Ολυμπιακός: Αξίζει το Κύπελλο τη 'θυσία' του Βαλμπουενά;

Αήττητο πρωτάθλημα, νταμπλ και ευρωπαϊκή διάκριση είναι οι στόχοι του Ολυμπιακού ως το τέλος της σεζόν. Χρονικά προηγείται η ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου, εκεί όπου ενδεχόμενη χρησιμοποίηση του Βαλμπουενά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρόκρισης των Πειραιωτών αλλά και να τους βάλει σε... μπελάδες.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά με αντίπαλο τον Γιόζιπ Μίσιτς και τον Δημήτρη Πέλκα στο πιο πρόσφατο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός
Ο Ματιέ Βαλμπουενά με αντίπαλο τον Γιόζιπ Μίσιτς και τον Δημήτρη Πέλκα στο πιο πρόσφατο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός EUROKINISSI SPORTS

Ο πρώτος ημιτελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό στην Τούμπα ήταν συναρπαστικός, κρύβοντας μια όχι και τόσο συνηθισμένη εξέλιξη. Ειδικά όταν έχει τον χαρακτήρα του ντέρμπι. Μετά από 8 λεπτά αγώνα οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν πάρει προβάδισμα δύο τερμάτων. Στο 12', ο φωτεινός πίνακας στην Τούμπα έδειχνε 2-2. Με τους γηπεδούχους να βρίσκουν άμεσα τις απαντήσεις. Ένα γκολ του Πέλκα στο δεύτερο ημίχρονο υπέγραψε το τελικό 3-2 για τον ΠΑΟΚ, μια ανατροπή ψυχολογίας με σχετικό όμως πλεονέκτημα.

Και αυτό γιατί η ρεβάνς στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' δεν καθιστά ακριβώς αουτσάιντερ τον Ολυμπιακό. Στην έδρα τους, έστω και χωρίς την βοήθεια του κόσμου, οι 'ερυθρόλευκοι' μπορούν κάλλιστα να ανατρέψουν το μίνιμουμ προβάδισμα που δίνει στον ΠΑΟΚ το σκορ του πρώτου ημιτελικού. Θα έλεγε κανείς πως οι Πειραιώτες δεν έχουν παρά να κάνουν copy paste τις δύο τελευταίες νίκες που πέτυχαν κόντρα στον 'Δικέφαλο' στην Τούμπα. Ένα ακόμη 1-0, βάφει την πρόκριση 'ερυθρόλευκη'. Σαφώς και δεν είναι κάτι απλό, αφού ο ΠΑΟΚ αναμένεται να βγάλει εγωισμό και να παλέψει σκληρά για την μοναδική πιθανότητα που του έχει απομείνει να διεκδικήσει φέτος έναν τίτλο.

Βεβαίως και η αποστολή του 'Δικεφάλου' είναι δύσκολη στο Φάληρο. Ίσως πιο δύσκολη και από αυτή του Ολυμπιακού κι ας έχει υπέρ του το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Μόνο ρόδινα δεν είναι τα πράγματα στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ και η έκβαση της μάχης με τους Πειραιώτες στον δεύτερο ημιτελικό, μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά από εξελίξεις με φόντο την επόμενη σεζόν.

Οι 'ερυθρόλευκοι' αυτή την εποχή νιώθουν -και είναι- καβάλα στ' άλογο. Αήττητοι στην Super League, με εξασφαλισμένο τον τίτλο και μάλιστα εμφατικά. Νέος στόχος, για να δημιουργούνται και έξτρα κίνητρα, το αήττητο πρωτάθλημα. Τι υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα; Φυσικά η προοπτική του νταμπλ αλλά και αυτή της Ευρώπης, με άμεσο εμπόδιο τη ρεβάνς με την Γουλβς και φόντο τα προημιτελικά του Europa League.

Χρονικά προέχει η κυπελλική ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ. Και ίσως το μόνο σοβαρό αγωνιστικό ερώτημα που συνοδεύει την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς αφορά την κατάσταση ετοιμότητας του Ματιέ Βαλμπουενά. Δεν είναι ανάγκη να γράψουμε ξανά τι σημαίνει ο Γάλλος μεσοεπιθετικός για την παραγωγική λειτουργία του Ολυμπιακού την φετινή σεζόν. Έχουν γραφτεί -δικαιολογημένα-δεκάδες αποθεωτικά άρθρα για τον άνθρωπο των 8 γκολ και 23 ασίστ την φετινή σεζόν.

Ο Βαλμπουενά μέσα στη σεζόν 'φορτώθηκε' περισσότερα λεπτά από όσα είχε υπολογίσει το τεχνικό επιτελείο, γεγονός που οφείλεται στον σοβαρό τραυματισμό του Κώστα Φορτούνη στην προετοιμασία. Ο 35χρονος μεσοεπιθετικός τα έδωσε όλα στο πρώτο μισό της σεζόν, αλλά πλήρωσε το ανάλογο τίμημα. Δύο φορές έμεινε εκτός μάχης ελέω μυικών προβλημάτων. Όσο τεράστια κι αν είναι η ποδοσφαιρική του αξία, ο χρόνος δεν παύει να αποτελεί έναν σοβαρό αντίπαλο του. Ίσως μεγαλύτερο και από τους περισσότερους που αντιμετώπισε στο χορτάρι, τουλάχιστον εντός συνόρων.

Ο Βαλμπουενά μετά το ματς της 2ης αγωνιστικής των playoffs, αισθάνθηκε ξανά μυικές ενοχλήσεις. Έμεινε εκτός από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και έκανε αγώνα δρόμου για τη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ. Κάτι που σημαίνει πως και 100% έτοιμος να δηλώσει, η χρησιμοποίηση του εμπεριέχει ρίσκο. Μια πιθανή υποτροπή -σαφώς απευκταίο σενάριο- θα έθετε εκτός μάχης για τις επόμενες εβδομάδες των Γάλλο μεσοεπιθετικό, σε μια δύσκολη περίοδο μέσα στο καλοκαίρι και με τον Ολυμπιακό να έχει μπροστά του την ευρωπαϊκή πρόκληση.

Ακόμη κι αν μεσολαβούν περίπου 6 εβδομάδες μέχρι τη ρεβάνς με την Γουλβς, δεν είναι απλή υπόθεση μια ενδεχομένη αποθεραπεία ταυτόχρονα με την απόκτηση ρυθμού. Μην ξεχνάμε πως μπορεί μεν να υπήρξε μια σχεδόν τρίμηνη διακοπή, αλλά η σεζόν των 'ερυθρολεύκων' έχει ξεκινήσει επίσημα από τα τέλη του περσινού Ιουλίου!

Είναι κατανοητό για τον οργανισμό του Ολυμπιακού να θέλει όλα του τα όπλα στο χορτάρι, προκειμένου να διεκδικήσει έναν ακόμη τίτλο την φετινή σεζόν. Και μάλιστα αποκλείοντας έναν αντίπαλο με τον οποίο -καλώς ή κακώς- βρίσκεται σε διαρκή δικαστική και επικοινωνιακή διαμάχη.

Σίγουρα η επιθυμία του παίκτη και η γνώμη του ιατρικού επιτελείου θα παίξουν τον ρόλο τους για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης ή μη του Ματιέ Βαλμπουενά στη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ. Το ίδιο σίγουρο ωστόσο είναι πως πρόκληση μιας ευρωπαϊκής διάκρισης είναι πολύ μεγαλύτερη από την προοπτική κατάκτησης ενός ακόμη νταμπλ. Δεν λείπουν αυτά από τους 'ερυθρόλευκους'... Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Αξίζει το Κύπελλο την 'θυσία' του Ματιέ Βαλμπουενά;

News 24/7

24MEDIA NETWORK