ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Εις το όνομα της εταιρείας και του χρήματος

H προοπτική κατάκτησης της 2ης θέσης σαφώς και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ξέφρενων πανηγυρισμών για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ή της ΑΕΚ. Στο πρόσωπο των διοικήσεων τους ωστόσο είναι ικανή να φέρει ένα πλατύ χαμόγελο και έξτρα κίνητρο για τη νέα σεζόν.

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διεκδικούν την 2η θέση στα playoffs της Super League, που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League 2020-2021. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διεκδικούν την 2η θέση στα playoffs της Super League, που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League 2020-2021. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Σπουδαίο παιχνίδι σήμερα στην Τούμπα. Ματς το οποίο μπορεί να μην 'τρελαίνει' τους φίλους των δύο ομάδων ή ακόμη και τους ουδέτερους, αλλά είναι υψίστης σημασίας. Γιατί μπορεί να μην διακυβεύεται κάποιος τίτλος, ίσως όμως αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για τις επιτυχίες που θα κυνηγήσουν στο άμεσο μέλλον ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Καλώς ή κακώς, το ποδόσφαιρο σήμερα για κάθε ομάδα αφορά δύο πτυχές. Που είναι αλληλοεξαρτώμενες και η μια κρέμεται από την ευημερία της άλλης. Το εταιρικό σκέλος είναι εξίσου σημαντικό με το αγωνιστικό. Όχι γιατί αποτελεί ελληνική πατέντα, αλλά διότι πλέον είναι ένα αξίωμα που συναντάται παγκοσμίως. Δεν υπάρχει σήμερα σύλλογος που μπορεί να παραπαίει οικονομικά και να βαδίζει από επιτυχία σε επιτυχία και τίτλους στο χορτάρι.

Ζούμε σε εποχές απόλυτου επαγγελματισμού. Τα έσοδα των συλλόγων ορίζουν και τα έξοδα τους, προκειμένου ο οργανισμός να λογίζεται βιώσιμος. Αυτό είναι το μίνιμουμ. Από εκεί και πέρα, η οικονομική άνεση οριοθετεί τους ρυθμούς ανάπτυξης. Όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά σε οτιδήποτε μπορεί να μεγαλώνει έναν σύλλογο. Από το προπονητικό του κέντρο και το γήπεδο, μέχρι τις ακαδημίες, τις κοινωνικές του δράσεις, τους χορηγούς που προσελκύει. Όλα αυτά είναι 'τουβλάκια', που όσο μπαίνουν το ένα πάνω από το άλλο, τόσο αυξάνεται η δυναμική ενός ποδοσφαιρικού οργανισμού.

Φτάνοντας στο δια ταύτα, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς. Ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε και για ομάδες που δεν τρέχουν μόνο αγωνιστικά project. Αλλά και μια σειρά από άλλα σχέδια που αφορούν έμμεσα το παιχνίδι στο χορτάρι. Είτε μιλάμε για νέα γήπεδα, είτε για αναβάθμιση των προπονητικών εγκαταστάσεων, την στελέχωση των τμημάτων υποδομής, το marketing κτλ.

Αυτά είναι που βάζουν τα γερά θεμέλια σε ένα σύλλογο και πάνω εκεί μπορεί μετά να 'χτίσει' με ασφάλεια στο αγωνιστικό σκέλος. Να δημιουργήσει μια βάση πάνω στην οποία θα μπορεί να ποντάρει το μέλλον του με εξαιρετικά χαμηλό ρίσκο. Αυτές οι προτεραιότητες προϋποθέτουν γεμάτα ταμεία. Φτάνοντας στο αποψινό ματς της Τούμπας, η θέα της 2ης θέσης κρύβει αυτή την προοπτική. Το εισιτήριο για την προκριματική φάση του Champions League ανοίγει μια πόρτα, που μπορεί να οδηγήσει στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Δεν είναι εύκολη αποστολή, είναι όμως υπαρκτή. Προσφέρει την δυνατότητα στο κυνήγι μιας ευκαιρίας που είναι εκεί και περιμένει.

Και σίγουρα δεν αποτελεί ένα προορισμό που μπορεί μια ελληνική ομάδα να προσπεράσει αδιάφορα. Τα χρήματα του Champions League μπορεί να μην είναι απαραίτητα ζωτικής σημασίας, σίγουρα όμως αποτελούν ένα εξαιρετικά δυνατό όπλο για τον τρόπο που μπορεί να προχωρήσει σε επενδύσεις μια ομάδα. Είναι το μονοπάτι που προσφέρει τη δυνατότητα ελιγμών, ρίσκων και επιτυχίας στο άμεσο μέλλον.

Σαφώς και μια 2η θέση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ξέφρενων πανηγυρισμών για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ή της ΑΕΚ. Στο πρόσωπο των διοικήσεων τους ωστόσο είναι ικανή να φέρει ένα πλατύ χαμόγελο και έξτρα κίνητρο για τη νέα σεζόν. Ακόμη και σήμερα, σε καιρούς μιας οικονομικής στενότητας που αφορά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του πλυθησμού της γης, υπάρχουν οπαδοί που ονειρεύονται τον επενδυτή ο οποίος θα έρθει να απλώσει την προσωπική του περιουσία στα πόδια της ομάδας τους.

Στην πραγματικότητα αυτός ο δρόμος έχει χαθεί. Ακόμη κι αν βρεθεί, εμπεριέχει εφήμερη χαρά και το μεγάλο ρίσκο μιας μελλοντικής οικονομικής καταστροφής. Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι αυτός που θέλει έναν αθλητικό οργανισμό να σχεδιάζει το μέλλον του με βάση τα εταιρικά του έσοδα. Έτσι ώστε να μην βρεθεί στο χείλος του γκρέμου, όταν θα φτάσει η στιγμή της αλλαγής στην κεφαλή της διοίκησης.

Όσο κι αν μοιάζει περίεργο, οι Αμπέλ Φερέιρα και Μάσιμο Καρέρα, εκτός από τον ρόλο του προπονητή έχουν και αυτόν του ανθρώπου που θα προσδιορίσει εν πολλοίς την οικονομική στρατηγική της επόμενης σεζόν. Από τον τρόπο που θα τοποθετήσουν τα πιόνια τους στην σκακιέρα θα εξαρτηθεί η έκβαση της μάχης για την 2η θέση. Και από αυτή θα προκύψει η ευκαιρία για το κυνήγι του θησαυρού.

Και επειδή όπως είπαμε όλα είναι αλυσίδα, στο χορτάρι της Τούμπας κρύβεται απόψε το πρώτο στοιχείο που οδηγεί πιο κοντά στο σεντούκι με τα χρυσά νομίσματα του Champions League. Ο ΠΑΟΚ έχει το όπλο της έδρας -έστω κι αν είναι άδεια- και της ψυχολογικής ανάτασης που πήρε από το 'διπλό' στο 'Κλεάνθης Βικελίδης'.

Η ΑΕΚ μοιάζει πληγωμένη από την ήττα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπου αντιμετώπιζε μια σειρά από σοβαρές απουσίες αλλά πάλεψε για το αποτέλεσμα. Και τώρα έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο, όμως ο ρόλος του αουτσάιντερ δείχνει να της ταιριάζει καλύτερα... ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κοντράρονται απόψε σε ένα ντέρμπι 'Δικεφάλων', όπου τα σημάδια από την έκβαση της μάχης θα φανερώσουν την σημασία τους σε όλη την διάρκεια της επόμενης σεζόν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK