Το τέλειο βράδυ για Μαρτίνς και παίκτες

Ο Ολυμπιακός ήταν διαβασμένος, είχε μέθοδο, ο Μαρτίνς ρίσκαρε, οι παίκτες τον δικαίωσαν και η πρόκριση -που δεν έχει κριθεί ακόμη- βρίσκεται στα χέρια των 'ερυθρολεύκων', που πήραν μια σπουδαία νίκη σε ένα ιδανικό ευρωπαϊκό βράδυ...

Ο Μαντί Καμαρά πανηγυρίζει το γκολ του Γιώργου Μασούρα μαζί με τους υπόλοιπους "ερυθρόλευκους".
Ο Μαντί Καμαρά πανηγυρίζει το γκολ του Γιώργου Μασούρα μαζί με τους υπόλοιπους "ερυθρόλευκους". EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει την ερχόμενη εβδομάδα στο Αϊντχόφεν με ένα σκορ που του δίνει αρκετές ελπίδες ότι την επόμενη μέρα θα βρεθεί και στην κλήρωση των "16" του Europa League. Προφανώς το 4-2 του Γεώργιος Καραϊσκάκης δείχνει και τις ικανότητες των Ολλανδών ειδικά από τη μέση και κάτω, σίγουρα, όμως, δίνει το αβαντάζ στην "ερυθρόλευκη" ομάδα. Ακόμη δεν την έχει εξασφαλίσει, θέλει άλλα 90 λεπτά ανάλογης προσπάθειας και επί ολλανδικού εδάφους.

Φαίνεται, όμως, εδώ και καιρό ότι ο Πέδρο Μαρτίνς, οι συνεργάτες του και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας έχουν κυκλώσει τις δυο μονομαχίες με την Αϊντχόφεν, θεωρώντας τις ως τις πιο σημαντικές αναμετρήσεις αυτού του παγωμένου από τον χιονιά, αλλά ... καυτού, λόγω προγράμματος, Φλεβάρη. Έχοντας διψήφια διαφορά στο πρωτάθλημα από οποιαδήποτε ομάδα τους καταδιώκει, είναι πολύ λογικό ο προπονητής της ομάδας να έχει προσαρμόσει ολόκληρο το σχεδιασμό του Ολυμπιακού σε αυτά τα δυο παιχνίδια.

Το έδειξαν και οι μεταγραφές που έγιναν το χειμώνα (με στόχο τη βελτίωση μιας ήδη καλής ομάδας) αλλά και το ροτέισον που έκανε ο Μαρτίνς όλον αυτό τον καιρό, με στόχο να "ζεστάνει" όσο το δυνατόν περισσότερους, ώστε να μπορεί να επιλέξει μέσα από τους καλύτερους. Υπήρξε εποχή, που για διάφορους λόγους, ο Ολυμπιακός έπαιζε με τους και τους ίδιους και με δεδομένο ότι δεν είχε κάνει προετοιμασία, έδειχνε να "σκάει" μέσα στο γήπεδο.

Το πιο μεγάλο του πρόβλημα ήταν ότι δεν έπαιρνε βοήθεια από τις μεταγραφές του καλοκαιριού. Οι επιλογές του χειμώνα έγιναν με μεγαλύτερη προσοχή και κυρίως με παίκτες που αμέσως θα πρόσφεραν ποιοτική βοήθεια στην ομάδα.

Οι δυο μπακ, Ολέγκ Ρέαμπτσουκ και Κενί Λαλά ξανάφεραν ταχύτητα και απειλή από τα άκρα που δεν είχε ο Ολυμπιακός με τους Ραφίνια-Χοσέ Χολέμπας, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος κουβαλάει πίσω του την εμπειρία των κορυφαίων πρωταθλημάτων του κόσμου, σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ματιέ Βαλμπουενά και του Αχμέτ Χασάν, συν την προώθηση του Θανάση Ανδρούτσου, μεγάλωσαν το εύρος των επιλογών του προπονητή.

Παρότι ο Εράν Ζαχάβι έκοψε πόδια, απαντώντας εις διπλούν στα γκολ του Ανδρέα Μπουχαλάκη και του Γιαν Εμβιλά, ο Ολυμπιακός και μπάλα έπαιξε και σωστά αμύνθηκε στη συνέχεια και τα δυο γκολ που ήθελε τα έβαλε. Το πρώτο το βρήκε από την προσωπική ενέργεια του τρομερού σέντερ-φορ Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Έκλεψε την μπάλα, ντρίπλαρε και τον τερματοφύλακα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 3-2.

Ήταν ένα σπουδαίο ματς από τον Μαροκινό σέντερ-φορ, μέχρι να πάει στον πάγκο εμφανώς κουρασμένος. Δεν ήταν μόνο το γκολ. Ήταν οι συνεχείς μάχες που κέρδιζε από τους έτσι κι αλλιώς αφερέγγυους κεντρικούς αμυντικούς της Αϊντχόφεν, αλλά και οι δυο τρομερές πάσες που έβγαλε, αν θυμάστε, μία στον Λαλά (που έφτασε μέχρι την τελική, με τον γκολκίπερ να αποκρούει την μπάλα) και άλλη μία στον Ρέαμπτσιουκ, που έφυγε από τα αριστερά, χωρίς όμως υποστήριξη και το σουτ που επιχείρησε δεν είχε τύχη...

Όλοι μαζί και ο προπονητής μαζί τους...

Δεν ήταν, όμως, μόνο ο Ελ Αραμπί. Ποιος υστέρησε από τον Ολυμπιακό, σε αυτό το απολαυστικό ευρωπαϊκό παιχνίδι; Όλοι ήταν εκεί. Από την έξοχη προσπάθεια του Μπρουμά, προήλθε το δεύτερο γκολ, με το καταπληκτικό σουτ του Εμβιλά, που όσο είχε δυνάμεις έδειχνε ακατάβλητος και σχεδόν απροσπέλαστος.

Ο Σωκράτης ανέβασε πολλές στροφές στο δεύτερο ημίχρονο, παρασέρνοντας και τον Ουσεϊνού Μπα, οι δυο μπακ τα έδωσαν όλα με τον Λαλά, μάλιστα, να δείχνει την τρομερή ποιότητά του, ο Μπουχαλάκης έμοιαζε να βρίσκεται παντού στο πρώτο ημίχρονο, ο Μαντί Καμαρά έδινε ρεσιτάλ παίζοντας πρώτα σαν δεύτερος σέντερ-φορ και μετά (όταν βγήκε ο Εμβιλά) σαν ... εξάρι. Αν έβαζε και το γκολ που έχασε στο τελείωμα του ημιχρόνου, θα' χε κάνει το τέλειο παιχνίδι. Προτίμησε να σουτάρει μόνος του, ενώ είχε μια πάσα στον Ελ Αραμπί, που δεν την έκανε ποτέ.

Την ομάδα, όμως, δεν την άφησε ούτε ο προπονητής της. Ο Μαρτίνς δούλεψε πολύ το παιχνίδι στο μυαλό του. Είχε διαβάσει την Αϊντχόφεν, την έβλεπε άλλωστε ότι πίεζε ψηλά, με την άμυνά της αγκυροβολημένη στην μεσαία γραμμή. Ήξερε ότι με την πάροδο του χρόνου θα δημιουργούνταν χώροι, άρα σε συνδυασμό με την κούραση των δικών του παικτών (Βαλμπουενά, Εμβιλά, Μπρουμά και Ελ Αραμπί) και πόνταρε στα φρέσκα πόδια των Ελλήνων που έριξε στο τελευταίο τέταρτο μαζί με τον Αχμέτ Χασάν...

Και δεν ήταν μόνο ο Κώστας Φορτούνης, που σε κάθε χτύπημα της μπάλα δημιουργούσε ... πρόβλημα στην ευάλωτη αμυντική γραμμή της ολλανδικής ομάδας. Η ποιότητα του διεθνή χαφ είναι γνωστή, φέτος, άλλωστε, κάνει πράγματα και θαύματα όταν πασάρει, σερβίροντας γκολ. Ο Γιώργος Μασούρας που την Κυριακή έχασε ένα σίγουρο γκολ στη Λεωφόρο, πήρε το αίμα του πίσω με το τρίτο γκολ που πέτυχε και τις τέλειες επιστροφές του στην αμυντική κάλυψη.

Έτοιμοι από τον πάγκο

Το ίδιο ενεργητικοί εμφανίστηκαν και ο Ανδρούτσος-Μάριο Βρουσάι, που σε διάστημα δέκα λεπτών αναστάτωναν διαρκώς, από τα δεξιά. Η Αϊντχόφεν που στο μυαλό της, ενδεχομένως να είχε ένα τρίτο γκολ, όχι μόνο δεν μπόρεσε να το επιδιώξει, αλλά από την ολομέτωπη επίθεση του Ολυμπιακού (με τις επιλογές του Μαρτίνς) θα μπορούσε να δεχθεί και ένα πέμπτο. Αν ο Χασάν έπιανε με τη μία την μπάλα, από την ωραία σέντρα του Φορτούνη, ίσως να το βλέπαμε κι αυτό.

Ο προπονητής είχε δει το ρίσκο της φουλ επίθεσης στο φινάλε, να δικαιώνεται. Αν δεν υπήρχε, ωστόσο, κι η διάθεση από τους παίκτες που είτε ξεκίνησαν βασικοί, είτε μπήκαν στο γήπεδο από το πάγκο να έχουν το ίδιο πάθος και ένταση, μπορεί και να μην τα κατάφερνε. Έτσι πάνε, όμως αυτά. Το σχέδιο κάθε κόουτς βγαίνει, μόνο αν το έχουν ενστερνιστεί οι παίκτες και κυρίως να έχουν τη θέληση να το κάνουν πραγματικότητα.

Το 4-2 ήρθε με μέθοδο, με καλή προετοιμασία, διαβασμένο προπονητή, αποφασισμένους ποδοσφαιριστές. Φαίνεται και στο βλέμμα των παικτών του Μαρτίνς ότι χαίρονται, απολαμβάνουν το παιχνίδι, κάτι πολύ σημαντικό για τα αποδυτήρια και φυσικά για τα αποτελέσματα που αναζητάει. Με τον τίτλο του πρωταθλητή εξασφαλισμένο, ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει ευρωπαϊκά όνειρα.

Ήταν ένα πληθωρικό βράδυ για όλους τους "ερυθρόλευκους" με την πρόκριση, ωστόσο, να είναι ακόμη ανοιχτή. Δεν έχει κριθεί, απαιτείται μεγάλη ψυχραιμία και σίγουρα θα μετρήσει πάρα πολύ η επιστροφή του Ρούμπεν Σεμέδο στο κέντρο της άμυνας.

Η Αϊντχόφεν θα θελήσει να ανταποδώσει την ερχόμενη Πέμπτη. Είναι μια φύσει επιθετική ομάδα που έχει το γκολ εύκολο. Σάμπως όμως ο Ολυμπιακός πάει πίσω;


News 24/7

24MEDIA NETWORK