Τα 8 λεπτά που υπήρχε μόνο ο Παναθηναϊκός

Φαίνεται κι από το σκορ ότι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έπαιξε καλή άμυνα την Παρασκευή, αλλά το 8λεπτο (και κάτι παραπάνω) που εκμηδένισε κάθε σουτ της Μπάγερν, μπαίνει στο μπλοκάκι του Γιώργου Βόβορα με την ένδειξη "έτσι πρέπει να παίξουμε". Η διάρκεια θα κρίνει τη συνέχεια στην Ευρωλίγκα.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μπήκε στο ΟΑΚΑ αποφασισμένος να παίξει άμυνα
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μπήκε στο ΟΑΚΑ αποφασισμένος να παίξει άμυνα EUROKINISSI SPORTS/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η επιστροφή στις νίκες στην Ευρωλίγκα για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ήρθε με τον τρόπο που έπρεπε. Με τις αρετές της ομάδας πάνω στο παρκέ, αλλά και θέληση για ομαδική υπέρβαση στην άμυνα, που δεν χωρούσε αμφισβήτηση από έναν εξαιρετικό αντίπαλο, όπως η Μπάγερν. Η πληγή που ήταν ανοιχτή φάνηκε να κλείνει, τουλάχιστον σε αυτό το ματς, όπου το ροτέισον ήταν πιο σφιχτό, αλλά κι η απόφαση να μπουν χέρια, κορμιά, κεφάλια, ώστε να κοπούν -αν γινόταν- όλες οι επιθέσεις των Γερμανών.

Και κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δέχθηκε επί της ουσίας (το τρίποντο στο τέλος μπήκε από το κέντρο) τους λιγότερους πόντους, έπειτα από το ματς με τη Φενέρμπαχτσε (68). Οι "πράσινοι", που ήταν ευάλωτοι και δέχονταν κατά μέσο όρο σχεδόν 82 πόντους ανά αγώνα, κατέβασαν το παθητικό τους κατά 6 (9, χωρίς το τελευταίο σουτ του Ζαν Μαρκ Σίσκο). Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Η Μπάγερν έκανε 17 λάθη και σούταρε με 47,6% δίποντα. Συνήθως, οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είχαν πάνω 50%.

Αν υπάρχει ένα κομμάτι του ματς που μπορεί να το κόψει σε βίντεο ο Γιώργος Βόβορας και να το μοιράσει στους παίκτες του, με τίτλο "έτσι πρέπει να παίζουμε", είναι σίγουρα το διάστημα που η ομάδα του κατέθεσε στο παρκέ ό,τι είχε και δεν είχε, για να ρίξει την Μπάγερν στο καναβάτσο. Για 8 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν δέχθηκε καλάθι. Από το καλάθι του Λέον Ραντόσεβιτς (στο 5:18) μέχρι το λέι-απ του Σίσκο (στο 13:45), μεσολάβησε ένα εντυπωσιακό 18-3, με τους 3 πόντους της Μπάγερν να προέρχονται από βολές του Γουέιντ Μπόλντγουιν.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πίεσε, στόχευσε τον Μπόλντγουιν και όσους κατέβαζαν την μπάλα για λογαριασμό των αντιπάλων και έβγαλε φάσεις όπως αυτές:

Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού, που φέτος κάνει μια εντυπωσιακή σεζόν, έβαλε μεν 12 πόντους, αλλά με 4/14 σουτ κι έκανε 7 λάθη. Ήταν υπ' αριθμόν ένας στόχος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην άμυνα, με τον Αντρέα Τρινκιέρι σχεδόν να τον εκλιπαρεί να "ελέγξει τα συναισθήματά του", αφού μια τόσο ενεργητική άμυνα, τον οδηγούσε σε σφάλματα, η λέι-απ που έκοβε ο Γιώργος Παπαγιάννης.

Η Μπάγερν δεν είναι μια ομάδα που την απορρυθμίζεις εύκολα. Ακόμη κι όταν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έβγαζε φωτιές στην άμυνά του, μπόρεσε να πάει το ματς στα μέτρα της. Οι μεθοδικοί Γερμανοί σουτάρουν τα λιγότερα τρίποντα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας (μ.ο 20) και σουτάρουν τα περισσότερα δίποντα (40). Ο Τρινκιέρι έχει επαναφέρει στη μόδα το σουτ από μέση απόσταση, ενώ ο Τζανέλ Ρέινολντς, που παίρνει μπάλες μέσα στη ρακέτα, έχει εξαιρετικές κινήσεις με πλάτη στο καλάθι. Ο εξαιρετικός Παπαγιάννης ένιωσε τη δύναμη του Αμερικανού στο 2ο ημίχρονο, όταν η Μπάγερν σημάδεψε την καρδιά της ρακέτας του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, για να πάρει πόντους από τον παίκτη της που ευστοχεί με 60%.

Το πιο σημαντικό θα έλεγε κανείς ήταν ότι οι "πράσινοι' μπόρεσαν σε αυτό το ντεμαράζ της Μπάγερν να γίνουν ακόμη πιο σκληροί. Ναι, ο Νεμάνια Νέντοβιτς ήταν ο ηγέτης στο τέλος, όμως θυμηθείτε ότι δυο φάσεις του βγήκαν από καταπληκτικές άμυνες. Το δικό του κλέψιμο στο κέντρο του γηπέδου (3ο σε αυτό το παιχνίδι) έφερε ένα εύκολο λέι-απ, το τρομερό κόψιμο του Παπαγιάννη του έδωσε τη δυνατότητα για ένα εντυπωσιακό τελείωμα που έδειξε και την κλάση του στον αέρα.

Ο πανύψηλος σέντερ και ο Σέρβος σκόρερ ήταν οι κορυφαίοι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, μαζί με τον απολαυστικό Χάουαρντ Σαντ Ρος, δίπλα στον οποίο ο Βόβορας έριξε στο ξεκίνημα του ματς τον Γιώργο Καλαϊτζάκη. Ο Κουβανός απαλλάχθηκε λίγο από τη συνεχή οργάνωση του παιχνιδιού, έδωσε ρεσιτάλ σε άμυνα και επίθεση, δείχνοντας γιατί ο προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ έχει στηρίξει τόσα πολλά στην μπασκετικά πολυσχιδή προσωπικότητά του.

Και διάρκεια και συνέχεια

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει ξαναπαίξει καλή άμυνα. Τη Φενέρμπαχτσε τη συνέτριψε δεχόμενος μόλις 68 πόντους. Δεν το επανέλαβε ωστόσο, μέχρι το ματς της Παρασκευής. Στο ημίχρονο, στη μίνι-συνέντευξη που δίνουν οι προπονητές, ο Βόβορας είπε "θέλουμε τέτοια άμυνα 40 λεπτών". Εντάξει, δεν είναι εύκολο να παίζει μια ομάδα τόσο πιεστικά, όμως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ χρειάζεται να ανεβάσει την έντασή του, γιατί κανένα παιχνίδι δεν θα του είναι εύκολο.

Αν κρίνουμε από τις κινήσεις του αγώνα με την Μπάγερν, ο κόουτς πάρκαρε τον Ζακ Όγκαστ στον πάγκο, έδωσε χρόνο στον Μπεν Μπέντιλ που είχε σημαντική συμβολή στη ροή του ματς, μεταθέτοντας οριστικά (;) τον Ντίνο Μήτογλου στο "5". Θα φανεί αν αυτά έγιναν ελέω Μπάγερν ή θα παγιωθούν στην τακτική του προπονητή, που όπως είπαμε "στένεψε" αρκετά το ροτέισον.

Εκτός του Ιωάννη Παπαπέτρου που έπαιξε το σύνηθες 30λεπτο, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε άλλους δυο με +30 λεπτά συμμετοχής (Παπαγιάννης, Σαντ Ρος) ενώ εκεί κοντά ήταν και οι Νέντοβιτς-Άαρον Γουάιτ. Θα είναι αυτός ο βασικός κορμός του συλλόγου από δω και πέρα; Θα το μάθουμε στα επόμενα παιχνίδια, τα οποία είναι σε μια άτυπη "διαβολοβδομάδα" για τους "πράσινους". Πρώτα ο εξ αναβολής αγώνας με τη Βιλερμπάν στο "Αστρομπάλ" και μετά το ταξίδι στο Μιλάνο για τον αγώνα με την Αρμάνι.

Οι Γάλλοι, με τον γίγαντα Μουσταφά Φολ στο ρόστερ τους, προέρχονται από μια εντυπωσιακή νίκη κόντρα στην Μπαρτσελόνα, τη θεωρητικά πιο σταθερή ομάδα φέτος στην Ευρωλίγκα, και δεν είναι η ομάδα που δείχνει το ρεκόρ τους (2-6). Οι δυο νίκες τους, άλλωστε, έγιναν κόντρα σε πολύ καλές ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα (εκτός έδρας μάλιστα) και η πρωταθλήτρια Ισπανίας Μπασκόνια. Η Βιλερμπάν είναι σκληρή ομάδα, αν βρει ρυθμό δεν καταλαβαίνει τίποτε, ενώ την Μπαρτσελόνα τη νίκησε χωρίς να στηριχθεί τόσο πολύ στον Φολ.

Θα 'ναι μια ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να μετρήσει τις δυνάμεις του και να "ζυγιστεί" εν τέλει στη φετινή Ευρωλίγκα, όπου η Βαλένθια αναδεικνύεται αυτήν την εποχή στην πιο καυτή ομάδα του πρωταθλήματος, με 5 νίκες στα τελευταία 7 παιχνίδια. Σε αντίθεση με τη Φενέρμπαχτσε (αυτή νίκησε η Βαλένθια την Παρασκευή), η οποία μετράει 4 σερί ήττες και συνολικά 7 στα τελευταία 9 ματς. Δύσκολη η καλογερική για τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ...

News 24/7

24MEDIA NETWORK