Ο Χεζόνια (δεν) ήρθε αργά στον Παναθηναϊκό

Ο 'καταπράσινος' Μάριο Χεζόνια μπορεί να ήρθε αργά για την Ευρωλίγκα, όμως δίνει άλλον αέρα και εγγυάται (μαζί με τον Τι Τζέι Μπρέι) έναν πολύ ισχυρό Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, στην προσπάθειά του να κατακτήσει το νταμπλ. Αν μείνει και του χρόνου, τότε οι 'πράσινοι' θα έχουν πετύχει διάνα.

Ο Μάριο Χεζόνια έκανε διάφορα στο ΟΑΚΑ. Και ανάποδα λέι-απ φυσικά...
Ο Μάριο Χεζόνια έκανε διάφορα στο ΟΑΚΑ. Και ανάποδα λέι-απ φυσικά... EUROKINISSI SPORTS/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν χρειαζόταν το ματς με την Μπαρτσελόνα για να μάθουμε αν ο Μάριο Χεζόνια είναι καλός παίκτης. Ένας μπασκετμπολίστας που έχει σημειώνει 30 πόντους στο ΝΒΑ, προφανώς και ξέρει πολύ καλά τη δουλειά. Απέναντι στην καλύτερη μέχρι στιγμής (βάσει βαθμολογίας) ομάδα της Ευρωλίγκας και σίγουρα εκείνη που διαβάζει με τον καλύτερο τρόπο όλα τα μις ματς στη διάρκεια ενός αγώνα, το τεστ για τον νέο άσο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο Κροάτης που εδώ και χρόνια ανέδειξε τα "πράσινα" συναισθήματά του αυτοβούλως επειδή απλώς... γουστάρει (κι αν πει "από μικρός ήμουν παναθηναϊκός", μόνο κλισέ δεν θα 'ναι), πήρε σχεδόν άριστα, έστω κι αν είχε να παίξει μπάσκετ από τον περασμένο Αύγουστο. Όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού του, είτε μακριά είτε κοντά στο καλάθι, φάνηκαν, όπως και ο απαραίτητος χρόνος που απαιτείται ώστε ο πολύ ταλαντούχος γκαρντ-φόργουορντ να προσαρμοστεί στις συνθήκες του οργανωμένου παιχνιδιού.

Όχι ότι στο ΝΒΑ δεν είναι οργανωμένοι ή δεν έχουν συστήματα, όπως λένε ανέκαθεν στα μπασκετικά καφενεία. Παίζεται περισσότερο μπάσκετ που βασίζεται στα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε παίκτη όμως, σε αντίθεση με την Ευρωλίγκα, όπου το διάβασμα του αντιπάλου, οι σύνθετες άμυνες κι η επιβολή της φιλοσοφίας του προπονητή μπαίνει συνήθως πάνω από τα "εγώ" των παικτών. Όλα αυτά πρέπει να τα συνειδητοποιήσει ξανά ο σούπερ-Μάριο, που δείχνει να απολαμβάνει κάθε στιγμή της "πράσινης" περιπέτειας του.

Αυτό που εντυπωσίασε είναι ο πολύ μεγάλος βαθμός ετοιμότητας, καθώς έπαιξε τόσο καλά, ενώ βρίσκεται στην Ελλάδα λιγότερο από μια εβδομάδα. Ο Όντετ Κάτας, ελλείψει και των δυο ηγετών της ομάδας του (Ιωάννης Παπαπέτρου και Νεμάνια Νέντοβιτς), βρήκε την ευκαιρία να τον... ζεστάνει για τα καλά, απέναντι στη σπουδαία άμυνα της Μπαρτσελόνα. Ο Χεζόνια έμεινε στο παρκέ σχεδόν 30 λεπτά (29:23, για την ακρίβεια), παίρνοντας μια πολύ ισχυρή δόση και Ευρωλίγκας και Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

Ουσιαστικά, ο Χεζόνια κάλυψε τις θέσεις εκείνων που έλειπαν, παίζοντας είτε στο "2" είτε στο "3". Προφανώς, όταν επιστρέψουν οι δυο απόντες, ο χρόνος θα μοιραστεί διαφορετικά. Το ίδιο κι οι προσπάθειες στην επίθεση. Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να χωράνε κι οι 3 στην ίδια πεντάδα (με τον Παπαπέτρου στο "4"), μπορεί και όχι. Όπως έχει εξελιχθεί το μπάσκετ στο επίπεδο της Ευρωλίγκας, αυτό δεν είναι πρόβλημα, με την έννοια της ύπαρξης ανά πάσα στιγμή ικανών πεντάδων πάνω στο παρκέ.

Ίσως το πρόβλημα του Κάτας να είναι άλλο, γιατί αναζητά νέα "χημεία" σε διπλό ταμπλό. Ο Χεζόνια στην Ευρωλίγκα, ο Κροάτης αλλά και ο Τι Τζέι Μπρέι, που ήδη έκανε το ντεμπούτο του στη Stoiximan.gr Basket League πετυχαίνοντας 25 πόντους εναντίον του Άρη. Θα έλεγε κανείς ότι το δεύτερο, ενδεχομένως να είναι πιο σημαντικό ζητούμενο, με την έννοια ότι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ναι μεν θέλει να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο ευπρόσωπα την Ευρωλίγκα, όμως ο στόχος του παραμένει το νταμπλ.

Αν δεν μεσολαβούσαν οι ήττες από Προμηθέα και Λαύριο και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν αισθανόταν ότι χάνει λάδια η "μηχανή" του, δύσκολα θα βλέπαμε αλλαγές στους "πράσινους". Ούτε καν ο Κάτας δεν θα είχε έρθει. Το καμπανάκι που χτύπησε στο Λαύριο κινητοποίησε όλον τον οργανισμό και ήδη ετοιμαζόμαστε να δούμε έναν διαφορετικό Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ακόμη και στο αγωνιστικό στυλ ή όσα είχαμε συνηθίσει στο πρώτο μισό της σεζόν.

Θα ήταν σίγουρα διαφορετική κι η τύχη της ομάδας στην Ευρωλίγκα αν μπορούσε να είχε Μπρέι (ή κάποιον άλλον πόιντ-γκαρντ αυτού του επιπέδου) και Χεζόνια. Ήρθε αργά ο Κροάτης; Αυτό θα φανεί στο τέλος της σεζόν. Αν ο σούπερ-Μάριο ανανεώσει ή όχι το συμβόλαιό του. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα χρειαστεί πάρα πολύ για να απαντήσει θετικά (αν κι η Μπαρτσελόνα, όπως διευκρίνισε, εξακολουθεί να διατηρεί τα δικαιώματά του στην Ευρώπη) σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θελήσει να τον ικανοποιήσει.

Προς το παρόν, ο Κροάτης δεν έχει παρά να... διασκεδάζει, όπως κάνει από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, κάθε εμφάνιση του με το νο 11. Αν σκεφτεί κανείς πώς ξεκίνησε η χρονιά για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και πώς καταλήγει, η μεταστροφή είναι εντυπωσιακή.

Είδες ο Μπάλντγουιν;

Το ντεμπούτο του Χεζόνια άφησε κατά μέρος την ήττα από την Μπαρτσελόνα, έτσι κι αλλιώς με τις δεδομένες απουσίες των Παπαπέτρου και Νέντοβιτς έμοιαζε αναμενόμενη. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, πάλι χωρίς τους δυο, ταξιδεύει στο Μόναχο για να αντιμετωπίσει την ομάδα που έχει κάνει την πιο εντυπωσιακή πορεία στη φετινή Ευρωλίγκα.

Η Μπάγερν όχι μόνο δεν το βάζει κάτω, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη όσα ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ όλοι... προέβλεπαν τα ακριβώς αντίθετα. Ότι δύσκολα θα έμπαινε στην οκτάδα. Έχοντας ήδη 17 νίκες σε 27 αγώνες, οι Γερμανοί όχι μόνο διέψευσαν τα προγνωστικά, αλλά είναι υποψήφιοι ακόμη και για την 4η θέση, που δίνει αβαντάζ έδρας!

Έχουν μια νίκη παραπάνω από Εφές, Ζενίτ, Ρεάλ και κοιτάνε ακόμη ψηλότερα. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η μάχη της τελικής κατάταξης και πώς θα διαμορφωθούν τα πλέι-οφ, αν και χωρίς κόσμο το πλεονέκτημα έδρας δεν υφίσταται πουθενά, εκτός από τη Ρωσία, όπου ακόμη μπαίνουν οι οπαδοί. Αν τελείωνε τώρα η κανονική περίοδος, η Μπάγερν θα έπαιζε με την Εφές, που βρίσκεται στην 5η θέση αλλά εξακολουθεί να ανεβαίνει.

Κόντρα στην καλοκουρδισμένη ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα χρειαστεί όχι μόνο τον Χεζόνια, αλλά και όσους ρίξει στο ματς ο Κάτας πάνω από το 100%. Η Μπάγερν στάθηκε όρθια και στο Βελιγράδι, καθώς νίκησε τον (βελτιωμένο) Ερυθρό Αστέρα με 78-76 και χάρη στα μεγάλα σουτ του Βλάντιμιρ Λούσιτς στο τέλος, αλλά και το εξαιρετικό παιχνίδι του Γουέιντ Μπάλντγουιν, που τελείωσε το ματς με 27 πόντους έχοντας 7/10δ, 3/4τρ, 4/6β, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Ναι, για τον ίδιο παίκτη μιλάμε, που πέρσι αγκομαχούσε στο ΣΕΦ...

Τα περισσότερα από τα highlights του αγώνα στην 'Ατσα Νίκολιτς Αρένα' είναι δικά του:

News 24/7

24MEDIA NETWORK