Οι διακοπές του Ολυμπιακού μέχρι να έρθει το Κύπελλο

Δύσκολο να κρατηθεί σε εγρήγορση ο Ολυμπιακός, λογικό να κάνει δοκιμές ο Μαρτίνς. Κάπως έτσι εξηγείται και η 'καθαρή' ήττα στην Τούμπα, με τους πρωταθλητές να έχουν μοναδικό στόχο από 'δω και πέρα την κατάκτηση του νταμπλ και τις διακοπές μετά από δυο χρόνια συνεχούς δράσης.

Ο Μπρούμα είχε δοκάρι, ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε στο καλό του 20λεπτο και μετά έβλεπε τον ΠΑΟΚ να τα δίνει όλα για τη νικη
Ο Μπρούμα είχε δοκάρι, ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε στο καλό του 20λεπτο και μετά έβλεπε τον ΠΑΟΚ να τα δίνει όλα για τη νικη EUROKINISSI SPORTS

Μπορεί ή όχι ο πρωταθλητής Ολυμπιακός να βρει κίνητρο στη συνέχεια των πλέι-οφ του πρωταθλήματος; Η αλήθεια είναι ότι μοιάζει δύσκολο ακόμη και για μια... αχόρταγη ομάδα όπως οι 'ερυθρόλευκοι' να έχουν τον ίδιο βαθμό συγκέντρωσης και κυρίως την ίδια αντιμετώπιση απέναντι σε ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, που την Κυριακή είχε λόγους να τα δώσει όλα και να επιβληθεί με ένα 'καθαρό' 2-0 στην Τούμπα.

Προφανώς, όταν μια ομάδα έχει κερδίσει τον τίτλο και παίζει με ομάδες οι οποίες ενδιαφέρονται άμεσα, η πλάστιγγα θα γείρει προς την πλευρά των αντιπάλων. Ενδεχομένως να μιλούσαμε διαφορετικά, αν ο Μπρούμα έβρισκε δίχτυα στη φάση που σημάδεψε το δοκάρι στο πρώτο και εντυπωσιακό 20λεπτο των Πειραιωτών. Ωστόσο με τα 'αν', ως γνωστόν, δεν βγαίνει άκρη. Η αποτίμηση της κυριακάτικης εμφάνισης του Ολυμπιακού γίνεται με βάση ολόκληρο το ενενηντάλεπτο κι όχι στο μοναδικό καλό διάστημα που έδειξε να κυριαρχεί μέσα στο γήπεδο.

Ίσως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε αλλιώς σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός ενδιαφερόταν άμεσα για τους βαθμούς ή σε περίπτωση που ο Πέδρο Μαρτίνς δεν έκανε τα πειράματα που ξεδίπλωσε με τις σκέψεις του μέσα στο γήπεδο. Εδώ που τα λέμε, όμως, πότε θα βρει πιο κατάλληλο διάστημα σε μια σεζόν ο προπονητής των 'ερυθρολεύκων' για να δει τα όποια σχέδιά του πάνω στο χορτάρι; Κατάλληλο γιατί η ομάδα του είναι απαλλαγμένη πλέον από το άγχος της βαθμολογικης συγκομιδής και ο ίδιος μπορεί να δει με άλλο μάτι, πιο ελεύθερα τους ποδοσφαιριστές του.

Ο Μαρτίνς δοκίμασε ξανά το 3-4-3, που μοιάζει με ένα σύστημα το οποίο θέλει να καθιερώσει στον Ολυμπιακό. Μοιάζει να του δίνει περισσότερη ασφάλεια και να εκμεταλλεύται την ταχύτητα των ακραίων μπακ και μεσοεπιθετικών. Με κολώνα τον Ελ Αραμπί που μπορεί να μοιράσει άμεσα την πρώτη πάσα στο... ξέφωτο, ο Ολυμπιακός φάνηκε να ακολουθεί την ίδια τακτική με το ματς στο οποίο έβαλε πέντε γκολ εναντίον της ΑΕΚ. Ειδικά η φάση που ο Μασούρας έφυγε μόνος του προς τον Πασχαλάκη (αλλά ήταν για λίγο οφ-σάιντ) θύμισε το γκολ που είχε πετύχει ο άσος του Ολυμπιακού, από την πάσα του Ελ Αραμπί, κόντρα στην Ένωση.

Όμως:

✎ Η αδυναμία των δυο μπακ να πατήσουν περιοχή ή να δημιουργήσουν με σέντρες τις προϋποθέσεις για γκολ ήταν εμφανής. Ναι μεν οι Ρέαμπτσιουκ και Ανδρούτσος είχαν την ταχύτητα στις αντιδράσεις τους, επιθετικά όμως δεν φάνηκε να απειλούν και τα πάνω-κάτω, που είχαν ήταν εντυπωσιακά, πλην όμως ανούσια.

✎ Οι καλές ευκαιρίες που έχασαν ο Μπρούμα και ο Μασούρας, σε συνδυασμό με την βιασύνη του πρώτου να τελειώσει ή να δημιουργήσει φάσεις, όταν ο Ολυμπιακός έβγαινε στην κόντρα, ξόδεψαν το πολύ καλό διάστημα της ομάδας, που θα μπορούσε να προηγηθεί κάλλιστα στο σκορ και να έχει τον πρώτο λόγο στην εξέλιξη του αγώνα.

✎ Η αντίδραση του ΠΑΟΚ όταν ανέβασε τις γραμμές του, πίεσε περισσότερο Μπουχαλάκη και Εμβιλά, ουσιαστικά απορρύθμισε τον Ολυμπιακό, που σταδιακά έχανε τον έλεγχο του ματς, με αποτέλεσμα το δεύτερο ημίχρονο, όπου ουσιαστικά δεν απείλησε τους γηπεδούχους.

Ο Μαρτίνς βλέπει πως παίζει η ομάδα του αυτό το 3-4-3. Σημειώνει στο μυαλό του τι παίκτες του λείπουν για να γίνει πιο αποτελεσματικό, αλλά και το πως οι συγκεκριμένοι που έχει τώρα στη διάθεσή του προσαρμόζονται ή όχι. Οι μεταγραφές που θα κάνει ο Ολυμπιακός, ή αν προτιμάτε οι παίκτες που θα κυνηγήσει μπορεί να βγαίνουν και από τη διαδικασία αυτών των πειραμάτων του Πορτογάλου προπονητή.

Ο Βαλμπουενά και το Κύπελλο

Όπως συνηθίζει όταν η ομάδα του 'σκοντάφτει', ο Μαρτίνς έριξε στο ματς τον Κώστα Φορτούνη, αλλάζοντας και το σύστημά του, αφού την ίδια ώρα έβγαζε και τον φιλότιμο Αβραάμ, που κατά λάθος είχε πασάρει στον Ζίφκοβιτς για το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ. Αυτή τη φορά ο Έλληνας διεθνής δεν είχε την όρεξη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, μπερδεύτηκε και στις δυο πρώτες φάσεις και τα παράτησε γρήγορα.

Καθώς του έλειπε ο Αχμέντ Χασάν για να παίξει και με δυο σέντερ-φορ, ο Μαρτίνς έδωσε χρόνο και στον Ματιέ Βαλμπουενά που μάλλον ήταν ο πιο κεφάτος από τον πάγκο, γιατί απλά είχε να παίξει και καιρό λόγω της μακρόχρονης απουσίας του από τα γήπεδα. Είναι ένα ζητούμενο, βέβαια, αν χωρούν παίκτες όπως ο Βαλμπουενά και ο Φορτούνης σε ένα 3-4-3. Όμως είπαμε αυτό είναι το χρονικό διάστημα, όπου ο τεχνικός των πρωταθλητών μπορεί να κάνει ο,τι θέλει χωρίς να υπολογίζει στις όποιες συνέπειες.

Για τους ποδοσφαιριστές, πάντως, που βρίσκονται 'υπό κρίση' αυτοί οι αγώνες αποτελούν και μια ευκαιρία επιβεβαίωσης της παραμονής τους στην ομάδα, αν βέβαια, αυτός είναι ο πρωταρχικός τους στόχος και δεν σκέφτονται, ήδη, το μέλλον τους αλλού.

Προφανώς δεν θα χάνει συνέχεια ο Ολυμπιακός από δω και πέρα. Υπάρχουν άλλωστε και οι αγώνες που απομένουν για το Κύπελλο, όπου εκεί υπάρχει πραγματικό κίνητρο, που δεν είναι άλλο από τον δεύτερο εθνικό τίτλο. Σε αυτά τα ματς (δηλαδή τον δεύτερο ημιτελικό με τα Γιάννινα και στον τελικό, εφόσον προκριθεί η ομάδα) τα πειράματα θα' ναι λιγότερα και η διάθεση των ποδοσφαιριστών να παίξουν στο 100% μεγαλύτερη.

Είναι λογικό το νταμπλ, δηλαδή η κατάκτηση και του κυπέλλου Ελλάδας να είναι το πρώτο που καίει αυτή τη στιγμή τους 'ερυθρόλευκους' και θα βγάλουν όλη την ενέργειά τους. Ποιο είναι το δεύτερο και ίσως πολύ πιο σημαντικό; Οι διακοπές. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που παίζει συνεχόμενα δυο χρόνια τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη ελληνική ομάδα, αν σκεφτείτε ότι η πορεία του τη σεζόν 2019-20 στο Τσάμπιονς Λιγκ είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο. Κάποια στιγμή πρέπει να ξεκουραστούν και να ξεμπουχτίσουν από την μπάλα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK