Τον Σαντ-Ρος τον έχει ανάγκη ο ΠΑΟ γιατί κάποιος πρέπει να παίζει άμυνα

Γιατί ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος είναι το ιδανικό κούμπωμα σε μια περιφέρεια (του Παναθηναϊκού) που έψαχνε αθλητικότητα.

Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος της ΤΣΣΚΑ στο παιχνίδι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ
Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος της ΤΣΣΚΑ στο παιχνίδι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Χωροταξικά από τον Στέφανο Μακρή του Sport24, τον ρεπόρτερ που αποκάλυψε τις συμφωνίες Καλάθη-Μπαρτσελόνα και Σλούκα-Ολυμπιακού, με χωρίζει μια λεπτή λωρίδα λευκού διαδρόμου. Λιγομίλητος πάντα, συνήθως φοράει ακουστικά και είναι απόλυτα επικεντρωμένος στο έργο του. Το απόγευμα του Σαββάτου τον διέκοψα και τον ρώτησα αυθαίρετα και συμπτωματικά για το καθεστώς του συμβολαίου του Χάουαρντ Σαντ-Ρος στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αμελούσα τις ακριβείς λεπτομέρειες.

Η απάντησή του ξεκάθαρη, δεν μου επέτρεψε να προχωρήσω τον -εντελώς τυχαίο- συλλογισμό μου για μια ενδεχόμενη ένταξή του στον Παναθηναϊκό, η οποία θα βοηθούσε σίγουρα μια λειψή περιφέρεια. Ή αν προτιμάς μια περιφέρεια με περιορισμένη αμυντική προσήλωση. Ο σχεδιασμός του Δημήτρη Ιτούδη δεν προέβλεπε την αποδέσμευσή του, παρά το δικαίωμα που παρείχε στη ρωσική ομάδα η τότε συμφωνία. Κανονικά θα ήταν ο Στρέλνιεκς εκείνος που θα χωρούσε. Δεν ήταν μονάχα το μισό εκατομμύριο που είχαν δαπανήσει οι Μοσχοβίτες για να αποκτήσουν τον πολυσύνθετο Κουβανό από την ΑΕΚ, αλλά κυρίως η χρησιμότητά του σε όποιο σύνολο κουμπώνει ανά περίσταση. Είτε αυτό είναι η ιταλική Κασαλπουστερλένγκο (πρώτη ομάδα του στην Ευρώπη) και τη γερμανική Μπραουνσβάιγκ είτε στην Νταρουσάφακα του Ντέιβιντ Μπλατ και στην ΤΣΣΚΑ.

Το πρωί της Κυριακής οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι δεν ενεργοποιούν την οψιόν παραμονής του 29χρονου από την Αβάνα και πως είναι ελεύθερος να υπογράψει όπου ο ίδιος επιθυμεί. Άμεσα κυκλοφόρησε το ενδιαφέρον του 'τριφυλλιού' που μάλιστα κατέληξε σε μια δεδομένη συμφωνία, η οποία θα επισημοποιηθεί λίαν συντόμως. Τον πλεύριζαν από πέρυσι και μέσα σε λίγες ώρες οι 'πράσινοι', που προφανώς είχαν μεριμνήσει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις 'χτίζοντας' πάνω στο ενδεχόμενο αυτό, κάλυψαν μια τεράστια απόσταση ίση μ' αυτή που χωρίζει τη γη από τον ήλιο. Από το 'δεν υπάρχει περίπτωση' φτάσαμε σε μια νύχτα στο 'αναμένεται πλέον η ανακοίνωση'. Δεν έλεγα καλύτερα έξι νούμερα του Τζόκερ;

Τηρουμένων των αναλογιών, ο Σαντ-Ρος ήταν μια πολύ εφικτή και 'βιώσιμη' λύση που είχε ανάγκη και μπορούσε να βρει ο Παναθηναϊκός στην αγορά. Μια αγορά που από τη μια στιγμή στην άλλη προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες προς εκμετάλλευση και οφείλεις να τις αρπάξεις. Με τα δυο χέρια για να μην σε προσπεράσουν και τρέχεις αργότερα άνευ σκοπού. Έχοντας χάσει τον Νικ Καλάθη, έχοντας αποκτήσει τον εκρηκτικό πλην εύθραυστο Νέντοβιτς, τηρώντας στάση αναμονής για τον -κοιτάω τα νούμερά μου- τα Λαπροβίτολα (μια πολύ περίπλοκη υπόθεση) και απλώνοντας τα δίχτυα σε άλλους γκαρντ με επιθετική έφεση (κρατήστε το όνομα του Τάιλερ Ένις), η ανάγκη για την προσθήκη ενός δίμετρου περιφερειακού κατά βάση με μακριά άκρα, κοντρόλ του παιχνιδιού και ιδανική ανταπόκριση στο αμυντικό σκέλος ήταν τουλάχιστον απαραίτητη. Ειδάλλως η οπισθοφυλακή θα παρέμενε ακάλυπτη και ευάλωτη σε κάθε καλό αντίπαλο γκαρντ. Κόντρα στις εξαγγελίες και στην τήρηση του πλάνου που δεν έχει ανάγκη από τους Μπράουν τούτου του κόσμου.

Ομολογουμένως μια οποιαδήποτε προσθήκη δεν ρυθμίζει την εκάστοτε εκκρεμότητα, ούτε καλύπτει στο όλον της τη διαμορφωμένη τρύπα, αφού η δουλειά είναι πάντα συνολική. Δημιουργεί παρόλα αυτά μια βάση κατεύθυνσης στο παρκέ. Ο Σαντ-Ρος δεν θ' αποθεωθεί για τον τρόπο που θα στείλει την μπάλα στο αντίπαλο καλάθι. Δεν θα τον θαυμάσουν για την έφεσή του στο σκοράρισμα. Δεν θα θαμπώσει την κερκίδα (από το γήπεδο ή την τηλεόραση) με τις ατομικές εξάρσεις του. Την ίδια ώρα όμως και δίχως να υστερεί σε ατομική ποιότητα χάρη στα σωματικά προσόντα του, φροντίζει να καλυτερεύει όλους όσους κινούνται γύρω του. Κουμπώνει σε πολλά σχήματα, κοντά ή ψηλότερα, και ανταποκρίνεται σε διαφορετικές αποστολές κάθε φορά. Ξέρει να τοποθετεί τα χέρια του, να καλύπτει χώρους με το κορμί του, να 'κλέβει' μέτρα, ν' ανταποκρίνεται μετά τις αλλαγές, να απορυθμίζει αντίπαλα συστήματα και να εγκλωβίζει προσωπικούς αντιπάλους. Χαλάει πάσες, κλέβει μπάλες, ανοίγει τον αιφνιδιασμό και τον τελειώνει ενίοτε. Έχει χειρισμό, βλέπει γήπεδο, δημιουργεί καταστάσεις για τους συμπαίκτες του. Ποσοστά καλά δεν διαθέτει από το τρίποντο, σουτάρει αρκετά αλλά το σημάδι του υστερεί. Δεν είναι ο πιο ολοκληρωμένος γκαρντ/φόργουορντ που κυκλοφορεί εκεί έξω, αλλά ο τρόπος παιχνιδιού του ενισχύσει τη συνολική ισχύ του συνόλου.

Μην ξεχνάμε πως κάποτε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε ζητήσει τον Ρομέιν Σάτο γι' αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Λίγο κοντύτερος του Κουβανού ο μακρύς και πανούργος γκαρντ από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που είχε έρθει μετά από τέσσερις σπουδαίες σεζόν στη Σιένα, ήταν αρμοστός για εκείνο πράσινο σύνολο. Ιδίως η τελευταία χρονιά στην Euroleague ήταν συναρπαστική. Όπως και η πρώτη του (από τις δύο) στο 'τριφύλλι' (9 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ), στο δρόμο για το ευρωπαϊκό στη Βαρκελώνη. Ο Σαντ-Ρος είναι μια τέτοια εκδοχή παίκτη. Ο παίκτης που έχει ανάγκη ένα σύνολο που στερείται αμυντικών 'εξολοθρευτών' στην περιφέρεια. Αν δεν είναι αυτός, τότε πρέπει να είναι ένας άλλος ανάλογων χαρακτηριστικών.


News 24/7

24MEDIA NETWORK