Φλόγα Σπανούλη και στο restart του Ολυμπιακού

Οι συμβολισμοί είχαν την τιμητική τους, ο Βασίλης Σπανούλης ανανέωσε για 11η σεζόν στον Ολυμπιακό, ανήμερα της επετείου της πρώτης υπογραφής του και ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί πού βρίσκει την όρεξη ο... έφηβος 38χρονος αρχηγός και γιατί δεν θα μπορούσε να λείψει από την επιχείρηση γενικής επανεκκίνησης στον Πειραιά.

Ο Βασίλης Σπανούλης δίνει τα χέρια με τον Γιώργο Αγγελόπουλο για ακόμη έναν χρόνο στον Ολυμπιακό
Ο Βασίλης Σπανούλης δίνει τα χέρια με τον Γιώργο Αγγελόπουλο για ακόμη έναν χρόνο στον Ολυμπιακό

Ανήμερα της πρώτης ιστορικής συμφωνίας που είχε κάνει το καλοκαίρι του 2010 ο Βασίλης Σπανούλης ανανέωσε ξανά το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό. Δέκα χρόνια μετά, έχοντας πλέον 6 παιδιά, λίγο πριν κλείσει τα 38 (στις 7 Αυγούστου τα γενέθλια του), ο άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του σε αυτήν τη συναρπαστική διαδρομή (δυο Ευρωλίγκες, τρία πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο Ελλάδος) και σαρώνει τα ατομικά ρεκόρ, με... λιγότερα μαλλιά, αλλά το ίδιο αποφασιστικό βλέμμα, συνεχίζει απτόητος.

Η ερώτηση που κάποιος μπορεί να κάνει είναι γιατί αυτός ο τύπος, που τα έχει κερδίσει και τα έχει χορτάσει όλα στη ζωή του, παραμένει τόσο... αθεράπευτος με το γήπεδο, την μπάλα του μπάσκετ, τα αποδυτήρια και την ομάδα του; Δεν υπάρχει γιατί. Όσοι τον βλέπουν κάθε μέρα, σημειώνουν με έμφαση πως βρίσκεται σε άψογη κατάσταση, ενδεχομένως και την καλύτερη της καριέρας του! Έχει ξεπεράσει ήδη τη δεύτερη σοβαρή εγχείριση στον περονιαίο τένοντα και είναι έτοιμος να μπει από τώρα στο γήπεδο.

Άλλος στη θέση του θα είχε σκεφτεί εδώ και καιρό την αποχώρηση. Σχεδόν του το είπαν οι γιατροί, όταν έκανε τη λεπτή εγχείριση στο δεξί πόδι τον περασμένο Φεβρουάριο. Από το ένα αυτί μπήκαν και από το άλλο βγήκαν. Ο Σπανούλης δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τα γήπεδα έτσι εύκολα. Είναι αυτή η πάστα των αθλητών, που όσα χρόνια κι αν περάσουν, διατηρούν την ίδια φλόγα, το ίδιο πάθος. Μέσα στο μυαλό του, βρίσκεται μόνο μια... πορτοκαλί μπάλα.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να νικήσει τον χρόνο. Ούτε ο Kill Bill μπορεί. Ναι, είναι σε άψογη κατάσταση, το βλέπουν ο Γιώργος Μπαρτζώκας κι οι συνεργάτες του, οι συμπαίκτες του, από τον υπαρχηγό Γιώργο Πρίντεζη, μέχρι τον (θα μπορούσε και γιο του) Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Ναι, το σχεδόν εφηβικό πάθος για το μπάσκετ συνδυάζεται πλέον με την τεράστια εμπειρία και την κλάση του, όμως τα χρόνια έχουν περάσει. Ο ρόλος του θα 'ναι διαφορετικός, όχι όμως και λιγότερο καθοριστικός.

Δεν ανανέωσε, άλλωστε, τιμής ένεκεν. Δεν κάνει χάρη ο Ολυμπιακός που κρατάει τον αρχηγό του για 11η σεζόν στο ρόστερ. Θέλει να εκμεταλλευτεί την αστείρευτη δημιουργία και την ηγετική προσωπικότητα που τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους μεγαλύτερους clutch shooters της ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Ολυμπιακός "έπαιξε" πολύ με τον συμβολισμό της υπογραφής του Σπανούλη, όπως έχει κάνει σε όλη τη μεταγραφική περίοδο. Έτσι, λοιπόν, μέσω του λογαριασμού στο twitter ξεκίνησε από το πρωί με το όνομά του στα αγγλικά και τα δυο ll να σχηματίζουν το "11", που είναι και οι σεζόν του παίκτη στον Πειραιά.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας ήρθε λίγο αργότερα, με τον αρχηγό να φωτογραφίζεται δίπλα στον εκ των ιδιοκτητών της ΚΑΕ, Γιώργο Αγγελόπουλο, με το τρομερό μπλουζάκι να κλέβει την παράσταση!

Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο συμβολισμός. Είναι προφανές τι υπονοούν στον Ολυμπιακό. Όπως το 2010 έγινε το ξεκίνημα μιας άλλης εποχής, πολύ πιο δυναμικής και γεμάτης τίτλους για το "ερυθρόλευκο" μπάσκετ, έτσι το 2020 είναι όλοι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί της επανεκκίνησης. Η δουλειά έχει γίνει με μέθοδο, σαφώς καλύτερη απ' ό,τι είχαμε συνηθίσει τα τελευταία δυο χρόνια, με στοχευμένες κινήσεις και δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και τον εμβληματικό ηγέτη της ομάδας.

Ο Σπανούλης, όπως είπε κι ο ίδιος, θέλει να είναι παρών σε αυτήν την προσπάθεια αναγέννησης των Πειραιωτών, που σχεδόν άγγιξαν πάτο με το αλαλούμ της προηγούμενης διετίας και την απαξίωση που γνώρισαν σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Δεν άξιζε αυτό το περιβάλλον σε κανέναν, πολύ περισσότερο στον αρχηγό, που βλέποντας ότι έχει επιστρέψει η ηρεμία, πολύ περισσότερο το πλάνο, αποφάσισε να παραμείνει ενεργός και να συνεχίσει να κάνει ό,τι έχει μάθει καλύτερα: να καθοδηγεί τον Ολυμπιακό, με το μυαλό, την ψυχή και το φλογισμένο ταμπεραμέντο του.

Θέλει να φύγει με ψηλά το κεφάλι, όπως αρμόζει στην ιστορία και την προσφορά του στον σύλλογο. Κι αυτό για τον Σπανούλη, τον 38χρονο μπαρουτοκαπνισμένο κάπτεν του Ολυμπιακού, είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να παίξει όσο καλύτερα μπορεί.

ΥΓ: Καθώς ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού φέτος εξελίσσεται χάρη στον προγραμματισμό που έκαναν από νωρίς Μπαρτζώκας και διοίκηση, όλοι διαισθάνονται ότι απομένει μια κίνηση, ένα κερασάκι στην "τούρτα", για να κλείσει το παζλ με το κομμάτι που λείπει. Μένει η άφιξη του Κώστα Σλούκα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK