Ο Ολυμπιακός θα φτάσει μακριά, αλλά προς το παρόν πάει στο ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός παραμένει αήττητος στο ΣΕΦ συνεχίζοντας τις μοναδικές του παραστάσεις και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις παραπέρα σκέψεις από μια πρόκριση στα πλέι-οφ, αλλά και το ιδιαίτερο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός θα φτάσει μακριά, αλλά προς το παρόν πάει στο ΟΑΚΑ
EUROKINISSI

Τα θαύματα στο ΣΕΦ σε αυτόν τον πρώτο γύρο της φετινής Euroleague, ολοκληρώθηκαν για τον Ολυμπιακό με το απόλυτο ρεκόρ. Η Βιλερμπάν, που δεν βρίσκεται και στα καλύτερά της, είχε και απουσίες, μετά βίας πέρασε τους 50 πόντους και έφυγε από το Ειρήνης και Φιλίας με +35π στο κεφάλι. Παρεμπιπτόντως αυτή ήταν η τέταρτη πιο μεγάλη νίκη των "ερυθρολεύκων" στην διοργάνωση και κάπως έτσι έκλεισε το πρώτο μισό χωρίς καμιά ήττα, εντός έδρας.

Ένα εντυπωσιακό 9-0, ξεχωριστές βραδιές που άρεσαν στον κόσμο της ομάδας. Το "ερυθρόλευκο" μπάσκετ ξανάγινε της μόδας, μετά από μια βασανιστική διετία, όπου η άλλοτε κραταιά ομάδα, θύμιζε αρκετές φορές καρυδότσουφλο σε ωκεανό.

Σε σχέση με εκείνη την εικόνα, ο Ολυμπιακός μοιάζει πλέον με ... υπερωκεάνιο. Προφανώς δεν έχει ακόμη κερδίσει κάτι μέσα στη χρονιά η ομάδα του Μπαρτζώκα, παρόλα αυτά κι ενώ την ερχόμενη εβδομάδα τελειώνει ο πρώτος γύρος στο ΟΑΚΑ, εναντίον του Παναθηναϊκού, αρχίζει και σκέφτεται και λίγο περισσότερο από το επόμενο ματς.

Δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν από τη συγκεκριμένη λογική στον Πειραιά. Καμιά ομάδα δεν το κάνει. Όσοι όμως βρίσκονται απέξω, αρχίζουν και τους καθιερωμένους υπολογισμούς. Ο Ολυμπιακός θα τελειώσει τον πρώτο γύρο με θετικό πρόσημο, μέσα στην πρώτη οκτάδα, έχοντας μάλιστα καπαρώσει μια θέση στην πρώτη τετράδα.

Η οκτάδα πλησιάζει (και όχι μόνο)

Αν νικήσει τον Παναθηναϊκό, θα έχει 12 νίκες και αν ηττηθεί, 11. Με δεδομένο ότι η πρόκριση στα πλέι-οφ φέτος έχει υπολογιστεί στις 17-18 νίκες (σίγουρα λιγότερες από τις 20 που ήταν το όριο στην περσινή "τρελή" χρονιά), εύκολα κανείς υπολογίζει πόσα ματς πρέπει να πάρει ακόμα, ώστε να εξασφαλίσει τον πρώτο και βασικό του στόχο στην κορυφαία διοργάνωση. Μεταξύ μας, όμως, με το ρεκόρ που έχει πλέον ο Ολυμπιακός σίγουρα σκέφτεται και κάτι καλύτερο, από το να συμπληρώσει απλά την οκτάδα των πλέι-οφ.

Το κάτι καλύτερο είναι το καλό πλασάρισμα στην τελική βαθμολογία. Είναι νωρίς για τέτοιες σκέψεις; Και ναι και όχι.

"Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή ομάδα και έχουμε τη βάση να πάμε κάπου μακριά" ομολόγησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, σχολιάζοντας το αήττητο ρεκόρ εντός έδρας. Είχε προηγηθεί άλλωστε μια ακόμη πολύ πειστική εμφάνιση, απέναντι στην ASVEL του Τι Τζέι Πάρκερ. Ο αδερφός του Τόνι είδε τον Ολυμπιακό να στοχεύει κατευθείαν πάνω στους δυο πιο ποιοτικούς παίκτες και πρώτους σκόρερ της ομάδας του.

Για πρώτη φορά φέτος σε αγώνα της Βιλερμπάν, ο Ελι Οκόμπο και ο Κρις Τζόουνς δεν ξεπέρασαν μαζί τους... δέκα πόντους. Ο δεύτερος μάλιστα έμεινε άποντος, κάτι που δεν του έχει ξανασυμβεί φέτος στη διοργάνωση. Το κυνηγητό που "έφαγε" από τους γκαρντ του Ολυμπιακού ήταν ανελέητο. Ούτε ο Οκόμπο, αποκάλυψη της Euroleague φέτος, πέρασε πιο εύκολα.

Το πρώτο του καλάθι το πέτυχε 6:24 πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, ολοκλήρωσε με οκτώ πόντους, έχοντας δεχθεί αμυντικό... μπούλινγκ, κυρίως από τον Τόμας Γουόκαπ. Αποκόβοντας τους σκόρερ από την υπόλοιπη ομάδα της Βιλερμπάν, ο Ολυμπιακός δεν είχε παρά να βγάλει τους γνωστούς αυτοματισμούς του και να κερδίσει ξανά το κοινό του με ωραίο μπάσκετ.

Εγκωμίων συνέχεια

Τρίποντα από τον Ντόρσεϊ (και τον Λαρεντζάκη στο τέλος), τρομερές άμυνες από τον Γουόκαπ, ασίστ από τον Σλούκα, εύκολοι πόντοι από τον Βεζένκοφ και κυριαρχία Φαλ-Μάρτιν απέναντι σε μια ψηλή αλλά αρκετά άγουρη φροντ-λάιν (με τον Κώστα Αντετοκούνμπο, πάντως, να αποθεώνεται είτε στις τάπες, είτε στα καρφώματα που επιχείρησε) και κέφι μέχρι και από τον βετεράνο αρχηγό Γιώργο Πρίντεζη που έπαιξε στο τέταρτο δεκάλεπτο, αλλά μόνο σαν αγγαρεία δεν είδε το παιχνίδι. Η εμφάνιση του 36χρονου κάπτεν δείχνει και το πως αντιμετωπίζουν άπαντες στην ομάδα την φετινή αποστολή τους.

Ο αντίπαλος πολέμησε όσο μπορούσε, στο τέλος όμως πέταξε λευκή πετσέτα. Προς τιμήν τους τόσο ο Μπαρτζώκας όσο και ο Παπανικολάου στις δηλώσεις τους αναγνώρισαν ότι η Βιλερμπάν και απουσίες είχε και ένα κοπιαστικό ταξίδι μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα είχε κάνει: "Εμείς δεν μετακινηθήκαμε αυτή την εβδομάδα. Μετράει ξέρετε πολύ αυτό" είπε ο προπονητής του Ολυμπιακού.

"Ήταν πολύ καλοί από το ξεκίνημα. Τους δίνω συγχαρητήρια" είπε ο κόουτς Πάρκερ μετά το ματς. Σαράντα οκτώ ώρες νωρίτερα ο Αντρέα Τρινκιέρι, πιο ευφάνταστος είχε πει "ήταν καλύτεροι ακόμη και στην προθέρμανση". Τα εγκωμιαστικά σχόλια για τον Ολυμπιακό στο Φάληρο είναι συνεχόμενα φέτος, αφού το 9-0 και κυρίως η εμφάνιση της ομάδας που (μέσα στο ΣΕΦ) έχει μέσους όρους 81.1π στην επίθεση και 72.5π στην άμυνα, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης,

'Εχοντας ξανακερδίσει και το κοινό του ο Ολυμπιακός, οι Πέμπτες και οι Παρασκευές είναι πλέον διαφορετικές. Ο κόσμος πάει με χαρά στο γήπεδο, ξέροντας ότι δεν θα απογοητευτεί ούτε θα βρεθεί μπροστά από οδυνηρές εκπλήξεις, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Την σιγουριά που του δίνει η ίδια η ομάδα μέσα στο γήπεδο είχε πολύ καιρό να τη νιώσει...

Η ιδιαιτερότητα του ντέρμπι

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται, πλέον, για το ντέρμπι της ερχόμενης Πέμπτης με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ο Κώστας Παπανικολάου μετά το ματς δήλωσε στην κάμερα του SPORT 24 πως "βρισκόμαστε ακόμη στο Δεκέμβριο. Το ματς, ούτε τίτλο σου δίνει ούτε κάνει τη χρονιά σου πετυχημένη. Αυτό είναι το μυστικό για να σταματήσουμε να δημιουργούμε κλίμα πριν από αυτά τα παιχνίδια παραπάνω απ' όσο πρέπει".

Εν μέρει έχει δίκιο. Πράγματι ο αγώνας στις 23/12 δεν κρίνει τίποτε, πλην το ποιος από τους αιωνίους θα... κάνει καλά Χριστούγεννα. Από την άλλη, όμως, έχει προηγηθεί η ήττα στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα, κάτι που αλλάζει τα δεδομένα. Ναι, το ματς δεν είναι κάποιος τελικός, έχει όμως ιδιαιτερότητες σημαντικές κυρίως στο γόητρο και τις εντυπώσεις.

Από τη νίκη του Παναθηναϊκού στο Φάληρο, την άλλη Πέμπτη θα έχουν περάσει 30 μέρες. Μεσολάβησαν πέντε ματς, τρια εκτός και δυο εντός, από τα οποία ο Ολυμπιακός κέρδισε τα τέσσερα, σκοντάφτοντας μόνο στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Τώρα μπροστά του, θα ξαναβρεί τους "πράσινους" σε μια πολύ ξεχωριστή μονομαχία, καθώς ο Παναθηναϊκός, πιεσμένος από τα αποτελέσματα, αναζητά μεγάλες νίκες, διεξόδους αποσυμπίεσης, ειδικά αν πρόκειται για νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό.

Δεν θα' ναι το πιο σημαντικό ματς που θα δώσουν μέχρι το τέλος της Euroleague, οι "ερυθρόλευκοι". Δεν θα παίζουν όμως για μια απλή ευρωπαϊκή νίκη και βελτίωση της βαθμολογικής τους θέσης. Αυτά θα είναι τα επιπρόσθετα οφέλη ενός διπλού, το οποίο το θέλουν για τον εαυτό τους και την ηρεμία τους να συνεχίσουν σε φουλ ρυθμούς και στον δεύτερο γύρο που ξεκινάει με την ΤΣΣΚΑ να επισκέπτεται το ΣΕΦ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK