Μύκητες στα πόδια από λάθος κάλτσες;

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που τελευταία πάει να γίνει και επιδημία είναι να αποκτήσει κάποιος μύκητες στα πόδια. Δυστυχώς η οικονομική κρίση έστρεψε πολλούς καταναλωτές στις "φθηνές" κάλτσες. Αλλά όπως λέει και ο λαός μας "το φθηνό είναι και το πιο ακριβό".

The feet of a man standing on a wooden floors wearing stripey socks
The feet of a man standing on a wooden floors wearing stripey socks © LOLOSTOCK.COM

Γιατί αναπτύσσονται οι μύκητες

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που συχνά εμφανίζονται στο δέρμα και κυρίως στα πόδια και τα νύχια των ποδιών. Οι συνθήκες που αρέσουν περισσότερο στους μύκητες είναι όταν το δέρμα είναι ζεστό και υγρό. Ειδικά το καλοκαίρι, όταν αναγκαζόμαστε να φοράμε παπούτσια όλη την ημέρα το πόδι μας ζεσταίνεται, ιδρώνει, παραμένει υγρό και οι μύκητες κάνουν πάρτι. Το σημείο του ποδιού που καλύπτει όλες τις ανάγκες του μύκητα για να αναπτυχθεί, είναι στους περισσότερους τα δυο μικρά δάχτυλα. Δημιουργείται ένα εξάνθημα πρώτα το οποίο προκαλεί φαγούρα. Το δέρμα σκάει και αρχίζει να προκαλεί πόνο. Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως το εξάνθημα σταδιακά μπορεί να εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα δάχτυλα και σημεία του ποδιού, όπως στο πλάι του ποδιού και στις φτέρνες. Τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα με εξάνθημα και βασανιστική φαγούρα. Τέλος, από τα πιο γνωστά και εμφανή συμπτώματα είναι η δυσοσμία που προκαλεί η μυκητίαση. Προοδευτικά γίνεται τόσο έντονη που είναι αδύνατον να βγάλετε τα παπούτσια σας χωρίς να ενοχλήσει εσάς και ιδίως τους γύρω σας.

Το πρόβλημα αλλά και η λύση βρίσκονται στο συρτάρι σας

Δεν είναι αστείο, είναι πραγματικότητα. Στο συρτάρι σας βρίσκονται οι κάλτσες και είναι αυτές που ή θα δημιουργήσουν και θα εντείνουν το πρόβλημα ή θα λειτουργήσουν προστατευτικά. Έχετε στο συρτάρι σας βαμβακερές κάλτσες που περιέχουν συνθετικές ίνες και κυρίως πολυεστέρικες; Το πόδι δεν αναπνέει σωστά. Η υγρασία εγκλωβίζεται και οι μύκητες ευημερούν. Μήπως οι φθηνές βαμβακερές κάλτσες που αγοράσατε είναι κατασκευασμένες από αναγεννημένο βαμβάκι; Είναι αλήθεια ότι οι φθηνές κάλτσες που κυκλοφορούν σε πολλά καταστήματα, στις λαϊκές αγορές και στα παζάρια μπορεί τελικά να σας στοιχίσουν πολύ ακριβά.

Πετάξτε τις αμέσως!!!

Διαλέξτε κάλτσες από 100% βαμβάκι καλής ποιότητας και κυρίως μερσεριζέ. Αναζητείστε επίσης κάλτσες αντιϊδρωτικές.

Κάνοντας την έρευνα μας ανακαλύψαμε τα εξής και είμαστε σίγουροι ότι σας ενδιαφέρει:

Το αναγεννημένο βαμβάκι χρησιμοποιείται κυρίως σε κάλτσες. Κοστίζει 3 φορές λιγότερο από το κανονικό (γι αυτό και οι κάλτσες είναι τόσο φτηνές ) γιατί προέρχεται από τα βαμβακερά ενδύματα που όλοι εμείς κάποια στιγμή σταματήσαμε να τα φοράμε και τα δώσαμε για ανακύκλωση ή κάποιοι ρακοσυλλέκτες τα ανέσυραν από τα σκουπίδια ή είναι υπολείμματα από τις βιομηχανίες.

Επειδή στο αναγεννημένο βαμβάκι δεν υπάρχουν συνεχείς ίνες όπως στο γνήσιο, (διότι προέρχεται από ανακύκλωση) οι εταιρείες κατά την παραγωγή του προσθέτουν αναγκαστικά πολυεστέρα (polyester) μέσα στη μάζα του ανακυκλωμένου βαμβακιού για να μπορέσουν να το κάνουν νήμα. Στη συνέχεια για να το βάψουν ομοιογενώς, προσθέτουν ένα σωρό χημικά.

Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε μόνοι σας αν έχετε κάλτσες από αναγεννημένο βαμβάκι

Οι περισσότερες κάλτσες που περιέχουν αναγεννημένο βαμβάκι έχουν στη σύνθεσή τους Πολυεστέρα (polyester) σε ποσοστό 15-40%.

Όταν τις φοράμε αισθανόμαστε τα πόδια μας πολύ ζεστά, στην κυριολεξία να "ανάβουν" και στο τέλος της μέρας οι κάλτσες μας μυρίζουν άσχημα. Για τους πολύ ψαγμένους, αν ξεπλέξουμε την κάλτσα θα διαπιστώσουμε ότι είναι πλεγμένη με 2 νήματα. Το ένα είναι βαμβακερό και το άλλο είναι νάιλον (polyamide) σκέτο ή μαζί με λύκρα (Lycra / Elastan) που δίνει την ελαστικότητα στην πλέξη της κάλτσας.

Αν κάψουμε το βαμβακερό νήμα και διαπιστώσουμε ότι η στάχτη είναι σκληρή, τότε το νήμα αυτό είναι αναγεννημένο διότι μέσα στη μάζα του περιέχει πολυεστέρα που είναι υποπροϊόν του πετρελαίου. Αν η στάχτη του νήματος διαλυθεί τότε το νήμα προέρχεται από κανονικό βαμβάκι. Για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει οι κάλτσες που αγοράζουμε να είναι 100% βαμβακερές και κυρίως μερσεριζέ διότι το μερσεριζέ βαμβάκι είναι δίκλωνο και έχει πολλαπλάσια αντοχή στη χρήση. Επίσης έχει μειωμένο χνούδι και έτσι αφήνει ανοιχτούς τους πόρους της πλέξης για να μπορεί να αναπνέει το πόδι.

Μόνο με κάλτσες καλής ποιότητας από 100% βαμβάκι προστατεύετε τα πόδια σας και νιώθετε άνετα.

Πριν αγοράσετε διαβάστε την ετικέτα.

Αποφύγετε αυτές που έχουν βαμβάκι λιγότερο από 80%. Δείτε τη χώρα προέλευσης. Οι κάλτσες με αναγεννημένο βαμβάκι κατασκευάζονται κυρίως στην Ασία πχ Κίνα, Τουρκία κλπ .

Η κρίση ευνοεί τους μύκητες

Στις κάλτσες για να κάνουμε οικονομία δεν ψάχνουμε τη φθηνότερη τιμή. Αγοράζουμε σωστά γιατί οι κάλτσες έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας πάνω απο 15 ώρες την ημέρα και είναι το πρώτο πράγμα που φοράμε στα πόδια μας το πρωί και το τελευταίο που βγάζουμε το βράδυ.

Δεν υπάρχει όμως λόγος να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα από όσο αξίζουν. Φροντίζουμε οι κάλτσες που αγοράζουμε να προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα σε σωστή τιμή. Άλλωστε οι καλές κάλτσες έχουν πολλαπλάσια αντοχή στη χρήση και παραμένουν σαν καινούργιες για πολλά χρόνια.

24MEDIA NETWORK