Ο νέος Ολυμπιακός αναζητείται και από τον Μπαρτζώκα

Για ένα ριμπάουντ και για ένα σουτ που δεν έγινε, ο Ολυμπιακός άρχισε τη Euroleague με ήττα εντός έδρας. Η Ζαλγκίρις, πάντως, βρήκε όχι μία αλλά πολλές 'αχίλλειες πτέρνες' που αιφνιδίασαν ακόμη και τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Ξεκίνησε εντυπωσιακά και ... χάθηκε ο Άαρον Χάρισον
Ξεκίνησε εντυπωσιακά και... χάθηκε ο Άαρον Χάρισον EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Ο Ολυμπιακός έχασε από μια μάλλον μέτρια ομάδα στην πρεμιέρα της Euroleague. Κι ας έχει η Ζαλγκίρις τις δάφνες των προηγούμενων ετών, ενδεχομένως και τη μαχητικότητα που τη διέκρινε στην εποχή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Το ριμπάουντ που χάθηκε στο τέλος (και όχι μόνο, βέβαια) στη... σκοτωμένη επίθεση των Λιθουανών, βρήκε τον απίθανο πιτσιρικά Ρόκας Γιοκουμπάιτις (γεννημένος το 2000, παρακαλώ) σε εγρήγορση, να πάρει το φάουλ και με τις βολές να δώσει τη νίκη στην ομάδα του. Ήταν τόσο ζαλισμένος ο Ολυμπιακός από το κάκιστο τελευταίο 10λεπτο, που δεν μπόρεσε καν να εκδηλώσει επίθεση στο τέλος κι ας απέμεναν 3,5 δευτερόλεπτα. Για το μπάσκετ, σχεδόν αιωνιότητα.

"Μάλλον θα πρέπει κι εγώ να γνωρίσω την ομάδα μου", παραδέχθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά τη λήξη, εκφράζοντας προφανώς και τα δικά του συναισθήματα, έπειτα από μια τέτοια ήττα. Ο κόουτς του Ολυμπιακού θέλησε να τελειώσει το ματς με την πιο έμπειρη πεντάδα που διέθετε (Κώστας Σλούκας, Βασίλης Σπανούλης, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Πρίντεζης και Χασάν Μάρτιν), αλλά την είδε να χάνει τον αγώνα.

Το 9-21 επί μέρους σκορ της 4ης περιόδου δείχνει πρώτα το πάθος της Ζαλγκίρις να ανατρέψει το σε βάρος της -11 που έγραφε ο ηλεκτρονικός πίνακας στο 30', αλλά και το ολικό μπλακ-άουτ που έπαθε ο Ολυμπιακός. Το προηγούμενο σχήμα του Μπαρτζώκα (με Σακίλ Μακίσικ, Σάσα Βεζένκοφ και Τσαρλς Τζένκινς δίπλα σε Σλούκα ή Σπανούλη) είχε καταφέρει να στείλει τον Ολυμπιακό σε απόσταση ασφαλείας. Όμως, στο λογικό ροτέισον του κόουτς των 'ερυθρολεύκων', οι Λιθουανοί πάτησαν το κουμπί της ενέργειας. Με επικεφαλής τον Γιοκουμπάιτις, πήγαν σε κάθε hustle play αποφασισμένοι να το κερδίσουν. Και το έκαναν. Οι ολυμπιακοί απλά έβλεπαν να χάνεται η μπάλα. Η διαφορά ροκανίστηκε και στο τέλος εκτός των άλλων τους κατάπιε το στρες, καθώς πνίγονταν σε μια κουταλιά νερό.

Ένα ματς που τελείωσε, όπως άρχισε. Το τελευταίο 10λεπτο ήταν κακό, όπως το 1ο, όταν ο Ολυμπιακός μετά το αρχικό 10-2 είδε τη Ζαλγκίρις να του παίρνει τον αέρα. Ο Μπαρτζώκας είχε αρχίσει στην πεντάδα με βασικό 3άρι τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, που έκατσε στο παρκέ μόλις 5 λεπτά μετά. Άλλο η προπόνηση και άλλο ο αγώνας, ειδικά αν πρόκειται για τη Euroleague.

Η διαφορετική φόρμα

Είναι φανερή η διαφορά φόρμας που υπάρχει μεταξύ των παικτών του Ολυμπιακού στη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο Πρίντεζης και ο Παπανικολάου δεν έχουν ακόμη τα πατήματα και την έκρηξη που απαιτεί ένα ματς τέτοιου επιπέδου (φάνηκε αυτό και στα φιλικά, ειδικά στον πρώτο), ενώ κι η απουσία του Τζένκινς, που με την καλή άμυνά του και τις βοήθειες που έδωσε στην επίθεση κερδίζοντας χαμένες μπάλες, μέτρησε αρνητικά στο τέλος.

Ο Μπαρτζώκας ξέρει ότι υπάρχει το σχετικό πρόβλημα, όπως είπε όμως "θα πρέπει να μάθουμε να παίζουμε ομαδικά, να βρούμε τη χημεία και να κερδίζουμε μαζί, όχι ο καθένας μόνος του". Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο μιας νέας ομάδας, όπως ο Ολυμπιακός. Έτσι κι αλλιώς θα υπήρχε το θέμα, ακόμη κι αν έπαιρνε τη νίκη. Απλά, η ήττα κάνει το πρόβλημα μεγαλύτερο, γιατί στην εποχή που όλοι ψάχνονται, οι νίκες μετρούν διπλά. Ειδικά για ομάδες όπως οι 'ερυθρόλευκοι', που κυνηγούν στη θεωρία την πρόκριση στα πλέι-οφ.

Πολλά ναι μεν, αλλά...

Ο Ολυμπιακός της 1ης αγωνιστικής ήθελε να δείξει πολλά, έκανε λίγα και άφησε περισσότερα ερωτήματα. Τα 'ναι μεν αλλά', δηλαδή, που σημειώθηκαν στο τέλος:

Ο Άαρον Χάρισον ξεκίνησε ζεστός, έβαλε 8 συνεχόμενους πόντους έτοιμος να... κατατροπώσει τη λιθουανική άμυνα. Λες κι ένας διακόπτης γύρισε, ο Αμερικανός σίγησε, δεν έβαλε άλλο καλάθι και το χειρότερο, είχε -ως επί το πλείστον- λάθος επιλογές.

✒ Ο Σλούκας καθοδήγησε ιδανικά τον Ολυμπιακό, όταν ηρέμησε από τις δυναμικές άμυνες των Λιθουανών, έβρισκε τη σωστή πάσα κάθε φορά για να μπει ένα εύκολο καλάθι. Έμοιαζε διστακτικός στο να πάρει προσπάθειες όμως, με αποκορύφωμα τη φάση των τελευταίων 3,5 δευτερολέπτων.

✒ Ο Οκτάβιους Έλις νικήθηκε ουκ ολίγες φορές στις προσωπικές μονομαχίες, έδειξε πιο 'ψαρωμένος' από τον ρούκι Μάρτιν. Αμφότεροι είχαν πολλά προβλήματα στο 1ο δεκάλεπτο, ο Μάρτιν βοήθησε πάρα πολύ στην 3η περίοδο, χτύπησε στο χέρι όμως, ενώ ο Έλις αποβλήθηκε με 5 φάουλ.

Κάπως έτσι, δεν έφτανε η ενέργεια του Μακίσικ κι η ψυχραιμία του Βεζένκοφ, που μαζί με τον αρχηγό Σπανούλη είχαν θετικό πρόσημο στη συνολική παρουσία τους, χωρίς να σημαίνει ότι ήταν τέλειοι. Ο Ολυμπιακός έδειξε διστακτικός, δεν έπαιρνε γρήγορα τις αποφάσεις, είχε πρόβλημα αρκετές φορές στο 5 εναντίον 5 και καθόλου παιχνίδι στο ποστ. Συν τοις άλλοις, ο τραυματισμός του Ζαν Σαρλ Λιβιό αποδυνάμωσε τον Ολυμπιακό μέσα στο καλάθι, αφού ο Γάλλος με τα μακριά χέρια μάλλον έχει έναν κομβικό ρόλο, που ακόμη δεν τον έχουμε δει να τον αναλαμβάνει πλήρως.

Κυρίως, όμως, υστέρησε στις λεπτομέρειες και στις διεκδικούμενες μπάλες. Τα παραπάνω 6 ριμπάουντ της Ζαλγκίρις ήταν καθοριστικά. Όπως κι οι φάσεις που οι παίκτες του Μπαρτζώκα έβγαζαν τις άμυνες, κάτι γινόταν όμως, χανόταν η μπάλα κι οι Λιθουανοί σκόραραν με γκολ-φάουλ.

Και επόμενη μέρα με ντέρμπι

Ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να αρχίσει με αυτόν τον τρόπο τη φετινή Ευρωλίγκα. Και εκτός των άλλων, έρχεται και το πρώτο ελληνικό ντέρμπι της σεζόν, καθώς στην 2η αγωνιστική θα επισκεφθεί το ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Η ιδιαιτερότητα των άδειων εξεδρών δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Το παγωμένο ΣΕΦ, χωρίς τον κόσμο να πιέζει τον αντίπαλο, δίνει ένα πλεονέκτημα παραπάνω στον φιλοξενούμενο. Αυτό, βέβαια, θα ισχύει και την ερχόμενη Πέμπτη στο ΟΑΚΑ. Το θέμα είναι να έχει προφτάσει μέχρι τότε η 'ερυθρόλευκη' ομάδα να βελτιώσει τις (πολλές) ατέλειες που είχε στην πρεμιέρα με την κρυάδα της ήττας στον πόντο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK