ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Τα ντέρμπι δεν τα κερδίζεις με το στόμα

Ο Ολυμπιακός φτάνει στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ ως αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ταμπέλα που ουδόλως εφησυχάζει τον Πέδρο Μαρτίνς. Γιατί ο Πορτογάλος τεχνικός γνωρίζει πολύ καλά έναν απαράβατο -έστω και άγραφο- νόμο του ποδοσφαίρου: τα ντέρμπι δεν τα κερδίζεις με το στόμα. Παρά μόνο με όσα θα πράξεις στο χορτάρι.

Ο Ελ Αραμπί πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί με σκορ 2-1 της ΑΕΚ και να κατακτά μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή της Super League, στις 28 Ιουνίου 2020. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI
Ο Ελ Αραμπί πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί με σκορ 2-1 της ΑΕΚ και να κατακτά μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή της Super League, στις 28 Ιουνίου 2020. LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Η μέρα διεξαγωγής του εξ αναβολής ντέρμπι της 1ης αγωνιστικής της Super League Interwetten, έφτασε. Η ΑΕΚ υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό και τα pre game δεδομένα είναι δύο: oι γηπεδούχοι είναι στα 'σχοινιά' και οι Πειραιώτες ξεκάθαρο φαβορί. Γεγονός που δεν αποτελεί αυθαίρετη εκτίμηση, αλλά πηγάζει κυρίως από τη συνολική εικόνα των δύο ομάδων μέχρι σήμερα στο πρώτο μισό της σεζόν. Τι απομένει; Να αποδειχθεί στο χορτάρι. Εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου και μόνο μπορεί μια ομάδα να επιβεβαιώσει τα προβλήματα ή την ανωτερότητα της. Όλα τα υπόλοιπα, όσο κι αν έχουν μια λογική ακολουθία βάσει αριθμών, αποτελούν θεωρία. Το συμπέρασμα της οποίας γίνεται βάσιμο όταν αποδεικνύεται.

Στην θεωρία λοιπόν, πράγματι η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς δεν θα μπορούσε παρά να θεωρείται ως η επικρατέστερη νικήτρια του ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος στο πρωτάθλημα με 9 νίκες και 1 ισοπαλία σε 10 παιχνίδια. Διαθέτει, μακράν της 2ης, την καλύτερη επίθεση με 27 γκολ ενεργητικό. Παρουσιάζει την κορυφαία αμυντική επίδοση της κατηγορίας με μόλις 3 τέρματα παθητικό. Στο ρόστερ των 'ερυθρολεύκων' φιγουράρει ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, Γιουσέφ Ελ Αραμπί, με 9 γκολ σε ισάριθμες συμμετοχές.

Ο Μαροκινός διεθνής φορ είναι και ο καλύτερος στην αναλογία γκολ/τελική προσπάθεια με 1/2.1. Ο Μαρτίνς έχει υπό τις οδηγίες του τον κορυφαίο δημιουργό της Super League Interwetten που συναντάνται στο πρόσωπο του Κώστα Φορτούνη, ο οποίος μετράει 6 ασίστ, τις περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη της λίγκας.

Ο Ολυμπιακός είναι η κορυφαία ομάδα της κατηγορίας σε γκολ/τελική προσπάθεια, με 1/4.6. Την ίδια πρωτιά απολαμβάνει στα σουτ εντός περιοχής, που είναι 61. Είναι δεύτερος στις κερδισμένες κεφαλιές (με ένα ματς λιγότερο) με 30 αντί 31 του Αστέρα Τρίπολης. Είναι πρώτος στις ασίστ με 21. Πρώτος στον μέσο όρο των perfect crosses με 0.4 ανά ματς. Δεύτερος στις επιτυχημένες σέντρες συνολικά (με ένα ματς λιγότερο) με 96, αντί 97 του ΠΑΟΚ. Δεύτερος στις πάσες (με ένα ματς λιγότερο) με 786 αντί 858 του ΠΑΟΚ.

Το εκκωφαντικό 6-0 στο 'Αθανάσιος Διάκος' κόντρα στη Λαμία, σε ένα πολύ δύσκολο -έως ακατάλληλο- τερέν, ήταν η καλύτερη δυνατή αντίδραση στη μεσοβδόμαδη ήττα από την Πόρτο, παρά το γεγονός πως δεν στοίχισε επί της ουσίας παρά μόνο εντυπώσεις στους Πειραιώτες. Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει τίποτα ικανό να στερήσει την ταμπέλα του φαβορί από τον Ολυμπιακό. Σύμφωνοι. Ισχύει. Αλλά στην θεωρία. Εκεί όπου το ενδεχόμενο νίκης των 'ερυθρολεύκων' στο ΟΑΚΑ, μπορεί να μοιάζει ακόμη και με μια εύκολη υπόθεση. Είναι όμως;

Πολύ συχνά στο ποδόσφαιρο -κι έχει αποδειχθεί αμέτρητες φορές- δεν μετράει τίποτε απολύτως από όσα έχουν προηγηθεί. Είναι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες έξω από τη φόρμα, την αξία, την ποιότητα, τα ρόστερ, την τακτική, τους αριθμούς, την στατιστική, που μπορούν να διαμορφώσουν ένα αποτέλεσμα. Παράγοντες που βασικά εντοπίζονται στην ψυχολογία και την πνευματική ετοιμότητα με την οποία ο κάθε ένας από τους δύο αντιπάλους χειρίζεται τα δεδομένα που συνοδεύουν ένα ντέρμπι πριν τη σέντρα.

Ναι, η ΑΕΚ έχει προβλήματα -σοβαρά- στην άμυνα. Ναι, έχει έναν προπονητή που μάλλον παίζει το κεφάλι του στο ΟΑΚΑ. Ναι, έχει πίεση για το αποτέλεσμα, αφού σε περίπτωση ήττας μάλλον χάνει από τώρα την κούρσα του τίτλου. Ναι, οι οπαδοί της περιμένουν στη γωνία να ξεσπάσουν στο ενδεχόμενο μιας ακόμη προβληματικής εμφάνισης. Ναι, έχει παίκτες που το μέλλον τους μοιάζει αβέβαιο. Και προσθέστε ό,τι ακόμη θέλετε. Ποιος όμως μπορεί να ξέρει πώς θα διαχειριστεί την όλη κατάσταση;

Συχνά, αυτές οι συνθήκες λυγίζουν μια ομάδα. Υπάρχουν όμως και οι φορές που τη γιγαντώνουν. Όταν οδεύεις σε ένα ντέρμπι που είσαι αουτσάιντερ και οι περισσότεροι σε έχουν ξεγραμμένο πριν καν πατήσεις στο χορτάρι, τότε η συγκέντρωση και το ένστικτο επιβίωσης είναι πιθανό να βγουν μπροστά. Η συσπείρωση, ο εγωϊσμός, το δημιουργικό άγχος, η αυταπάρνηση, η θέληση για μάχη μέχρις εσχάτων, είναι συναισθήματα που μπορεί να αναδυθούν στην επιφάνεια. Και να αλλάξουν τα δεδομένα. Να βάλουν στην άκρη όλα όσα έχουν προηγηθεί, να δημιουργήσουν νέες συνθήκες στον αγωνιστικό χώρο.

Ειδικά αν ο αντίπαλος έχει πειστεί πως όλα συνηγορούν σε μια δική του επικράτηση, χωρίς καν να ιδρώσει. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός το απόγευμα της Τετάρτης στο Μαρούσι. Να παρασυρθεί από την άνετη κατάκτηση του Κυπέλλου τον Σεπτέμβρη, την δική του συνολική εικόνα σε συνδυασμό με αυτή της ΑΕΚ, την ανωτερότητα του όπως μεταφράζεται μέσα από απόλυτους αριθμούς, στατιστική και πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά της ενδεκάδας.

Ο Ολυμπιακός δεν θα κερδίσει αν σταθεί στο γεγονός πως η Ζόρια και ο Απόλλων Σμύρνης πέτυχαν τρία γκολ στην άμυνα της ΑΕΚ και μπορούσαν ίσως περισσότερα. Δεν θα κερδίσει αν πιστέψει πως η δεδομένη ανωτερότητα του θα μεταφραστεί ως δια μαγείας σε κάτι χειροπιαστό στο ΟΑΚΑ. Δεν θα κερδίσει αν πειστεί πως η ΑΕΚ των προβλημάτων απλά θα παραδοθεί χωρίς μάχη.

Ο Ολυμπιακός θα κερδίσει αν καταλάβει πως θα χρειαστεί να δώσει το 100% για να το καταφέρει. Θα κερδίσει αν σεβαστεί την αντίπαλο του παρά τα προβλήματα της. Θα κερδίσει αν διατηρήσει τα επίπεδα συγκέντρωσης του πολύ υψηλά, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Θα κερδίσει αν αντιληφθεί πως οι πραγματικές δυσκολίες του ντέρμπι είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που δείχνουν φαινομενικά. Θα κερδίσει αν δεν δώσει στον αντίπαλο το δικαίωμα να πιστέψει στο αποτέλεσμα. Θα κερδίσει αν πάει ψυχολογικά προετοιμασμένος για μάχη στο ΟΑΚΑ. Και αν το καταφέρει με τρόπο που θα μοιάζει εύκολος, δεν θα είναι γιατί ήταν πράγματι εύκολο, αλλά γιατί ο ίδιος θα το έκανε να μοιάζει έτσι.

Ο Πέδρο Μαρτίνς γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες της αναμέτρησης. Σε ανύποπτο χρόνο έχει εκθειάσει τον Καρέρα και η γνώμη του δεν έχει αλλάξει. Ο Πορτογάλος τεχνικός αντιλαμβάνεται πως ένας πληγωμένος αντίπαλος σε ντέρμπι δεν μπορεί ποτέ να είναι εύκολο θήραμα. Δεν τον απασχολούν όσες φωνές προβλέπουν 'πάρτι' στο ΟΑΚΑ, πολύ περισσότερο δεν τις υιοθετεί και έχει τονίσει στους ποδοσφαιριστές του πως περιμένει σθεναρή αντίσταση από τους 'κιτρινόμαυρους'. Γιατί ο Μαρτίνς γνωρίζει πολύ καλά έναν απαράβατο -έστω και άγραφο- νόμο του ποδοσφαίρου: τα ντέρμπι δεν τα κερδίζεις με το στόμα. Παρά μόνο με όσα θα πράξεις στο χορτάρι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK