100 χρόνια μνήμης από τη γενοκτονία των Ποντίων με Νικοπολίδη και Ιωσηφίδη

19 Απριλίου-19 Μαΐου: Ένας μήνας αφιερωμένος στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με συνεχή αφιερώματα από το Open TV και αθλητικές παρουσίες.

100 χρόνια μνήμης από τη γενοκτονία των Ποντίων με Νικοπολίδη και Ιωσηφίδη

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Από τις 19 Απριλίου έως και την 19η Μαΐου, ημέρα της επετείου των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το OPEN προσαρμόζει το πρόγραμμά του και εντάσσει σε αυτό ένα αφιέρωμα για τα 100 Χρόνια Μνήμης.

Μαρτυρίες Ελλήνων του Πόντου των οποίων οι οικογένειες βίωσαν το διωγμό, συνεντεύξεις με ερευνητές και ιστορικούς, αλλά και ρεπορτάζ για τον πολιτισμό, τα έθιμα και τις παραδόσεις των Ελλήνων του Πόντου που διατηρούνται ζωντανά χάρη στην ενεργή δράση των Ομοσπονδιών Ποντιακών συλλόγων της Ελλάδας και του εξωτερικού θα αναδειχθούν μέσα από το αφιέρωμα "100 Χρόνια Μνήμης".

100 χρόνια μνήμης από τη γενοκτονία των Ποντίων με Νικοπολίδη και Ιωσηφίδη

Μεταξύ των πρωταγωνιστών και ο Αντώνης Νικοπολίδης, ο οποίος εμφανίζεται στις κάμερες με άλλη ιδιότητα από αυτήν του ποδοσφαιρανθρώπου. Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 μιλάει για τις ρίζες του, θυμάται τις διηγήσεις των προγόνων του και φυσικά ερμηνεύει και ένα ποντιακό τραγούδι της μάνας.

Ο Κώστας Ιωσηφίδης, από την πλευρά του, αναπολεί τις ρίζες του από την Κερασούντα, εξηγεί ότι μιλάει ποντιακά και πως χορεύει "πάρα πολύ καλά" τους χορούς της πατρίδας του.

Το λογότυπο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι το γράμμα G, αρχικό της αγγλικής λέξης Genocide (γενοκτονία), όπως το εμπνεύστηκε και το αποτύπωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ).

Έμπνευση για τη δημιουργία του λογοτύπου αποτέλεσε η φωτογραφία στην οποία εικονίζεται η πορεία 5.000 ορφανών κοντά στην πόλη Χαρπούτ το 1922. Παρότι η εθνικότητα των παιδιών της φωτογραφίας δεν είναι γνωστή, πρόκειται για θύματα της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το ημικύκλιο του γράμματος G μορφοποιείται από ανθρώπινες φιγούρες, που συναποτελούν μια πορεία. Επιμέρους σύμβολα που εντάσσονται στη μορφοποίηση του G: ένα τμήμα ιωνικού κίονα που αναφέρεται στην ιστορία του Πόντου από την αρχαιότητα, το φροντιστήριο της Τραπεζούντας ως αναφορά στην πνευματική καλλιέργεια των Ελλήνων του Πόντου, η λύρα ως το πλέον αναγνωρίσιμο μουσικό όργανο του Πόντου, η Παναγία Σουμελά ως σύμβολο της χριστιανικής πίστης των Ποντίων και ο αετός διαχρονικό σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου.

Στην απόληξη της ανθρώπινης πορείας προβάλλει ένα δεματάκι αμάραντα -φυτό που διατηρεί για χρόνια το σχήμα και το έντονο χρώμα του, συμβολίζοντας την επιβίωση και την αναγέννηση των Ποντίων.

24MEDIA NETWORK