Από την ήττα στο ΣΕΦ στον κόκκινο Δεκέμβρη και την παρέλαση στο ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός, ένα μήνα πριν, είχε χάσει από τον Παναθηναϊκό κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα λαμπάκια που άναψαν και οδήγησαν σε ένα κόκκινο Δεκέμβρη. Ο Μακ Κίσικ εκτελεστής του ΠΑΟ με παράδοση, το 12-5 δείχνει όλη την καλή δουλειά.

Από την ήττα στο ΣΕΦ στον κόκκινο Δεκέμβρη και την παρέλαση στο ΟΑΚΑ
EUROKINISSI SPORTS

Ένα μήνα πριν ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΣΕΦ, υπήρξε μια σχετική γκρίνια, μια εσωστρέφεια κυρίως στον κόσμο των "ερυθρολεύκων". Γιατί, η ίδια η ομάδα, ναι μεν πήρε την κρυάδα, της άναψαν, ωστόσο, τα λαμπάκια και ο Δεκέμβρης που ακολούθησε ήταν κατακόκκινος. Στο τέλος της ημέρας, εκείνη η ήττα, μάλλον, λειτούργησε πρός όφελος των Πειραιωτών, που απάντησαν με πέντε νίκες σε έξι αγώνες, οι τρεις μακριά από το ΣΕΦ και ο τελευταίος με ρεβάνς κόντρα στους "πράσινους", μια επιβλητική εμφάνιση μέσα στο ΟΑΚΑ και τη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη επί του ΠΑΟ σε ευρωπαϊκή μονομαχία, μετά το 49-69 του 1997.

Το +19 της Πέμπτης, έστειλε τους "ερυθρόλευκους" ευτυχείς στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ολοκληρώνοντας μια δυναμική επιστροφή μετά το πρώτο πραγματικό στραβοπάτημα στην φετινή διαδρομή τους. Καμιά ήττα δεν είναι ευχάριστη, έχει τη δική της σημασία, μέσα όμως από τη διαδικασία της ανάκαμψης τα οφέλη μπορεί να αποδειχθούν περισσότερα.

Ο Ολυμπιακός και έπαθε και έμαθε από την "πράσινη" επικράτηση στο Ειρήνης και Φιλίας. Ένα μήνα μετά η απόσταση των δυο ομάδων ήταν σε αντιστοιχία με το τελικό χάντικαπ της διαφοράς και προφανώς της βαθμολογικής θέσης αμφότερων των αιωνίων στην φετινή Euroleague. Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν προετοιμασμένοι για όλα.

Πρώτα απ' όλα για την άμυνα ζώνης του Πρίφτη, που τους είχε απορρυθμίσει στο ματς του ΣΕΦ. Με πολλή κίνηση μακριά από την μπάλα, καλή κυκλοφορία και συνήθως μια έξτρα πάσα για να βγει ελεύθερο σουτ, ο Ολυμπιακός δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να επιβληθεί πλήρως στα τρία από τα τέσσερα δεκάλεπτα του αγώνα.

Μόνο στην τρίτη περίοδο,όταν ο Παναθηναϊκός έκανε ένα επί μέρους 19-9, παίζοντας πιεστική άμυνα με μαρκαρίσματα στο όριο του φάουλ, ο Ολυμπιακός έμοιαζε να αποσταθεροποιείται. Ήταν όμως και το μοναδικό δεκάλεπτο, όπου τον πρόδωσε το μακρινό σουτ. Είχε μόλις 1/10. Στο υπόλοιπο ματς, ο Ολυμπιακός σούταρε 12/27 από μακριά, στηρίζοντας σε αυτή την ευστοχία του την επικράτηση του.

Χτίζοντας τα θεμέλια αυτής της κυριαρχίας από την άμυνα του, που έτσι κι αλλιώς είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του, ο Ολυμπιακός απάντησε σε όλες τις προσπάθειες του ΠΑΟ να τον πλησιάσει.

Ο Μακ Κίσικ έχει παρελθόν

Αναγκάζοντας τον Μέικον να ασφυκτιά στις προσωπικές άμυνες, τον Παπαπέτρου να μην κάνει σχεδόν κανένα σουτ χωρίς ένα χέρι (και περισσότερα καμιά φορά) να τον εμποδίζει και τον Νέντοβιτς αρκετές φορές να αλλάξει απόφαση στον αέρα (και να κάνει λάθος πάσα) οι παίκτες του Μπαρτζώκα ήξεραν ανά πάσα στιγμή τι έπρεπε να κάνουν.

Κι είχαν σίγουρα την ποιότητα, αλλά και τις προσωπικότητες να κάνουν παιχνίδι μέσα στο ΟΑΚΑ. Πρώτα χτύπησε ο φουριόζος Τάιλερ Ντόρσεϊ και ακολούθησαν άλλοι τρεις.

✐ Ο Κώστας Σλούκας που μπήκε πιο γρήγορα από ποτέ, γιατί ο Γουόκαπ χρεώθηκε γρήγορα με δυο φάουλ, φρόντισε να κάνει αμέσως αισθητή την παρουσία του. Άψογος σε εκτέλεση (16π) και δημιουργία (6 ασίστ), ο διεθνής άσος έδειξε με το καλημέρα τις προθέσεις του. Η ομάδα αφέθηκε στα χέρια του και δεν το μετάνιωσε. Σλούκας, ώριμος, ηγέτης και με καθοριστική παρουσία σε ένα από τα καλύτερα του ματς μέχρι τώρα.

✎ Ο Σάσα Βεζένκοφ, οπωσδήποτε. Ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού σε αυτό τον κόκκινο Δεκέμβρη, με 15.1π και 5.5ρ (σουτάροντας 52.1 % τρίποντα!) ήταν ξανά έτοιμος να παίξει αμυνάρες σε Παπαπέτρου και Γουάιτ και να σκοράρει 14 πόντους, με όλα τα σουτ του να πληγώνουν τον Παναθηναϊκό, κάθε φορά που έστελνε την μπάλα στο πράσινο καλάθι.

✏ Και σίγουρα ο Σακίλ Μακ Κίσικ. Το κρυφό χαρτί του Μπαρτζώκα, που έβαλε τους περισσότερους πόντους από κάθε άλλο ματς φέτος και το πάθος που ξεχείλιζε από τη φανέλα του. Ο Αμερικανός έβαλε το τρίποντο του ματς, όταν πήγε τη διαφορά από το +5 στο +8, είχε συνολικά 3/6 τρ, πήρε τον αγαπημένο του δεξί διάδρομο, ουκ ολίγες φορές, και τιμώρησε τον Παναθηναϊκό. Ήταν ο άνθρωπος που έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού, μπαίνοντας στο 51-54 και πετυχαίνοντας δέκα από τους δώδεκα πόντους της ομάδας του, που πήγαν το σκορ στο 54-66. Ακολούθησε μια πιρουέτα του Ντόρσεϊ και όλα είχαν τελειώσει...

Ο Μακ Κίσικ, βέβαια, δεν το έκανε για πρώτη φορά, ειδικά κόντρα στον Παναθηναϊκό. Εναντίον της πράσινης ομάδας, ο "Σακ" είχε συστηθεί στο ελληνικό κοινό με 22π και καρφώνοντας εντυπωσιακά στο καλάθι των αιώνιων αντιπάλων. Ο Μακ Κίσικ στα τέσσερα ευρωπαϊκά ματς Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού έχει μέσο όρο 17.5π. 4ρ και 1.5 ασίστ, σουτάροντας 60.7%δ, 42.8%τρ και 60% βολές.

Φρέσκος, υγιής και καλύτερος

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο της Euroleague με εντυπωσιακό ρεκόρ (12-5). Μόνο η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ (σ.σ έκανε τη νίκη της αγωνιστικής, λυγίζοντας την ΤΣΣΚΑ παίζοντας με τρεις 17χρονους και τον Τρίσταν Βούκτσεβιτς) έχουν περισσότερες. Με ποσοστό 70%, οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται στη σωστή τροχιά, όχι μόνο για την πρόκριση στους "8", αλλά και για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα εν όψει των πλέι-οφ.

Τρίτος στη βαθμολογία, ο Ολυμπιακός είναι φρέσκος, υγιής (πολύ σημαντικό να παραμείνει έτσι, αν και με τον κορονοϊό το να μείνει αλώβητος μοιάζει σχεδόν απίθανο) και καλύτερος από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια.

  • Στην Ευρωλίγκα των 18 ομάδων, μακράν το 12-5 είναι το κορυφαίο ρεκόρ της ομάδας (9-8 είχε πέρσι, μόλις 6-11 την καταστροφική σεζόν 2019-20).
  • Αντίστοιχο ρεκόρ στην 17η αγωνιστική (αλλά στην διοργάνωση των 16 ομάδων) είχε ο Ολυμπιακός τις δυο αμέσως προηγούμενες σεζόν (2017-18 και 2016-17)

Ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του έχουν κάνει καλή δουλειά, η ομάδα σε γενικές γραμμές έκανε ελάχιστες... παρασπονδίες. Και στην πιο σημαντική μέχρι τώρα, στην ήττα δηλαδή από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, η αντίδραση του ήταν ενδεδειγμένη και αυτή που τον έφερε στην κορυφή της διοργάνωσης. Αλλά δεν είναι μόνο η βαθμολογική του θέση. Είναι και το μπάσκετ που παίζει ο Ολυμπιακός. Οργανωμένο, με σχέδιο, όμορφο να το βλέπεις, που συνδυάζει όμως και την ουσία και το αποτέλεσμα.

Μένει, φυσικά, το υπόλοιπο μισό της χρονιάς, που ξεκινάει χωρίς χρονοτριβή, την ερχόμενη Πέμπτη με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΣΕΦ. Ο κόσμος θα βρεθεί εκεί για να αποθεώσει τους θριαμβευτές του ΟΑΚΑ (ορισμένοι πήγαν στο Φάληρο για να υποδεχθούν την ομάδα τους που επέστρεφε από το +19) ίσως και στο τελευταίο ματς με θεατές, αφού η μετάλλαξη όμικρον απειλεί την προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK