Η ΑΕΚ ξεκινάει εκεί που σταματάει η λογική

Η ΑΕΚ έχει ασθενείς με κορονοϊό. Έχει ασθενείς χωρίς κορονοϊό. Έχει παίκτη σε άδεια μετ’ αποδοχών. Έχει περισσότερα BAN από ενεργούς παίκτες. Κι όμως, αυτή η ΑΕΚ βρίσκεται στο Final Four του Κυπέλλου Ανδρών. Κόντρα σε κάθε λογική,παίζοντας με την… δική της λογική.

Η ΑΕΚ ξεκινάει εκεί που σταματάει η λογική
EUROKINISSI

Η ΑΕΚ πήγε στον αγώνα με το Περιστέρι μετρώντας τις πληγές της. Άλλες δικές της και άλλες που - νόμιζε ότι - προκλήθηκαν από άλλους. Μπήκε στο παρκέ για τον προημιτελικό του Κυπέλλου Ανδρών κόντρα στο Περιστέρι ως το αουτσάιντερ, με 8 παίκτες, ένας εκ των οποίων ο εμπύρετος έφηβος Μιχάλης Καρλής. Και - για ακόμα μία φορά φέτος - έκανε την υπέρβαση, νίκησε με 90-77 και πήρε την πρόκριση για το Final Four.

Ο Μπράιαν Ανγκόλα ντύθηκε… Μάικλ Τζόρνταν, ο Έρικ Γκρίφιν και ο Ίαν Χάμερ σκέπασαν τα καλάθια, ο Νίκος Παππάς έδωσε λύσεις, ο Δημήτρης Φλιώνης έδειξε πιο ελεύθερος. Η ΑΕΚ των 8 παικτών - αλλά 7 ετοιμοπόλεμων - έκανε το θαύμα της κόντρα στο Περιστέρι. Έβγαλε χαρακτήρα, εστίασε στα δυνατά της σημεία, είδε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, την προσωπικότητα του Στέφανου Δέδα και την κλάση του Ανγκόλα να της δίνουν μία τεράστια νίκη.

Η φετινή ΑΕΚ έχει πολλά ψεγάδια. Έχει κάνει πολλά λάθη εντός και εκτός παρκέ. Έχει βασανιστεί, έχει πονέσει με τον θάνατο του Στέβαν Γέλοβατς, έχει κουραστεί να μετράει BAN και να βλέπει ισραηλινά δημοσιεύματα να στέλνουν τον Στέφανο Δέδα πίσω στο Ισραήλ. Με κάποιο τρόπο όμως πήρε την νίκη που έπρεπε, όταν έπρεπε.

Παίζοντας… καουμπόικο μπάσκετ

Η ΑΕΚ μπήκε στο παρκέ για τον αγώνα με το Περιστέρι ούσα συσπειρωμένη και - κυρίως - χωρίς να έχει να χάσει τίποτα. Οι 8 παίκτες που ήταν στην αποστολή ήξεραν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα είχαν σημαντικό χρόνο συμμετοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία τους. Η ΑΕΚ ήξερε ότι θα νικούσε μόνο αν έπαιζε…καουμπόικο παιχνίδι, αν κατάφερνε να διαταράξει τις ισορροπίες. Και αυτό έκανε.

Ο Μπράιαν Ανγκόλα απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι είναι ένας προικισμένος σκόρερ, χτυπώντας στο ένας εναντίον ενός. Η ταυτόχρονη παρουσία των Χάμερ και Γκρίφιν στο παρκέ άνοιξε το γήπεδο, βάζοντας σε εφαρμογή την φιλοσοφία “Five Out” του Στέφανου Δέδα, όπου όλοι οι παίκτες είναι στην περιφέρεια. Τα αμυντικά τρικ βοήθησαν για να μπερδευτεί το Περιστέρι, που ακόμα ψάχνεται μετά την αλλαγή προπονητή.

Η ΑΕΚ έκανε το ματς ροντέο, αλλά δεν το έκανε τυχαία αυτό. Είχε στόχευση στο παιχνίδι της, εστίασε στα δικά της δυνατά σημεία, πήρε πράγματα από όλους τους παίκτες της. Δεν έπαιξε κλεφτοπόλεμο όπως πιθανόν να περίμεναν κάποιοι λόγω του λειψού ρόστερ. Ίσα-ίσα που θέλησε να βάλει την πίεση στο Περιστέρι και τα κατάφερε. Έπαιξε το δικό της μπάσκετ, ακολούθησε την δική της λογική, κόντρα σε κάθε λογική.

Η ηρωική νίκη και η ωμή πραγματικότητα

Η ΑΕΚ είναι σε δύσκολη θέση. Ο οργανισμός νοσεί. Το γεγονός ότι δύο κρούσματα κορονοϊού και δύο ακόμα παίκτες με πυρετό έριξαν το σύνολο των ετοιμοπόλεμων στους εφτά είναι κάτι που πάνω από όλους βαραίνει την ίδια την “Ένωση”. Το αίτημα για αναβολή με το Περιστέρι που - σωστά βάσει κανονισμών - απορρίφθηκε, βοήθησε με κάποιο τρόπο την ομάδα να συσπειρωθεί ακόμα περισσότερο και να φτάσει σε μία ηρωική νίκη. Αλλά αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα δεν γίνεται να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι. Βασικά δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει χαλάκι αρκετά μεγάλο για να κρύψει αυτά τα προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ έχει περισσότερα BAN (13) από παίκτες (11). Είναι η απόφαση να χωρίσουν οι δρόμοι με τον Χουάν Πάμπλο Βαουλέτ, η…άδεια μετ’ αποδοχών στον Γιώργο Μπόγρη και η αδυναμία να γίνουν μεταγραφές λόγω της απαγόρευσης της FIBA που την έχουν φέρει σε αυτή τη θέση. Στην “Ένωση” μπορεί να πιστεύουν ότι το σύστημα είναι εναντίον τους. Όταν όμως ένας σύλλογος με το δικό της μέγεθος έχει μόλις 11 παίκτες στο ρόστερ σαν να είναι ομάδα εργασιακού πρωταθλήματος, τότε δεν φταίει κανένα σύστημα. Φταίει ο ίδιος ο σύλλογος που έχει μπει σε αυτή την κατάσταση και μοιάζει έκθετος.

Βάσει λογικής η ΑΕΚ θα έπρεπε να έχει βγει από τις ράγες της εδώ και πολύ καιρό. Ίσως και να μην απέχει πολύ από το να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά αυτό λεγόταν και πριν από ένα μήνα, με την ΑΕΚ να είναι ακόμα εδώ. Οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο έχουν κάθε δικαιολογία με το μέρος τους. Με κάποιον τρόπο όμως, αυτή η ΑΕΚ είναι στο Final Four του Κυπέλλου Ανδρών. Συνεχίζει να αντέχει κόντρα στα προβλήματα και την λογική.

Δεν μπορεί να ξέρει κανείς ποιο θα είναι το φινάλε αυτής της σεζόν. Ακόμα και μετά την νίκη επί του Περιστερίου το μέλλον δεν μοιάζει αισιόδοξο. Για μία μέρα όμως, η ΑΕΚ ήταν ξανά ΑΕΚ. Η “Ένωση” έκανε Χριστούγεννα με χαμόγελο. Το 2022 και όσα προβλήματα - νέα ή παλιά - εμφανιστούν, μπορεί να περιμένει λίγες ημέρες ακόμα. Κάθε “χθες”, “σήμερα” και “αύριο” της φετινής ΑΕΚ μοιάζει με μία νέα περιπέτεια. Όπως και να έχει όμως, αυτή η ΑΕΚ είναι στο Final Four του Κυπέλλου. Όλα τα υπόλοιπα θέματα μπορούν - για λίγο - να περιμένουν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK