Ο Ολυμπιακός γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος με φόβο να ξανακολλήσει

Ο Ολυμπιακός, εφόσον τα τεστ των παικτών του είναι αρνητικά, θα ταξιδέψει πάνοπλος στη Μόσχα, αλλά στη Ρωσία τα γήπεδα έχουν κόσμο και ο κορονοϊός... επιτίθεται εκεί που δεν το περιμένεις. Γιατί πανηγύρισε ο Ιβάνοβιτς, η φάση στην οποία κόλλησε ο Μπαρτζώκας.

Ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Οκτάβιους Έλις λογικά θα παίξουν στη Μόσχα με τον Ολυμπιακό
Ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Οκτάβιους Έλις λογικά θα παίξουν στη Μόσχα με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός έχασε από τη Μπασκόνια στην Ευρωλίγκα, έχοντας 4 παίκτες παροπλισμένους λόγω Covid-19 συν τον Άαρον Χάρισον, που ήταν τραυματίας. Όπως συνήθως συμβαίνει στις ομάδες οι οποίες επιστρέφουν στη δράση έπειτα από κρούσματα κορονοϊού, οι "ερυθρόλευκοι" γνώρισαν μια αναμενόμενη ήττα και ετοιμάζονται να προπονηθούν ξανά όλοι μαζί, ελπίζοντας ότι θα 'ναι όλοι και στη Μόσχα, στο δύσκολο ματς που ακολουθεί την ερχόμενη Πέμπτη, εναντίον της ΤΣΣΚΑ. Ο Δεκέμβρης έτσι κι αλλιώς είναι "καυτός" για τους Πειραιώτες με 7 ματς, τα 4 μακριά από το ΣΕΦ. Ειδικά η τριάδα εκτός έδρας αγώνων που έρχεται, με ΤΣΣΚΑ (3/12), Μπαρτσελόνα (8/12, εξ αναβολής) και Ερυθρό Αστέρα (10/12), συνιστά μια πραγματική δοκιμασία για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του.

Το ερώτημα είναι αν το ταξίδι στη Ρωσία θα έχει τις ίδιες συνέπειες με τις αντίστοιχες της επίσκεψης στην Αγία Πετρούπολη και το ματς με τη Ζενίτ. Ο Ολυμπιακός γύρισε νικητής (75-66), αλλά λίγα 24ωρα αργότερα άρχισε η επιδρομή του κορονοϊού στο ΣΕΦ, με πρώτο θύμα τον Σάσα Βεζένκοφ. Ακολούθησαν Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οκτάβιους Έλις, Λιβιό Ζαν Σαρλ κι ένα μέλος του προπονητικού επιτελείου. Στον Ολυμπιακό είχαν κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να στεγανοποιήσουν παίκτες και λοιπά μέλη της ομάδας, με άπαντες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και κυρίως αποστασιοποιημένοι (όσο περισσότερο γίνεται) από το περιβάλλον τους.

Ωστόσο, όπως και για άλλες ομάδες που πήγαν και έπαιξαν στη Ρωσία, έτσι και στον Ολυμπιακό, αμέσως μετά το ματς εκδηλώθηκαν κρούσματα Covid-19. Εκτός του ότι οι 3 ρωσικές ομάδες είχαν από την αρχή της σεζόν κρούσματα, την πλήρωσαν (κάποιες φορές) και οι αντίπαλοί τους. Είναι πολύ απλό το γιατί. Τα ματς στη Ρωσία γίνονται με θεατές. Με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και κάποιες αποστάσεις μεν, αλλά τους περισσότερους να φωνάζουν (έχοντας βγάλει τη μάσκα, φυσικά) όπως είναι λογικό σε ένα ματς μπάσκετ.

Δεν κόλλησαν όλοι, αλλά δεν τη γλίτωσαν και όλοι όσοι επισκέφτηκαν μέχρι στιγμής τη Ρωσία. Ο Ολυμπιακός είδε 4 παίκτες του να μολύνονται από τον ιό και δεν ήταν ο μόνος:

  • Τέσσερα κρούσματα ανακοίνωσε στις 24 Νοεμβρίου η Εφές, 5 μέρες μετά το παιχνίδι της στη Μόσχα εναντίον της Χίμκι.
  • Στις 11 Οκτωβρίου, δύο μέρες μετά το παιχνίδι με τη Ζενίτ στην Αγία Πετρόπουλη, ανακοινώνεται θετικός ο Νίκολα Μίροτιτς
  • Στις 23 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα μετά το ματς στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ, αποδεκατίζεται σχεδόν η Άλμπα

Προφανώς, δεν είναι αναγκαίο όλοι οι παίκτες να κόλλησαν τον ιό λόγω της επίσκεψης των ομάδων τους στη Ρωσία, όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί και συμπτωματικό. Σαφώς και στις χώρες όπου η επιδημία έχει έξαρση (ανάμεσά τους κι η δική μας) είναι πιθανό να κολλήσει κάποιος πιο εύκολα, όμως και πάλι η παρουσία κόσμου στις εξέδρες των κλειστών γηπέδων, όσο μεγάλα κι αν είναι αυτά, εμπεριέχει κίνδυνο και αυξάνει τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από Covid-19.

Θυμίζουμε ότι οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας είναι εκείνες που επιτρέπουν ή όχι την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα. Στην Ελλάδα η απαγόρευση είναι ρητή, όπως συμβαίνει σχεδόν παντού. Στη Λιθουανία, όπου στην αρχή της χρονιάς επιτράπηκε το 50% των θεατών στη "Ζαλγκίριο Αρένα", με το που σημειώθηκε έξαρση του κορονοϊού, δεν επιτρέπεται σε περισσότερα από 300 άτομα να βλέπουν τους αγώνες της Ζαλγκίρις. Οι Ρώσοι επιτρέπουν το 25-30% της χωρητικότητας των γηπέδων τους. Άλλο 100 και 300, όμως, κι άλλο 2.000 και 3.000.

Αν τα τεστ που ακολουθήσουν από δω και πέρα είναι αρνητικά, ο Ολυμπιακός μπορεί να εμφανιστεί πλήρης στη Μόσχα. Ήδη από σήμερα έχει δικαίωμα να κάνει προπόνηση ο Βεζένκοφ, που συμπλήρωσε δυο εβδομάδες καραντίνα. Έπεται κι η σειρά των υπολοίπων που προσβλήθηκαν από τον ιό. Εναντίον της ΤΣΣΚΑ έχουν δικαίωμα να παίξουν άπαντες. Όσο για τον Χάρισον, επιστρέφει κι αυτός σε φουλ ρυθμούς, άρα εντάσσεται κανονικά στο ρόστερ.

Η αποστολή θα ταξιδέψει στη Μόσχα με τσάρτερ, αυτό όμως δεν... εξασφαλίζει παρά μόνο το ομαλό πήγαινε-έλα στη ρωσική πρωτεύουσα: "Το ξέρουμε, αλλά δεν μπορούμε να ζούμε με το φόβο. Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να ελπίζουμε ότι δεν θα γυρίσουμε και θα έχουμε πάλι τα ίδια", σχολίασε ο Μπαρτζώκας σε ερώτηση του Contra.gr για το αν ανησυχεί που έχει δεύτερο ταξίδι στη Ρωσία (ενώ ακολουθεί και 3ο στις 29/12, εναντίον της Χίμκι).

Όσοι βέβαια έχουν περάσει τον κορονοϊό αναπτύσσουν αντισώματα και δεν κολλάνε ξανά (για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα), ούτε μεταφέρουν τον ιό. Κιδυνεύουν οι υπόλοιποι, που δεν κόλλησαν στην πρώτη επίσκεψη στην Πετρούπολη.

Τι ακριβώς σημαίνει να λείπουν 4 παίκτες (συν ο Χάρισον); Ο Μπαρτζώκας εξήγησε: "Δεν είναι μόνο ότι έλειπαν αυτά τα παιδιά κι εν όψει μιας μονομαχίας με την Μπασκόνια που διαθέτει πολύ μεγάλο μέγεθος μέσα στη ρακέτα. Για μια εβδομάδα μείναμε όλοι μακριά από το γήπεδο, αφού ήμασταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, η προετοιμασία πήγε στράφι, ενώ και στις 2-3 προπονήσεις που κάναμε στη συνέχεια, ο Χασάν Μάρτιν ο μοναδικός σέντερ που θα έπαιζε στο ματς, δεν είχε καν επαφές με τις αντίστοιχες του αγώνα".

Η φάση, η επιλογή και το 15-0

Ο Ολυμπιακός, τηρουμένων των αναλογιών και των απουσιών του, κατάφερε να παλέψει το ματς, μέχρι ενός σημείου. Όταν, μάλιστα, μείωσε το σκορ 60-67 φαινόταν να έχει και το μομέντουμ μιας μεγάλης ανατροπής. Ο Γιάννης Ζωιτός έγραψε ότι η φάση με το επιθετικό φάουλ του Βασίλη Σπανούλη δεν ήταν η αιτία που ο Ολυμπιακός δεν γύρισε τελικά το παιχνίδι. Εννοεί ότι ακόμη κι αν δεν γινόταν αυτή η φάση, η εξέλιξη του ματς θα ήταν ίδια. Θα νικούσε η Μπασκόνια. Θα διαφωνήσω, εν μέρει. Πρώτον γιατί η συγκεκριμένη φάση έγινε σε κατοχή του Ολυμπιακού, που θα μπορούσε να μειώσει είτε στο -5 είτε στο -4 και δεύτερον επειδή και χρόνος κύλησε μέχρι οι διαιτητές να πάρουν την τελική απόφασή τους και η Μπασκόνια πέτυχε 5 πόντους (2 βολές και τρίποντο) σε αυτήν που πήρε λόγω του φάουλ και αμέσως μετά με νέο τρίποντο πήγε τη διαφορά στο +13, τελειώνοντας το ματς.

"Πολλές φορές μια τέτοια φάση σου αλλάζει τελείως τη ροή, ειδικά όταν δεν έχεις πολλά αποθέματα να ξανακάνεις επιστροφή", σχολίασε ο Μπαρτζώκας, που ενδεχομένως να είχε μετανιώσει για την επιλογή του να αλλάξει τον ανεβασμένο Κώστα Σλούκα με τον αρχηγό Σπανούλη. Ήθελε, όμως, να δώσει κάποιες ανάσες στον "Σλούκι", που στο 3ο δεκάλεπτο του ματς είχε κάνει μια ηγετική εμφάνιση και στα δυο κομμάτια του γηπέδου.

Δεν είδαμε, λοιπόν, αν ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να φτάσει ή όχι στην ανατροπή. Ακόμη κι αν έμπαιναν μπροστά στο σκορ οι "ερυθρόλευκοι", δεν ξέρουμε αν θα άντεχαν ως το τέλος, απέναντι σε μια πολύ δυναμική, εύστοχη (13/26 τρίποντα) ομάδα, που ήθελε πολύ να κερδίσει. Πιο πολύ ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ο οποίος μετά το ματς δήλωνε περιχαρής "επιτέλους νικήσαμε τον Ολυμπιακό". Γιατί επιτέλους; Μα, η Μπασκόνια αγνοούσε τη νίκη στο ΣΕΦ εδώ και 13 χρόνια (!) κι ένα σερί 15 αγώνων. Τελευταία φορά που είχε επικρατήσει εκτός έδρας ήταν στα πλέι-οφ της σεζόν 2006-2007, όταν νίκησε 95-89. Από τότε, ο Ολυμπιακός είτε σε κανονική περίοδο είτε σε τοπ-16 είτε σε πλέι-οφ (μέσα στο ΣΕΦ) μέτρησε ένα εντυπωσιακό 15-0.

Ο Μάικ και ο Τζέιμς

Κατά τ' άλλα, το πρώτο μέρος της 11ης αγωνιστικής σημαδεύτηκε από την εντυπωσιακή 20άρα της Άλμπα στην κεφάλα της Χίμκι (ο Ρίμας Κουρτινάιτις δύσκολα θα γλιτώσει τη θέση του), τη νέα (6η συνολικά) νίκη της Ζενίτ και τη νέα ήττα της Ζαλγκίρις (5η σερί), αλλά και από το μεγάλο ματς στη Μόσχα μεταξύ ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι έπαιξαν για πρώτη φορά χωρίς τον Φακούντο Καμπάτσο ύστερα από 38 σερί αγώνες (συνολικά ο Αργεντινός είχε αγωνιστεί στα 102 από τα τελευταία 105 ματς της Ρεάλ στην Ευρωλίγκα) κι έχασαν στο τέλος από ένα σουτ γεμάτο ρίσκο του Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός έδειξε τα δυο πρόσωπά του στην ίδια φάση. Εγωιστικό τρίποντο στα 11'' πριν από το τέλος (όλοι το περίμεναν) στο σίδερο και αμέσως μετά, από το ριμπάουντ του Ντάνιελ Χάκετ και την πάσα του Γουίλ Κλάιμπερν, σουτ (σχεδόν με την εκπνοή) με δυο κρεμασμένους πάνω του, ώστε να πάρει τη νίκη η ομάδα του!

Ο εφιάλτης του Σφαιρόπουλου συνεχίζεται

Καθώς ο Σκότι Γουίλμπεκιν πάσαρε στον Οθέλο Χάντερ για να καρφώσει και να κάνει το 70-66 μόλις 28'' πριν από το τέλος, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έσφιξε τη γροθιά του. Δεν περίμενε ότι ο εφιάλτης του τελευταίου σουτ της Μακάμπι, που σας γράφαμε την Τρίτη θα επέστρεφε! Ο Κέβιν Πάντερ έβαλε... τετράποντο, απαντώντας στον Χάντερ, ο Γουίλμπεκιν (κλασικά) έχασε ακόμη ένα νικητήριο τρίποντο και τελικά το ματς πήγε στην παράταση, όπου το καθόρισε ο Μάλκομ Ντιλέινι. Με δύσκολο καλάθι 2,5 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, έγραψε το 86-85 υπέρ του Μιλάνου. "Θα το γυρίσουμε", υποσχέθηκε ο Έλληνας προπονητής, αλλά τα ματς που έχασε στο τέλος έγιναν 6 (5 στο τελευταίο σουτ). Πάρα πολλά...

Update: Τα τεστ όλων των παικτών του Ολυμπιακού ήταν αρνητικά. Ο Χάρισον επιστρέφει, άρα επιστρέφουν άπαντες στο γήπεδο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK