Ο Εμβιλά έκανε τον Γκιλιέρμε μια απλή ανάμνηση

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να παίζει μόνος του, ο Κώστας Φορτούνης συνεχίζει με τα πόδια του να ορίζει τις τύχες της ομάδας και ο Γιαν Εμβιλά καταθέτει στο γήπεδο μια ηγετική προσωπικότητα που 'σβήνει' έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της περασμένης διετίας (Γκιλιέρμε).

Ο Γιαν Εμβιλά, από τις καλύτερες μεταγραφές του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια
Ο Γιαν Εμβιλά, από τις καλύτερες μεταγραφές του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια EUROKINISSI SPORTS/ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ

Ακόμη και να μη νικούσε ο Ολυμπιακός στον Βόλο, πάλι θα τον έβλεπαν με το κιάλι οι αντίπαλοί του στη Super League Interwetten. Η απώλεια των 5 βαθμών (ήττα από Παναθηναϊκό, ισοπαλία με Άρη) θα έπρεπε λογικά να αποτυπωθεί στον πίνακα, όμως φαίνεται ότι η σεζόν εξελίσσεται σε δυο μέτωπα. Από τη μια οι 'ερυθρόλευκοι', από την άλλη όλοι οι υπόλοιποι. Κανείς δεν μπόρεσε να τον πλησιάσει και έπειτα απ' το 2-1 επί της εξαιρετικής θεσσαλικής ομάδας η απόστασή του από τον Άρη είναι στους 14 βαθμούς. Κι αν δεν μεσολαβούσε η διπλή δοκιμασία με την Αϊντχόφεν, μπορεί να ήταν και πολύ πιο μακριά.

Η αλήθεια είναι ότι στον Πειραιά θέλουν να τα συνδυάσουν όλα. Είναι και η... υφή της ομάδας τέτοια, που έχει ένα 'πρέπει' μπροστά από κάθε αγώνα της: πρέπει να κερδίζει. Κάθε άλλο αποτέλεσμα φέρνει γκρίνια, μουρμούρα, μια γενικότερη ανεξήγητη δυσανεξία. Η επιστροφή στις νίκες (στο πρωτάθλημα) ξεκίνησε το νέο πακέτο των συνεχόμενων αγώνων, καθώς η πρόκριση στους '16' του Europa League κι η Άρσεναλ πρόσθεσαν ακόμη δυο ματσάκια. Με αυτό της Δευτέρας και ως τη ρεβάνς με τους Λονδρέζους στην Αγγλία (18/3), ο Ολυμπιακός θα δώσει 6 παιχνίδια. Ένα κάθε 3 μέρες.

Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν θέλησε να κάνει ροτέισον, όπως πολλοί περίμεναν, δείχνοντας και την εκτίμησή του στον Βόλο, αλλά κι επειδή γνωρίζει ότι θα βρει άλλες ευκαιρίες, με Λαμία και Λάρισα κυρίως, να ξεκουράσει τους βασικούς του. Καλού κακού ωστόσο, μάλλον θα πρέπει να 'χει στο μυαλό του τον Χοσέ Χολέμπας ως έξτρα στόπερ, αφού το γόνατο του Ρούμπεν Σεμέδο δεν άντεξε στην επαφή με τον Σωτήρη Νίνη κι εκεί που ο Ολυμπιακός είχε σέντερ-μπακ για περίσσευμα, ξέμεινε μόλις με δυο: τον Ουσεϊνού Μπα και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, που έχει κι αυτός έναν τραυματισμό στην (ωμο)πλάτη του.

Είναι ένα ανησυχητικό κομμάτι για την ομαλή εξέλιξη της σεζόν όλο αυτό. Όπως πρέπει να ανησυχεί και για το 3ο σερί γκολ που δέχεται η ομάδα με τον ίδιο τρόπο. Στημένη φάση, κεφαλιά στη ζώνη και... γκολ. Το έφαγε με την Αΐντχόφεν, το ξανάφαγε με το Βόλο, προφανώς τα σκάουτινγκ των αντιπάλων έχουν διαγνώσει την αδυναμία.

Ο Φορτούνης σε φόρμα

Υπάρχουν και φανερές δυνάμεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υπεροπλία του Ολυμπιακού. Ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος πέτυχε το 1ο γκολ, δείχνει ότι τα πόδια του εξακολουθούν να ορίζουν τις τύχες της ομάδας. Στην Ολλανδία έκανε (με το αριστερό) τη σέντρα-κλειδί για να πάρει πρώτα την κεφαλιά ο Γιουσούφ ελ Αραμπί και το ριμπάουντ ο Αχμέντ Χασάν, που έστειλε την μπάλα στον ουρανό της εστίας της Αϊντχόφεν.

Στον Βόλο, ο διεθνής μέσος σκόραρε όπως και με τον Άρη. Από την καρδιά της περιοχής, εκμεταλλευόμενος την πάσα του Μπρούμα. Με τον Άρη του είχε δώσει την ασίστ ο Θανάσης Ανδρούτσος. Φυσικά και πρέπει να πατάει περιοχή ο Φορτούνης, που έχει πολύ καλή σχέση με το γκολ. Αυτό ήταν το 6ο που πετυχαίνει στο πρωτάθλημα, όπου μετράει και 10 ασίστ. Όσες έδωσε στη Super League Interwetten τη σεζόν 2017-2018 και μία περισσότερη από την επόμενη.

Μπορεί να μην του πέτυχαν όλα στον Βόλο, ξεκινούσε καλά τις προσπάθειές του, αλλά είτε ένα φάουλ είτε ένα δικό του λάθος δεν ολοκλήρωναν κάποιες από τις φάσεις που ήθελε να φτιάξει. Ήταν σε διαρκή κίνηση όμως, κουβαλούσε την μπάλα και ο Ολυμπιακός στηριζόταν πάνω του. Ο φορμαρισμένος Φορτούνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του πρωταθλητή.

Κι ο Εμβιλά, που κάνει τη διαφορά

Το μεγάλο ερώτημα στο ξεκίνημα της χρονιάς ήταν αν ο Γιαν Εμβιλά θα μπορούσε να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό, αυτό που άφηνε πίσω του ο Γκιλιέρμε. Ο Βραζιλιάνος είχε συνδεθεί άρρηκτα με το δίδυμο Μαντί Καμαρά και Ανδρέα Μπουχαλάκη, όμως ο Γάλλος αποδείχθηκε όχι ισάξιος, αλλά καλύτερος. Κι εκεί που ο Μαρτίνς δεν έβγαζε ποτέ τον Γκιλιέρμε από την ενδεκάδα, τώρα την ξεκινάει από τον Εμβιλά.

Έλεγαν ότι ο Εμβιλά δεν πατούσε στην περιοχή, όπως ο Γκιλιέρμε. Ναι, δεν παίρνει τις κεφαλιές στο πρώτο δοκάρι, όπως έκανε ο Βραζιλιάνος, όμως έχει εξαιρετικά τελειώματα όταν σουτάρει και ήδη μετράει 5 γκολ και 1 ασίστ σε 33 αγώνες που έχει αγωνιστεί. Ο Γκιλιέρμε πέρσι σε 46 ματς είχε 7 γκολ και 1 ασίστ και πρόπερσι σε 33 παιχνίδια, 4 γκολ και 2 ασίστ. Ήταν ήρεμος, έπαιρνε την μπάλα από τα δυο κεντρικά μπακ και την κουβαλούσε σωστά, κατευθύνοντας από πίσω το παιχνίδι της ομάδας.

Ο Εμβιλά τα κάνει όλα αυτά προσθέτοντας όμως και τη μακρινή πάσα, που δεν είχε ο Γκιλιέρμε, συν κάτι ακόμα που διακρίνει τον Γάλλο, μέσα στο γήπεδο. Προσωπικότητα. Ο Γάλλος έχει ηγετικά χαρακτηριστικά, δίνει μάχες (συνήθως τις κερδίζει) στη μεσαία γραμμή και είναι σίγουρα μια από τις κορυφαίες μεταγραφές που έχει κάνει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια. Ειδικά από τη στιγμή που είχε αποστολή να αντικαταστήσει έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της ομάδας την περασμένη διετία.


News 24/7

24MEDIA NETWORK