Υπάρχει ζήτημα ακραίων στον Ολυμπιακό

Η πρόκριση επί της Ομόνοιας και το χρήμα των ομίλων του Champions League ήρθε πολύ πιο εύκολα σε σχέση με πέρσι. Το θέμα είναι πώς θα ετοιμαστεί εν όψει των δύσκολων αγώνων που έρχονται και κυρίως η προσαρμογή των νέων μπακ, αλλά και η απόκτηση ακόμη ενός πλάγιου μεσοεπιθετικού.

Και καλλιτεχνικοί πανηγυρισμοί για τους "ερυθρόλευκους" στη Λευκωσία
Και καλλιτεχνικοί πανηγυρισμοί για τους "ερυθρόλευκους" στη Λευκωσία EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Από την στιγμή που η Ομόνοια δεν κατάφερε να πάρει κάτι καλό στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' στον 1ο αγώνα, ο Ολυμπιακός με το 2-0 στις βαλίτσες του πήγε στην Κύπρο ξέροντας ότι εύκολα ή δύσκολα θα έπαιρνε την πρόκριση (για 20ή φορά) στους ομίλους του Champions League. Αν ο γκολκίπερ Φαμπιάνο δεν ήταν και σε αυτόν τον αγώνα ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του, οι "ερυθρόλευκοι" θα είχαν νικήσει για 2η φορά σε αυτήν τη φάση των πλέι-οφ της κορυφαίας διοργάνωσης.

Τα ρεφλέξ και οι αποκρούσεις του τερματοφύλακα της Ομόνοιας αναδεικνύουν και τη διαφορά που χώριζε τις δυο ομάδες. Η Ομόνοια, μια ομάδα που περισσότερο ξέρει να αμύνεται, θα έπρεπε να κάνει διαδοχικές υπερβάσεις για να βάλει γκολ στον Ολυμπιακό. Δεν ήταν εύκολο. Ο Ρούμπεν Σεμέδο έχει για... πρωινό όλους τους επιθετικούς της κι η απολαυστική εμφάνισή του θύμισε ότι η παρουσία του στα μετόπισθεν είναι καταλυτική.

Ο Πέδρο Μαρτίνς, που συνέχισε την καλή παράδοση σε προκριματικούς αγώνες (δεν έχει χάσει ματς), μπορεί να σχεδιάσει την ομάδα που θα παρατάξει στους ομίλους, εν αναμονή και της κλήρωσης. Ο προπονητής του Ολυμπιακού (και οι άνθρωποι που τρέχουν τις μεταγραφές) προσπαθεί να ολοκληρώσει το παζλ της νέας χρονιάς, με αντίπαλο τον χρόνο. Είναι φανερό ότι θέλει να βάλει τον Γιαν Εμβιλά στο παιχνίδι της ομάδας του, αφού προορίζεται για κεντρικό ρόλο στο 4-3-3 που θα παίζει, κυρίως στα εκτός έδρας ματς, η συνταγή που του έδωσε πέρσι και τα μεγάλα αποτελέσματα στην αξιοσημείωτη ευρωπαϊκή πορεία.

Δεν είναι ίδιοι

Δεν είναι μόνο ο Εμβιλά που έχει πάρει τη θέση του Γκιλιέρμε. Αυτό που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής στον φετινό Ολυμπιακό, είναι η δουλειά των ακραίων. Η περσινή ομάδα πέτυχε και θαυμάστηκε γιατί υπήρχαν ο Κώστας Τσιμίκας από τα αριστερά και ο Ομάρ Ελαμπντελαουί από τα δεξιά. Δύσκολο να έχεις δυο τέτοιους μπακ. Ο Ολυμπιακός ευτύχησε. Οι επελάσεις του Τσιμίκα από την αριστερή πλευρά, οι συνεργασίες του Ελαμπντελαουί από τα δεξιά, όπου η ταχύτητα του Νορβηγού έκανε μπαμ, ήταν δυο από τα βασικά στοιχεία της επιθετικής λειτουργίας του.

Ο Ραφίνια και ο Χοσέ Χολέμπας, οι τωρινοί ακραίοι μπακ του Ολυμπιακού, είναι διαφορετικοί παίκτες. Δεν θα δούμε από τον πρώτο τα... ρεπρίζ του Ελαμπντελαουί ή τα πάνω-κάτω του Τσιμίκα από τον δεύτερο. Προφανώς, δεν σημαίνει ότι είναι κακοί ποδοσφαιριστές, θα βοηθήσουν την ομάδα με τον δικό τους τρόπο και όχι εκείνον των προκατόχων τους. Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη μεν, από κάποιο σημείο και μετά ο Ολυμπιακός πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θα έχει από δεξιά και αριστερά δε. Και με αυτούς που παίζουν τώρα κι εκείνους που ενδεχομένως να ενσωματωθούν αργότερα, με μεταγραφή.

Ακούραστος Καμαρά

Την ίδια ώρα, ο Μαντί Καμαρά κάλυψε όλο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου, σε έναν ρόλο που παίζει ολοένα και καλύτερα. Η πίεση που ασκεί στον αντίπαλο είναι πολύ μεγάλη, κλέβει μπάλες, μπορεί να δημιουργήσει άμεσο κίνδυνο και πατώντας περιοχή πιο συχνά, κυνηγάει το γκολ. Τα τελειώματά του δεν είναι πάντοτε ιδανικά, η ενέργεια όμως που βγάζει είναι τόσο μεγάλη, που καμιά φορά νομίζεις ότι βρίσκεται σε δυο μέρη του γηπέδου ταυτόχρονα.

Από πίσω, ένας επίσης ακούραστος εργάτης, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, κάλυψε, έκοψε, μοίρασε μπάλες σε ένα γνώριμο γι' αυτόν 90λεπτο. Πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν στον Ολυμπιακό της νέας περιόδου από το μυαλό του Μαρτίνς, ωστόσο δεν βγαίνει ποτέ η ιδέα ότι το δίδυμο Μπουχακάκη-Καμαρά πρέπει να είναι μόνιμο στην ενδεκάδα.

Θέλει έναν πλάγιο ακόμη

Όχι άδικα, ο Ολυμπιακός έχει επικεντρώσει τον μεταγραφικό σχεδιασμό στην απόκτηση ενός ακραίου μεσοεπιθετικού. Λείπει από τους πρωταθλητές. Λείπει η ταχύτητα ή η φαντασία που θα προσδώσει στην ομάδα η προσθήκη ενός τέτοιου ποδοσφαιριστή. Όσο τακτικά πειθαρχημένος είναι ο Γιώργος Μασούρας, όσο εξαιρετικός στο ανοιχτό γήπεδο (με σημάδια βελτίωσης και στο υπόλοιπο κομμάτι του παιχνιδιού) μοιάζει ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς, είναι φανερό ότι οι Πειραιώτες θέλουν και το απρόβλεπτο, το ένας εναντίον ενός, την ταχύτητα με ή χωρίς την μπάλα, στοιχεία που έχουν όλοι οι υποψήφιοι να φορέσουν τα "ερυθρόλευκα".

Προς το παρόν, ο Ολυμπιακός παίρνει τα προαπαιτούμενα. Τις εντός έδρας νίκες στη Super League Interwetten και την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, που φέρνει ζεστό χρήμα στο ταμείο της ΠΑΕ, σε μια πολύ δύσκολη εποχή λόγω του κορονοϊού, που έχει κλείσει τις εξέδρες και μηδενίσει τα έσοδα από τα εισιτήρια. Τα χρήματα που θα αποκομίσει ο Ολυμπιακός από την πρόκριση τον κρατάνε στο επίπεδο που απαιτεί η κορυφαία διοργάνωση. Κι όλο αυτό, δεν του τυχαίνει για πρώτη φορά, άρα να μην ξέρει να το διαχειριστεί, κάθε άλλο.

Εκεί στους ομίλους, δεν θα βρει αντιπάλους όπως η Ομόνοια. Αν πέρσι ξεκίνησε από πολύ νωρίς, φέτος η πορεία του είχε σαφώς πολύ μικρότερο βαθμό δυσκολίας. Αλλά στα γκρουπ της τελικής φάσης, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Και ο Ολυμπιακός πρέπει να παρουσιαστεί και πάνοπλος και έτοιμος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK