Παναθηναϊκός: Ούτε για τέταρτος κάνει ο Μαυρομμάτης;

Αντί να κερδίζει πόντους στα μάτια του Ντάνι Πογιάτος, ο Φάνης Μαυρομμάτης θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένος στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Έστω και τελευταίος στην ιεραρχία των κεντρικών αμυντικών.

Ο Φάνης Μαυρομμάτης στη διάρκεια του φιλικού με τον ΟΦΗ
Ο Φάνης Μαυρομμάτης στη διάρκεια του φιλικού με τον ΟΦΗ EUROKINISSI SPORTS

Ο Φάνης Μαυρομμάτης ήταν, λέει, ο μοναδικός από τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού που έβγαλε 90λεπτο στο 1-0 επί του ΟΦΗ προκειμένου ο Ντάνι Πογιάτος να δει τη συμπεριφορά του στο γήπεδο και να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη για την ποδοσφαιρική επάρκειά του. Αν δηλαδή ο 23χρονος (που ανήκε αρχικά σ' όσους δεν υπολογίζονταν) θα είναι αυτός που συμπληρώσει την τετράδα των βασικών κεντρικών αμυντικών του 'τριφυλλιού', δίπλα στον αδιαμφισβήτητο ηγέτη Σένκεφελντ, στον βελτιωμένο Πούγγουρα που ανανέωσε το συμβόλαιό του και στον Βέλεθ που πληρώθηκε αδρά για ν' αφήσει τον Άρη. Ή θα χρειαστεί να βρεθεί φόρμουλα για την παραχώρησή του.

Σε περίπτωση που αγωνιστικά κριθεί 'λειψός' να στηρίξει το ρόλο, θα πρέπει να φύγει εκ νέου, πιθανότατα δανεικός πριν από τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του (λήγει το '22), και ν' αποκτηθεί κάποιος, από την ξένη αγορά μάλλον, που θα ταιριάζει περισσότερο ως μοντέλο σ' όσα σκέφτεται ο Ισπανός προπονητής για τα δίδυμα στους στόπερ. Πάλι καλά που μετά το ματς της Τετάρτης άρχισε να διαρρέει από 'πράσινες πηγές' ότι ο (υγιής πια) Μαυρομμάτης αρχίζει να κερδίζει πόντους στην εκτίμηση του Πογιάτος, συνδυαστικά με την παρουσία του τις ημέρες της προετοιμασίας. Μην φανταστείς πως εξασφαλίζει ακόμη σίγουρη θέση στο ρόστερ, αλλά εξισορροπεί σιγά-σιγά τη διάχυτη αρνητικότητα προς το πρόσωπό του. Μια αρνητικότητα άνευ συγκεκριμένης αιτίας.

Ας κρατήσουμε ότι ο νεαρός αμυντικός, κόντρα στις 24 συμμετοχές του στο σύνολο κατά την πρώτη -παντελώς 'μνημονιακή'- σεζόν του Γιώργου Δώνη στα ηνία, δεν παρουσίασε τη βελτίωση του Πούγγουρα. Δεκτόν. Ας σημειώσουμε ακόμη πως ήταν επιρρεπής σε κάποια στιγμιαία λάθη που εκθέτουν την υπόλοιπη αμυντική λειτουργία. Θυμόμαστε κάποια όντως και δεν αναιρούμε την παραπάνω άποψη. Μια στιγμή όμως. Διότι πρόκειται για ένα παιδί που στις 16 Ιανουαρίου θα συμπληρώσει τα 24 του και χρειάστηκε από τη μια ημέρα στην άλλη να μετεξελιχθεί σ' έναν εκ των τριών στόπερ του Παναθηναϊκού και να είναι ταυτόχρονα αλάνθαστος, ενόσω εμφάνισε και το ύπουλο πρόβλημα στη μέση του.

Ο Σωτήρης Κυργιάκος στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του
Ο Σωτήρης Κυργιάκος στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του EUROKINISSI

Συγγνώμη, αλλά δεν είναι όλοι σαν τον Σωτήρη Κυργιάκο με την άγνοια κινδύνου, τον δυναμισμό, τ' 'άντερα' αν θέλετε, και φυσικά την ποιότητα να βρεθεί από τον Άγιο Νικόλαο στ' αστέρια του Champions League, παίζοντας ουσιαστικά χωρίς προετοιμασία με την πρώτη ομάδα στα προκριματικά με τη Σλάβια Πράγας. Το 'θεριό' από τα Τρίκαλα δεν ένιωθε, έμοιαζε με δράκο που πετούσε φωτιές. Δεν έχτισε τυχαία την καριέρα του. Ήταν άλλη πάστας παίκτης, διαφορετικής κουλτούρας και γενιάς, την ώρα βέβαια που είχε δίπλα του τον Ρενέ Χένρικσεν (που παρεμπιπτόντως έκλεισε τα 51 του). Ο Μαυρομμάτης δεν έχει την τύχη να βλέπει με τη κόρη του ματιού τον υπέροχο Δανό στο πλάι του. Πόσο μάλλον να τον ακούει. Ούτε τον Φύσσα ή τον Σεϊταρίδη στα πλάγια, τον Μπασινά, τον Μικάελσεν και τον Καραγκούνη να κινούνται μπροστά του.

Παρόλα αυτά ο Αργίτης στόπερ διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά που ο Παναθηναϊκός δεν έχει λογική να ξοδέψει προτού βεβαιωθεί ότι δεν θα βρει τη συνταγή για να τα εκμεταλλευτεί κερδοφόρα, μονιμοποιώντας τον στα μετόπισθεν. Ποια είναι αυτά; Όσοι κάθισαν να δουν το φιλικό, θυμήθηκαν κάποια.

Ο Φάνης Μαυρομμάτης με αντίπαλο τον Φιγκεϊρέδο του ΟΦΗ
Ο Φάνης Μαυρομμάτης με αντίπαλο τον Φιγκεϊρέδο του ΟΦΗ EUROKINISSI SPORTS

Αν και του λείπει η έκρηξη στο πρώτο βήμα, ο Μαυρομμάτης είναι αρκετά ταχύς στις επεμβάσεις του και προλαβαίνει καταστάσεις. Έχει την ικανότητα να προβλέπει κινδύνους που ενδεχομένως προκύψουν και να απομακρύνει την μπάλα. Είναι ακόμη αξιόπιστος στο ψηλό παιχνίδι, με δυνατό άλμα, του λείπει απλώς το timing. Έχει άρα την ευχέρεια να προσφέρει και στις δύο περιοχές, κόβοντας από τη μία και απειλώντας από την άλλη. Είναι τέλος -και κυρίως- ένας ποδοσφαιριστής που κλωτσάει την μπάλα με το αριστερό. Κουμπώνει δηλαδή με τους περισσότερους παρτενέρ και, αν χρειαστεί, δουλεύει ως ο τρίτος σε άμυνα με τρεις στα μετόπισθεν. Το έχει μάθει. Μάλιστα την Τετάρτη δοκίμασε και μακρινές διαγώνιες μπαλιές που κατέληξαν στον προορισμό τους! Προσόν. Όπως ότι μιλούσε αρκετά, ανέβαινε μέτρα και επιχειρούσε να οργανώσει.

Από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση να φύγει ο Κολοβέτσιος και βγήκε μεμιάς το συμπέρασμα πως ο Θεοχάρης δεν κάνει, δημιουργήθηκε ο χώρος ώστε ο Μαυρομμάτης να δουλευτεί στο Κορωπί, να διορθώσει τις εμφανείς αδυναμίες του, να μάθει τι ζητούν απ' αυτόν ακριβώς και όσο προχωρά η χρονιά να παίζει. Αρκεί να είναι εκεί και υγιής. Επί της ουσίας να πάρει μια δεύτερη ευκαιρία που αξίζει σωματοδομικά. Όχι μέσα από τις 37 συμμετοχές που συμπλήρωσε ο Κυργιάκος στην παρθενική σεζόν του. Ούτε καν τις 24 δικές του όταν έπεσε στα βαθιά. Αλλά λίγο παραπάνω από τις μισές γιατί όχι;

Είναι προτιμότερο να λειτουργεί ως τέταρτος στην ιεραρχία και να του δίνεται ο χρόνος που του αναλογεί βάσει δουλειάς και απόδοσης στην προπόνηση παρά να χαντακωθεί πάλι σ' ένα άγνωστο περιβάλλον σαν της όποιας Σοντερίσκε βρεθεί στο δρόμο και ζητήσει να τον δανειστεί για τον επόμενο χρόνο. Αφού ο Πογιάτος είναι τόσο επεμβατικός όσο (θέλει να) δείχνει, ας τον πλάσει. Η πλέον οικονομική λύση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK