Ολυμπιακός: Τι σκέφτεται ο Μπαρτζώκας όταν περπατάει

Το καθημερινό περπάτημα του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο Λιβιό Ζαν Σαρλ Λιβιό στο "5" και ο... φωνακλάς προπονητής Κώστας Παπανικολάου, που ήταν ο κρυφός-φανερός MVP στον αγώνα με την Άλμπα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας σκέφτεται πλέον τους δυο επόμενους αγώνες του Ολυμπιακού
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας σκέφτεται πλέον τους δυο επόμενους αγώνες του Ολυμπιακού EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας του δίνει και... καταλαβαίνει, όταν στέλνει SMS βάζοντας το 6 της σωματικής άσκησης. Κάθε μέρα περπατάει (με γρήγορο βάδισμα) περίπου 7 χιλιόμετρα. Ίσως απ' αυτό να τον έχει πιάσει τελευταία η μέση του, που τον ενοχλούσε ιδιαίτερα και στη διάρκεια του αγώνα του Ολυμπιακού με την Άλμπα. Αν μάλιστα είχε πρόθεση να δει το ματς ήρεμος, να μην χοροπηδάει από τα νεύρα του ή να πηγαίνει να κάθεται και να σηκώνεται από την καρέκλα του, η απόδοση της ομάδας του στο 1ο ημίχρονο μάλλον του χάλασε κάθε τέτοια σκέψη.

Από την άλλη, περπατώντας 7 χιλιόμετρα κάθε μέρα, μπορείς να σκέφτεσαι διάφορα, ενδεχομένως (αν είσαι προπονητής) και διάφορα πράγματα για το παιχνίδι που έρχεται. Ίσως και μια περίεργη πεντάδα σαν αυτή με την οποία ο Ολυμπιακός κατάφερε να γυρίσει ολότελα το παιχνίδι με τους Γερμανούς και να φτάσει, εν τέλει, στην 5η νίκη του σε 8 αγώνες της Ευρωλίγκας.

Με τον Λιβιό Ζαν Σαρλ στο "5", καθώς ο Χασάν Μάρτιν ήταν τραυματίας και ο Οκτάβιους Έλις δεν μπορεί ακόμη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και δίπλα του τον Σάσα Βεζένκοφ, σε μια πολυδιάστατη παρουσία, ο κόουτς του Ολυμπιακού είχε βρει το δίδυμο, μέσα στη ρακέτα που θα τελείωνε το ματς και μπροστά και πίσω. Ο Γάλλος, που στο ξεκίνημα του ματς ήταν ο... χειρότερος παίκτης των γηπεδούχων (σε ένα 4λεπτο έκανε μια "κάπνα" και 3 συνεχόμενα λάθη, με αποτέλεσμα να κάτσει στον πάγκο), μεταμορφώθηκε σε κορυφαίο της επανάληψης.

Η ικανότητα να μαρκάρει κοντούς και ψηλούς, τα μακριά χέρια που προσφέρουν κοψίματα και κυρίως η κινητικότητα μέσα στη ρακέτα για να ολοκληρώσει πικ εν ρολ ή άλει ουπ πάσες τον άφησαν σχεδόν εξ ολοκλήρου στον αγωνιστικό χώρο, σημειώνοντας 13 πόντους, μαζεύοντας 5 ριμπάουντ και κάνοντας δυο μπλοκ.

Την ίδια ώρα, αν και έψαχνε για ώρα το χέρι του από μακριά, ο Βεζένκοφ έδειξε γιατί φέτος δεν θα χρησιμοποιείται μόνο επειδή είναι καλός σουτέρ. Η βελτίωσή του στην άμυνα είναι εξαιρετική, κυρίως γιατί τα πόδια του μπορούν και ακολουθούν τους αντιπάλους, δεν τον περνάνε εύκολα, αντίθετα πολλές φορές βάζει το κορμί του σαν φράχτη, κλέβει μπάλες και δημιουργεί προϋποθέσεις αιφνιδιασμού.

"Ένα σχήμα που μένει στο γήπεδο τόσην ώρα σημαίνει ότι έκανε καλά τη δουλειά του. Εκείνη την ώρα, ο Ζαν Σαρλ μας έδωσε αυτό που ζητάγαμε στο "5" και δεν υπήρχε λόγος να δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Θυμάστε, πάντως, ότι και με τη Ζενίτ είχε παίξει στο "5" ο Γιώργος Πρίντεζης, οπότε πολλές φορές κάνουμε τέτοιες κινήσεις", σχολίασε ο Μπαρτζώκας.

Οι καταλύτες της περιφέρειας

Με αυτούς τους δυο πίσω, οι "ερυθρόλευκοι" έγιναν πιο σκληροί, ήταν σίγουροι για το ριμπάουντ και τους έμενε να αποκτήσουν ταχύτητα (και σουτ) από την περιφέρεια. Ένας συνήθης ύποπτος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο Σακίλ Μακίσικ, που κάθε φορά μπαίνει στο 2ο ημίχρονο και βγάζει όλη την ενέργειά του, προσφέροντας πολλά περισσότερα απ' όσα δείχνει η στατιστική. Όχι ότι κι αυτή δεν ήταν ενδεικτική. Στο 1ο ημίχρονο είχε 5 πόντους και 1 ριμπάουντ και τελείωσε το ματς με 14 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα. Η πίεση που εξασκεί στους αντιπάλους του, τα χέρια που πηγαίνουν σχεδόν σε κάθε μπάλα διεκδικούμενη και το πάθος που ξεχειλίζει είναι σαφώς κομμάτια του παιχνιδιού που δεν μπορούν να τα αντικατοπτρίσουν οι αριθμοί. Ο Μακίσικ, σε αυτές τις περιπτώσεις, μοιάζει με αγριεμένο ταύρο στην αρένα. Και καρφώνει με μανία.

Δίπλα του, οι δυο πόιντ-γκαρντ της ομάδας. Η αφρόκρεμα του Ολυμπιακού, δηλαδή. Ο Κώστας Σλούκας άφησε κατά μέρος τη θολούρα των δυο πρώτων 10λέπτων, άρχισε να μοιράζει καλά την μπάλα, τελείωσε φάσεις και έγινε ο εγκέφαλος της ομάδας. Τη μίζα, πάντως, έβαλε μπροστά ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης. Τα δυο δικά του τρίποντα στο τέλος της 3ης περιόδου, όταν πήγαν το σκορ στο 51-44 (ενώ λίγο πριν από το τέλος του 1ου ημιχρόνου η Άλμπα είχε προηγηθεί με 35-20), ουσιαστικά έκριναν το παιχνίδι.

Σε λιγότερο από 14 λεπτά συμμετοχής, ο Σπανούλης είχε 6 πόντους (με 66% τρίποντα) και 6 ασίστ. Πραγματικά... διαβολικός.

Κι ο... προπονητής Κώστας Παπανικολάου

Αλλά στην ουσία ο πραγματικός MVP της αναμέτρησης την Πέμπτη ήταν άλλος. Αυτός που μετά τον τραυματισμό του Άαρον Χάρισον δεν βγαίνει σχεδόν ποτέ. Στη Ρωσία με τη Ζενίτ έπαιξε 31:37 λεπτά, εναντίον της Άλμπα το χρονόμετρό του έγραψε 30:58. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος που πήρε θέση στην 12άδα του έδωσε ανάσες (κι ο ίδιος ανέκτησε λίγη από την αυτοπεποίθησή του), όμως ο Κώστας Παπανικολάου με τα όσα κάνει μέσα στο γήπεδο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος. Γεμίζει παντού τη στατιστική του (8 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 4 ασίστ), δίνει ό,τι έχει και δεν έχει και εξελίσσεται σε δεύτερο προπονητή μέσα στο γήπεδο.

Όταν σε μια φάση Τσαρλς Τζένκινς και Μάρτιν μπερδεύτηκαν σε ένα ριμπάουντ, τους είπε: "Προσοχή παιδιά. Επικοινωνούμε μεταξύ μας". Λίγο αργότερα φώναξε στον Βεζένκοφ "αυτά τα σουτ είναι δικά σου, μην τα φοβάσαι", όταν τον είδε να τα βάζει με τον εαυτό του, καθώς είχε 0/5 τρίποντα (ακολούθησαν άλλα δυο εύστοχα), ενώ στο ωραίο ντράιβ που έκανε ο Σλούκας και σκόραρε με ευκολία αναφώνησε: "Το ψωμί σου είναι αυτό. Πάμε".

Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός μεταμορφώθηκε στο 2ο μέρος, σουτάροντας με 62% δίποντα (10/16) και 46% τρίποντα (6/12). Πόσο κακός ήταν στο 1ο; Με 8/18 δίποντα (44%) και 2/11 τρίποντα (18%), μάλλον δεν... βλεπόταν, αναγκάζοντας τον Μπαρτζώκα να χοροπηδάει και να πονάει ακόμη περισσότερο στη μέση του.

"Δεν είναι ότι υποτιμάμε τον αντίπαλό μας ή νομίζουμε ότι θα κερδίσουμε χωρίς να πιεστούμε. Είναι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρωλίγκα, όπου έδρα δεν υπάρχει, ο καθένας μπορεί να κερδίσει οπουδήποτε και πρέπει να έχεις τα μάτια σου 14 από την αρχή", σχολίασε μετά το ματς ο "ερυθρόλευκος" προπονητής, που είχε και ακόμη μια παράμετρο να σημειώσει: "Έχετε διαπιστώσει ότι προσπαθούμε να ανοίξουμε το ροτέισον σε όλη την ομάδα. Παίζουν δηλαδή όλοι οι παίκτες, καθώς πιστεύουμε ότι έτσι μπορούμε να πάρουμε μεγαλύτερη βοήθεια. Από την άλλη, επειδή δεν έχουμε πολλά ματς, στην ουσία προετοιμαζόμαστε για ένα την εβδομάδα, κάνουμε πιο πολλές προπονήσεις, οι οποίες σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ δυνατές. Κάπως έτσι όμως, ο κάθε παίκτης πιστεύοντας ότι έχει στη διάθεσή του 4-5 λεπτά, προσπαθεί να δείξει σε όλους τι μπορεί να κάνει, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ξεκίνημα τέτοιο, όπως με την Άλμπα".

Στο τέλος κάθε ημέρας βέβαια, μετράει όπως είπε ο προπονητής το ότι η ομάδα πρόσθεσε στο ενεργητικό της μια ακόμη νίκη και εν όψει της επόμενης διπλής δοκιμασίας (σε Βαρκελώνη και Λιόν με Βιλερμπάν), ο Μπαρτζώκας δήλωσε αισιόδοξος: "Θα παίξουμε πολύ καλύτερα".

ΥΓ: Δεν το έκαναν επίτηδες οι Γερμανοί, όταν στο φάουλ του Σλούκα, αντί του Μαόντο Λο, πήγε να εκτελέσει βολές ο Νιλς Γκίφι. Θα ήταν και... βλακεία άλλωστε, να πάει ο πιο άστοχος παίκτης να σουτάρει, την ώρα που ο Λο έχει 86% από τη γραμμή. Απλά, ο Σλούκας είχε κάνει φάουλ και στον Γκίφι, οι διαιτητές όμως είχαν σφυρίξει την παράβαση πάνω στον Λο. Όταν ο Γκίφι πήγε αμέριμνος να σουτάρει από τη γραμμή, οι "ερυθρόλευκοι" φώναξαν από τον πάγκο και πήραν την κατοχή, ενώ κανονικά θα δέχονταν δυο βολές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK