Ο Ολυμπιακός της φιέστας είναι το φαβορί και για του χρόνου

Δεν είναι δύσκολο ν' αντιληφθεί κανείς τη διαφορά του Ολυμπιακού από τους ανταγωνιστές του. Αρκεί μια ματιά στον βαθμολογικό πίνακα.

Η στιγμή που ο Κώστας Φορτούνης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης σηκώνουν την κούπα του πρωταθλητή
Η στιγμή που ο Κώστας Φορτούνης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης σηκώνουν την κούπα του πρωταθλητή EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε και το 46ο πρωτάθλημα και έβαλε πλώρη για το 47ο. Όσο υποτιμητικό κι αν φαίνεται κάτι τέτοιο για τις υπόλοιπες ομάδες της Super League Interwetten είναι μια αλήθεια. Σε τρεις μήνες, όταν δηλαδή θ' αρχίσει η νέα σεζόν, ποιος θα μπει πρώτος στην εκκίνηση; Αν άλλωστε οι αντίπαλοι των 'ερυθρολεύκων' θέλουν να ανταγωνιστούν τους πρωταθλητές, πρέπει να κοιτάξουν τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουν να καλύψουν τη διαφορά που τους χωρίζει από την κορυφή. Και δεν είναι μικρή.

Ο Ολυμπιακός είναι στο +23 από τον ΠΑΟΚ, στο +27 από τον Άρη, στο +28 από την ΑΕΚ και στο+34 από τον Παναθηναϊκό. Έχει πετύχει εννιά περισσότερες νίκες, έχει την καλύτερη επίθεση (78) και άμυνα (13) και το μεγάλο πλεονέκτημα να δουλεύει τις μεταγραφές του σε όσα έχει καταγράψει ο προπονητής και το υπόλοιπο επιτελείο όλον αυτό τον καιρό που η ομάδα έχει εξασφαλίσει το πρωτάθλημα. Ακόμη, βέβαια, της μένει ο έτερος μεγάλος στόχος της χρονιάς (το Κύπελλο) όμως όλοι καταλαβαίνουν ότι στον Πειραιά δουλεύουν ήδη την επόμενη χρονιά.

Και σε αυτή θα μπει πάλι ως το μεγάλο φαβορί, κάτι που απέκτησε μέσα από τις εμφανίσεις και τις νίκες που πέτυχε αυτή τη διετία, ενόσω έχει καταφέρει να ξεφύγει από τα αδιέξοδα των δικών του λαθών, όταν πρώτα η ΑΕΚ και στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ τού είχαν πάρει τα πρωτεία. Η πρόσληψη (και κυρίως η στήριξη) του Πέδρο Μαρτίνς ήταν το κλειδί για να φτιαχτεί αυτή η ομάδα, η οποία γιόρτασε τον τίτλο, δείχνοντας -με επικεφαλής τον Ματιέ Βαλμπουενά- και το καλό κλίμα που επικρατεί στα αποδυτήρια. Αυτό, νομίζουμε πως φάνηκε όλη τη σεζόν, με τον Ολυμπιακό να λειτουργεί το ίδιο καλά μέσα και έξω από το γήπεδο.

Η ομάδα του Πειραιά είναι δύο (ίσως και τρία) βήματα μπροστά από τους εν Ελλάδι ανταγωνιστές της. Η αντεπίθεσή της, μετά τις απώλειες των δυο τίτλων, ήταν ολική και βασισμένη στη παλιά καλή συνταγή 'ένας προπονητής, ένας κορμός', την οποία δεν έχει παρά, κάθε χρονιά, να κάνει τις κινήσεις εκείνες που θα την κάνουν καλύτερη.

Τηρουμένων των αναλογιών (covid-19, έλλειψη προετοιμασίας) ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος από πέρσι και η πρόβλεψη για περαιτέρω βελτίωση την επόμενη σεζόν είναι δεδομένη. Ο κόσμος, έστω κι αν δεν πήγε στο γήπεδο φέτος ούτε μια φορά, σίγουρα είδε και χάρηκε μια από τις κορυφαίες ομάδες που εμφανίστηκε ποτέ στο Καραϊσκάκη και πανηγύρισε τον τίτλο, κάτι μεν συνηθισμένο όταν μιλάμε για 46 πρωταθλήματα, αλλά και τόσο όμορφο για τους Πειραιώτες, σαν το βίντεο που παρουσιάστηκε από την ΠΑΕ στην διάρκεια της φιέστας.

Αν κάτι μένει ακόμη ανολοκλήρωτο είναι η ευρωπαϊκή διάκριση στο υψηλότερο επίπεδο. Ναι μεν οι 'ερυθρόλευκοι' έχουν φτάσει δυο συνεχόμενες φορές στους 16 του Europa League, θα ήθελαν, όμως, να φτάσουν σε μια υπέρβαση που θα τους δώσει μια πιο μεγάλη πρόκριση.

Η κάλυψη των κενών του ρόστερ, μέσω των μεταγραφών, αλλά και η ξεκούραση των ποδοσφαιριστών που παίζουν συνέχεια από τον Ιούλιο του 2019, είναι στοιχεία που θα κάνουν τον εξαιρετικό Ολυμπιακό, ακόμη ισχυρότερο εντός συνόρων και ακόμη πιο ανταγωνιστικό στα ευρωπαϊκά γήπεδα..

Δεν αλλάζει το σχήμα

Ο Μαρτίνς είναι φανερό ότι για το τελείωμα της σεζόν έχει διαλέξει το σχήμα με τους τρεις αμυντικούς, που θα χρησιμοποιήσει και στον τελικό του Κυπέλλου, εναντίον όμως ενός διαφορετικού -από διάθεση, κίνητρα αλλά και επιλογές- ΠΑΟΚ. Αυτό το 3-4-3 που μπορεί να προέκυψε από τις ανάγκες του επαναληπτικού αγώνα με την Άρσεναλ, τού έδειξε όμως τον τρόπο να εκμεταλλευτεί το ρόστερ που έχει στα χέρια του, έστω κι αν θυσιάζει (από το ξεκίνημα των αγώνων) τους δυο πιο δημιουργικούς του ποδοσφαιριστές. Τον Κώστα Φορτούνη και τον Ματιέ Βαλμπουενά.

Ο προπονητής των 'ερυθρολεύκων' βλέπει ότι με τους τρεις αμυντικούς μπορεί να εκμεταλλευτεί καλύτερα την ταχύτητα των Μασούρα-Μπρούμα και βέβαια την ξεχωριστή παρουσία του Ελ Αραμπί, που έχει πάρει ένα ρόλο σκόρερ και οργανωτή μαζί, χάρη στην εξαιρετική πάσα που διαθέτει, αλλά και τις εξαιρετικές συνεργασίες του με τους άλλους δυο επιθετικούς της ομάδας, κυρίως τον Μασούρα.

Το γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ μπήκε με αυτόν τον δοκιμασμένο, πλέον, τρόπο. Πρώτη πάσα του Μπουχαλάκη στον Ελ Αραμπί, κίνηση του Μασούρα ως σέντερ-φορ, πάσα και (πολύ ωραία) εκτέλεση από τον Έλληνα άσο, για να έρθει το 1-0.

Αυτή η φάση είναι από εκείνες που συνηθίζει, πλέον, ο Ολυμπιακός. Θυμηθείτε το τρίτο γκολ με την ΑΕΚ (στο 1-5), από μια παρόμοια πάσα του Ελ Αραμπί, πάλι στον Μασούρα, που έχει την ταχύτητα, πατάει περιοχή και βάζει γκολ. Ένας από τους κρυφούς MVP της σεζόν για τους πρωταθλητές που έχει αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο τον Μαρτίνς, καθώς -εκτός των άλλων- είναι άριστος στην τακτική αντιμετώπιση του ματς, καλύπτοντας χώρους, επιστρέφοντας στην άμυνα και δίνοντας κάθε φορά όσα περισσότερα μπορεί.

Μπορεί ο ΠΑΟΚ (κι αυτός με τρεις αμυντικούς) να ξεκίνησε το ματς πολύ πιο δυναμικά, χάνοντας δυο σημαντικές ευκαιρίες, από τη στιγμή όμως που εμφανίστηκε στο γήπεδο ο Μαντί Καμαρά ο Ολυμπιακός αύξησε την ένταση του στη μεσαία γραμμή (δεν άλλαξε σχηματισμό παρά τον τραυματισμό του Παπασταθόπουλου, καθώς γύρισε στην τριάδα των στόπερ τον Εμβιλά) κέρδισε πολλές μπάλες και κυρίως δεν έκανε λάθη.

Σε μια φάση η στατιστική έδειξε ότι ο Καμαρά είχε 97% ευστοχία στις πάσες που έκανε μέσα στο παιχνίδι και παίζοντας με τους γνωστούς εκρηκτικούς ρυθμούς έδωσε ανάλογη ένταση σε όλη την ομάδα. Για μισή ώρα, ο Ολυμπιακός έτρεψε ακατάπαυστα, δημιουργούσε συνεχώς φάσεις είτε μέσα, είτε έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ, ο Ανδρούτσος είχε ένα δοκάρι και είναι μάλλον ευτύχημα για τους Θεσσαλονικείς που δεν δέχθηκαν άλλο γκολ.

Το δεύτερο πλάνο

Με τον Φορτούνη στον πάγκο, δηλαδή έναν από τους πιο προικισμένους ποδοσφαιριστές της ομάδας, ο Μαρτίνς ξέρει ότι πρέπει να πάρει στα λεπτά που ο Έλληνας άσος βρίσκεται στο χορτάρι όσα μπορεί περισσότερα. Τον βοηθάει πολύ και ο διεθνής χαφ, που στα ημίχρονα, ή μισάωρα τα οποία παίζει, βγάζει την κλάση του και έρχεται να προσφέρει ποιότητα και δεύτερες λύσεις όταν ο Ελ Αραμπί αρχίζει να κουράζεται ή ο Μασούρας έχει δώσει ό,τι μπορεί να προσφέρει.

Μοιάζει οξύμωρο, αλλά στη δεδομένη χρονική στιγμή, ο προπονητής του Ολυμπιακού δείχνει να τον εξυπηρετεί περισσότερο ο Φορτούνης από τον πάγκο για το δεύτερο πλάνο της ομάδας (μπάλες από τα δικά του πόδια στον σέντερ φορ, ή κινήσεις του ίδιου μέσα στην περιοχή) από το να τον χρησιμοποιεί από την αρχή του ματς. Δεν κέρδισε, πάντως, κάτι το ιδιαίτερο στο ματς της Τετάρτης από τον Μπρούμα, που ναι μεν είχε ένταση και ταχύτητα, έκανε όμως βιαστικές και συνήθως κακές επιλογές στην εκτέλεση.

Ο Ολυμπιακός κράτησε με ευκολία τη νίκη, έφτασε συνολικά τις 27, έχει μπροστά του ίσως το πιο αδιάφορο ντέρμπι αιωνίων που θα έχουμε δει ποτέ (την Κυριακή) και κάμποσες ημέρες να γεμίσει ξανά τις μπαταρίες του γιατί στον τελικό του Κυπέλλου, το Σάββατο 22/5, ο ΠΑΟΚ θα κοντράρει όσο το δυνατόν περισσότερο.


News 24/7

24MEDIA NETWORK