Ο Παπασταθόπουλος θα κάνει τον Ολυμπιακό πιο σοβαρό στην άμυνα

Δεν έκανε μόνο επίδειξη δύναμης ο Ολυμπιακός προσθέτοντας στο ρόστερ του τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Λύνει και ένα πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί φέτος στο κέντρο της άμυνας του, με το έλλειμμα σοβαρότητας που διαπιστωνόταν στα "μεγάλα" ματς της χρονιάς...

Ο ώριμος Σωκράτης Παπασταθόπουλος είναι αναγκαίος στον Ολυμπιακό
Ο ώριμος Σωκράτης Παπασταθόπουλος είναι αναγκαίος στον Ολυμπιακό SOTIRIS DIMITROPOULOS

Δεν είναι μόνο μια μεταγραφή που αναδεικνύει τη δυναμική του Ολυμπιακού σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες της Super League Interwetten. Ούτε θα συμφωνήσουμε με την άποψη πως δεν ήταν προτεραιότητα η απόκτηση ενός καλού σέντερ-μπακ σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Φαινομενικά δεν είχε πρόβλημα, ωστόσο όποιος παρακολουθεί πιο διεξοδικά τα ματς των "ερυθρολεύκων" στη φετινή σεζόν θα συμφωνήσει ότι ένας παίκτης με την εμπειρία, την ψυχραιμία και την κλάση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου χρειαζόταν στο ρόστερ.

Μα καλά δεν φτάνουν Ρούμπερν Σεμέδο, Πάπε Αμπού Σισέ και Γιουσεϊνού Μπα που μαζί με τον βετεράνο Αβραάμ Παπαδόπουλο καλύπτουν τη θέση, θα ρωτήσει κανείς και θα έχει (εν μέρει) δίκιο. Θεωρητικά φτάνουν και περισσεύουν. Αν όμως θυμηθείτε τους αγώνες που ο Ολυμπιακός συνάντησε τη μεγαλύτερη αντίσταση (δηλαδή στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια και στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος) θα συμφωνήσετε ότι, κάπου εκεί στο κέντρο της άμυνας, υπήρχε ένα πρόβλημα.

Όχι ακριβώς ανασταλτικό. Πείτε το σοβαρότητα, έλλειμμα ωριμότητας, το ίδιο είναι. Για να ακριβολογήσουμε, ο εκάστοτε παρτενέρ του Σεμέδο, αν δεν έκανε την κουτσουκέλα σε κάποια στιγμή του ματς, ήταν πάντοτε επιρρεπής να την κάνει. Θυμηθείτε το πέναλτι που έκανε ο Σισέ στο ματς με την Μαρσέιγ, ή το ... χωρίς λόγο κόρνερ που παραχώρησε στο ματς με την ΑΕΚ, από το οποίο μάλιστα προήλθε και το γκολ της ισοφάρισης της "κιτρινόμαυρης" ομάδας.

Ο Μπα μπορεί να ισοφάρισε με ωραία κεφαλιά στην Τούμπα πριν από σχεδόν 15 βράδια, είχε χάσει, όμως, την κεφαλιά από τον Αμρ Ουάρντα, στην σέντρα του Άντριγια Ζίφκοβιτς, στη φάση που βρήκε στο τέλος τον Ινγκι Ινγκασον να κάνει το 1-0 για τον ΠΑΟΚ.

Τα φυσικά προσόντα των δυο υψηλόσωμων στόπερ δεν αμφισβητούνται. Τεράστια κορμιά, με τρομερό διασκελισμό, έχουν ικανότητες και προφανώς δεν θα έπαιζαν δίπλα στον Σεμέδο αν δεν το άξιζαν. Υπάρχει, όμως, πάντα το "ναι μεν αλλά" για την ροπή τους σε ένα λάθος, που στοιχίζει γκολ όπως αυτό του Τάσου Δουβίκα στο ματς με τον Βόλο. Ο Μπα είχε χάσει τον νεαρό και το πέναλτι ήταν η κατάληξη της φάσης.

Με την μπάλα στα πόδια...

Υπάρχει και κάτι άλλο. Το πως οι δυο υψηλόσωμοι σέντερ-μπακ, κινούνται με την μπάλα στα πόδια. Ο Σισέ μοιάζει αρκετά καλύτερος σε αυτό τον τομέα, αν δεχθεί, ωστόσο, πίεση από τον αντίπαλο μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ο Σεμέδο είναι σίγουρα ο καλύτερος σε αυτό τον τομέα και συνήθως αναλαμβάνει τον συγκεκριμένο ρόλο στην ομάδα. Στο παιχνίδι που αρέσει στον Μαρτίνς οι κεντρικοί αμυντικοί είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν καλό ποδόσφαιρο, να μην ... διώχνουν μόνο την μπάλα, αλλά να μπορούν να τη μεταβιβάσουν καλά.

Η μακρινή διαγώνια πάσα από τον στόπερ προς τον αριστερό χαφ, ή εξτρέμ, είναι ένα από τα αγαπημένα plays του Πορτογάλου προπονητή. Ο Παπασταθόπουλος παίζοντας όλα αυτά τα χρόνια στο εξωτερικό έχει βελτιώσει το παιχνίδι του και σε αυτό τον τομέα, που μπορεί να τον καθιερώσει με το καλημέρα στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού...

Η περίπτωση του Σεμέδο

Ο Ρούμπεν Σεμέδο είναι η κεντρική φυσιογνωμία της άμυνας του Ολυμπιακού την τελευταία διετία. Μαζί με τον Ζοσέ Σα έδωσαν στους Πειραιώτες την απαραίτητη ευρωστία σε δυο πολύ νευραλγικές θέσεις, τις οποίες όποια ομάδα τις λύσει, έχει το κεφάλι της ήσυχο. Ο Πορτογάλος στόπερ κουβαλάει κι αυτός εμπειρία και κλάση, που ειδικά στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι πρόδηλα προσόντα σχεδόν σε κάθε προσωπική μονομαχία του.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Σεμέδο ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό μέχρι το 2024, με ετήσιες αποδοχές 1.2 εκατ. ευρώ. Το όνομά του είχε εμπλακεί σε διάφορα μεταγραφικά σενάρια, τα οποία δεν ευοδώθηκαν. Η διοίκηση του Ολυμπιακού αποφάσισε να προχωρήσει σε ανανέωση της συνεργασίας μαζί του, έχοντας πλέον εξασφαλίσει ότι εφόσον κάποια ομάδα εκφράσει το επόμενο καλοκαίρι ενδιαφέρον να τον αποκτήσει, θα διαπραγματευτεί μαζί της.

Εκτός των άλλων ο Σεμέδο απουσιάζει από την πρώτη μονομαχία με την Αϊντχόβεν στις 18 Φεβρουαρίου. Αν ο Παπασταθόπουλος είναι έτοιμος να αγωνιστεί, προφανώς και θα πάρει θέση στα "ερυθρόλευκα" μετόπισθεν. Έχοντας κάνει ένα μεγάλο κύκλο στην Ευρώπη, έχοντας ενστερνιστεί όλες τις απαιτήσεις του στόπερ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, επιστρέφει στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό, με όπλο όλη αυτή την καριέρα που έχει στο βιογραφικό του.

Φυσικά από μόνη της δεν φτάνει για τον τον κάνει αναπόσπαστο κομμάτι του Ολυμπιακού, αφού ο Μαρτίνς δεν δίνει έτσι εύκολα τις φανέλες του βασικού, πρέπει να πειστεί είτε από τις προπονήσεις είτε από τις ευκαιρίες που θα πάρει μέχρι τότε, ότι ο έμπειρος Σωκράτης μπορεί να ηγηθεί πράγματι της "ερυθρόλευκης" άμυνας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK