Η θεωρία του ντόμινο για τον Ιβάν Σαββίδη (ΙΙ)

Το 0-0 με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα για την 7η αγωνιστική των playoffs της Super League 1 και η όχι ακριβώς φιλειρηνική μάζωξη των οπαδών του ΠΑΟΚ για να τα... πουν με παίκτες και προπονητή μοιάζει με κλοιό σε ό,τι αφορά το 'δικέφαλο του Βορρά'.

Ο Μίροσλαβ Στοχ του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο με τον Ηλία Χατζηθεοδωρίδη του Παναθηναϊκού για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας | Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020
Ο Μίροσλαβ Στοχ του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο με τον Ηλία Χατζηθεοδωρίδη του Παναθηναϊκού για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας | Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 MOTIONTEAM

Από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο το Σάββατο με το 2-2 ως τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα την Τετάρτη με το 0-0, μεσολάβησαν δύο γεγονότα: η εκδίκαση της υπόθεσης της πολυιδιοκτησίας στο CAS κι η κοινή ανακοίνωση του ισχυρού άντρα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, και του τεχνικού διευθυντή της ομάδας, Όλαφ Ρέμπε, για την πλήρη στήριξη του Αμπέλ Φερέιρα.

Ο ΠΑΟΚ περιμένει να καταλήξει η υπόθεση και να αθωωθεί ώστε να πάρει πίσω τους 7 βαθμούς, αφού η μεριά του Ολυμπιακού δεν έχει προλάβει να απαιτήσει μια πιο βαριά τιμωρία. Το ζητούμενο είναι ότι οι 7 βαθμοί δεν κάνουν στον 'δικέφαλο του Βορρά'. Θέλει αποτελέσματα. Με τον Παναθηναϊκό των playoffs της Super League 1 να είναι ένα 'μαύρο άλογο', όχι του επιπέδου που φανταζόμαστε, αλλά εκείνου που υπαγορεύεται σε μία ομάδα που παίζει κατά συνείδηση, ο ΠΑΟΚ παραμένει η ομάδα χωρίς διάθεση, εκείνη που δεν έχει να επιδείξει κάτι στον αγωνιστικό χώρο και που έχει παραιτηθεί από κάθε αξίωσή της, όχι μόνο γι' αυτήν τη σεζόν, αλλά και για την επόμενη. Διότι δεν υπάρχουν διακόπτες και ασφαλώς η μνήμη μπορεί να αποτελέσει καταδίκη.

Με το άνετο 2-0 της ΑΕΚ επί του ΟΦΗ, ο 'δικέφαλος του βορρά' έχει πια μείνει 4 βαθμούς πίσω κι έχει Ολυμπιακό στο Φάληρο, ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και Άρη στην Τούμπα. Αυτό σημαίνει ότι για να πάρει τη 2η θέση, πρέπει να κάνει 3 νίκες κι η 'Ένωση μία, μαζί με μία ισοπαλία. Η ΑΕΚ έχει, πλην του ματς με τον ΠΑΟΚ, που της αρκεί να το νικήσει για να τερματίσει 2η, το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Και η διαφορά είναι ήδη στους 4 βαθμούς. Με δύο νίκες της, η μία εκ των οποίων με τον, ακόμη, αντίπαλό της για τη 2η θέση, και ήττα του ΠΑΟΚ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', η διαφορά πάει στους 7 βαθμούς. Και αυτό για τους Θεσσαλονικείς θα είναι η μεγαλύτερη δυνατή ψυχρολουσία.

Οι 7 βαθμοί που αφαιρέθηκαν ήταν το επιχείρημα ότι διέκοψαν την πορεία της ομάδας του Φερέιρα για ακόμα ένα πρωτάθλημα ή, εν πάση περιπτώσει, εκμηδένισαν όποιες πιθανότητές της. Όμως, από την αρχή των playoffs, ο ΠΑΟΚ δεν βγάζει ακόμα και τη διάθεση ή το φανατισμό που απαιτεί ο συγκεκριμένος γνώμονας. Τώρα βρίσκεται στο όριο να χάσει τη 2η θέση ακόμα κι αν δικαιωθεί στο CAS ή, αφού αυτό το αποτέλεσμα συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, να παραμείνει 3ος με τον κόσμο, όμως, να γνωρίζει ότι ακόμα κι αν δικαιωνόταν, 3ος θα έμενε. Δύο τινά: οι απερχόμενοι πρωταθλητές δεν παίζουν σαν μία ομάδα που νιώθει ότι έχει πιθανότητες για να δικαιωθεί ή δεν τους αφορά η 2η θέση. Όπως και να έχει, το σημαντικό στην υπόθεση είναι οι παρενέργειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη.

Αναφέρθηκε προσφάτως ότι η εμπιστοσύνη του Σαββίδη προς το πρόσωπο του Φερέιρα δοκιμάζεται. Η εικόνα του 'δικέφαλου του Βορρά' απέναντι στον Παναθηναϊκό ουδόλως κυριαρχική ήταν. Δεν είχε καν σχέση με εκείνο το ωραίο πρώτο μισάωρο που έκανε στο ΟΑΚΑ απέναντι στους 'πράσινους', όταν και το 0-0 είχε θεωρηθεί άδικο αποτέλεσμα. Αυτό, σε μια λογική αλληλουχία, θα σήμαινε πως η εικόνα, μετά το αρχικό μούδιασμα λόγω της έλλειψης δράσης, είναι χειρότερη. Αν στη σύγκριση μπορεί να στέκει αυτό το συμπέρασμα ή όχι, δεν είναι βέβαιο. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως ο Σαββίδης πρέπει να πάρει μία πολύ κρίσιμη απόφαση, η οποία, σε κάθε περίπτωση, θα έχει συνέπειες. Από τη μία, κρατάει τον Φερέιρα και προβαίνει σε προσθήκες, αφού ακόμα κι αν ισχύει ότι η απουσία του Γιόσιπ Μίσιτς είναι καθοριστική, δεν δικαιολογείται για τέτοιο υλικό η έλλειψη επικοινωνίας σε αυτόν το βαθμό; Ή διώχνει τον Πορτογάλο παρά την ανακοίνωση στήριξης, η οποία βγήκε προφανώς για να δείξει στους διοικητικούς κύκλους την περιρρέουσα πεποίθηση ότι θα παραμείνει προπονητής και την επόμενη σεζόν, και θέτει συμπεριφορισιακό ζήτημα, κάτι που, τουλάχιστον στη διάσταση των αποφάσεων των υψηλόβαθμων της ΠΑΕ για το αγωνιστικό κομμάτι, δεν έχει ως στιγμής απασχολήσει;

Διότι έχει γίνει πασιφανές πως μόνο στην περίπτωση που τους παίκτες ταλανίζει κάποιος άλλος προβληματισμός, πιο ζωτικής σημασίας, κάτι που δεν έχει προκύψει, δεν είναι το αγωνιστικό πρακτέον τους ένα πρόβλημα επικοινωνίας με τον προπονητή. Για άλλη μία φορά, ο ΠΑΟΚ ήταν ακριβός στα πίτουρα και φθηνός στ' αλεύρι: μία τελική στο 1ο ημίχρονο και μπόλικη φλυαρία απέναντι σε μία ομάδα προετοιμασμένη, δοσμένη στο ίδιο το παιχνίδι με ποδοσφαιριστές για τους οποίους αυτό που λένε "τιμάνε τη φανέλα" ισχύει και δεν είναι ένας γλυκανάλατος λυρισμός, είναι ακόμα ένα σημάδι, που πια υπάγεται σε στατιστικό κανόνα, ότι η κατάσταση έχει κατάτι ξεφύγει.

Αυτό το 'κατάτι' έχει την πυκνότητα ώστε να γίνει η διαφορά. Αν ο Σαββίδης διώξει τον Φερέιρα ακόμα και μετά τη λήξη της σεζόν, θα έχει θέσει ένα συμπεριφορισιακό δεδικασμένο, η ισχύς του οποίου θα φανεί τα επόμενα χρόνια, θα πολλαπλασιαστεί, όπως πολλάκις συμβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις. Αν τον κρατήσει, θα πρέπει να δώσει στον ΠΑΟΚ νέο υλικό, να βασιστεί στον Πορτογάλο ότι θα ανεβάσει παιδιά από την ακαδημία, όπως έχει κάνει στα playoffs, και κυρίως να είναι προετοιμασμένος για τη δική του υπομονή, από τη στιγμή που είναι ο 'πυρήνας' στα λεγόμενα κέντρα αποφάσεων.

Ο ισχυρός άντρας της ΠΑΕ, επιλέγοντας να ζήσει και να πεθάνει με τον Φερέιρα, θα ήταν ολέθριο να χάσει τον έλεγχο τον Σεπτέμβριο φερ' ειπείν, παίρνοντας μία απόφαση που, αν σώνει και καλά θα έπρεπε να την έχει πάρει, καλό θα ήταν να την έπαιρνε από τον Ιούλιο. Κι αν τον αποδεσμεύσει τώρα, θα είναι υπόλογος σε αυτά που ο ίδιος διατείνει ως πραγματικότητα, δείχνοντας ότι, εν τέλει, στην περίπτωση που οι παίκτες δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν με τον ίδιο προπονητή, έχει την κλίση να τους κάνει το χατίρι και, εκτός όλων των άλλων, να επιβραβεύσει και ό,τι μοιάζει έντονα με έλλειψη επιθυμίας.

Πλην αυτών, η συγκέντρωση των οπαδών της ομάδας τη νύχτα της Τετάρτης έξω από την Τούμπα, δείχνει και ότι όποια απόφαση θα πρέπει να έχει, αν όχι τη συγκατάθεση, τη σιωπηρή συμφωνία του κόσμου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που φίλοι του 'δικέφαλου' καταφέρθηκαν ζωντανά στους παίκτες και τον προπονητή, μετά τα γκράφιτι που ζητούσαν τη φυγή του Φερέιρα.

Εκτός κι αν, πρώτον, το πρόβλημα δεν έγκειται στη σχέση των παικτών με τον προπονητή και, δεύτερον, ο ΠΑΟΚ ζωντανέψει τις 3 τελευταίες αγωνιστικές. Το αληθινό ζήτημα με αυτό το τελευταίο, όμως, είναι ότι δεν γίνεται πατώντας ένα κουμπί...

News 24/7

24MEDIA NETWORK