Ο Ολυμπιακός έχει ένα 'εύκολο' ματς με τη Σίτι πριν από τον πόλεμο με τη Μαρσέιγ

Αποδεκατισμένος δηγείται ο Ολυμπιακός στην αναμέτρηση με την Μάντσεστερ Σίτι, το μεγαθήριο στο Group C του Champions League. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το πιο εύκολο ματς που θα μπορούσαν να δώσουν οι 'ερυθρόλευκοι' πριν πάνε στον πόλεμο επιβίωσης με την Μαρσέιγ.

Ο Ολυμπιακός περιμένει πολλά από τον Γιαν Εμβιλά στην αναμέτρηση με την Μάντσεστερ Σίτι στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για την 4η αγ. των ομίλων του Champions League (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Όταν η κληρωτίδα έφερε την Μάντσεστερ Σίτι στο διάβα του Ολυμπιακού, όλοι λίγο πολύ είχαν την ίδια ρεαλιστική σκέψη. Να ισχύσει το 'δεν πάθαμε και τίποτα' στο Etihad και στην αναμέτρηση του 'Γ. Καραϊσκάκης' να παλέψουν οι Πειραιώτες για ένα θαύμα. Ο πολύς κόσμος ίσως να το ξεχνάει, αλλά οι ταχύτητες είναι διαφορετικές. Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στο ρόστερ της Τότεναμ και δει πώς οι Spurs κέρδισαν με 2-0 τους 'πολίτες' του Πεπ θα καταλάβει αρκετά. Αν χρειάστηκαν οι Λονδρέζοι να παίξουν μαζικά πίσω από τη μπάλα και να πιάσουν κορόιδο δύο φορές την Σίτι για να κερδίσουν, σκεφτείτε τι θα πρέπει να κάνει μια ελληνική ομάδα και εν προκειμένω ο Ολυμπιακός. Προφανώς, κάτι παραπάνω από υπέρβαση.

Σκεφτείτε τώρα και να είναι εκτός μάχης οι Χολέμπας, Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί, Χασάν, Ραντζέλοβιτς, Μπρούμα, ο Βινιάγκρε ανέτοιμος και ο Ραφίνια με σοβαρές ενοχλήσεις στον αστράγαλο. Ένα 'έχετε γεια βρυσούλες', έρχεται ασυναίσθητα στο μυαλό. Ο Μαρτίνς μίλησε για την στρατηγική, ο Σεμέδο το ίδιο. Ως το σημαντικότερο μονοπάτι που οφείλει να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός απέναντι στον 'γίγαντα'. Η αλήθεια είναι πως ακόμη κι αν εκτελέσουν στην εντέλεια το πλάνο οι 'ερυθρόλευκοι', όλα μπορεί να διαλυθούν σε μια στιγμή. Όχι από ένα λάθος, αλλά από μια έμπνευση ενός από τους world class παίκτες που έχει... σωρηδόν ο Πεπ Γκουαρδιόλα στο οπλοστάσιο του.

Τι κι αν έμεινε στην Αγγλία ο Κάιλ Γουόκερ; Θα παίξει ο Ζοάο Κανσέλο... Τι κι αν δεν ταξίδεψε για την Ελλάδα ο Κέβιν ντε Μπράινε; Θα αγωνιστεί ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο Γκιουντογάν ή ο Ρόδρι. Οκ, δύο μπελάδες λιγότεροι θα πει κανείς, αλλά αυτοί που θα παίξουν στη θέση τους είναι και πάλι ικανοί να κάνουν την διαφορά. Ξέχωρα από την ποιότητα, όσο πιστά κι αν ακολουθήσει ο Ολυμπιακός την στρατηγική του, μαζί θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα... πόδια των 'ερυθρόλευκων'. Η ένταση και η ταχύτητα (σε πόδια και σκέψη) που παίζουν οι Άγγλοι στην Premier League δεν μπορεί με τίποτα να συγκριθεί με το ελληνικό πρωτάθλημα της κολλημένης δευτέρας στο σασμάν.

Μέσα σε όλα το 'Γ. Καραϊσκάκης' θα είναι άδειο. Ακόμη... 33.000 βασικές απουσίες για τον Ολυμπιακό. Την ίδια στιγμή η ήττα της Σίτι από την Τότεναμ δεν βοηθάει, αφού οι 'πολίτες' θα θελήσουν να βγάλουν αντίδραση για τον πληγωμένο τους εγωϊσμό στο αμέσως επόμενο ματς. Και αυτό είναι στο Φάληρο. Μπορεί μέσα σε αυτό των κυκεώνα χάντικαπ να πάρει κάτι ο Ολυμπιακός από το ματς; Ρεαλιστικά όχι. Στη λογική του 'μπάλα είναι, όλα γίνονται', ναι. Άλλωστε, δεν έχει και τίποτα να χάσει. Ομάδες πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς από τον Ολυμπιακό έχουν γίνει παιχνιδάκι στα χέρια της Σίτι στο παρελθόν. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει κανενός είδους ποδοσφαιρική απαίτηση από τους Πειραιώτες για το συγκεκριμένο ματς, ακόμη κι αν πήγαιναν αρματωμένοι σαν αστακός στη μάχη. Πολύ περισσότερο τώρα που λείπουν στρατηγοί, ταξίαρχοι και στρατιώτες. Με τον κορονοϊό και τους τραυματισμούς να έχουν ήδη παίξει τον ρόλο του Εφιάλτη, πριν καν οι στρατοί παραταχθούν στο πεδίο μάχης.

Τι σκέφτεται ο Μαρτίνς; Πολλά και διάφορα. Από το να πάει με το κλασικό 4-3-3 και τον Φορτούνη false 9, μέχρι να παρατάξει την ομάδα του με τριάδα στην άμυνα. Σενάριο το οποίο 'παίζει'. Με τους Ντρέγκερ - Ραφίνια (αν τα καταφέρει) να παίρνουν τις πλευρές, τους Εμβιλά - Μπουχαλάκη στον άξονα και τον Καμαρά δεξί εξτρέμ σε 3-4-3. Ή τον Μασούρα να παίρνει την αριστερή πλευρά και έξτρα χαφ τον Πέπε στην πλάτη του Φορτούνη. Σε ένα ιδιότυπο 3-5-1-1 με ρόμβο στον άξονα. Στην πραγματικότητα βέβαια όλα αυτά ίσως έχουν μεγάλη σημασία, ίσως και καθόλου. Μην ξεχνάμε πως ανεξάρτητα από την εξέλιξη στο Φάληρο, εξίσου σημαντικό ρόλο για το τι θα ψάξει ο Ολυμπιακός τις δύο τελευταίες αγωνιστικές του ομίλου θα παίξει η έκβαση της αναμέτρησης στη Μασσαλία. Και για να μην κουραζόμαστε, όχι, ούτε οι 'ερυθρόλευκοι' μπορεί να ξέρουν τι θέλουν να γίνει στο Μαρσέιγ - Πόρτο αφού κάθε αποτέλεσμα θα έχει και μια διαφορετική ανάγνωση με +/-, όσον αφορά τις πιθανότητες για την 2η ή την 3η θέση.

Σε μια κυνική ανάγνωση των δεδομένων, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στην αναμέτρηση με την Σίτι, το πραγματικά δύσκολο παιχνίδι για τον Μαρτίνς και τους παίκτες του είναι αυτό της 5ης αγωνιστικής στη Μασσαλία. Εκεί που σε περίπτωση μη ήττας, ό,τι κι αν γίνει επίσης στο Μαρσέιγ - Πόρτο, ο Ολυμπιακός θα κρατά στα δικά του χέρια την τύχη του προκειμένου να βρίσκεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τον Φλεβάρη. Πολύ δύσκολο και από πλευράς διαχείρισης συναισθημάτων που αφορά τα δύο επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά και γιατί οι Φωκαείς θα παίζουν τα δικά τους ρέστα για τον ίδιο σκοπό.

Η λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει την διαφορά είναι στην ψυχολογία. Και είναι αυτή η λεπτομέρεια που πράγματι περνά μέσα από το παιχνίδι των 'ερυθρολεύκων' με την Σίτι. Το ουσιαστικό κέρδος του Ολυμπιακού με τη λήξη της αναμέτρησης στο Φάληρο θα είναι να έχει κερδίσει την ψυχολογία με την οποία θα πάει στο 'Velodrome'. Και αυτό δεν αφορά απαραίτητα το θετικό αποτέλεσμα.

Υπό τις δεδομένες συνθήκες, αυτό το ματς είναι πρώτα μια αναμέτρηση των 'ερυθρολεύκων' με την πνευματική τους δύναμη. Να αποδείξουν πρωτίστως στους εαυτούς τους πως είναι ομάδα, έχουν σφυγμό, ποδοσφαιρικό τσαμπουκά, ψυχολογική αντοχή, αγωνιστικό θράσος, σταθερές βάσεις, ξέρουν να επιβιώνουν. Το μόνο που έχει να κάνει ο Ολυμπιακός, είναι να αναγάσει την Σίτι να ιδρώσει, να φτάσει στα όρια της για να πάρει αυτό που θέλει στο 'Γ. Καραϊσκάκης'. Όπως ακριβώς συνέβη πέρσι κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου.

Από τη στιγμή που θα καταφέρει να πέσει μαχόμενος, θα έχει κάνει το πρώτο βήμα για να πάρει με τη σειρά του αυτό που θέλει την 1η του Δεκέμβρη στη Μασσαλία. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάει στο 'Velodrome' με κλονισμένη αυτοπεποίθηση. Γι' αυτό και η αποψινή μάχη δεν έχει να κάνει πρωτίστως με τη στρατηγική, τους βαθμούς και το αποτέλεσμα. Είναι η μάχη που θα δώσουν οι... επιζήσαντες για να παραμείνουν ζωντανοί, να δώσουν χρόνο ανάκαμψης στους λαβωμένους και να κάνουν όλοι μαζί την απόβαση στην Μασσαλία για να κερδίσουν τον πόλεμο της Ευρώπης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK