Μόνο αν ήταν παράλογος ο Γκιγιέρμε θα έμενε στον Ολυμπιακό

Ο 'δεν βγαίνω ποτέ' από την ενδεκάδα Γκιγιέρμε βρίσκεται ήδη στο Κατάρ για να οριστικοποιήσει τη μεταγραφή του στην Αλ Σαντ του Τσάβι. Ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να τον δώσει, όμως ο Βραζιλιάνος δύσκολα θα μπορούσε να μείνει. Πόσο εύκολα καλύπτεται το κενό του;

Ο Γκιγιέρμε επέλεξε τα πετροδόλαρα του Κατάρ, αλλά ουδείς μπορεί να τον κατηγορήσει για τη στάση του
Ο Γκιγιέρμε επέλεξε τα πετροδόλαρα του Κατάρ, αλλά ουδείς μπορεί να τον κατηγορήσει για τη στάση του EUROKINISSI SPORTS

Μπορεί τα πρώτα ματς της σεζόν 2018-19 να τα είδε από τον πάγκο σε σημείο να αναρωτιέται κόσμος και Τύπος, η πρώτη του συμμετοχή να ήταν μόλις οκτώ λεπτά στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (το ματς που ο Ολυμπιακός έχανε τις ευκαιρίες και ο 'Δικέφαλος' πήρε τη νίκη με 1-0, με το περίφημο αυτογκόλ του Βούκοβιτς), από τη στιγμή όμως που ο Γκιγιέρμε ντος Σάντος Τόρες πήρε το χρίσμα του βασικού αμυντικού χαφ, η ενδεκάδα ξεκινούσε απ' αυτόν!

Και τώρα που ο Βραζιλιάνος φεύγει για το Κατάρ και την Αλ Σαντ όλοι παραδέχονται ότι το κενό που αφήνει πίσω του είναι τεράστιο. Η αλήθεια, άλλωστε, είναι ότι στο παιχνίδι και στα σχήματα του Πέδρο Μαρτίνς ο 29χρονος Γκιγιέρμε έμοιαζε αναντικατάστατος.

Από την 6η έως την 30ή αγωνιστική του περσινού πρωταθλήματος έλειψε μόλις σε 3 αγώνες, ενώ έδωσε το παρών στα 5 από τα 7 ματς του Κυπέλλου και στα 5 από τα 9 του Europa League. Εφέτος οι επιδόσεις του ήταν αντίστοιχες: 19/26 ματς πρωταθλήματος (τέσσερα από χαμένα παιχνίδια, ήταν εξαιτίας του τραυματισμού του), 15/16 στην Ευρώπη και 4/6 στο Κύπελλο.

Άριστος στο ρόλο του, συνήθως μπροστά από τους δυο στόπερ να μεταφέρει την μπάλα στη μεσαία γραμμή, είχε πάντα σωστή επιλογή πάσας, πολύ καλή αίσθηση του χώρου και τοποθετήσεις για να κόψει τους αντιπάλους. Αν και δεν ήταν από τους χαφ που θα πατούσαν πολύ στην περιοχή, έχει βάλει ορισμένα σημαντικά γκολ, είτε με κεφαλιές (συνήθως στο πρώτο δοκάρι, από στημένες φάσεις) είτε με σουτ, όπως αυτό στο 3-0 επί του Παναθηναϊκού στα πλέι-οφ

Δεν είναι τόσο γρήγορος, ξέρει όμως να καλύπτει την αδυναμία του με τις καλές τοποθετήσεις του. Για κεντρικός μέσος δεν είχε πολλές ασίστ, η δράση του ωστόσο ήταν συνήθως εκτός περιοχής των αντιπάλων. Αν σώνει και καλά, πρέπει να του βρούμε ένα ψεγάδι είναι η καθυστέρηση, κάποιες φορές, να πασάρει, με αποτέλεσμα να χάνει την μπάλα. Συνήθως όμως, όπως είπαμε, αποφασίζει σωστά.

Η τριπλέτα Γκιγιέρμε, Ανδρέα Μπουχαλάκη και Μαντί Καμαρά ήταν ένα από τα μυστικά της φετινής πετυχημένης συνταγής του Μαρτίνς. Ο Βραζιλιάνος καθοδηγούσε από πίσω την ομάδα, ο Μπουχαλάκης κάλυπτε τους χώρους στη μεσαία γραμμή κι ο Καμαρά πίεζε πρώτος από την επίθεση του Ολυμπιακού, που στηρίχτηκε πάρα πολύ σε αυτό το στιλ.

Δούλεψαν πολύ και οι τρεις. Τόσο αποτελεσματικά, που όχι άδικα αυτή η τριάδα θεωρείται ήδη μια από τις καλύτερες που είχε ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια. Και η απώλεια του Γκιγιέρμε είναι ίδιας σημασίας με εκείνες του Τσιμίκα και του Ομάρ, των κορυφαίων ακραίων μπακ, που επίσης αποχώρησαν.

Μπορούσε να μη φύγει;

Ο Γκιγιέρμε είναι 29 ετών. Η Αλ Σαντ, που κοουτσάρει ο Τσάβι στο Κατάρ, του έκανε μια πρόταση την οποία δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί. Τριετές συμβόλαιο έναντι 2.5 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, χωρίς τα μπόνους. Αυτό σημαίνει 7.5 εκατομμύρια, όταν γίνει 32 ετών. Ξέρετε πολλούς που θα μπορούσαν να αρνηθούν αυτή την οικονομική αποκατάσταση;

Μπορούσε, λοιπόν, να μη φύγει από τον Ολυμπιακό; Λίγο δύσκολο, ακόμη κι αν οι 'ερυθρόλευκοι' του έδιναν σχεδόν όσα και οι Καταριανοί. Στο τέλος, άλλωστε, της υπόθεσης, κάπου εκεί φτάσαμε. Η διοίκηση του Ολυμπιακού πρόσφερε συμβόλαιο ενός έτους, έναντι 2 εκατομμυρίων το χρόνο, με την προοπτική του χρόνου το καλοκαίρι, ο Γκιγιέρμε να συζητούσε εκ νέου τη μετάβασή του στο Κατάρ.

Με τον Πέδρο Μαρτίνς που τον εμπιστεύτηκε απόλυτα
Με τον Πέδρο Μαρτίνς που τον εμπιστεύτηκε απόλυτα EUROKINISSI SPORTS

Όταν, όμως, ένας παίκτης έχει στα χέρια του μια πρόταση 7.5 εκατομμυρίων, θα 'ταν απίθανο να δεχθεί την πολύ βελτιωμένη πρόταση του Ολυμπιακού, που ήθελε να του δείξει πόσο πολύ τον εκτιμούσε και ουσιαστικά του πρόσφερε συμβόλαιο με διπλάσιες αποδοχές από αυτές που είχε (1.1 εκ).

Λογικό είναι να θεωρεί μοναδική ευκαιρία τα δολάρια από το Κατάρ που του προσφέρονται τώρα, αφού μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει, αν θα τον θέλει και τότε η Αλ Σαντ, αν ο ίδιος θα είναι αρτιμελής και όχι τραυματίας κλπ, κλπ. Ο Γκιγιέρμε πήρε την απόφαση που εννιά στους δέκα ποδοσφαιριστές (μην πούμε και οι δέκα) θα έπαιρναν. Ειδικά στην ηλικία, όπου υπογράφεις λογικά ένα από τα τελευταία σου συμβόλαια.

Πωλήθηκε στη διπλάσια τιμή, αλλά...

Ο Ολυμπιακός είχε αγοράσει τον Γκιγιέρμε από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια με κάτι περισσότερο από 2.5 εκατομμύρια ευρώ. Τον παραχωρεί στην Αλ Σαντ με τα διπλάσια χρήματα (5.5 εκατομμύρια). Δεν φαίνεται, ωστόσο, ότι μέτρησε αυτό στην παραχώρησή του. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός ήθελε να δώσει τον παίκτη. Μάλλον το αντίθετο συνέβη, αφού το ποσό ναι μεν είναι διπλάσιο από εκείνο που δόθηκε για την απόκτηση του Βραζιλιάνου δεν είναι όμως και αμύθητο, ούτε κάνει πιο πλούσια την ομάδα του Πειραιά.

Ούτε ήθελε να χάσει τον συγκεκριμένο κρίκο της αλυσίδας του φετινού πετυχημένου Ολυμπιακού. Οι 'ερυθρόλευκοι' περίμεναν πρόταση για τον Καμαρά, την οποία θα την συζητούσαν (αφού θα κυμαινόταν στο ύψος των +15 εκατομμυρίων) σοβαρά, άρα υπολόγιζαν στην παραμονή του Βραζιλιάνου δίπλα στον Μπουχαλάκη. Πρόταση, όμως, ακόμη για τον Καμαρά δεν έχει έρθει, αν και τίποτε δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος των μεταγραφών.

Όταν ο Γκιλιέρμε άφηνε να εννοηθεί πως θα φέρει μια σπουδαία πρόταση (πρώτα για τον ίδιο και εν συνεχεία για το κλαμπ) στον Ολυμπιακό συνειδητοποίησαν πως θα κρατούσαν πολύ δύσκολα ένα χαφ που τους έλυσε πάρα πολλά προβλήματα, ειδικά σε μια θέση στην οποία πάντα ήταν ζητούμενο ένας σκληροτράχηλος, αλλά και ικανός με την μπάλα στα πόδια, ποδοσφαιριστής. Ο Βραζιλιάνος είχε και τα δυο, ο προπονητής, η ομάδα και ο κόσμος το είδαν όσο καλύτερα γινόταν αυτή τη διετία.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έχασε ήδη τρία από τα βασικά εργαλεία της φετινής πολύ καλής ομάδας που διέπρεψε στην Ελλάδα και έκανε μια αξιοπρόσεκτη πορεία στην Ευρώπη. Ήδη οι Ραφίνια και Χολέμπας αποκτήθηκαν για τις θέσεις των μπακ, όπου προβλέπεται και άλλη μια κίνηση (για το αριστερό) άκρο.

Ο Μαρτίνς θέλει Πέπε

Με τον Γκιγιέρμε να έχει ήδη πάει στο Κατάρ, ο Πέδρο Μαρτίνς υπέδειξε ως ιδανικό αντικαταστάτη ένα συμπατριώτη του. Τον 23χρονο Πέπε της Βιτόρια Γκιμαράες για τον οποίο οι πρωταθλητές είναι έτοιμοι να δώσουν όσα πάρουν από την Αλ Σαντ και τη μεταγραφή του Γκιγιέρμε. Στα 4 εκατομμύρια λέγεται ότι έφτασε η τελική προσφορά του Ολυμπιακού για τον διεθνή με τις μικρές εθνικές της Πορτογαλίας, ποδοσφαιριστή.

Ο Πέπε με την μπάλα στα πόδια και τη φανέλα της Γκιμαράες
Ο Πέπε με την μπάλα στα πόδια και τη φανέλα της Γκιμαράες

Ένας παίκτης ο οποίος παίζει στην ίδια θέση με τον Γκιγιέρμε. Είτε κλασικός αμυντικός μέσος, είτε πιο μπροστά. Όπως και ο Βραζιλιάνος στον Ολυμπιακό, έτσι κι αυτός στην ομάδα του δεν έβγαινε ποτέ. Από τα 34 ματς της πορτογαλικής λίγκας ήταν παρών στα 31, ο Μαρτίνς έχει πολύ καλή γνώμη για τις ικανότητες του και πιστεύει ότι εν τέλει ο Γκιλιέρμε δεν θα είναι αναντικατάστατος.


News 24/7

24MEDIA NETWORK