Ο Παναθηναϊκός μπήκε κάνοντας πασούλες στην Μπαρτσελόνα

Η διαφορά μεταξύ Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκού είναι δεδομένη, δε γίνεται όμως να ξεκινά το ματς και οι πράσινοι να πασάρουν διαρκώς την μπάλα στον αντίπαλο. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για ένα πολύ εύκολο βράδυ της Μπάρτσα στην φετινή Euroleague.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε κάνοντας πασούλες στην Μπαρτσελόνα
EUROKINISSI

Η Μπαρτσελόνα δεν είναι για τα δόντια του (φετινού) Παναθηναϊκού. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες, η μία άλλωστε πάει να πάρει το τρόπαιο, η άλλη δεν διεκδικεί τίποτε. Αυτό δεν νομιμοποιεί τους πράσινους να... περνάνε απαρατήρητοι και κυρίως να ξεκινούν το ματς χωρίς συγκέντρωση με μοναδικό σκοπό να πασάρουν την μπάλα στον αντίπαλο. Το βράδυ ήταν ιδιαίτερα εύκολο για την ομάδα του Γιασικεβίτσιους, που έκανε εκτεταμένο ροτέισον στο χρόνο, βλέποντας δυο παίκτες του από τον πάγκο (Νάιτζελ Χέις και Ντάντε Έξουμ) να έχουν πολλά κέφια και εν τέλει να κάνουν τη διαφορά.

Η Μπάρτσα έφτασε τις 19 νίκες, όσες έχει και η Ρεάλ, αλλά με δυο αγώνες περισσότερους από τους Μαδριλένους. Η μονομαχία τους για την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου είναι σε πλήρη εξέλιξη και την ερχόμενη Πέμπτη έχουμε ευρωπαϊκό κλάσικο στη Μαδρίτη. Η Ρεάλ υποδέχεται τους μπλαουγκράνα, που είχαν νικήσει στο πρόσφατο ντέρμπι του πρωταθλήματος, όπως συμβαίνει συνήθως στην εποχή του Σάρας

Ο Παναθηναϊκός παραμένει στον πάτο της βαθμολογίας με 5 νίκες σε 22 αγώνες, ξέρει ότι μέχρι το τέλος θα πρέπει να υπομείνει το σχετικό μαρτύριο, οφείλει όμως, όπως είπε και ο προπονητής του να βάλει και το μυαλό αλλά και το σώμα (κυρίως αυτό) ώστε να μη χάνει τόσο εύκολα.

Πνευματικά ανέτοιμοι για το τζάμπολ

Υποτίθεται ότι παίζεις με μια ομάδα που τιμωρεί το άμεσο λάθος όσο καμιά άλλη. Στην έδρα της. Σου λείπουν και δυο από τους καλύτερους σου παίκτες, όπως ο Νέντοβιτς και ο Παπαπέτρου. Και ξεκινάς το ματς με τρια λάθη πριν συμπληρωθούν δυο λεπτά παιχνιδιού; Η έλλειψη συγκέντρωσης σε ένα τέτοιο ματς, απέναντι μάλιστα σε μια εξαιρετική αμυντική ομάδα δεν συγχωρείται και δεν περιποιεί τιμή, τουλάχιστον για την πνευματική προετοιμασία των "πρασίνων".

Κι αν στο πρώτο δεκάλεπτο η διαφορά δεν ξέφυγε τόσο πολύ, ο Παναθηναϊκός το χρωστάει περισσότερο στο όχι και τόσο... δυναμικό ματς των γηπεδούχων, αλλά και στην είσοδο του Παπαγιάννη, που οι "πράσινοι" φρόντισαν να τον εκμεταλλευτούν πασάροντας του την μπάλα καλά. Με τρια άλει ουπ ο διεθνής σέντερ ανάγκασε τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να ζητήσει τάιμ-άουτ, βάζοντας τις φωνές και απαιτώντας κάτι καλύτερο από το να προηγείται η ομάδα του με ένα καλάθι διαφορά.

Ένα τραγικό δεύτερο δεκάλεπτο

Ο Παναθηναϊκός, όμως, συνέχιζε μόνοτονα να κάνει λάθη: εφτά στην πρώτη περίοδο, έξι στη δεύτερη. Δεκατρία σε ένα ημίχρονο είναι πάρα πολλά. "Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν απερίγραπτο" σχολίασε ο Δημήτρης Πρίφτης. Η ομάδα του έδινε την μπάλα στον αντίπαλο, πήρε μόλις ένα (!) ριμπάουντ και έβαλε μόλις 4π. εντός παιδιάς (κι άλλους έξι από την γραμμή του φάουλ).

Η Μπάρτσα βρήκε στα πρόσωπα του Έξουμ και του Χέις-Ντέιβις τους παίκτες που ήρθαν πολύ ορεξάτοι από τον πάγκο, ο Καλάθης έδινε ρυθμό όσο βρισκόταν στο παρκέ και το 13-2 του πρώτου μισού του δεκαλέπτου, έχτισε τη διαφορά που στο τέλος έφτασε και τους 20 πόντους.

Ο ΠΑΟ έμοιαζε μπλοκαρισμένος στην άμυνα των Καταλανών (με διαρκείς αλλαγές), δυσκολευόταν να βρει σουτ και είναι χαρακτηριστικό ότι τα μοναδικά του καλάθια σε αυτό το καταστροφικό δεκάλεπτο ήταν ένα άλει-ουπ του Παπαγιάννη και ένα λέι-απ του Γιόβιτς, που εκμεταλλεύτηκε τη λάθος πάσα του Γιοκουμπάιτις.

Η συνηθισμένη φάση για τον Παναθηναϊκό ήταν ένα λάθος ή στην καλύτερη περίπτωση ένα μαρκαρισμένο σουτ στο σίδερο. Η Μπαρτσελόνα χωρίς να παίζει κάτι το εντυπωσιακό είχε αφήσει τους "πράσινους" στο περιθώριο.

Το γράφουμε σχεδόν μετά από κάθε ματς του Παναθηναϊκού. Η Euroleague είναι επίπονη και μπορεί να σε ταλαιπωρήσει, όταν όμως δίνει και... δικαιώματα μπορεί και να σε εκθέσει.

Η διαφορά έφτασε και στους 27 πόντους με ένα τρίποντο του Μίροτιτς κι αν ο Παναθηναϊκός συνέχιζε έτσι η Μπάρτσα θα απειλούσε όλα τα αρνητικά ρεκόρ της πράσινης ομάδας. Το 11-4 που ακολούθησε μετά το +27 των γηπεδούχων, εκνεύρισε τον Σάρας, που πήρε τάιμ-άουτ για να βάλει τις φωνές και να ρωτήσει τους παίκτες του: "Σας ευχαριστεί δηλαδή ο τρόπος που παίζετε τώρα;"

Ο Πρίφτης είχε αποσύρει και Μέικον και Γιόβιτς, βρήκε μια πεντάδα που μπορούσε να πιέσει, δοκίμασε ακόμη και τον Μαντζούκα, προσπαθώντας να αλλάξει την ροή του ματς. Εντάξει δεν ήταν εύκολο. Η Μπάρτσα που πέρασε εν τέλει με +21π στο 30, ήταν πάντα η ομάδα που "οδηγούσε" το ματς, ωστόσο ο Παναθηναϊκός ήταν, τουλάχιστον, εκεί. Πέτυχε όσα δίποντα είχε σκοράρει και στα δυο πρώτα δεκάλεπτα, έκανε μόλις 2 λάθη αλλά ήταν και πολύ άστοχος από μακριά (1/10).

Εντάξει το ματς δεν αντέχει σε υψηλή κριτική, στην τελευταία περίοδο θύμιζε περισσότερο φιλικό. Ο Γιασικεβίτσιους έδωσε χρόνο στον ταλαντούχο Νιγηριανό Νάτζι, που εντυπωσιάζει με την σωματοδομή του και τη διάθεση του να προσφέρει θέαμα. Είναι μόλις 17 ετών και προφανώς ήδη θα τον παρακολουθούν από το ΝΒΑ.

Αυτός ήταν η ατραξιόν στο τελείωμα του ματς με την τελική διαφορά να κάθεται στους +26 πόντους.

Κάτι για να θυμάται

Τι μπορεί να κρατήσει ο Παναθηναϊκός απ' αυτην την όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία στο Παλαού Μπλαουγκράνα; Σίγουρα την καλή εμφάνιση από τον Οκάρο Γουάιτ που είχε το πιο δύσκολο έργο απ' όλους, να μαρκάρει τον Μίροτιτς και τα κατάφερε καλύτερα από τον καθένα. Ο Αμερικανός είναι σε καλό φεγγάρι κι ο Παναθηναϊκός θέλει να το εκμεταλλευτεί όσο γίνεται περισσότερο.

Η επιστροφή του Παπαγιάννη μετά την θλάση που τον ταλαιπώρησε μάλλον θα άρεσε στον Πρίφτη, που είδε τον ψηλό να είναι πολύ ενεργητικός στην επίθεση και να τελειώνει το ματς με 8/10 διποντα και συνολικά 18 πόντους.

Ο Γιόβιτς, που μαζί με τον Μποχωρίδη ήταν οι βασικοί πόιντ-γκαρντ του ελλιπή Παναθηναϊκού, έχει την πορεία του παίκτη που ανυπομονούσε να παίξει, αλλά του λείπουν φανερά οι αγώνες και ο ρυθμός. Δεν είναι εύκολο για ένα παίκτη να βρεθεί σε υψηλό σημείο ετοιμότητας ενώ έλειπε ένα χρόνο και οι προπονήσεις της ομάδας του είναι ελάχιστες, αφού το ένα ματς διαδέχεται το άλλο.

Φυσικά, ο Παναθηναϊκός δεν είχε αξιώσεις νίκης μέσα στη Βαρκελώνη, το ότι παραδόθηκε όμως σχεδόν αμαχητί στο δεύτερο δεκάλεπτο είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει Πρίφτη και παίκτες, ώστε να είναι έτοιμοι για τα επόμενα ματς με σαφώς μικρότερο βαθμό δυσκολίας. Όπως αυτό που έρχεται, την ερχόμενη Παρασκευή εναντίον της Βιλερμπάν στη Γαλλία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK