Ολυμπιακός: Σκηνές από τα προσεχώς με τους επόμενους ήρωές του

Τα ματς του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα δεν έχουν ενδιαφέρον. Είναι ωραία, ανοιχτά παιχνίδια, ωστόσο είναι πιθανό να μας δείχνουν σκηνές από το μέλλον, όπως μεταφράζεται το ξεκίνημα των Σουρλή-Τζολάκη και βέβαια το ντεμπούτο του νεοσσού Καλογερόπουλου.

Ο Κώστας Φορτούνης έχει κάνει το 1-1 και τον συγχαίρουν οι συμπαίκτες του
Ο Κώστας Φορτούνης έχει κάνει το 1-1 και τον συγχαίρουν οι συμπαίκτες του EUROKINISSI SPORTS

Και Τζολάκης και Σουρλής και Καλογερόπουλος; Ο Ολυμπιακός από το μέλλον εμφανίστηκε στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' έστω κι αν το μέλλον δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει. Άρα δεν μπορεί να 'μαστε και σίγουροι ότι οι πιτσιρικάδες που εμφανίστηκαν στην ενδεκάδα των 'ερυθρολεύκων' θα γίνουν κάποτε βασικοί. Αυτό το ξέρει μόνο ο χρόνος και η δουλειά που θα κάνουν, μέχρι να πείσουν τον Μαρτίνς, ή τον επόμενο προπονητή τους ότι 'έχει έρθει η ώρα τους'.

Οι δυο πρώτοι, ο γκολκίπερ Κώστας Τζολάκης και ο Βασίλης Σουρλής, γεννημένοι αμφότεροι το Νοέμβριο του 2002 (έχουν διαφορά οκτώ ημερών, με... μεγαλύτερο τον Τζολάκη) έχουν ξαναπαίξει εφέτος. Δεν πήραν το βάπτισμα του πυρός σε αυτό το ματς της Θεσσαλονίκης, όπου το ρόστερ είχε εκτεταμένο ροτέισον, τις δυο ομάδες να παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο και να μοιράζονται γκολ και τις ευκαιρίες.

Ο Αλέξανδρος Καλογερόπουλος όταν ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης, σήκωνε το κύπελλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, δεν είχε ακόμη γεννηθεί. Ο νεαρός στόπερ που δεν έχει κλείσει ακόμη τα 17 του χρόνια, είδε το φως αυτού του κόσμου στις 26 Ιουλίου 2004, 22 μέρες μετά το γκολ του Χαριστέα. Σε ηλικία 16 ετών, 9μηνών και 10 ημερών μπήκε σε μια λίστα η οποία αφορά τους νεότερους ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν από τον Ολυμπιακό στη διαδρομή όλης της ιστορίας των Πειραιωτών. Βρίσκεται στην έκτη θέση, μετά την είσοδό του στον αγώνα στο 77ο λεπτό

Στην κορυφή, οι φίλοι της ομάδας θυμούνται δυο διαφορετικές περιπτώσεις μικρών, που κάποτε είδαν να φοράνε τα ερυθρόλευκα.

Ο ένας είναι ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, που δεν ήταν καν 16 ετών, όταν έπαιξε εναντίον του Ατρομήτου (το 2007) και έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που έπαιξε ποτέ στην Α' Εθνική, σπάζοντας το ρεκόρ του Κώστα Αντωνίου. Ο στόπερ, που έπαιξε και αμυντικός μέσος, έφυγε γρήγορα από τον Ολυμπιακό (έμεινε τρία χρόνια, με όχι περισσότερα από 10 ματς) έκανε καριέρα στην Μπουντεσλίγκα όχι πάντως αντίστοιχη με αυτή που θα ήθελε λόγω και των σοβαρών τραυματισμών του. Συνεχίζει να παίζει μπάλα, αφού είναι μόλις 29 ετών, παίζοντας πλέον στην Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ από την οποία, μάλιστα, επέστρεψε στην Εθνική Ομάδα.

✎ Κι ο άλλος ο Νέρι Καστίγιο. Πολύ διαφορετική καριέρα από εκείνη του Παπαδόπουλου. Ένα παιδί-θαύμα, που έπαιξε (εναντίον του Αιγάλεω) σε ηλικία 16 ετών και 3 μηνών το 2000 και λόγω ιδιοσυγκρασίας, λατρεύτηκε από την εξέδρα του Γ. Καραϊσκάκης. Ο μικρός Ουρουγουανός 'μεγάλωσε' στον Ολυμπιακό, έπαιξε πάνω από 100 ματς, σκόραρε μερικά αξέχαστα γκολ, έγινε ένα με τους υπόλοιπους Λατίνους και μετά από εφτά χρόνια, η Σαχτάρ Ντόνετσκ χρυσοπλήρωσε τον Ολυμπιακό (15 εκατομμύρια) για να τον αγοράσει.

Η αρχή (δεν είναι) το ήμισυ του παντός

Λένε ότι το δύσκολο είναι να κάνεις την αρχή. Η οποία κατά τους αρχαίους αποτελούσε το ήμισυ του παντός. Στην προκειμένη περίπτωση πολύ πιο δύσκολο για ένα νεαρό ποδοσφαιριστή είναι, όχι να παίξει για πρώτη φορά σε επίσημο επαγγελματικό παιχνίδι, αλλά να καθιερωθεί σε μια ομάδα του βεληνεκούς του Ολυμπιακού. "Ο Καλογερόπουλος μας έχει εντυπωσιάσει" είπε ο Μαρτίνς, εξηγώντας την χρησιμοποίηση του νεαρού ποδοσφαιριστή, που αποκτήθηκε από τον Αστέρα Τρίπολης.

Και προφανώς ο καθένας καταλαβαίνει πως ένας νεαρός, μπορεί να κερδίσει μια θέση μέσα στους μεγάλους. Η προπόνηση είναι ο καθρέφτης για όλους. Κι εκεί στο χορτάρι, δεν υπάρχουν ηλικίες. Κανείς δεν χαρίζεται σε κανέναν. Με το πάθος που θα πέσει πάνω στην μπάλα ένας 17χρονος, θα το κάνει και ο Ματιέ Βαλμπουενά που έφτασε τα 37.

Οι τρεις μιλένιαλς του Ολυμπιακού ήταν σίγουρα η ατραξιόν του αγώνα. Και μπροστά τους, οι άλλοι τρεις νεαροί, ο Μάριος Βρουσάι (γεννημένος το 1998) και οι Λάζαρ Ραντζέλοβιτς-Ούγκο Κάιπερς (του 1997 αμφότεροι) θεωρητικά είναι 'βετεράνοι'. Κι αυτοί, βέβαια, ανήκουν στο μέλλον του Ολυμπιακού.

Ο Ούγκο Κάιπερς έκανε και την ωραιότερη ενέργεια απ' όλους, όταν στην έξοχη πάσα του Εμβιλά, προσπέρασε στην κίνηση τον Κουέστα, αλλά σημάδεψε το δοκάρι.

Αν έμπαινε το γκολ, μπορεί να ήταν και ωραιότερο από εκείνο που έβαλε ο Φορτούνης, αν και ο όλος συνδυασμός στη φάση του 1-1, με τον σκόρερ να κοντρολάρει με το δεξί και να εκτελεί με το αριστερό ήταν φανταστικός.

Ο Άρης πάντως απείλησε τελευταίος, αφού ο Μπρούνο Γκάμα έχασε πέναλτι και αμέσως μετά έκανε ένα μαγικό πλασέ στο δοκάρι, επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι καταλαβαίνουν βλέποντας τα ματς του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα. Με τους αντιπάλους να καίγονται για τους βαθμούς, οι 'ερυθρόλευκοι' πρέπει να βρίσκουν ή να εφευρίσκουν κίνητρα. Παίζουν και συνέχεια από πέρσι και πολύ θα ήθελαν τώρα να έχουν ξεκινήσει οι διακοπές τους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK