Η ρεβάνς με την Αϊντχόφεν φωνάζει για Φορτούνη με την Άρσεναλ

Στο πρώτο ημίχρονο της ρεβάνς με την Αϊντχόφεν ο Ολυμπιακός έχασε την κατοχή μπάλας και μοιραία ο Βαλμπουενά μετατράπηκε από 'όπλο' σε μειονέκτημα. Και το βράδυ της Πέμπτης (10/3) η Άρσεναλ είναι αυτή που αναμένεται να έχει την πρωτοβουλία στο χορτάρι του 'Γ. Καραϊσκάκης'.

Κώστας Φορτούνης και Ματιέ Βαλμπουενά διεκδικούν μια θέση στο βασικό σχήμα του Ολυμπιακού απέναντι στην Άρσεναλ, στην πρώτη αναμέτρηση των ομάδων για τους '16' του Europa League 2020/21 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Κώστας Φορτούνης και Ματιέ Βαλμπουενά διεκδικούν μια θέση στο βασικό σχήμα του Ολυμπιακού απέναντι στην Άρσεναλ, στην πρώτη αναμέτρηση των ομάδων για τους '16' του Europa League 2020/21. ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Το γκολ του Αχμέντ Χασάν στο 88' της ρεβάνς με την Αϊντχόφεν είναι από αυτά που θα μνημονεύονται για χρόνια από τους φίλους του Ολυμπιακού. Την χαρά τους όμως δεν συμμερίστηκε η κληρωτίδα για τα ζευγάρια της φάσης των '16' του Europa League. Έστειλε στους 'ερυθρόλευκους' την Άρσεναλ, ανεβάζοντας στο μέγιστο δυνατό τον δείκτη δυσκολίας για τη συνέχεια στην διοργάνωση. Όχι γιατί οι Λονδρέζοι είναι η καλύτερη ομάδα ανάμεσα σε αυτές που συνεχίζουν στον θεσμό. Αλλά για μια σειρά από άλλους λόγους.

Η Άρσεναλ παίζει το τελευταίο της χαρτί για την παρουσία της στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν μέσω του Europa League. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μόλις πέρσι τέτοια εποχή μετρούσε τις πληγές της εξαιτίας του σοκαριστικού αποκλεισμού της από τον Ολυμπιακό, στο ίδιο τουρνουά, μια φάση πριν, έχοντας κερδίσει 0-1 στο Φάληρο για να ηττηθεί στην εντός έδρας ρεβάνς με 1-2 μετά το γκολ του Γιουσέφ ελ Αραμπί στο 119' της παράτασης. Ίδιοι προπονητές στον πάγκο, ίδια και η σειρά αγώνων. Μια αγγλική ομάδα της Premier League απέναντι σε μια ελληνική. Πόσο εύκολο είναι να συμβεί ξανά το ίδιο; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο το 'καθόλου'. Στην πραγματικότητα τα δεδομένα συνηγορούν σε πρόκριση της Άρσεναλ, με σασπένς ή και χωρίς.

Προφανώς όμως τα ίδια δεδομένα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτρέψουν τον Πέδρο Μαρτίνς και τους παίκτες του να κάνουν την προσπάθεια τους. Άλλωστε το ποδόσφαιρο έχει πάρει το χρίσμα του 'σερ' των αθλημάτων ακριβώς γιατί προσφέρει απλόχερα το απρόβλεπτο, no matter what που λένε και οι Άγγλοι. Και περνώντας από την θεωρία στην πράξη, στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την πλέον δύσκολη αποστολή της σεζόν - με την ελπίδα να υπάρξει επόμενη.

Δεν ανακαλύπτει κανείς την Αμερική, αλλά το μηδέν στην άμυνα στην αναμέτρηση του Φαλήρου θα μπορούσε να αυξήσει τις όποιες πιθανότητες του Ολυμπιακού για πρόκριση στη ρεβάνς. Ακόμη κι αν την ίδια στιγμή στο μηδέν έμενε και η επίθεση των Πειραιωτών. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται το περσινό σενάριο του πρώτου αγώνα, αφού δεν είναι και ό,τι πιο λογικό να έρθει για δεύτερη χρονιά ανατροπή στη ρεβάνς... Επομένως δεν μπορεί παρά να αποτελεί πολύ σημαντική πτυχή για τον Μαρτίνς και τους συνεργάτες του ο τρόπος που θα λειτουργήσει ο Ολυμπιακός ανασταλτικά απέναντι στην ομάδα του Μικέλ Αρτέτα.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', σε αυτό το ματς η Άρσεναλ είναι αυτή που αναμένεται να έχει μεγαλύτερη κατοχή μπάλας. Επομένως ένας τομέας του παιχνιδιού που θα κρίνει τις εξελίξεις είναι ο τρόπος που ο Ολυμπιακός θα στηθεί σωστά πίσω από τη μπάλα, πριν εκμεταλλευτεί τα κενά που δεδομένα έχει στα μετόπισθεν η αντίπαλος του. Κάπου εδώ υπάρχει ένας μπούσουλας για τον Μαρτίνς και είναι η ρεβάνς με την Αϊντχόφεν στο 'Philips Stadion'.

Στο πρώτο ημίχρονο στην Ολλανδία, η ομάδα του Ρόγκερ Σμιντ είχε την κατοχή και ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν να ανταποκριθεί ανασταλτικά, με αποτέλεσμα να χάνει με 2-0 στην ανάπαυλα. Είναι ακριβώς η συνθήκη ενός αγώνα που μπορεί να μετατρέψει τον Ματιέ Βαλμπουενά από σημαντικό όπλο στα χέρια του Μαρτίνς, σε μειονέκτημα για το σύνολο. Είναι αδύνατον να ζητά κανείς από τον 37χρονο Γάλλο να ανεβοκατεβαίνει την πλευρά ελέγχοντας τις προωθήσεις του αντίπαλου μπακ, αλλά ούτε και να βρίσκει διαρκώς την ένταση να πιέσει τη μπάλα ή να προλαβαίνει τις σωστές αποστάσεις σε κάθε φάση άμυνας. Αυτομάτως ο ρόλος του χάνεται και σπαταλά πολύτιμες ανάσες που θα χρειαστούν όταν γίνει κάτοχος της μπάλας.

Όχι πως ο Μαρτίνς είχε αυτό στο μυαλό του όταν του έδωσε φανέλα βασικού στο 'Philips Stadion'. Το πλάνο ήταν να κρατήσει ο Ολυμπιακός τη μπάλα για να 'σπάσει' τον ρυθμό της PSV, επομένως ο Βαλμπουενά έμοιαζε ιδανικός για να το υπηρετήσει. Όταν όμως η κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά μετά το πρώτο δεκάλεπτο, χάθηκε κάθε χρησιμότητα παρουσίας του Γάλλου στο χορτάρι - δίχως φυσικά να ευθύνεται ο ίδιος αλλά οι συνθήκες του αγώνα.

Τώρα όμως, απέναντι στην Άρσεναλ, τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα ευθύς εξ αρχής. Και είναι αυτά που φωνάζουν για την παρουσία του Κώστα Φορτούνη στο αρχικό σχήμα. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός μοιράζεται ουσιαστικά την σεζόν με τον Βαλμπουενά, ωστόσο το βράδυ της Πέμπτης το παιχνίδι του ταιριάζει περισσότερο, τουλάχιστον όσον αφορά το αρχικό σχήμα. Στο παρελθόν ο Φορτούνης έχει κατηγορηθεί για την μικρή συμμετοχή του στο παιχνίδι όταν η μπάλα είναι στα αντίπαλα πόδια.

Φέτος ωστόσο η βελτίωση του σε αυτόν τομέα είναι σημαντική και αποτυπώνεται στις ανακτήσεις κατοχής από δικά του κλεψίματα. Όντας μια δεκαετία νεότερος από τον Βαλμπουενά, είναι και σε θέση να παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή στην ταχυδύναμη και την υψηλή ένταση μιας απαιτητικής αναμέτρησης. Μπορεί πιο γρήγορα να έρχεται από πλάγια θέση στον άξονα και να δημιουργεί υπεραριθμία, κινούμενος στον ελεύθερο χώρο ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου.

Εν ολίγοις ταιριάζει καλύτερα στο πλάνο της Πέμπτης, αναφορικά με τις ανάγκες του συνόλου για το συγκεκριμένο ματς. Την ίδια στιγμή ένας Βαλμπουενά που θα έρθει από τον πάγκο φρέσκος και με καθαρό μυαλό για τα τελευταία 20-25 λεπτά του αγώνα, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός και πολύ πιο χρήσιμος, ειδικά αν μέχρι τότε το παιχνίδι έχει εξελιχθεί καλά για τον Ολυμπιακό. Φυσικά είναι ο Μαρτίνς με τους συνεργάτες του που θα αναλύσουν τον αντίπαλο, θα σταθούν στα προτερήματα και τις αδυναμίες του και κατόπιν θα καταλήξουν στην εκπόνηση του τελικού σχεδίου. Αν αυτό θα συμπεριλαμβάνει τον Φορτούνη ή τον Βαλμπουενά στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, θα το αποφασίσει ο Πορτογάλος τεχνικός.

Ωστόσο στην περίπτωση του Φορτούνη υπάρχει και ένα έξτρα κίνητρο. Πέρσι δεν είχε ταξιδέψει στο Λονδίνο κατόπιν απόφασης του Μαρτίνς, που είχε παρθεί για μη αγωνιστικούς λόγους. Ένα χρόνο μετά η κατάσταση είναι πλέον πολύ διαφορετική -προς το καλύτερο- και ο διεθνής μεσοεπιθετικός έχει έναν λόγο παραπάνω να περιμένει με ανυπομονησία τη μάχη με τους 'κανονιέρηδες'...

News 24/7

24MEDIA NETWORK