Ο Ολυμπιακός κράτησε τα όπλα του για τα δύσκολα

Η ενδεκάδα με το ευρύτατο ροτέισον, οι εντυπώσεις από Παπασταθόπουλο-Λαλά και η παράσταση που έκλεψε ξανά ο Αχμέτ Χασάν. Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται με όλα τα όπλα του για το καυτό 15νθήμερο με αιώνιο ντέρμπι και ευρωπαϊκό ραντεβού κόντρα στην Αϊνχτόβεν, το οποίο έχουν κυκλώσει άπαντες στον Πειραιά

Ο Ουγκό Κάιπερς και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, δυο από τους πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού
EUROKINISSI SPORTS

Ξέροντας ότι έχει να δώσει πέντε ματς σε διάστημα δέκα ημερών (μέχρι τις 25/2) δηλαδή τα δυο ματς με τον Άρη (ένα για το Κύπελλο, ένα για το πρωτάθλημα), το ντέρμπι στη Λεωφόρο εναντίον του Παναθηναϊκού και κυρίως τις δυο αναμετρήσεις με την Αϊντχόφεν για το Europa League, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν θα μπορούσε να ταλαιπωρήσει τους ίδιους παίκτες. Εξ ου και το ευρύτατο ροτέισον που εφάρμοσε στον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου προκειμένου να έχει τους περισσότερους από τους βασικούς 'φρέσκους' για Παναθηναϊκό και τους Ολλανδούς που υποδέχεται ο Ολυμπιακός την ερχόμενη Πέμπτη στο Καραϊσκάκη. To 2-1 δεν είναι ακριβώς σκορ ασφαλείας, η δουλειά, ωστόσο, έγινε και δίνει ένα προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς στις 3 Μαρτίου στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ο Μαρτίνς και οι φίλοι της ομάδας είχαν τα μάτια τους στραμμένα στους δυο 'καινούργιους', αν και την παράσταση φρόντισε να κλέψει ο παλιός Αχμέτ Χασάν. Δεν είναι πολύς καιρός που κάποιοι στραβομουτσούνιαζαν στην επιλογή του Αιγύπτιου. Ο 'Κούκα' απλά συνεχίζει να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα σχεδόν από όλους τους επιθετικούς στη χώρα μας μετά τον Ελ Αραμπί, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα, είτε παίζει από την αρχή, είτε έρχεται από τον πάγκο.

Είναι τεράστια υπόθεση για μια ομάδα να έχει τον κορυφαίο σέντερ φορ του πρωταθλήματος κι ο αντικαταστάτης του να είναι το ίδιο αποτελεσματικός. Ο Χασάν έφτασε τα 10 γκολ σε 19 εμφανίσεις του, φέτος. Έχει σκοράρει σε όλες τις διοργανώσεις που πήρε μέρος ο Ολυμπιακός, έδωσε από μόνος του βαθμούς κάτι, άλλωστε, που όπως έχουμε γράψει το κάνει με συνέπεια φορώντας τα "ερυθρόλευκα".

Αλλά το τι μπορεί να κάνει ο Χασάν, το ξέρουν όλοι, πλέον, στον Πειραιά. Ακόμη κι εκείνοι που τον θεωρούσαν όχι παίκτη επιπέδου του Ολυμπιακού βλέπουν τις μαγικές επαφές του με την μπάλα, που γράφουν γκολ, χαρίζουν βαθμούς και νίκες. Τα κατορθώματά του εξυμνούνται, βέβαια, και στην Αίγυπτο

Τι μπορούμε να πούμε για τους δυο παίκτες που αποκτήθηκαν πριν από λίγες μέρες; Ο Μαρτίνς είπε ότι θέλουν ακόμη χρόνο για να 'δέσουν' με τους υπόλοιπους, λογικό είναι, κάποια πράγματα, ωστόσο, φάνηκαν κι απ' αυτό το παιχνίδι.

✍ Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος είναι ακόμη βαρύς. Έβγαλε με άνεση το 70λεπτο που αγωνίστηκε, αν και οι μικροενοχλήσεις που ένιωθε καταδεικνύουν την αγωνιστική του απραξία. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η διαχείριση του Σωκράτη, αφού πρέπει να αγωνιστεί οπωσδήποτε από την αρχή του ματς με την Αϊντχόφεν την επόμενη εβδομάδα. Προφανώς ξέρει και ο ίδιος να προστατεύει τον εαυτό του. Δεν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, κουβάλησε καλά την μπάλα, είχε σωστές τοποθετήσεις χωρίς να κάνει κάτι το ιδιαίτερο, δεν χρειάστηκε κιόλας.

✍ Ο Κενί Λαλά δεν δείχνει να έχει τέτοια θέματα. Ήταν αεικίνητος, ζήτησε μπάλα, προωθήθηκε ψηλά και προσπάθησε να συνεργαστεί έστω κι αν ακόμη δεν ξέρει καλά-καλά τους συμπαίκτες του. Πιο πολύ εντυπωσίασε η ταχύτητα των επιστροφών του, αφού προλάβαινε κάθε φορά όποια προσπάθεια κόντρας από την πλευρά του, δείγμα ενός σύγχρονου ακραίου μπακ, ο οποίος ανεβοκατεβαίνει με πολλές αναπνοές από την άμυνα στην επίθεση και το ανάποδο. Αν πατάει και περιοχή (το έκανε μια-δυο φορές) θα' ναι ένας ιδανικός παίκτης από τη δεξιά πλευρά των πρωταθλητών.

Και άλλοι τρεις...

Σε μια ενδεκάδα που προφανώς δεν είχε ξαναπαίξει ποτέ μαζί, θα σημειώσουμε ακόμη τις καλές οργανωτικές προθέσεις του Τιάγκο Σίλβα. Ο Πορτογάλος είχε ένα γεμάτο 90λεπτο, μοίρασε την μπάλα, έβγαλε και κάθετες πάσες (περισσότερο στο πρώτο ημίχρονο) και φαίνεται ότι τελικά θα είναι ένα κερδισμένο στοίχημα για τον Ολυμπιακό. Τουλάχιστον δεν θα έχει την τύχη του Πεπέ, ή του Βινάγκρε, των συμπατριωτών του, που πέρασαν και δεν ακούμπησαν.

Ο Χοσέ Χολέμπας είχε επίσης πολύ κέφι, έφτιαξε το δεύτερο γκολ του Χασάν με μια σπουδαία σέντρα και φαίνεται ανανεωμένος. Λογικό είναι. Στα 36 του, ο διεθνής άσος δεν είναι στην πρώτη νεότητά του. Όταν παίρνει ανάσες (με την παρουσία του Ολεγκ Ρέαμπτσουκ) και μπαίνει ξεκούραστος στο χορτάρι, θυμίζει σίγουρα τον εξαιρετικό ποδοσφαιριστή που μη ξεχνάμε ότι έπαιξε πέντε χρόνια στην Αγγλία και άλλο ένα στο καμπιονάτο.

Θα βάλουμε στην εξίσωση και τον Ουγκό Κάιπερς, ένας παίκτης που κερδίζει με το σπαθί του κάθε ευκαιρία που του δίνει ο προπονητής του. Ο Βέλγος, όπως και ο Θανάσης Ανδρούτσος, αναδείχθηκαν μέσα από τις προπονήσεις, από τη συνέπειά τους και προφανώς τα στοιχεία που έδειξαν στον προπονητή τους, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως είναι ο Ολυμπιακός για όλους τους ποδοσφαιριστές. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Η πάσα του Κάιπερς στο πρώτο γκολ του Χασάν δείχνει οξυδέρκεια και προσαρμογή στα δεδομένα του 4-4-2. Ο 24χρονος φορ είναι πολύ κινητικός, ταιριάζει στο σχήμα με τους δυο κυνηγούς, ενώ μπορεί να υπηρετήσει προφανώς και τον ρόλο του κλασικού προωθημένου.

Ο Μαρτίνς έστω κι αν το σκορ δεν είναι εκείνο που εξασφαλίζει την πρόκριση από τώρα, έδειχνε ικανοποιημένος.

Έρχονται τα πιο δύσκολα

Μια τέτοια ενδεκάδα ήταν δύσκολο να έχει διάρκεια στην απόδοσή της, αυτοματισμούς. Ειδικά από τη στιγμή που ο Άρης φρόντισε να μην ξανοίγεται πάρα πολύ, το τρελό ξεκίνημα με τρία γκολ πριν συμπληρωθεί ένα τέταρτο αγώνα, δεν είχε συνέχεια. Ο Ολυμπιακός έκανε μεν ευκαιρίες, σταδιακά ο Μαρτίνς έδινε χρόνο και στους βασικούς του, γιατί ξέρει ότι τα πιο δύσκολα είναι μπροστά του.

Ο Παναθηναϊκός της Λεωφόρου, ανεβασμένος από τα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων του αγώνων στο πρωτάθλημα, ανανεωμένος με μεταγραφές, είναι και λόγω ονόματος ο πιο σοβαρός αντίπαλος που θα αντιμετωπίσει από το εσωτερικό μέτωπο ο Ολυμπιακός, που είναι αήττητος 15 σερί ματς.

Όπως και να 'χει το αιώνιο ντέρμπι, πάντα κρύβει ιδιαιτερότητες, είναι ένα μεγάλο παιχνίδι, με το γόητρο να αποτελεί ίσως και το πιο μεγάλο κίνητρο των δυο αντιπάλων, ανεξαρτήτως βαθμολογίας. Ακολουθεί το μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού με τους Ολλανδούς της Αϊντχόφεν. Ο Μαρτίνς και όλοι στον Ολυμπιακό δείχνουν να έχουν κυκλώσει τα συγκεκριμένα παιχνίδια, ώστε να τα καταφέρουν καλά και στην Ευρώπη.

Είναι φανερό ότι η ομάδα έχει ανεβάσει στροφές, συνολικά βρίσκεται σε καλή κατάσταση, υπάρχουν επιλογές και η στοχευμένη ενίσχυση στα δυο άκρα (Ρέαμπτσουκ-Λαλά) και το κέντρο (Παπασταθόπουλος) της άμυνας είχαν στόχο να βελτιώσουν τις αδυναμίες. Ο Ολυμπιακός αποκτά ξανά ταχύτητα από τις πτέρυγες, μπορεί να δημιουργήσει με τους μπακ και έτσι οι αντίπαλοι να μην πιστεύουν ότι θα παίξουν με μια άκρως προβλέψιμη ομάδα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK