαρρέεται μάλιστα ότι προορίζεται και ο ίδιος για Πρόεδρος της ΠΑΕ. Δημοσιογράφοι, παράγοντες και ασφαλώς ο κόσμος της ΑΕΚ με τις προσδοκίες να χτυπάνε κόκκινο, περιμένουν εναγωνίως την άφιξη του μεγάλου Alejandro στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η ιστορική μέρα φτάνει και ο σούπερ επιτυχημένος ομογενής επιχειρηματίας από το μακρινό Μεξικό καταφθάνει στην Αθήνα: η εικόνα που αντικρύζουν οι ρεπόρτερ και οι απεσταλμένοι των εφημερίδων που έχουν σπεύσει να τον υποδεχθούν είναι απογοητευτική... Στο αεροδρόμιο εμφανίζεται ένας ιδρωμένος και ταλαιπωρημένος τύπος, φορώντας ένα φαρδύ καφέ t-shirt και loafers χωρίς κάλτσες. Δυστυχώς για εκείνον δεν φρόντισε να βγει από την αίθουσα των VIP αφίξεων του Ελληνικού, αλλά από την Economy, λες και επρόκειτο για κοινό θνητό. Τον υποδέχεται ο τότε Πρόεδρος της ΑΕΚ ο Ολλανδός Κορνέλιους Σίρχαουζ (Cornelius Theodorus Nicholaas Sierhuis), σε ανάλογο «ανάλαφρο» ενδυματολογικό mood.

Τα πρώτα φίδια αρχίζουν να ζώνουν τους έκπληκτους ρεπόρτερ της ΑΕΚ που έσπευσαν στο αεροδρόμιο να υποδεχτούν το νέο μεγάλο αφεντικό. Παρ’όλα αυτά οι τόνοι δεν πέφτουν και το ραντεβού με τον «ομογενή εφοπλιστή» ανανεώνεται για την επίσημη παρουσίασή του σε συνέντευξη Τύπου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Ο Σκλαβενίτης, καταφθάνει στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, καθώς και πλειάδα εύσωμων «συνοδών» οι οποίοι πάντως δείχνουν να κρατούν αποστάσεις, ενώ ορισμένοι ορκίζονται ότι τα πρόσωπά τους είναι οικεία.

Η αγοραπωλησία επικοινωνιακά δείχνει να ολοκληρώνεται και μάλιστα επιδεικνύεται και το προσύμφωνο μεταβίβασης των μετοχών, υπογεγραμμένο από τη NetMed και από μια off shore εταιρεία αγνώστου ονόματος και προέλευσης, αφού ουδείς παριστάμενος κατόρθωσε να τα διακρίνει. Ο Alejandro εμφανίζεται ως το νέο αφεντικό της ΠΑΕ και παρουσιάζει τους συνεργάτες του: πρόκειται για το Νοτιοαφρικανό πρώην Διευθυντή της Labat Technologies Mark Alexander και «τον ιδρυτή» του Ομίλου Salec και νυν «συγγενή στελέχους της ΜΙΗ», Zuhair Al Azhar, ο οποίος διέγνωσε την τεράστια επενδυτική ευκαιρία της ΠΑΕ ΑΕΚ και αποφάσισε να παρατήσει την Αίγυπτο για το Δικέφαλο Αετό.

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ... ΨΩΜΙΑΔΗΣ

O νέος Πρόεδρος δε μασάει τα λόγια του: στόχος του ιδίου και του consortium επιχειρηματιών που είναι μαζί του, η εξυγίανση της ΠΑΕ και η κερδοφορία μέσα στην επόμενη 5ετία. Μετά τις απαραίτητες επικοινωνιακές αβρότητες και τα καθιερωμένα φλας των φωτογράφων, έρχεται η μεγάλη ώρα: ο Alejandro με μια κίνηση μεγαλοπρέπειας και αιφνιδιασμού, παρουσιάζει σε δημοσιογράφους και κοινό τον «Εντεταλμένο Σύμβουλο επί θεμάτων Ποδοσφαίρου» και νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΠΑΕ, κύριο Χρυσόστομο Ψωμιάδη. Εμβρόντητοι άπαντες απλώς παρακολουθούν, ο Μάκης όμως είναι χείμαρρος.

Σκλαβενίτης, Ψωμιάδης και ο ερχομός του Σάντος

Δείχνει να προτιμά τον αγγλικό τίτλο CEO «γιατί στα ελληνικά είναι μεγάλο» και ξεκαθαρίζει στους δημοσιογράφους ότι η πώληση της ΠΑΕ δεν είναι εικονική, η ΑΕΚ περνάει σε ΑΕΚτζήδες, έχει παικταράδες όπως ο Νικολαΐδης, ο Ατματσίδης και ο Αμανατίδης (παίκτης του Ολυμπιακού τότε, αλλά κανείς δεν τόλμησε να διορθώσει το Μάκη) και ότι μέσα στο έτος η νέα «κατάσταση» θα βάλει 8 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 25 εκατ. ευρώ) στην ομάδα και θα την κάνει αχτύπητη. Υπόσχεται ακόμη ότι «ο Πρόεδρος έχει βρει προπονητή που θα προκαλέσει πάταγο και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες» και διαβεβαιώνει ότι κανείς παίκτης δεν πρόκειται να πουληθεί, αντιθέτως στην ΑΕΚ θα έρθουν πολύ μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό.

Η παρουσίαση του Φερνάντο Σάντος

Όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι ο Alejandro είναι «μπροστινός», ένα τέχνασμα της NetΜed που θέλει να απεμπλακεί από την ΑΕΚ και του Ψωμιάδη που θέλει να την αναλάβει. Η τελευταία παράσταση που δίνει ο Σκλαβενίτης λαμβάνει χώρα την ιστορική ημερομηνία της 17ης Ιουνίου στην παρουσίαση του Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος χαμογελά αμήχανα, δείχνει να νομίζει ότι ο Πρόεδρος είναι ο Μάκης και όχι ο κύριος με το μαύρο κοστούμι που στήνεται μαζί του μπροστά στα μικρόφωνα για να μιλήσουν. Κάνει τις καθιερωμένες δηλώσεις «Φερναντάο» χωρίς μεγάλα λόγια, υποσχέσεις και ενθουσιασμούς, ουδείς όμως δείχνει να ασχολείται με τις τοποθετήσεις του.

Σκλαβενίτης, Ψωμιάδης και ο ερχομός του Σάντος

Στο περιθώριο της συνέντευξης παρουσίασης του προπονητή και στα διάφορα «πηγαδάκια» που είθισται να στήνονται σε τέτοιες περιστάσεις, ακόμη και οι άνδρες προσωπικής ασφαλείας του «επικεφαλής του ομίλου των επιχειρηματιών» νίπτουν τας χείρας τους σχετικά με το ποιόν του ομογενούς μεγιστάνα από το Μεξικό. Ορισμένοι ακουμπούν και τα όρια της ύβρεως, φτάνοντας σε σημείο να ειρωνευτούν ακόμη-ακόμη και τη δυνατότητα του Σκλαβενίτη να αγοράσει δεύτερο κοστούμι. Δυστυχώς, τα ρεπορτάζ των εφημερίδων πλέον έχουν γίνει παραπάνω από αιχμηρά και επικριτικά, με αποτέλεσμα η υπόθεση να αποσυρθεί διακριτικά αλλά άρον άρον από το προσκήνιο.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ, ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ

Tο όνειρο μιας μεγάλης ΑΕΚ με μπροστάρη τον Αλεχάντρο Σκλαβενίτη, τον Πρίγκιπα του Manzanillo, κράτησε λιγότερο από δύο εβδομάδες, που δεν παύουν όμως να αποτελούν το απαύγασμα του «σότου» στον πλανήτη ελληνικό ποδόσφαιρο. Η τύχη του Αλεχάντρο Σκλαβενίτη έκτοτε αγνοείται, κανείς δεν ξέρει τί απέγινε και εάν επέστρεψε στο Μεξικό. Ξεχάστηκε πολύ γρήγορα, σχεδόν αμέσως όταν ο Μάκης εμφάνισε τον επόμενο, το Φίλωνα Αντωνόπουλο και λίγο μετά τους επόμενους, τους εξαδέλφους του Χαρίλαο και Χαρίλαο Ψωμιάδη, γνωστούς στους κόλπους της ΠΑΕ ΑΕΚ ως «Χαρίλαος παρά πέντε» και «Χαρίλαος και πέντε». Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι κότες έγιναν κύκνοι: Ο Ψωμιάδης, ο "γιατρός" και το "πρώτο τραπέζι κάλτσα"
Ψωμιάδης: Ο γάρ αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας

News 24/7

24MEDIA NETWORK