Η ΑΕΚ οφείλει και πρέπει να υποβάλλει ένσταση

Η ΑΕΚ δεν πρόκειται να πάρει καμιά ρεβάνς από τον ΠΑΟΚ, αν υποβάλλει την ένσταση για τα ληγμένα δελτία των ποδοσφαιριστών του Δικεφάλου. Τους κανονισμούς θα ζητήσει να εφαρμοστούν, αυτούς που αγνόησε η θεσσαλονικιώτικη ΠΑΕ...

Λιβάγια-Ολιβέιρα και στη μέση ο Βαρέλα, από τον αγώνα του ΟΑΚΑ
Λιβάγια-Ολιβέιρα και στη μέση ο Βαρέλα, από τον αγώνα του ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Θυμάμαι απ΄όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το αθλητικό ρεπορτάζ, όταν πηγαίναμε στα αποδυτήρια των αθηναϊκών γηπέδων, για να πάρουμε τις συνθέσεις, οι διαιτητές, συνήθως ένας από τους επόπτες, εξέταζε με προσοχή τα δελτία των ποδοσφαιριστών. Υπήρχε πάντα ένας άνθρωπος, σε κάθε ομάδα που φρόντιζε να τα έχει ... μαζί του, αλλά και να είναι νομότυπα και θεωρημένα, έτσι ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στον έλεγχο. Το ίδιο και στο μπάσκετ. Πάνω στο τραπέζι της Γραμματείας, μια από τις συνηθισμένες φράσεις που ακούγονταν ήταν "που είναι τα δελτία σας". Αυτό, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν αλλάζει. Η πρώτη δουλειά του διαιτητή είναι να ελέγχει τα δελτία!

Δεν υπάρχει δικαιολογία, λοιπόν, για την αμέλεια του ΠΑΟΚ. Όπως δεν μπορείς να βάλεις έναν παίκτη, που δεν έχει το δικαίωμα (το ... έκανε κι αυτό κάποτε ο ΠΑΟΚ, σε ευρωπαϊκό αγώνα μάλιστα) έτσι και δεν είναι δυνατόν να πηγαίνεις σε αγώνα πρωταθλήματος με αθεώρητα από τον γιατρό, τα δελτία.

Θα πει κανείς, είναι σωστό οι κόποι μιας χρονιάς, να διακυβεύονται από μια διοικητική αμέλεια, από ένα τυπικό λάθος που ουσιαστικά ακυρώνει την προσπάθεια μέσα στο γήπεδο; Ναι, αλλά έτσι δεν χρειάζονται οι κανονισμοί. Ούτε η ευλαβική προσήλωσή τους, ακόμη και στο τυπικό του μέρος. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει, όπως ειπώθηκε, έξαλλος ο Ιβάν Σαββίδης και να υποβάλλουν την παραίτησή τους ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος και ο γιατρός της ομάδας.

Αλλά το μπαλάκι είναι, πλέον, προς την πλευρά της ΑΕΚ. Αυτή είναι που έχει έννομο συμφέρον, να κάνει την ένσταση, κερδίζοντας τον αγώνα στα χαρτιά και ουσιαστικά εξασφαλίζοντας την συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού οι κανονισμοί, εκτός από την απώλεια του αγώνα, προβλέπουν και αφαίρεση τριών βαθμών.

Δε νομίζω ότι στην ΑΕΚ θα το σκέφτονταν πολύ, σε περίπτωση που ... διεκδικούσε, ας πούμε, τον τίτλο. Η ένσταση θα είχε, ήδη, υποβληθεί. Και τώρα γιατί το ... μελετάνε; Κανονικά δεν θα έπρεπε. Οι κανονισμοί ισχύουν είτε για την πρώτη, είτε για τη δεύτερη, είτε για την τελευταία θέση.

Και δεν είναι θέμα ρεβανσισμού, για τα όσα συνέβησαν στην Τούμπα στο περιβόητο παιχνίδι με τα πιστόλια, τον Κομίνη και την μετέπειτα στάση του ΠΑΟΚ. Είναι θέμα κανονισμών, οι οποίοι δεν ξεχειλώνουν, ούτε εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Να κάνουμε μια παρένθεση. Κανονικά, ο διαιτητής έπρεπε να ενημερώσει ότι αυτοί οι 12 που δεν είχαν θεώρηση των δελτίων τους, δεν θα αγωνιστούν. Δηλαδή να ... μην ξεκινήσει καν ο αγώνας. Κι αυτό θα βοηθούσε στο τέλος της ημέρας τον ΠΑΟΚ, αφού θα έχανε μόνο το ματς και δεν θα κινδύνευε και με αφαίρεση βαθμών. Οι Θεσσαλονικείς, όμως, πήραν το ρίσκο. Ε... τα ρίσκα, πληρώνονται!

Γιατί πρέπει να κάνει την ένσταση η ΑΕΚ; Διότι, σε διαφορετική περίπτωση, αν ξαναβρεθεί στην ίδια θέση και το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ (που έτσι κι αλλιώς δεν ξέρει αν θα προκριθεί στους ομίλους ή όχι) θα έχει από μόνη της ... δεσμευτεί να μην κυνηγήσει το συμφέρον της.

Αν βέβαια είναι θέμα των περίφημων συμμαχιών, ή των ισορροπιών, τότε ας μην ευαγγελιζόμαστε ισονομίες, δικαιοσύνες και εφαρμογή των κανονισμών. Θα είναι απλά λόγια του αέρα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK