Ο Rotating Chairman της Huawei, Ken Hu καλεί τον τομέα των ΤΠΕ να συνεργαστεί στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης του 5G

Ο Rotating Chairman της Huawei, Ken Hu καλεί τον τομέα των ΤΠΕ να συνεργαστεί στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης του 5G

Ο Rotating Chairman της Huawei, Ken Hu καλεί τον τομέα των ΤΠΕ να συνεργαστεί στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης του 5G

O κ. Ken Hu μίλησε για την τρέχουσα κατάσταση της ανάπτυξης του 5G και τις νέες ευκαιρίες. «Σε μόλις πέντε χρόνια εμπορικής ανάπτυξης, το 5G παρείχε μια σημαντική αναβάθμιση όσον αφορά την εμπειρία των καταναλωτών στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας και έχει ήδη αρχίσει να ενδυναμώνει διαφορετικούς τομείς σε όλο τον κόσμο. Η πρόοδος ήταν πολύ ταχύτερη από ό, τι περιμέναμε, ειδικά όσον αφορά τη βάση συνδρομητών, το δίκτυο κάλυψης και τον τεράστιο αριθμό τερματικών 5G στην αγορά».

Ο Hu επεσήμανε τρεις σημαντικούς τομείς που θα οδηγήσουν στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης του 5G, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών XR, της αγοράς B2B και των χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ο κ. Ken Hu κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο MBBF 2021

Η τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας ανάπτυξης 5G

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 176 εμπορικά δίκτυα 5G σε όλο τον κόσμο, εξυπηρετώντας περισσότερους από 500 εκατομμύρια συνδρομητές. Στον καταναλωτικό τομέα, οι μέσες ταχύτητες λήψης 5G είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερες από το 4G, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει την ευρύτερη υιοθέτηση εφαρμογών όπως η μετάδοση VR και 360º. Στον επιχειρηματικό χώρο, υπάρχουν ήδη 10.000 έργα που διερευνούν εφαρμογές B2B 5G (5GtoB) σε όλο τον κόσμο. Οι εφαρμογές 5G σε τομείς όπως η μεταποίηση, η εξόρυξη και τα λιμάνια έχουν ήδη δοκιμαστεί και αναπαράγονται σε μεγάλη κλίμακα.

Ενώ η πρόοδος παραμένει σταθερή, ο Hu τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένοι τομείς που απαιτούν βελτίωση. «Αυτή τη στιγμή περισσότερα από τα μισά από αυτά τα 10.000 έργα 5GtoB βρίσκονται στην Κίνα. Έχουμε ήδη έναν τεράστιο αριθμό use cases αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε πιο βιώσιμα επιχειρηματικά παραδείγματα.»

Αναφέρθηκε ακόμα στις ευρύτερες αλλαγές που θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον τομέα των ΤΠΕ, συμπεριλαμβανομένου του επιταχυνόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού που προκαλείται από την πανδημία, για το πώς το Cloud και το AI έχουν γίνει απαραίτητα για όλους τους οργανισμούς και για το πώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή με μεγαλύτερη σοβαρότητα. «Αυτές οι τάσεις παρέχουν πολλές ευκαιρίες στον κλάδο μας» ανέφερε. «Αλλά δημιουργούν επίσης κάποιες προκλήσεις. Υπάρχουν ακόμα περισσότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προετοιμαστούμε».

Πρώτον, ο κλάδος πρέπει να ετοιμάσει δίκτυα, συσκευές και περιεχόμενο για μια εκρηκτική ανάπτυξη της Extended Reality (XR). Για να υποστηρίξετε μια ομαλή εμπειρία XR που βασίζεται σε Cloud, τα δίκτυα πρέπει να παρέχουν ταχύτητες λήψης μεγαλύτερες από 4,6 Gbit/s με καθυστέρηση όχι μεγαλύτερη από 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου. "Πέρυσι", σημείωσε ο Hu, «δημοσιεύσαμε τους στόχους μας για το 5.5G και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.»

«Για να εμπλουτίσουμε το οικοσύστημα περιεχομένου», ο Hu ζήτησε από τον κλάδο των ΤΠΕ να παράσχει πλατφόρμες και εργαλεία Cloud που απλοποιούν την ανάπτυξη περιεχομένου, η οποία είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και δαπανηρή.

Δεύτερον, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πρέπει να βελτιώσουν τα δίκτυά τους και να αναπτύξουν νέες δυνατότητες ώστε να προετοιμαστούν για το 5GtoB. Οι ισχυρές δικτυακές υποδομές είναι κομβικές για 5G βιομηχανικές εφαρμογές, επομένως οι πάροχοι θα πρέπει να συνεχίζουν να ενισχύουν τις δυνατότητες των δικτύων για μεταφορά δεδομένων στην ανοδική κατεύθυνση (uplink), εντοπισμό θέσης (Positioning) και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον (Sensing). Δεδομένου ότι τα βιομηχανικά σενάρια είναι πολύ πιο περίπλοκα από τα καταναλωτικά σενάρια, το O&M μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση. Για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, η Huawei αναπτύσσει αυτόνομα ευφυή δίκτυα σε όλες τις πτυχές των δικτύων 5G, από το σχεδιασμό και την κατασκευή έως τη συντήρηση και τη βελτιστοποίηση.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί επίσης διαφορετικούς ρόλους. Εκτός από την παροχή συνδεσιμότητας, οι πάροχοι μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως πάροχοι υπηρεσιών Cloud, integrators και πολλά άλλα, και να αναπτύξουν τις απαιτούμενες δυνατότητες. Για την προώθηση της ευρύτερης υιοθέτησης του 5G σε όλους τους τομείς, η ανάπτυξη προτύπων τηλεπικοινωνιών είναι επίσης σημαντική. Στην Κίνα, οι πάροχοι, μαζί με τους εταίρους τους, έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται πρότυπα για την εφαρμογή 5G σε τομείς όπως η εξόρυξη άνθρακα, ο χάλυβας και η ηλεκτρική ενέργεια, και αυτό έχει συμβάλει στην αύξηση της υιοθέτησης σε αυτούς τους τομείς. «Πέρα από την τεχνολογία», κατέληξε ο Hu, «αυτά είναι μερικά από τα άυλα πλεονεκτήματα που δεν θα παρέχουν άμεσο κέρδος, αλλά θα είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα στην αγορά του 5GtoB».

Τρίτον, η βιομηχανία πρέπει να προετοιμαστεί για να γίνει πράσινη. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μέχρι το 2030, η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα κατά τουλάχιστον 15%. «Από τη μία πλευρά», δήλωσε ο Hu, «έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να βοηθήσουμε όλους του τομείς να μειώσουν τις εκπομπές και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα ισχύος μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κλάδος μας έχει ένα αυξανόμενο αποτύπωμα άνθρακα και πρέπει να λάβουμε μέτρα για να το βελτιώσουμε. Αυτή τη στιγμή η Huawei χρησιμοποιεί νέα υλικά και αλγόριθμους για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας των προϊόντων μας, και βελτιστοποιούμε τη διαχείριση ενέργειας στα data centers μας για μεγαλύτερη αποδοτικότητα».

«Έχουμε δει τόσες πολλές αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια - με την πανδημία, την τεχνολογία, τις επιχειρήσεις και την οικονομία», κατέληξε ο Hu. «Kαθώς ο κόσμος αρχίζει να ανακάμπτει, πρέπει να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να προετοιμαστούμε για αυτές. Προετοιμάζουμε την τεχνολογία μας, τις επιχειρήσεις μας και τις δυνατότητές μας.»

Το Global Mobile Broadband Forum 2021 φιλοξενείται από την Huawei, μαζί με τους εταίρους της GSMA και το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών SAMENA. Το φόρουμ συγκεντρώνει παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ηγετικά πρόσωπα του κλάδου και συνεργάτες οικοσυστημάτων από όλο τον κόσμο με σκοπό να συζητήσουν πως θα μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες του 5G και θα προωθήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της κινητής βιομηχανίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον κάτωθι σύνδεσμο: https://www.huawei.com/en/events/mbbf2021

News 24/7

24MEDIA NETWORK