Ο 'εκλεκτός' του Παναθηναϊκού είναι, με καθυστέρηση, αυτός που έψαχνε

Η επιλογή του νέου οργανωτή είναι υψίστης σημασίας για τον Παναθηναϊκό, γιατί θα την κουβαλά πλέον. Το σημαντικότερο όμως είναι η χάραξη της στρατηγικής και τα στοιχεία του παίκτη. Όχι τόσο το πρόσωπο.

Ο Σέλβιν Μακ είχε έρθει πέρυσι στο ΣΕΦ για τον αγώνα της Μιλάνο με τον Ολυμπιακό
Ο Σέλβιν Μακ είχε έρθει πέρυσι στο ΣΕΦ για τον αγώνα της Μιλάνο με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Θα πεις πως ό,τι βρίσκεις στα ράφια που κοιτάς αγοράζεις. Ό,τι έχει απομείνει στο στοκ. Πάντα σε άμεση συνάρτηση με τα χρήματα στο πορτοφόλι - ή στην κάρτα πλέον και φυσικά με τον χρόνο που έχεις διαθέσιμο για να καταλήξεις τι σου ταιριάζει περισσότερο αισθητικά. Δεν είναι έτσι πάντα. Είναι πιθανόν μια 'κλεφτή', γρήγορη ματιά σε γωνιές που δεν φαίνονται εξ αρχής ν' αποκαλύψει μια κρυμμένη προσφορά. Το 'πού κοιτάς' και κυρίως 'τι θες να βρεις' εμπεριέχουν την ουσία.

Το ένα λάθος έφερε το άλλο

Εγκλωβισμένος για καιρό και σχεδόν τσαλακωμένος από την εξέλιξη της υπόθεσης με τον Αργεντινό Νικολάς Λαπροβίτολα της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βιάστηκε να ξοδέψει, σαν να μην είχε άλλο χρόνο, ένα ποσό για να 'κλείσει', στις 9/8, τον Πιέρ Τζάκσον. Έναν 'κοντό' πόιντ γκαρντ του 1μ80 που ναι μεν είχε πλείστες εικόνες από την Ευρώπη (Φενέρμπαχτσε, Τσεντεβίτα, Μακάμπι), αλλά εκ των προτέρων φαινόταν πως δεν εξυπηρετούσε τη στρατηγική των μεταγραφών και τον σχεδιασμό για τον καταρτισμό του ρόστερ. Ήταν περισσότερο παίκτης... Κίνας και G-League που δεν θα 'κούμπωνε' με τη φιλοσοφία του σταφ, όσο κι αν νέρωνε το κρασί της μιας ή της άλλης πλευράς. Θα ερχόταν σύντομα το τέλος. Όπως και ήρθε σε χρόνο συντομότερο από τον 'μπάτλερ' του Μπάιρον Σκοτ.

Το παράδοξο ήταν πως ενώ ο τραυματισμός του αποδείχθηκε μια ευνοϊκή συγκυρία για να διορθωθεί γρήγορα το λάθος, ο ερχομός του σχεδόν όμοιου Κίφερ Σάικς επαλήθευσε την έλλειψη κρίσης υπό καθεστώς πίεσης. Ο επίσης μικροκαμωμένος Αμερικανός, που υπέγραψε άρον-άρον, προσπάθησε να κερδίσει τη μονιμότητα στο 'τριφύλλι' ή έστω ένα δεύτερο μηνιαίο συμβόλαιο, διαθέτοντας εμφανώς περισσότερη αθλητικότητα από τον προκάτοχό του και κατά βάση την όρεξη να προσαρμόσει το παιχνίδι του στων υπολοίπων. Μολαταύτα έπεσε στην τρύπα της αναβολής του ταξιδιού στην Αγία Πετρούπολη για τον αγώνα με τη Ζενίτ που βόλεψε την οριστική απόφαση να βρεθεί, καθυστερημένα μεν, οργανωτής άλλων τελείως χαρακτηριστικών.

Μακ, ΜακΙντάιρ ή άλλος;

Τούτη τη φορά οι 'πράσινοι' καθάρισαν τη σκέψη τους, άφησαν το χρόνο να λειτουργήσει υπέρ τους και πλέον βρίσκονται προ της τελικής επιλογής τους προκειμένου η περιφέρεια ν' αποκτήσει τη στιβαρότητα που της λείπει εμφανώς για να μοιράζεται το ρόλο με τον αναβαθμισμένο Λευτέρη Μποχωρίδη. Τα ονόματα που έχουν ήδη διαρρεύσει από τη λίστα παρέχουν το στίγμα. Το πρώτο είναι του Σέλβιν Μακ, για τον οποίο η επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο τον κόουτς Γιώργο Βόβορα.

Το δεύτερο είναι του Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ, την πληροφορία για τον οποίο τη μετέφερε στο twitter η Νίκη Μπάκουλη, το απόγευμα της Τρίτης.

Το τρίτο, του Ντεμέτριους Τζάκσον, δεν το λαμβάνουμε καν υπ' όψιν, καθώς ο ίδιος διάψευσε ότι έχει οποιαδήποτε μορφή επαφής με την ελληνική ομάδα. Πιθανόν θα 'ναι κι άλλα. Διότι καθ' αυτόν τον τρόπο λειτουργούν οι οργανισμοί. Τσεκάρουν, διαλέγουν, απορρίπτουν, προχωρούν, συμφωνούν.

Ας μείνουμε όμως στους δύο Αμερικανούς που αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που όντως αναζητούσε (και είχε ανάγκη) το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Οργανωτές πάνω απ' όλα, με γερό κορμί για ν' αμύνονται σωστά, και καλή επαφή με το καλάθι σε δεύτερο βαθμό. Τόσο ο Μακ όσο και ο Μίλερ-ΜακΙντάιρ είναι περιφερειακοί του 1μ91, με όγκο και εκτόπισμα. Βάσει αριθμών σουτάρουν αξιοπρεπώς απ' έξω (πάνω από το όριο του 33%), εφόσον έχουν το χώρο και το χρόνο να πάρουν την προσπάθεια, αλλά ποτέ δεν έχουν βάλει, ιεραρχικά, την πάσα σε δεύτερη μοίρα. Το παιχνίδι αμφότερων εμφανίζει, χρόνια τώρα, ισορροπία. Τη μεταξύ του διαφορά θα την εντοπίσεις κατά βάση στην ηλικία τους.

Πάσα και εκτέλεση σε ισορροπία

Ο 30χρονος Σέλβιν Μακ είχε όντως ένα κακό πρώτο μισό στη Μιλάνο πέρυσι. Δεν αφομοιώθηκε στο σύνολο όταν έπρεπε, έμεινε πίσω από έναν τραυματισμό, και τον Γενάρη ο Έτορε Μεσίνα τον άφησε να φύγει γιατί δεν ήξερε εν τέλει πώς να τον εκμεταλλευτεί. Εκεί υπήρχε ήδη ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ να κάνει το κουμάντο και το Νο34 στο γεμάτο ποιότητα ΝΒΑ draft του 2011 (Ίρβινγκ, Γουόκερ, Τόμπσον, Λέοναρντ, Μπάτλερ) δεν έγινε ποτέ η προτεραιότητα του Ιταλού κόουτς, ούτε απαραίτητος σε αυτό που ήθελε να παίξει, παρόλο που δήλωνε στην αρχή της συνεργασίας τους πως "είχα προσπαθήσει να τον φέρω στη Μόσχα όνταςο ιδανικός γι' αυτό που θέλουμε να κάνουμε". Πρόλαβε πάντως να δείξει ο Μακ, το λίγο που έπαιξε στη Χάποελ Ιερουσαλήμ (13 παιχνίδια) ότι δεν έχει απαρνηθεί το... παρελθόν του, όταν σε Γουίζαρντς, Χοκς, Τζαζ (καλύτερα απ' όλες τις άλλες), Μάτζικ και Γκρίζλις έφτιαχνε το παιχνίδι με 3-5 ασίστ ανά ματς.

Ο Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ σε αγώνα της Παρτίζαν
Ο Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ σε αγώνα της Παρτίζαν TWITTER.COM/PARTIZANBC

Ο 26χρονος Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ, επί δύο σεζόν (2014-2016) συμπαίκτης του Ντίνου Μήτογλου στο Ουέικ Φόρεστ, μπορεί να μην έχει δοκιμαστεί ποτέ στο ΝΒΑ, όπως ο συμπατριώτης του, αλλά τα περισσότερα από 4 χρόνια του στην Ευρώπη (Βέλγιο, Ρωσία, Σλοβενία, Σερβία) λειτούργησαν ως φροντιστήριο ταχείας εκπαίδευσης. Όσο δυναμικός απαιτείται για τη θέση, 'φονικός' πίσω από τη γραμμή του τριπόντου αλλά και παίκτης που φτιάχνει σχεδόν 5 ασίστ ανά παιχνίδι στο Eurocup (παράλληλα με 13.8 πόντους από 61% στα δίποντα και 43% στα τρίποντα) δεν περνά σίγουρα απαρατήρητος. Δεν ήταν ελεύθερος τον Αύγουστο, καθώς από την 1η του Ιούλη ανήκει στην Παρτίζαν, ωστόσο η προοπτική της ένταξής του σε ομάδα της Euroleague, συνδυαστικά με τη φυγή του Βλάντο Στσεπάνοβιτς από την τεχνική ηγεσία του κλαμπ του Βελιγραδίου, διευκολύνουν πάντα τέτοιες καταστάσεις που προβλέπονται από συμβόλαια, αν βρεθεί το σημείο επαφής ενδιαφερόμενου-παίκτη.

Σ' αυτό το στάδιο, διότι το μέλλον είναι απρόβλεπτο, η περίπτωση του Μακ μοιάζει λιγότερο περίπλοκη και πιο εύκολα υλοποιήσιμη. Άρα θεωρητικά κρατά το πλεονέκτημα. Όπως κι αν εξελιχθούν βεβαίως τα πράγματα, είναι δεδομένο ότι Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ χαρτογράφησε την περιοχή και μπήκε στο ίσιο δρόμο: της παραδοχής ενός λάθους που καθυστέρησε να διορθωθεί, αλλά προτού γίνει επιζήμιο σβήνεται. Μ' ένα μικρό κόστος, σε χρόνο και χρήμα, αλλά αυξημένη πιθανότητα μελλοντικού κέρδους. Αγωνιστικού σίγουρα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK