Ο Ολυμπιακός εξωτερικού έμπαινε στα πλέι-οφ

Ο Ολυμπιακός νίκησε για 9η φορά εκτός έδρας στη φετινή Ευρωλίγκα. Έκανε ρεκόρ πενταετίας και ισοφάρισε τις περισσότερες νίκες που είχε ποτέ μακριά από το γήπεδό του (από τη σεζόν 2012-13). Αν ήταν το ίδιο σταθερός και στο ΣΕΦ προφανώς θα βρισκόταν στα πλέι-οφ. Εντός έδρας όμως οι "ερυθρόλευκοι" χαντακώθηκαν ... πολλάκις

Πρίντεζης, Βεζένκοφ, Σπανούλης και Σλούκας χαμογελούν μετά τη νίκη τους στη Βαλένθια
Πρίντεζης, Βεζένκοφ, Σπανούλης και Σλούκας χαμογελούν μετά τη νίκη τους στη Βαλένθια EUROKINISSI SPORTS

Η νίκη στη Βαλένθια του Ολυμπιακού ήρθε με εντυπωσιακό τρόπο. Μια διαδρομή εκείνη την ώρα στο twitter, θα διαπίστωνε και την "γκρίνια" των οπαδών της ομάδας για την καθυστερημένη επιβλητική εμφάνιση (καθώς η διαφορά έφτασε ακόμη και στο +33), αλλά και τη σχεδόν νευρική κρίση στη συνέχεια για το τελευταίο δεκάλεπτο, όταν οι Ισπανοί επιχείρησαν μια τελευταία προσπάθεια επιστροφής, πλησιάζοντας στο -7. Με τόσα που έχουν δει φέτος, έχει τρομάξει το μάτι τους.

Ήταν η 9η νίκη των "ερυθρολεύκων" μακριά από το ΣΕΦ. Και αυτό το 9-7 που γράφει το κοντέρ της ομάδας εκτός έδρας συνιστά ένα ρεκόρ, αλλά και ολοκληρώνει την εικόνα της, όπως σκιαγραφείται με την ταυτόχρονη αστάθεια μέσα στο Φάληρο (και ειδικά στα πρώτα ημίχρονα των εκεί αγώνων της).

Έχουμε και λέμε:

✔ Οι 9 εκτός έδρας νίκες είναι οι περισσότερες που έχει πετύχει ο Ολυμπιακός από τη στιγμή που η Ευρωλίγκα έγινε ενιαίο πρωτάθλημα 16 ή 18 ομάδων, δηλαδή 30 ή 34 αγωνιστικών. Με ακόμη ένα ματς μακριά από το ΣΕΦ να απομένει (αυτό με τη Ρεάλ την Παρασκευή στη Μαδρίτη), οι Πειραιώτες έχουν ήδη μια περισσότερη από τις 8 που είχαν πετύχει τη σεζόν 2016-2017, στην οποία -αν θυμάστε- είχαν παίξει για τελευταία φορά σε τελικό της διοργάνωσης. Σημειώστε ότι πέρσι ο Ολυμπιακός είχε μόλις 3 νίκες σε 14 εκτός έδρας αγώνες, ενώ την περίοδο 2018-2019 τελείωσε με 4-11

✔ Είναι επίσης και ισοφάριση του μεγαλύτερου αριθμού νικών εκτός ΣΕΦ, που είχαν πετύχει οι "ερυθρόλευκοι" (πάλι με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα) τη σεζόν 2012-2013. Τότε που τελείωσαν με 9-3, χάνοντας μόνο από την Εφές στην Κωνσταντινούπολη στην 1η φάση και από Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα στη 2η. Μέχρι τότε, το ρεκόρ εκτός έδρας ήταν 7-1, από την ομάδα της σεζόν 1998-1999 που έφτασε στο Final Four του Μονάχου και είχε χάσει μόνο από τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Στον αντίποδα βρίσκεται το 1-6 της τραγικής περιόδου 2004-2005, όταν ο Ολυμπιακός είχε νικήσει μόνο στο Ζάγκρεμπ την Τσιμπόνα

Ο φετινός Ολυμπιακός νίκησε εκτός έδρας Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, Ζενίτ, Μπαρτσελόνα, Βιλερμπάν, Ερυθρό Αστέρα, Χίμκι, Μακάμπι, Άλμπα και Βαλένθια. Έκανε 3 περισσότερες νίκες σε σχέση με τα ματς που έδωσε στο ΣΕΦ (6-10) και κέρδιζε μάλλον με μεγαλύτερη άνεση απ' ό,τι στο γήπεδό του. Τα ματς που πήγαν στον πόντο εντός έδρας κρίθηκαν στο τέλος υπέρ των αντιπάλων του, με εξαίρεση αυτά εναντίον της Μακάμπι και της Μπάγερν. Αντίθετα, έχασε από Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ. Εκτός έδρας, στα 4 από τα παιχνίδια που κρίθηκαν σε λεπτομέρειες στο τέλος, οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν στο Κάουνας, αλλά νίκησαν Βιλερμπάν (παράταση), Μακάμπι και Ερυθρό Αστέρα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Ολυμπιακός χαντακώθηκε φέτος από τα ματς που έχασε στο ΣΕΦ, όχι τόσο από τις συγκυρίες ή την τύχη που ευνόησε τους αντιπάλους του, όσο από τη δική του νοοτροπία να μπαίνει χαλαρός, χωρίς συγκέντρωση και να βρίσκεται συνεχώς πίσω στο σκορ, υποχρεωμένος να κυνηγάει. Ναι μεν ανέκαμπτε στο 2ο ημίχρονο, όμως δεν του έφτανε αυτό σε όλους τους αγώνες.

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν ομάδα οκτάδα, με βάση τη βαθμολογία του. Ωστόσο, με βάση την εικόνα που είδαμε σε αρκετά παιχνίδια και κυρίως μακριά από το γήπεδό του, θα μπορούσε να συνεχίσει στους "8". Είναι αυτό που λέμε, όμως, προς γνώση και συμμόρφωση, ή αν προτιμάτε κάλυψη των όποιων ατελειών της ομάδας, όπως εμφανίστηκε είτε στο Φάληρο είτε μακριά απ' αυτό.

Έλειψε ο κόσμος

Η χρονιά πάντως στην Ευρωλίγκα δεν είναι... φυσιολογική. Το να κερδίζει μια ομάδα εκτός έδρας δεν είναι ασυνήθιστο, αφού τα περισσότερα παιχνίδια της κανονικής περιόδου έγιναν χωρίς κόσμο, με αποτέλεσμα να απουσιάζει η ιδιαιτερότητα ενός παιχνιδιού, όπου η εξέδρα του γηπεδούχου πιέζει και μπορεί, με τον τρόπο της, να ανατρέψει καταστάσεις, βοηθώντας σε ανατροπές ή τελικές νίκες.

Ο Ολυμπιακός έχει ρεκόρ 9-7, όμως υπάρχουν 6 ομάδες με διψήφιο αριθμό νικών μακριά από το γήπεδό τους. Η Μπαρτσελόνα έχει 12-4 και ακολουθούν ΤΣΣΚΑ (12-5), Εφές (11-5), Μιλάνο (10-6), Φενέρμπαχτσε (10-6), Ζενίτ (10-7), ενώ 9 νίκες έχει και η Ρεάλ. Για να κάνετε μια αντιστοιχία, στην περσινή Ευρωλίγκα των 28 αγωνιστικών, μόλις δυο ομάδες είχαν περάσει το όριο των 10 νικών εκτός έδρας. Ήταν η Εφές (13-2) και η Μπαρτσελόνα (11-4). Το ίδιο και τη σεζόν 2018-2019, με τις 30 αγωνιστικές στο σύνολο, όπου η ΤΣΣΚΑ είχε 11 νίκες σε 15 αγώνες και η Φενέρμπαχτσε 10.

Η απουσία του κόσμου από τα γήπεδα της Ευρωλίγκας άλλαξε εν πολλοίς την εικόνα. Θα έλεγε κανείς ότι ο Ολυμπιακός ήταν μια από τις ομάδες που πλήρωσαν πάρα πολύ το τίμημα των άδειων εξεδρών. Το 6-10 μέσα στο ΣΕΦ (μένει ακόμη ένα ματς, με τη Χίμκι στην τελευταία αγωνιστική) είναι στον αντίποδά του ρεκόρ εκτός έδρας. Αποτελεί μια από τις χειρότερες επιδόσεις της ομάδας, μέσα στο γήπεδό της.

News 24/7

24MEDIA NETWORK