Η θεωρία του ντόμινο για τον Ιβάν Σαββίδη

Πρώτα φεύγει ο 'κακός' προπονητής, εν προκειμένω ο Αμπέλ Φερέιρα από τον ΠΑΟΚ, για να μείνουν οι περισσότεροι παίκτες, μετά φεύγουν οι ποδοσφαιριστές, κυρίως εκείνοι που ήθελαν να φύγει ο προπονητής.

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, και ο προπονητής του, Αμπέλ Φερέιρα, σε στιγμιότυπο πριν από την αναμέτρηση με τη Σλόβαν για το 2ο παιχνίδι των playoffs του Europa League 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας | Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, και ο προπονητής του, Αμπέλ Φερέιρα, σε στιγμιότυπο πριν από την αναμέτρηση με τη Σλόβαν για το 2ο παιχνίδι των playoffs του Europa League 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας | Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019 EUROKINISSI SPORTS

Ας μετρηθεί, για πλάκα, η βαθμολογία, με βάση το σενάριο που θέλει τον ΠΑΟΚ να παίρνει πίσω τους 7 βαθμούς για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας: η ΑΕΚ, έχοντας πια νικήσει εκτός έδρας τον αποδεκατισμένο Άρη, απέχει 5 βαθμούς από τη 2η θέση. Απομένουν 4 αγωνιστικές για το τέλος των playoffs της Super League 1. Χρειάζεται, λοιπόν, να μαζέψει 12 βαθμούς και ο 'δικέφαλος του Βορρά' 7, ενώ γίνεται να τον φτάσει και να ευνοείται στην ισοβαθμία αν πάρει 10 και ο ΠΑΟΚ 5. Πρέπει, δηλαδή, να νικήσει τα 3 από τα παιχνίδια της και να πάρει ισοπαλία από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, ενώ η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα, να χάσει μία φορά και να φέρει στα 3 υπόλοιπα ματς δύο ισοπαλίες.

Γίνεται.

  • Η ΑΕΚ έχει ΟΦΗ μέσα, Παναθηναϊκό έξω, ΠΑΟΚ μέσα, Ολυμπιακό έξω
  • Ο ΠΑΟΚ έχει Παναθηναϊκό μέσα, Ολυμπιακό έξω, ΑΕΚ έξω, Άρη μέσα

Όλα, λοιπόν, για τους περυσινούς πρωταθλητές, κρίνονται την ερχόμενη αγωνιστική. Δηλαδή αυτήν την Τετάρτη, στις 21:00. Αν ο Παναθηναϊκός εμφανιστεί στην Τούμπα με την εικόνα της κανονικής περιόδου και με τον ΠΑΟΚ στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα, η ομάδα του Φερέιρα θα έχει αντικειμενικά μεγάλο πρόβλημα. Αν καταφέρει να τον νικήσει, η ανησυχία θα λιγοστέψει αισθητά.

Βεβαίως, όλα αυτά θα ισχύουν μόνο αν δικαιωθεί στο CAS για την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη και του επιστραφούν οι 7 βαθμοί. Διότι, στην πραγματικότητα, οι υπολογισμοί για τη 2η θέση της Super League 1 γίνονται με τον 'δικέφαλο του Βορρά' δικαιωμένο στο δικαστήριο. Αλλιώς, ούτε λόγος γι' αυτήν.

Η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη αν ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ο 20χρονος αμυντικός που ταυτοχρόνως δηλώνει και οπαδός της ομάδας με εισιτήριο διαρκείας από χρόνια, δεν σημείωνε ένα πραγματικά απίθανο φάουλ στο 76' του ματς στο 'Γεντί Κουλέ' με τον ΟΦΗ, για το 2-2 της 6ης αγωνιστικής των playoffs. Ή αν ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης δεν λειτουργούσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πλασέ του Χουάν Νέιρα. Τότε, ο δικαιωμένος στο CAS ΠΑΟΚ θα βρισκόταν μόλις στο +4 από την ΑΕΚ, οπότε στα 4 τελευταία παιχνίδια θα ήθελε 7 βαθμούς και να μη νικήσει η Ένωση στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' για να είναι 2ος. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να μη χάσει είτε στο Φάληρο από τον Ολυμπιακό είτε από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Διότι άλλο είναι να χάσει τη 2η θέση τώρα και άλλο έχοντας αυτούς τους 7 βαθμούς της τιμωρίας. Κι άλλο, βέβαια, να παραμείνει 3ος, ναι μεν μην έχοντας δικαιωθεί, αλλά με την ΑΕΚ να έχει 7 βαθμούς διαφορά στη βαθμολογία. Αυτό το τρίτο, πια, θα μοιάζει με φάρσα ολκής. Τρόμος. Το γεγονός ότι έφτασε στο σημείο να επιτρέπει μαθηματικούς υπολογισμούς για τη 2η θέση αν δικαιωθεί είναι ενδεικτικό της κατάστασης που βρίσκεται η ομάδα της Θεσσαλονίκης και της κρίσης που την διέπει. Τον Φεβρουάριο μία τέτοια συζήτηση θα ήταν τελείως αστεία. Οι αριθμοί αναδεικνύουν μία πρώτης τάξεως δυσλειτουργία, η οποία αχνοφάνηκε από την... αυτοχειρία στο τέλος της κανονικής περιόδου και συνεχίζεται.

Για τον Ιβάν Σαββίδη, θα ήταν πολύ εύκολο να φταίει ο Φερέιρα. Αλλά δίπλα στην άλλη ομάδα της πόλης που συνεχίζει στα playoffs, ο Μίχαελ Ένινγκ συνεχίζει να... μην έχει αναπληρωματικούς και να μην κάνει αλλαγές. Ο Φερέιρα δεν λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο. Έβαλε τον Χρήστο Τζόλη, έπαιξε ο Μιχαηλίδης και οι δύο τού έδωσαν πίσω ένα κομμάτι από την ευγνωμοσύνη για αυτό, καθώς ο Πορτογάλος δεν ήταν υποχρεωμένος. Αν υπάρχει ένας τρόπος για να καταλάβεις ότι ο Φερέιρα νοιάζεται, είναι αυτός.

Ο Φερέιρα νοιάζεται, αλλά είναι έτοιμος προς αναχώρηση. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε ο Όλαφ Ρέμπε, νέος τεχνικός διευθυντής, και τα ρεπορτάζ δίεπε ευκρίνεια και σαφήνεια: ψάχνει για προπονητή. Ο Σαββίδης, όμως, εμπιστεύεται τον Φερέιρα. Αυτήν τη στιγμή, θα ήθελε πραγματικά να τον κρατήσει στην ομάδα. Ο μεγαλομέτοχος δεν του καταλογίζει το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης για τα κακώς κείμενα. Αλλά, στην περίπτωση αυτή, η ιστορία είναι η στατιστική. Αν φύγει, θα φύγει επειδή με αυτήν τη μορφή επαναλαμβάνεται.

Πότε θα φύγει όμως; Ποια είναι η καλύτερη στιγμή, σε περίπτωση που η διοίκηση πάρει την απόφαση με βαριά καρδιά να διώξει τον προπονητή, να τον αποδεσμεύσει; Πότε θα κάνει το χατίρι στους οπαδούς, που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν να γράφουν τα πρώτα... γκράφιτι για να αφήσει τη Θεσσαλονίκη ο Ίβηρας;

Αν ο Σαββίδης κρατήσει τον 41χρονο προπονητή ως το τέλος της περιόδου και μετά τον 'φάει', θα είναι πλήγμα για τον ίδιο, στην περίπτωση που η καθοδική πορεία συνεχιστεί. Ο λόγος είναι σχετικά απλός. Η περίπτωση που οι ποδοσφαιριστές αντιληφθούν ότι, παρά την ανοχή και την υποστήριξη, η εμπιστοσύνη εξαφανίστηκε. Ο ΠΑΟΚ έχει κατορθώσει να κρατήσει στη θέση του τον Φερέιρα και ίσως τελειώσει όλη τη χρονιά με αυτόν. Αλλά αν οι παίκτες αντιληφθούν πως, έχοντας μία συγκεκριμένη συμπεριφορά, δεν 'απειλούνται' της παρουσίας οποιουδήποτε προπονητή, παρά τις επί του πρακτέου διαβεβαιώσεις για την παρουσία και το status quo του στην ιεραρχία του συλλόγου, δεν θα έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα να εκδηλώσουν ένα είδος απάθειας και την επόμενη φορά που τα λεγόμενα θα φέρνουν τον κόουτς ως το απόλυτο αφεντικό της ομάδας. Ωστόσο, δεν είναι μία λογική απόφαση να 'σκάσει' το έκτακτο έξοδο της αποζημίωσης, ειδικά τώρα με μόλις 4 παιχνίδια να απομένουν.

Εκτός, πια, κι αν προβιβάσει τον Πάμπλο Γκαρσία από τις ακαδημίες, που τότε θα μπουν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι, διότι ο Ουρουγουανός έχει τα δικά του παιδιά και, με τις ευλογίες του ισχυρού άντρα της ΠΑΕ, δεν θα διστάσει να προβεί σε αλλαγές από την αρχή της προσεχούς περιόδου, υπερθεματίζοντας στο ότι δεν υπάρχουν βασικοί και αναπληρωματικοί. Λογικά, δεν θα κρατήσει πολύ, ποτέ δεν κρατάει, παρ' όλα αυτά θα προλάβει να φέρει ζυμώσεις και ενδεχομένως να 'πειράξει' το τωρινό έμψυχο δυναμικό, για το οποίο ούτως ή άλλως ενδείκνυνται μετατροπές. Είναι η θεωρία του ντόμινο για τον Σαββίδη και αποδεικνύεται συναπτά: πρώτα φεύγει ο 'κακός' προπονητής για να μείνουν οι περισσότεροι παίκτες, μετά φεύγουν οι ποδοσφαιριστές, κυρίως εκείνοι που ήθελαν να φύγει ο προπονητής.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να θέλει να μη δικαιωθεί στο CAS. Αν γίνει το αντίθετο, θα αναγκαστεί να παίξει για τη 2η θέση, για την οποία, παρά το ισχνό προβάδισμα επί της ΑΕΚ, ουσιαστικά μειονεκτεί. Θα πρέπει, δηλαδή, να κάνει κάτι που μοιάζει να αφαιρέθηκε από το οπλοστάσιο των ικανοτήτων του: να νικήσει σε ένα ματς που θα το έχει πραγματικά ανάγκη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK